Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam Psotników Chciałbym polecić szacownemu gronu Psotników nalewkę na kłączu pięciornika. Zielsko to można zakupić w aptekach zielarskich lub w necie. (Obrazek załączam). Dwie płaskie łyżeczki od herbaty tego specyfiku zalane 1L psoty 40 - 50% dają trunek o lekko słodkawym posmaku i pięknej, bursztynowo-rubinowej barwie. Ilość dodanego zielska oczywiście zależy od gustu Skąd ten pomysł? Moja babcia jako kobieta oszczędna i z pomysłem nie marnowała owoców z kompotu. Zlewała je wszystkie do baniaczka, gdzie podlegały naturalnej fermentacji bez użycia drożdży. Powstałe "winko" wzbogacała w smaku właśnie poprzez dodanie kłącza pięciornika, które zresztą sama zbierała na łąkach. (Kochana czarownica ). Kiedy przypomniałem sobie specyficzny smak tego "winka" postanowiłem zebrać (w aptece) to ziele i spróbować z psotą. Jak dla mnie efekt super. Proponuję spróbować
Pozdrawiam Calyx
P.S. Właśnie z przyjemnością zafundowałem sobie "sprężynkę" we łbie przy pomocy opisanego wyżej trunku
Calyx
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ -To co jest dobre jest dobre, nawet jak nikt tego nie robi. To co jest złe jest złe, nawet jak wszyscy to robią. Powiedział pewien Cowboy w telewizji. -Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe. Tylko bo jest legalne, nie jest dobre. Moja córka.
Nie przyznawaj się, to dalej jest w Polsce nielegalne i w przeciwieństwie do gorzelnictwa- ciągle ścigane
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
______________________________________________________________________ -To co jest dobre jest dobre, nawet jak nikt tego nie robi. To co jest złe jest złe, nawet jak wszyscy to robią. Powiedział pewien Cowboy w telewizji. -Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe. Tylko bo jest legalne, nie jest dobre. Moja córka.
Zobaczyłem fotkę wrzuconą przez Lothara i pomyślałem: jakie kurze? jaskółcze! Ale zamiast się kompromitować, sprawdziłem. Obie nazwy funkcjonują, lecz dotyczą innych, choć dla mojego oka podobnych, roślin. Jaskółcze ziele na wikipedii Kurze ziele tamże
Oba są stosowane w ziołolecznictwie, ale jaskółcze jest trujące (przynajmniej dla owadów i innych robali). Wiele razy widziałem te chwasty, ale nigdy ich nie rozróżniałem. Kwiatki mają podobne. To tak ku przestrodze.
Pewnie jakiś bardziej wprawiony w botanice człowiek by mnie za takie uwagi wyśmiał, tak jak ja nie potrafię zrozumieć ludzi szeroko omijających kanie w obawie przed muchomorem, ale strzeżonego (podobno) Pan Bóg (Jah?) strzeże.
...pssst... próbował ktoś nalewki na MJ?
______________________________________________________________________ "Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości