Kilka pytań kontrolnych

Kłopoty z budową i eksploatacją aparatury, wybór właściwego sprzętu. Podstawowe pytania początkujących.

Autor tematu
użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Witam
Dostałem w rozliczeniu taką maszynę " zimne palce" jak na zdjęciu.Psota wychodzi całkiem niezła lekko czuć bimberek moc od 88-90% i tu pytanie co robię nie tak? Czy powodem może być to ,że do tej pory użyte były jako wkład tylko dwa druciaki ?? Zwróciłem na to uwagę dopiero po poczytaniu tu na forum i chciałem się zapytać czy ten termometr nadaje się do użytku ponieważ według instrukcji znalezionej na forum temperatura do przedgonu 75-77st a odbioru serca 78 a mi zaczyna sensownie lecieć przy 82-84 ?
Drugie pytanie: Mam sprzęt taki :
http://allegro.pl/deflegmator-duzy-z-wk ... 38858.html
http://allegro.pl/destylator-szklany-ch ... 90161.html
Chce to połączyć wężykiem silikonowym i wykorzystać Keg'a z poprzedniej maszyny(Deflegmator przez korek a wężykiem chłodnice( do robienia owocówek i chciałem zapytać o porady co do tego rozwiązania ? Jak najlepiej to podłączyć i temperaturę na oko pilnować czy warto wpiąć gdzieś termometr tylko gdzie i jaki najlepiej i czy stosować coś pomiędzy chłodnicą a deflegmatorem?


Obrazek
koncentraty wina

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Kilka pytań kontrolnych

Post autor: aronia »

Zacznij od lektury tego: http://alkohole-domowe.com/forum/jak-ot ... 10969.html. Wyjaśni się jak otrzymać na tym spirytus(chociaż zdjęcie wskazuje, że to "coś" będzie wymagało wielu przeróbek. Do smakówek sprzęt ok tylko musisz się nauczyć jego obsługi(głównie praktyka), a ogólny zarys obsługi przeczytasz np. tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/smakow ... 11891.html

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Kilka pytań kontrolnych

Post autor: użytkownik usunięty »

Dziękuję za szybką odpowiedź.Zapomniałem jeszcze zapytać jaką wydajność powinienem nauczyć się uzyskiwać ze szkła a jaką z palców?Zacieru ok 60l więc ile z tego serca mogłoby wyjść?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Kilka pytań kontrolnych

Post autor: gr000by »

Dobrym lub nawet bardzo dobrym wynikiem na takiej aparaturze będzie 0,52-0,56 litra spirytusu z każdego kilograma cukru, który trafił do nastawu (spirytus wraz z rozpałką i pogonem). Taki miałem uzysk jak korzystałem z podobnego sprzętu, czasami udawało się wycisnąć więcej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Kilka pytań kontrolnych

Post autor: aronia »

Użytkownikowi Lucent36 chodzi raczej o wydajność godzinową, ale tego bez znajomości średnicy, zastosowanej mocy grzewczej oraz oczekiwanego procentu nie poda Ci nikt.

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Kilka pytań kontrolnych

Post autor: użytkownik usunięty »

Nie nie, dokładnie tak jak gr000by odpisał, mi wychodzi podobnie, voltarz i aromat chciałbym poprawić, zagłębiam się w lekturę jeżeli ktoś coś o szkłach może dopisać do bardzo bym prosił.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy i pytania”