Kilka pytań o drożdże turbo

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

HomerSimpson
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 4 lis 2016, 17:48

Post autor: HomerSimpson »

Polecam zdecydowanie Dobule Snake C48, również do powiększonych nastawów. I tak a propos fermentowania w chłodzie: http://alkohole-domowe.com/forum/fermen ... 13605.html
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Kilka pytań o drożdże turbo

Post autor: Doody »

Ja stosuję właśnie C48. Lubią stać w ciepłym pomieszczeniu, ale ponieważ trzymam nastawy w ogrzewanym pokoju nie mam żadnych problemów. Znajomy przechowuje swoje beczki w chłodnym garażu to tylko G-995 dają radę ;)
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
Sędzia Dredd
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 17 gru 2016, 10:08
Re: Kilka pytań o drożdże turbo

Post autor: Sędzia Dredd »

Z polecanych przez ciebie zakupiłem już Alcotec 48 i Spiritferm Moskva. Przez zimę robię tylko cukrówki, z owocówkami czekam na sezon, wiec Bayanusy odpadają. Chciałbym też wypróbować Szlacheckie, po świętach złożę zamówienie. Kupuję głównie przez Allegro, jest wygodne i mam wtedy porównanie cen. Oczywiście znam też sklepy które poleciłeś, w Czerwonej Dyni kupowałem akcesoria do wędzenia.

Feelgood
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 8 lis 2016, 14:40
Re: Kilka pytań o drożdże turbo

Post autor: Feelgood »

Doody dobrze prawi. Bayanusy- G99 pracują już przy 9 stopniach (chociaż sam nie sprawdzałem) i jeśli chodzi o trudne warunki fermentacji to chyba nie ma bardziej odpornych drożdży. Tylko nie stosowałem ich do zwykłej cukrówki i nie mam pojęcia jak się zachowują w nie-owocowym nastawie. A tak przy okazji, jest jakaś różnica pomiędzy G-995 a IOC?
Awatar użytkownika

ustianowski
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 17 lut 2015, 15:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Kilka pytań o drożdże turbo

Post autor: ustianowski »

Ja stosuje dwa węże przy 4 stopniach, tylko na początku dorzucam grzałke żeby się dobrze bujneły. Jak się dobrze rozpędzą to już gonią. Nastawiam 75 l w tym 26 kg cukru i 1,5 małego przecieru pomidorowego. Rozwadniam Drożdże w słodkiej wodzie z dodatkiem przecieru. Czekam aż zaczną pracować i wtedy wlewam do beczki. Na 75 l daję dwie paczki drożdży.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”