Kirschwasser - wiśniowa brandy

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Post autor: pith »

kzyhu pisze:Witam w lipcu nastawiłem 26 kg wiśni, (...). 14.08.13 oddzieliłem pulpę od wina, wina wyszło 35 l

Życzę oczywiście koledze takich wyników, ale coś tu jest chyba nie tak.
... a gdzie jeszcze pulpa?
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kirschwasser - wiśniowa brandy

Post autor: lesgo58 »

kzyhu pisze: 14.08.13 oddzieliłem pulpę od wina, wina wyszło 35 l,
Chyba 15l ... Popraw.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

kzyhu
10
Posty: 17
Rejestracja: niedziela, 3 lut 2013, 21:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Kirschwasser - wiśniowa brandy

Post autor: kzyhu »

Dobra poprawiam się. Dałem syropu z 9kg cukru stąd takie wyniki, a jak zlałem wino to została miazga, którą najpierw poczęstowałem wiertarką z mieszadłem :lol: oczywiście przed dodaniem syropu.
Mam takie pytanko blg końcowy zatrzymał się na -2 ,tak stało 2 tygodnie blg stał dalej na -2.Czy powinien spaść niżej? A może stężenie alkoholu było za wysokie i drożdże padły? Drożdże dałem bayanus + pożywka activit.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Kirschwasser - wiśniowa brandy

Post autor: michal278 »

i co z tym kol. katalizatorem antycyjankowych a dokładniej anty amygdalinowym?
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

caperiusz
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 20 lip 2013, 13:02
Podziękował: 1 raz
Re: Kirschwasser - wiśniowa brandy

Post autor: caperiusz »

Witam psotnice, psotników!

W połowie lipca zacząłem robić sok z wiśni na nalewkę. Ok. 10 kg wiśni zasypane okl 5 kg cukru. Wyszło 10 l soku. Część wiśni umieściłem w słoju 2 l na dosypywanie do nalewu - tak aby trochę smaczku migdałów nabrało.

Z pozostałych wiśni zrobiłem nastaw cukrowy - 3 kg cukru + woda = ok 15 l syropu. To wszystko sobie pracowało na drożdżach winnych -cherry.

W związku z tym, że wiśnie pływały na górze zaryzykowałem eksperyment. Wczoraj zlałem ciecz osobno, a wiśnie dałem go pepsi kega. Zajmowały ok. 1/3 - 1/4 objętości. Dodałem wody ok. 4 l i ok. 4 l 10% pozostałości po innym pędzeniu, tak że keg był wypełniony w 85%.
Psoty wyszło mi ok 2 l, przerwałem jak leciało ok 10% - bo już było późno. Wyszło ok 1,8 l, pachnącego migdałami, ale i kompotem wiśniowym płynu.

I teraz mam pytanie: co z tym katalizatorem? Normalnie pestkami się nie przejmuję, wiśnie, czereśnie, jabłka zajadam z pestkami i żyję. Mam świadomość, że niektóre substancje w małych ilościach są nie groźne lub mało groźna natomiast w dużym stężeniu bywają zabójcze.
Czy ma ktoś jakąś informację jak się pozbyć nadmiaru cyjanku?

WolfieKiel
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 25 sty 2013, 22:45
Podziękował: 1 raz
Re: Kirschwasser - wiśniowa brandy

Post autor: WolfieKiel »

Nie pozbywać się, a co najważniejsze nie panikować! Prędzej się zapijesz niż zatrujesz cyjankiem z takiego nastawu! Relax! No chyba ze potrafisz wypić na raz 20l trunku!
To wszystko co pisze nie jest prawdą, nigdy nie piłem, nigdy nie produkowałem i nie mam zamiaru!

caperiusz
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 20 lip 2013, 13:02
Podziękował: 1 raz
Re: Kirschwasser - wiśniowa brandy

Post autor: caperiusz »

Wczoraj przepsociłem wiśnie do końca.

Z 16 l cieczy wyszło mi ok 6 l 40%. Ta psota czekała od niedzieli do wczoraj. Psociłem całość - 6 l +2 l z wiśni. Zbierałem dopóki nie zaczęło kapać 40%. Wyszło mi ok 3,2 l 70%, oraz ok 1,5 l 30%.

Zapach zdecydowanie znacznie mniej migdałowy. W smaku nie czuć było spirytusu, a aromat owocowy był wyczuwalny. Mimo iż spirytusowego smaku psota nie miała, to przy 60% język podrażniło.

Zostawiłem do ostania otwarte butelki na 24 h. Dziś zakorkuję i do świąt będą sobie leżeć z deską. A potem się zobaczy.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kirschwasser - wiśniowa brandy

Post autor: lesgo58 »

Wiśniowice nie daje się dojrzewać z dębem.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Kirschwasser - wiśniowa brandy

Post autor: michal278 »

Lesgo, jest i wersja kirsza dębiona.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

terni
20
Posty: 26
Rejestracja: piątek, 30 paź 2015, 08:32
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kirschwasser - wiśniowa brandy

Post autor: terni »

Ja w tym roku po raz pierwszy zrobiłem kirschwasser. Nie dodawałem nic cukru, czereśni ani wody. Do rozgniecionej wraz z pestkami miazgi dodałem jedynie drożdży. Po czterotygodniowej fermentacji destylowałem dwukrotnie. Pierwsza destylacja w płaszczu wodnym. Sfermentowaną miazgę destylowałem w całości wraz z pestkami. Finalny destylat wyszedł dobry, z wyraźnym aromatem wiśni. Wydajność jednak w moim przypadku wyszła mniejsza niż opisana na wstępie. Zamiast 6% miazga miała niecałe 3% alkoholu. Na jeden litr kirschwasser o mocy 40% wyszło zatem ok. 28 kg wiśni.

szadok34
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Re: Kirschwasser - wiśniowa brandy

Post autor: szadok34 »

Odgrzeję stary temat bo mam pytanie ,ale to na końcu.
W tym roku popełniłem kirschwasser.
Do 45kg owoców dodałem 4 kg cukru i około 7l wody.Wszystko zaszczepiłem drożdżami Bayanus G-995 i po dwóch tygodniach wszystko poszło na rurki.
Uzyskałem 5l 70% alkoholu,który od sierpnia leżakuje w szkle.
Teraz najważniejsze pytanie....znalazłem na stronie węgierskiego producenta beczek,beczki z drewna czereśniowego. Czy ktoś próbował przechowywać kirschwasser w takiej beczce? Myślę o beczce nie wypalanej,lub wypalonej w stopniu niskim.
Czy ma to jakiś sens?
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Kirschwasser - wiśniowa brandy

Post autor: gary1966 »

Serwus, jak Kirschwasser to tylko kamionka, a najlepiej mkamionka, poszukaj tematu na białym forum.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Kirschwasser - wiśniowa brandy

Post autor: wawaldek11 »

Możesz zrobić mały eksperyment: na 0,5 l daj szczapki czereśniowe w ilości dwóch/trzech ołówków. Czereśnia intensywnie barwi i daje ciekawe aromaty. Sprawdziłem na miodowicy, śliwowicy, winogronach, zbożówkach i cukrówce też ;)
Czereśniowica czeka na drugi raz.
Jakby co, to mam czereśnię i wiśnię - drewno.
Pozdrawiam,
Waldek
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Kirschwasser - wiśniowa brandy

Post autor: Doody »

Z tego co kojarzę to kirschwasser jest "white dogiem" całkowicie przezroczystym. To chyba jeden z niewielu destylatów owocowych nie leżakowany w beczkach. Myślę, że pomysł Garego jest trafiony :ok:
Pozdrawiam
Darek

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kirschwasser - wiśniowa brandy

Post autor: kwik44 »

Kamionka działa rewelacyjnie. Sam mam wlaną do kamionki czereśniowicę od lipca. Niebo a ziemia między tą a słoikiem.

szadok34
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Re: Kirschwasser - wiśniowa brandy

Post autor: szadok34 »

wawaldek11 pisze:Jakby co, to mam czereśnię i wiśnię - drewno.
Drewno wiśniowe posiadam więc tak uczynię... testowe 0,5l i zobaczymy co z tego wyniknie.
Ostatnio zmieniony piątek, 30 lis 2018, 18:48 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”