KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
-
- Posty: 7299
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
@wiking, pisząc o 60 godzinach pisałem o skrajnym przypadku (niestety moim) kiedy to drożdże nie do końca przerobiły cukier - Blg =0. Nie wyjaśniłem tej kwestii do końca.
Gdy nastaw mam na poziomie blg -4 i dobrze odgazowany to faktycznie już po kilku godzinach widać jak się ładnie klaruje a po 24 jest praktycznie czysty, ale i tak odczekuję jeszcze 12 do 24 godzin. W końcu nigdzie mi się nie spieszy
Gdy nastaw mam na poziomie blg -4 i dobrze odgazowany to faktycznie już po kilku godzinach widać jak się ładnie klaruje a po 24 jest praktycznie czysty, ale i tak odczekuję jeszcze 12 do 24 godzin. W końcu nigdzie mi się nie spieszy
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Klarujecie nastawy bez cukru, więc normalne że działa szybciej. W winach i słodkich miodach musi to działać inaczej. Działam wyłącznie produktami przeznaczonymi do enologii. Faktycznie w 24 godziny widać działanie bentonitu, ale warstwa na dnie jest gruba i mało ścisła. Odpad byłby za duży. Po trzech, czterech dniach osiada i zagęszcza się to do akceptowanej objętości. Dodatkowo zbija się na tyle mocno, że przy ściąganiu mogę spokojnie przechylać balonem. Warunek, przerobione i odgazowane Inaczej szkoda zachodu.
Przy dojrzewaniu inne osady i tak się odkładają. W ten sposób bronie się wyłącznie przed posmakiem po drożdżach.
Przy dojrzewaniu inne osady i tak się odkładają. W ten sposób bronie się wyłącznie przed posmakiem po drożdżach.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
U mnie po 24 godzinach jest wszystko klarowne .
Oczywiście po dobrym odgazowaniu i całkowicie skończonej fermentacji (tylko cukrówki).
Tak jak @Wald zlewam znad grubego osadu , a resztę z osadem do wysokiego naczynia na doklarowanie. Póżniej resztę klarownego płynu dolewam do następnego nastawu .To co zostaje do wyrzucenia to ma mniej jak 1/2 litra - z 40 litrowego nastawu.
Zapomniałem dopisac ,że też używam bentonitu.
Oczywiście po dobrym odgazowaniu i całkowicie skończonej fermentacji (tylko cukrówki).
Tak jak @Wald zlewam znad grubego osadu , a resztę z osadem do wysokiego naczynia na doklarowanie. Póżniej resztę klarownego płynu dolewam do następnego nastawu .To co zostaje do wyrzucenia to ma mniej jak 1/2 litra - z 40 litrowego nastawu.
Zapomniałem dopisac ,że też używam bentonitu.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 49
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 21:15
- Krótko o sobie: Dziś to więcej niż dwa jutra
- Lokalizacja: Berdyczów
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 7299
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Sklarujesz. Rozpuść całą paczkę w 200 ml wody, dobrze rozmieszaj i wlej do odgazowanego nastawu. W niskiej temperaturze (15-16 st.) już po 2-3 godzinach widać efekty. Po 48 godzinach powinno być już sklarowane całkowicie
Od jakiegoś czasu klaruję tylko bentonitem, co prawda kocim żwirkiem , ale to to samo i jestem bardzo zadowolony z efektów
Od jakiegoś czasu klaruję tylko bentonitem, co prawda kocim żwirkiem , ale to to samo i jestem bardzo zadowolony z efektów
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Mam pytanie co do klarowania Bentonitem, przyszykowałem "roztwór" Bentonitowy 1 łyżka stołowa na 0,5l wody dobrze rozmieszane z planem zapodania na 30L nastawu, będę robił to pierwszy raz więc nie wiem czy dokładnie tak ma być. Ponieważ kolor tego roztworu bentonitowego ma kolor kawy z mlekiem na dole słoika zbierają się osady. Ale czy po dolaniu i zmieszaniu z nastawem wyklaruje mi to nastaw na przeźroczystą ciecz ?
I czy po dodaniu klaru , mogę to wystawić zewnątrz , temp ok 1*C?
I czy po dodaniu klaru , mogę to wystawić zewnątrz , temp ok 1*C?
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Drobna uwaga, to nie ma być wymieszane, ale nawodnione przez 24 godziny (często mieszane). Mieszanina jak stoi ok 30 minut, robi się gęsta, dopiero wstrząśnięta ponownie rzednie. Kolor nie ma znaczenia. Tak wygląda ten środek, ale on przecież osiada na dnie, razem z zawiesiną do wyklarowania. Sam jest bezbarwny, bezzapachowy i bezsmakowy. Niczego nie zostawi w nastawie.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Witam serdecznie znalazłem na allegro bentonit i nie wiem czy taki może być proszę o info http://allegro.pl/bentonit-i3152871859.html
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Tym razem podwoiłem dawkę, ponieważ nie jest to nie wskazane. Wymieszałem blenderem, zrobiła się dość gęsta zawiesina. Trzymałem to ze dwanaście godzin, a może dłużej. Chodzi o to, że u mnie to nie jest kryształowo czyste, zwłaszcza patrząc na balon, ma takie jakieś zabarwienie, chociaż jest przeźroczyste. Ja może się po prostu nie znam bo drugi raz dopiero klaruję.
-
- Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 19 sty 2013, 23:21
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Mam cukrówkę po burzliwej fermentacji, piana, nawet da drobna, znikła z powierzchni nastawu wczoraj. Ponieważ nie wiedziałem czy fermentacja się już zakończyła, założyłem rurkę z wodą na fermentator (plastikowy). Dokładnie raz na minutę bulga.
Początkowe BLG było około 26 teraz jest -2, przy czym ostatnie dwa dni schodziło po 1. To 7 dzień fermentacji 30litrowego nastawu na Moskva Style.
Kiedy ogólnie można powiedzieć, że nastaw cukrowy skończył pracować i można go klarować?
Początkowe BLG było około 26 teraz jest -2, przy czym ostatnie dwa dni schodziło po 1. To 7 dzień fermentacji 30litrowego nastawu na Moskva Style.
Kiedy ogólnie można powiedzieć, że nastaw cukrowy skończył pracować i można go klarować?
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Czytająć ten temat przypomniał mi sie staaary sposób klarowania wina.
Nie pamiętam proporcji.
Polegał on na dolaniu do wina mleka, kiedyś to było mleko od krowy, i szybkim silnym wymieszaniu.
Dziś sprawdze na mleku z kartonika.
Kwas w winie ścinał mleko na serek opadający na dno.
Sam je stosowałem w latach 70.
Nie wiem czy dzisiejsze mleka pasteryzowane tak zadziałaja.
Nie pamiętam proporcji.
Polegał on na dolaniu do wina mleka, kiedyś to było mleko od krowy, i szybkim silnym wymieszaniu.
Dziś sprawdze na mleku z kartonika.
Kwas w winie ścinał mleko na serek opadający na dno.
Sam je stosowałem w latach 70.
Nie wiem czy dzisiejsze mleka pasteryzowane tak zadziałaja.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Odp: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Mało wydajny sposób- kazeina scinajac się w alkoholu opada płatkami z osadem na dno. Jakieś 150-200ml mleka wymieszać z małą ilością wina, wlać do reszty i czekać. Po maksymalnie kilku dniach trzeba to zlać, bo wino będzie do wylania. Ryzyko spore, wydajność marna. Podobnie jak z klarowaniem białkiem jaja (właściwie pianą).
Wysłane za pomocą Tapatalk
Wysłane za pomocą Tapatalk
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 29 mar 2014, 17:37
- Podziękował: 8 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
U mnie zaś nastaw styał ponad tydzień (oczywiście po skończonej pracy drożdży) BLG na poziomie -4.
Mam małe pytanie, otóż nastaw jaki zrobiłem to 6kg cukru, ok 22l wody. BLG początkowe ok 22 - 23.
Po tygodniu nastaw nadal był mętny. Więc po uprzednim oddzieleniu nastawu od osadu, sklarowałem do bentonitem (żwirek dla kota), po niecałych 10g nastaw miałem "sklarowany", więc znad osadu sciągnąłem go. I tutaj takie pytanie. Po przelaniu go do butelki przezroczystej nastaw jest pięknie klarowny niemal jak woda, jednak w białym fermentatorze ma kolor taki taki jaskrawy żółty,coś jak napój "mountain dew".
Czy tak to powinno wyglądać??
Mam małe pytanie, otóż nastaw jaki zrobiłem to 6kg cukru, ok 22l wody. BLG początkowe ok 22 - 23.
Po tygodniu nastaw nadal był mętny. Więc po uprzednim oddzieleniu nastawu od osadu, sklarowałem do bentonitem (żwirek dla kota), po niecałych 10g nastaw miałem "sklarowany", więc znad osadu sciągnąłem go. I tutaj takie pytanie. Po przelaniu go do butelki przezroczystej nastaw jest pięknie klarowny niemal jak woda, jednak w białym fermentatorze ma kolor taki taki jaskrawy żółty,coś jak napój "mountain dew".
Czy tak to powinno wyglądać??
-
- Posty: 9
- Rejestracja: niedziela, 15 cze 2014, 18:31
- Ulubiony Alkohol: byle sponiewierało
- Podziękował: 1 raz
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Witam.
Czytałem, że cześć osób odgazowuje nastaw mieszadłem.
Jak to zrobić bez tego urządzenia? Mieszać we wiadrach czy przelewać z gąsiora do gąsiora?
Kupiłem bentonit Lafabent 1kg, robię wszystko wg instrukcji, ale zawiesina nie pęcznieje?
Trafiłem na zły sort? Bentonit bardziej przypomina proszek jak granulat.
Czytałem, że cześć osób odgazowuje nastaw mieszadłem.
Jak to zrobić bez tego urządzenia? Mieszać we wiadrach czy przelewać z gąsiora do gąsiora?
Kupiłem bentonit Lafabent 1kg, robię wszystko wg instrukcji, ale zawiesina nie pęcznieje?
Trafiłem na zły sort? Bentonit bardziej przypomina proszek jak granulat.
Alkoholicy są dla Mnie niczym...... niczym Bracia
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Musiałbyś go dobrze zmielić abyś miał zawiesinę a nie błoto, lub dobrze go rozpuścić. Ten węglan sodu to w tym przypadku taki odkażacz, neutralizator zapachu. Jak to się ma do nastawu to nie wiem. Ale wygodniej kupić już mielony w proszku do kupienia w sklepach wędkarskich.
Ja używam takiego http://sklep.gorek-gliny.pl/49,bentonit ... pack).html
Ja używam takiego http://sklep.gorek-gliny.pl/49,bentonit ... pack).html
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Gotowe środki do klarowania nie są drogie. Np. Super- klar to ok. 5,5 zł. na pewno zdrowsze jak te " kocie żwiry" itd. Szybko po fermentacji można rzucać na rurki , to znaczy nastaw nie zdąży prześmiergnąć osadem na dnie czyli martwymi drożdżami.
I like noble drinks.
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Żwir, żwirowi nie równy mówimy o naturalnych bentonitowych. I nie wiem co niezdrowego widzisz w naturalnej mielonej skale. Mnie osobiście nie chciałoby się bawić w mielenie kociego żwirku (a przy dwóch kotach mam zawsze zapas) Tylko kupuję w/w mielony do celów wędkarskich. Koszt ok 10zł/1kg Super klary czy inne to też jest jakaś chemia. Piszesz też, że nie są drogie ale 5,5 zł to na 25 l nastawu, ja jak np nastawiam 240l to musiałbym zużyć ok 10szt x5,5= 55zł A tak to zużywam 16 łyżek bentonitu ok 320g. Czyli paczka 1kg za 10zł starczy mi spokojnie na 750l nastawu, superklar kosztowałby 150zł to gdzie tutaj ta taniość Superklaru ? I też można szybko puszczać na rurki.
Jak zlejesz wcześniej znad osadu to nie przejdzie ci nastaw żadnym zapachem drożdży, nawet bez klarowania czymkolwiek jak drożdże opadną to nie powinien zapach przejść, przynajmniej ja nie zaobserwowałem a czasami nastawy stały mi po kilka miesięcy.
Jak zlejesz wcześniej znad osadu to nie przejdzie ci nastaw żadnym zapachem drożdży, nawet bez klarowania czymkolwiek jak drożdże opadną to nie powinien zapach przejść, przynajmniej ja nie zaobserwowałem a czasami nastawy stały mi po kilka miesięcy.
-
- Posty: 45
- Rejestracja: poniedziałek, 16 lut 2015, 12:27
- Krótko o sobie: szczupły blondyn ;)
- Ulubiony Alkohol: wódka
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: SH
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Do klarowania można użyć bentonit, ale trzeba go wcześniej namoczyć. I teraz pytanie: czy mogę mieć zapas wcześniej zrobiony i używać jak potrzebuję (oczywiście pamiętając o proporcjach użycia)? Czy trzeba go namaczać bezpośrednio przed użyciem?
Życie jest krótkie, a pić się chce
-
- Posty: 41
- Rejestracja: piątek, 21 sie 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bez znaczenia byle domowy :)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Witam! Ostatnio zrobiłem zacier cukrowy i po wypracowaniu całego cukru fermentacja ustała, ale nadal zacier był mętny, więc postanowiłem dodać mleka, jak wyczytałem w pierwszym poście co, by się sklarowało.
Tak więc dodałem na 130 litrów zacieru litr mleka, teraz jest jakby gęstszy i jest to 2 dzień, jak dodałem mleka.
Teraz moje pytanie, czy osiądzie to wszystko na dno w postaci galarety?
Mój kolega z pracy właśnie tak robi i mówi, że wszystko ładnie osiada na dnie i przybiera postać galaretowatej masy.
Tak więc dodałem na 130 litrów zacieru litr mleka, teraz jest jakby gęstszy i jest to 2 dzień, jak dodałem mleka.
Teraz moje pytanie, czy osiądzie to wszystko na dno w postaci galarety?
Mój kolega z pracy właśnie tak robi i mówi, że wszystko ładnie osiada na dnie i przybiera postać galaretowatej masy.
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
- Posty: 41
- Rejestracja: piątek, 21 sie 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bez znaczenia byle domowy :)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
boxer1981228 dziękuję, za poprawę nazewnictwa, ale kolega nie do końca odpowiedział mi na zadane przeze mnie pytanie, więc zapytam raz jeszcze. Czy jak już popełniłem błąd według mojego przedmówcy dodając mleka do sklarowania to, czy jest szansa, aby prawidłowo sklarował się nastaw? Dodam, iż nastaw klaruje się w warunkach garażowych, czyli w okolicach 10 stopni w obecnej chwili i w wyżej wymienionych proporcjach mleka do nastawu.