Kisiel nie nastaw...
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Kisiel nie nastaw...
http://alkohole-domowe.com/forum/nastaw ... jak%20glut
Drożdże nie ruszyły ( nie wiem dlaczego) i wdała się infekcja. Napowietrzenie powinno pomóc i zapodaj nowe drożdże. Nietety nie zrobisz z tego już dobrego spirytusu, posmak zakażenia będzie sie ciągnął po gardle
Drożdże nie ruszyły ( nie wiem dlaczego) i wdała się infekcja. Napowietrzenie powinno pomóc i zapodaj nowe drożdże. Nietety nie zrobisz z tego już dobrego spirytusu, posmak zakażenia będzie sie ciągnął po gardle
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 34
- Rejestracja: niedziela, 20 lis 2016, 11:27
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 1846
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Kisiel nie nastaw...
Nigdy nie robiłem żadnego odkażania i nigdy nie używałem żadnych środków. Jedyne co robiłem to przepłukałem zbiornik po nastawie i to wszystko. Nigdy nie miałem takiego problemu, że zrobił mi się "kisiel" dlatego też nie mam zielonego pojęcia co może być przyczyną takiego stanu
Jeśli nie cukier to co drożdże
Jeśli nie cukier to co drożdże
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Kisiel nie nastaw...
Ja mam chyba drożdże z tej samej partii co drgranatt i jest ok. Chyba z tej samej. Moim skromnym kisiel to infekcja, kiedyś musi być ten pierwszy raz.
Ja sprzęt dezynfekuje po prostu przedgonem, przecież każdy ma go pod dostatkiem.
Ja sprzęt dezynfekuje po prostu przedgonem, przecież każdy ma go pod dostatkiem.
************************************************************************
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Kisiel nie nastaw...
"Wyprodukowanie " spirytu jest tak tanie, że można go z powodzeniem po rozcieńczeniu do 70% używać do odkażania fermentatorów. Używając oczywiście dla oszczędności spryskiwacza. Ja tak odkażam wszystko co potrzebuje naszej ingerencji w tym temacie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Kisiel nie nastaw...
A ja jestem tego pewien. Drożdże nie ruszyły a nastaw się zakaził z powietrza. Blg dobre, papu cieple do tego pożywka. Grzech nie skorzystać. Coś wlazło i żyje. Ja bym zapodał dobre turbo żarłoki i zobaczył co wyjdzie. Na 70cm SP posmak popcornu na 96% pozostanie.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 2557
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Kisiel nie nastaw...
Ten spirytus do odkażania to też nie do końca... jak powszechnie wiadomo alkohol nie radzi sobie z formami przetrwalnikowymi, więc jak warunki będą odpowiednie dla tego co wpadło z powietrza lub osiadło na zbiorniku i na domiar złego drożdże akurat były takiej sobie jakości i startowały trochę dłużej to całe to mycie alkoholem będzie stratą czasu. Do odkażania OXI albo perhydrol (po rozcieńczeniu - powiedzmy że podobne proporcje jak do trawienia sprężynek tyle że bez kwasku) albo nadwęglan sodu czy tam potasu. Tak czy inaczej wszystko to jedno i to samo. Dwa ostatnie środki mają tą zaletę że nikt tam nie dodał żadnego detergentu czy jakichś perfum więc mogą być stosowane bez płukania. Czyli płuczemy baniaczek środkiem odkażającym wylewamy i bezpośrednio można lać nastaw.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 46
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy