Witam
Dostałem w rozliczeniu taką maszynę " zimne palce" jak na zdjęciu.Psota wychodzi całkiem niezła lekko czuć bimberek moc od 88-90% i tu pytanie co robię nie tak? Czy powodem może być to ,że do tej pory użyte były jako wkład tylko dwa druciaki ?? Zwróciłem na to uwagę dopiero po poczytaniu tu na forum i chciałem się zapytać czy ten termometr nadaje się do użytku ponieważ według instrukcji znalezionej na forum temperatura do przedgonu 75-77st a odbioru serca 78 a mi zaczyna sensownie lecieć przy 82-84 ?
Drugie pytanie: Mam sprzęt taki :
http://allegro.pl/deflegmator-duzy-z-wk ... 38858.html
http://allegro.pl/destylator-szklany-ch ... 90161.html
Chce to połączyć wężykiem silikonowym i wykorzystać Keg'a z poprzedniej maszyny(Deflegmator przez korek a wężykiem chłodnice( do robienia owocówek i chciałem zapytać o porady co do tego rozwiązania ? Jak najlepiej to podłączyć i temperaturę na oko pilnować czy warto wpiąć gdzieś termometr tylko gdzie i jaki najlepiej i czy stosować coś pomiędzy chłodnicą a deflegmatorem?
Kilka pytań kontrolnych
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Kilka pytań kontrolnych
Zacznij od lektury tego: http://alkohole-domowe.com/forum/jak-ot ... 10969.html. Wyjaśni się jak otrzymać na tym spirytus(chociaż zdjęcie wskazuje, że to "coś" będzie wymagało wielu przeróbek. Do smakówek sprzęt ok tylko musisz się nauczyć jego obsługi(głównie praktyka), a ogólny zarys obsługi przeczytasz np. tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/smakow ... 11891.html
-
Autor tematu
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Kilka pytań kontrolnych
Dobrym lub nawet bardzo dobrym wynikiem na takiej aparaturze będzie 0,52-0,56 litra spirytusu z każdego kilograma cukru, który trafił do nastawu (spirytus wraz z rozpałką i pogonem). Taki miałem uzysk jak korzystałem z podobnego sprzętu, czasami udawało się wycisnąć więcej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu