Kilka pytań o drożdże turbo
-
- Posty: 7
- Rejestracja: piątek, 4 lis 2016, 17:48
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: sobota, 17 gru 2016, 10:08
Re: Kilka pytań o drożdże turbo
Z polecanych przez ciebie zakupiłem już Alcotec 48 i Spiritferm Moskva. Przez zimę robię tylko cukrówki, z owocówkami czekam na sezon, wiec Bayanusy odpadają. Chciałbym też wypróbować Szlacheckie, po świętach złożę zamówienie. Kupuję głównie przez Allegro, jest wygodne i mam wtedy porównanie cen. Oczywiście znam też sklepy które poleciłeś, w Czerwonej Dyni kupowałem akcesoria do wędzenia.
Re: Kilka pytań o drożdże turbo
Doody dobrze prawi. Bayanusy- G99 pracują już przy 9 stopniach (chociaż sam nie sprawdzałem) i jeśli chodzi o trudne warunki fermentacji to chyba nie ma bardziej odpornych drożdży. Tylko nie stosowałem ich do zwykłej cukrówki i nie mam pojęcia jak się zachowują w nie-owocowym nastawie. A tak przy okazji, jest jakaś różnica pomiędzy G-995 a IOC?
-
- Posty: 96
- Rejestracja: wtorek, 17 lut 2015, 15:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Kilka pytań o drożdże turbo
Ja stosuje dwa węże przy 4 stopniach, tylko na początku dorzucam grzałke żeby się dobrze bujneły. Jak się dobrze rozpędzą to już gonią. Nastawiam 75 l w tym 26 kg cukru i 1,5 małego przecieru pomidorowego. Rozwadniam Drożdże w słodkiej wodzie z dodatkiem przecieru. Czekam aż zaczną pracować i wtedy wlewam do beczki. Na 75 l daję dwie paczki drożdży.