Kilka niepewności z nastawem na wino wiśniowe
Witam, tak się zastanawiam robię wino z wiśni (na drożdżach Fermivin) startowe BLG to 18, po tygodniu sprawdzam 0. Następnie dosładzam do 16 BLG no i sprawdzam po 15 dniach 0. I teraz tak się zastanawiam czy fermentacja nie idzie zbyt szybko... domyślam się że to przez ciepło. No i też zastanawia mnie fakt że tolerancja tych drożdży na alkohol (podawana przez producenta) to 14% (czyli w praktyce coś około 16%), a wg moich wyliczeń wychodzi że w winie jest około 19% a na górze jest jeszcze piana i wino jest mętne. Ściągałem wino z nad osadu na razie tylko raz. A to link do drożdży których użyłem: http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-d ... e-fermivin
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Kilka niepewności z nastawem na wino wiśniowe
Podaj ilość tego wina, ile cukru dodawałeś itp. albo skorzystaj z kalkulatora: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... &tid=19130 . Ciepło to pracują szybko, a do klarowności jeszcze długa droga.
Re: Kilka niepewności z nastawem na wino wiśniowe
Nie wiem jakie są twoje wyliczenia, ale na podstawie samego Blg nie da się policzyć % alkoholu. Jeśli chcesz aby pomoc ci w wyliczeniach to musisz podać co i w jakiej ilości miało to początkowe 18 Blg - miazga z wiśni, czy sok z wiśni, czy miazga z syropem cukrowym, czy może całe owoce zalane wodą z cukrem - ile tego razem było litrów?, -no i jak dosłodziłeś do 16 Blg - samym cukrem? - ile go było?, syropem? - proporcje i objętość.
Re: Kilka niepewności z nastawem na wino wiśniowe
Robiłem na wydrylowanych wiśniach. Wiśni dałem ok. 2 kg do tego dodałem syrop cukrowy (0,5 kg cukru i około 3l wody). Później ściągnąłem nastaw i odcisnąłem wiśnie po czym dodałem kolejną porcję syropu cukrowego (0,6kg cukru i 0,5l wody). Ale tym że przez Blg nie da się wyliczyć procentów jestem lekko zaskoczony. Przecież 17g cukru na 1 litr nastawu daje 1% alkoholu... 1Blg= 10g cukru/1l
więc 16 Blg= 160g cukru/1l, czyli 160 podzielić przez 17 wychodzi że nastaw powinien osiągnąć 9,4% alkoholu. Mylę się?
więc 16 Blg= 160g cukru/1l, czyli 160 podzielić przez 17 wychodzi że nastaw powinien osiągnąć 9,4% alkoholu. Mylę się?
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Kilka niepewności z nastawem na wino wiśniowe
Zapomniałeś o dyfuzji, a z niej niecukry. Twoje wyliczenia dotyczą nastawów cukrowych, czystych. Z tabel (uwzględniających poprawki) wychodzi 15,6%. Do tego część alkoholu odrzuciłeś z resztkami owoców, a zastąpiłeś je syropem bez procentów. Stąd z pierwszych 18 Blg mogło zostać nie 8,3%, tylko około 7%.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 44
- Rejestracja: sobota, 5 lip 2014, 13:17
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Kilka niepewności z nastawem na wino wiśniowe
Podpioł bym się pod temat. W poniedziałek przywiozłem wiśnie od zaprzyjaźnionych sadowników. Było tego sporo a ja miałem tylko 30 litrowy fermentator. Teraz kombinuję jak zwolnic baniak 50 litrów. No i czytałem sobie Wasze przepisy na wina wiśniowe. Wyczytałem przepis fermentacji w moszczu i wymyśliłem sobie coś takiego: Rozdrobniłem owoce, bez drylowania, okolo 30 kg i do baniaka, pobrałem próbkę soku i zmierzyłem blg. Przy 22 stopniach pokazywalo około 11. I do tego zadałem biowinowskie drożdże (matka szykowana w sobotę). Fermentacja ruszyła i po 20 godzinach pięknie bulkało. Dziś rano niestety wszystko tak uroslo, że wykipiało. Odlałem 5 litrów nastawu, wymyłem pokrywę i rurkę i dalej pięknie pracuje. Planuję za jakieś 2 dni oddzielic owocę i zrobic obliczenia - na otrzymaną ilośc soku dodac taką samą ilośc wody i obliczyc cukier na 15% winko . Dosłodzę po zabiciu drożdży.
Moje pytanko wiąże się z pewną niepewnością bo nigdy tak wina nie nastawiałem a robię je ponad 10 lat. Czy takie coś mocno wpłynie negatywnie na końcowy smak?
Moje pytanko wiąże się z pewną niepewnością bo nigdy tak wina nie nastawiałem a robię je ponad 10 lat. Czy takie coś mocno wpłynie negatywnie na końcowy smak?
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Kilka niepewności z nastawem na wino wiśniowe
Będzie trochę za rzadko...na otrzymaną ilośc soku dodac taką samą ilośc wody i obliczyc cukier na 15% winko
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 44
- Rejestracja: sobota, 5 lip 2014, 13:17
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Kilka niepewności z nastawem na wino wiśniowe
Zawsze miałem takie proporcje sok woda przy wiśniach i całej rodzince pasuje. To jednak kwaśne owoce. Inaczej wychodzi takie "ciężkie" wino, które mi nie bardzo podchodzi - ból głowy murowany . Zastanawiam się tylko czy blg dobrze zmierzyłem bo wiśnie były aż przejrzałe, kapiące sokiem i słodziutkie, nie znam odmiany, ale wielkie i ciemne i jak teraz czytam inne wątki i doczytałem, że z wiśni wychodzi 14 blg to mnie wątpliwości wzięły. :/ Chyba będę projektował na 13% i jak wyjdzie takie to dobrze a jak mocniejsze to drugie dobrze. Zastanawiam się tylko czy tak krótki czas z owocem, 4-5 dni ze względu na pestki, nie spłyci aromatu wiśni. Bałem się zostawić te wiśnie do następnego dnia bo puszczały mi już sok w łubiankach a o 21.00 brać się za drylowanie 30 kilogramów wiśni jakoś mi nie w smak było. Tym bardziej, że drylowałem 6 kg na nalewkę. No cóż, potraktuję to jako eksperyment. W sumie przez 10 lat nic do ceramiki nie poszło.
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Kilka niepewności z nastawem na wino wiśniowe
Jeśli chodzi o blg z tabeli to są podawane wartości uśrednione, jeśli wszystkie wiśnie miałyby identyczne blg to po co by nam były cukromierze, tak krótki czas na pewno nie wpłynie negatywnie na jakość wina, przecież niektórzy fermentują sam moszcz bez owoców i wychodzi świetne.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Kilka niepewności z nastawem na wino wiśniowe
http://alkohole-domowe.com/forum/post78351.html#p78351
Jeśli to prawda co piszesz, a nie mam podstaw by wątpić, ja dolałbym 5, może 6 litrów syropu. 0,6 litra z 1 kg cukru, plus woda do jego rozpuszczenia. Już nie idzie o Blg, ale tak dojrzałe wiśnie mają dużo mniej kwasu. U mnie po pomiarach, na 54 kg wiśni, wystarczyło 10 litrów wody, a w ubiegłym roku jeszcze mniej.LeoNike pisze: wiśnie były aż przejrzałe, kapiące sokiem i słodziutkie
http://alkohole-domowe.com/forum/post78351.html#p78351
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 44
- Rejestracja: sobota, 5 lip 2014, 13:17
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Kilka niepewności z nastawem na wino wiśniowe
No to poczytałem Was, wziąłem sobie do serca, pokombinowałem (żeby nie było, że nie mój przepis ) i dziś zaczynam działc. Odcisnąłem sok i wyszło mi go 19 litrów. Początkowe blg przyjąłem 11 tak jak zmierzyłem. Jeśli pomiar nie był dokładny to najwyżej wyjdzie trochę mocniejsze. Planuję 14%. Policzyłem i wyszło mi tak: 19 ltrów soku 11blg + 5kg cukru +8 litrów wody = 30 l wina 14%. Czyli teraz dam 5 litrów wody i 3 kg cukru a jak przerobi nieco to dodam 3 litry wody i 2kg cukru. Dosłodzę do smaku jak pozbędę się drożdży.
Ktoś mógłby potwierdzic moje obliczenia? Do tej pory ciągnąłem wina na maksa więc szczegółowymi obliczeniami się nie przejmowałem. Dosładzałem poprostu kilkukrotnie i pilnowałem jedynie by początkowe blg nie przekraczało 22blg. Ale chcę zrobic ukłon w stronę kobiet, które chwalą smaki ale narzekają, że mocne .
Ktoś mógłby potwierdzic moje obliczenia? Do tej pory ciągnąłem wina na maksa więc szczegółowymi obliczeniami się nie przejmowałem. Dosładzałem poprostu kilkukrotnie i pilnowałem jedynie by początkowe blg nie przekraczało 22blg. Ale chcę zrobic ukłon w stronę kobiet, które chwalą smaki ale narzekają, że mocne .
Re: Kilka niepewności z nastawem na wino wiśniowe
Przecież na początku tego tematu został podany link do "kalkulatorka winiarskiego". Jeśli masz problemy i poszukujesz "prostej tabelki" to myślę że się nada Link: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... &tid=19130
Ktoś destyluje, żeby pić mógł ktoś
-
- Posty: 44
- Rejestracja: sobota, 5 lip 2014, 13:17
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Kilka niepewności z nastawem na wino wiśniowe
Trochę namieszałem tym prostym winem. Liczyłem po swojemu i mi wyszło tak, jak według wzoru liczył pretender. A w sumie to liczyłem jak siwy1121. I nie chodziło mi o kalkulator tylko o tabelkę. Bo według tego co napisał siwy1121 pomyślalem, że macie coś na zasadzie "tyle i tyle początkowego blg = tyle a tyle procent w winie 0blg".
sutan pisze:Przecież na początku tego tematu został podany link do "kalkulatorka winiarskiego". Jeśli masz problemy i poszukujesz "prostej tabelki" to myślę że się nada Link: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... &tid=19130
siwy1121 pisze:7090g/30l=236,33g/l czyli 23,5blg co daje 11,5%
Trochę namieszałem tym prostym winem. Liczyłem po swojemu i mi wyszło tak, jak według wzoru liczył pretender. A w sumie to liczyłem jak siwy1121. I nie chodziło mi o kalkulator tylko o tabelkę. Bo według tego co napisał siwy1121 pomyślalem, że macie coś na zasadzie "tyle i tyle początkowego blg = tyle a tyle procent w winie 0blg".
Re: Kilka niepewności z nastawem na wino wiśniowe
Pretender liczy dobrze i mniej więcej dobrze policzył to LeoNike projektując nastaw. Jednak co z poprawką na niecukry? Siwy1121 ją uwzględnił, ale tak jakoś tak zagmatwanie, że wątpię aby LeoNike to zauważył.
Generalnie jeśli 11 Blg to wynik z pomiaru w czystym soku, to z proporcji jakie miał Leo Nike wyjdzie tak: 19 l czystego soku o ekstrakcie ogólnym 11 Blg - 4 Blg na niecukry w czystym soku = 7 Blg cukrów. 7 Blg = 70 g cukrów/ kg soku, a to jest 72 g/litr. Zatem 72 x 19= 1368 g cukrów. Dodane 5000 g daje razem 6368 g cukrów w 30 l nastawu, co daje 212,3 g/l cukru co wystarczy na 12,5 % potencjalnego alkoholu.
Ja bym radził tak jak pisze Siwy1121 policzyć od końca.
Chcesz wino 14% połsłodkie (załóżmy, ze zawierające 50 g/l cukru resztkowego), zatem w 30 l wina potrzebujesz mieć 14 x17 x30(cukier na moc 14%) + 50x30 (cukier na smak) = 7140 g cukru na moc i 1500 g cukru na smak. W soku masz 1368 g cukrów, więc do mocy 14% brakuje jeszcze 7140-1368=5772 g cukru. Tyle musisz dodać cukru do mocy 14%, ale on ma swą objętość. Aby zamknąć się w 30 l liczysz objętość całkowitego dodanego cukru, tj 5,77 kg x 0,625 kg/l (gęstość sacharozy)=3,6 l oraz objętość cukru na smak 1,5 kg x 0,625 kg/l=0,94 l. Cały cukier zajmie 3,6+0,94=4,54 l . Ilość wody jaką musisz dodać to 30-19(ilość soku)-4,54(objętość cukru)=6,46 l.
Czyli najlepiej jeśli dodałeś już do 19 l soku 5 l wody i 3 kg cukru, to za jakiś czas dodaj jeszcze 1,46 l wody i 2,77 kg cukru - jeśli wodę zagotujesz (dodaj ciut na odparowanie więc zagotuj 1,5l) to ten cukier powinien rozpuścić się we wrzątku - po ostudzeniu do temp. pokojowej dolej do syropu nieco nastawu i rozmieszaj, żeby był rzadszy przed wlaniem do dymiona.
Cukier na smak dodaj rozpuszczając go w porcji nastawu - nie po I obciągu, ale po II, gdy wino zacznie się klarować. Nie wiem jakich użyłeś drożdży, więc nie mam pojęcia czy wystarczy pozbyć się drugiego osadu przed dosłodzeniem, czy też trzeba zasiarkować nastaw aby nie przefermentował i ten cukier na smak.
Darek
PS.
Tak - wiem, że dla 7 Blg można nie przeliczać cukrów z g/kg na g/l (przyjęło się że do 10 Blg można to pominąć), ale zrobiłem to żeby pokazać metodykę obliczeń.
Generalnie jeśli 11 Blg to wynik z pomiaru w czystym soku, to z proporcji jakie miał Leo Nike wyjdzie tak: 19 l czystego soku o ekstrakcie ogólnym 11 Blg - 4 Blg na niecukry w czystym soku = 7 Blg cukrów. 7 Blg = 70 g cukrów/ kg soku, a to jest 72 g/litr. Zatem 72 x 19= 1368 g cukrów. Dodane 5000 g daje razem 6368 g cukrów w 30 l nastawu, co daje 212,3 g/l cukru co wystarczy na 12,5 % potencjalnego alkoholu.
Ja bym radził tak jak pisze Siwy1121 policzyć od końca.
Chcesz wino 14% połsłodkie (załóżmy, ze zawierające 50 g/l cukru resztkowego), zatem w 30 l wina potrzebujesz mieć 14 x17 x30(cukier na moc 14%) + 50x30 (cukier na smak) = 7140 g cukru na moc i 1500 g cukru na smak. W soku masz 1368 g cukrów, więc do mocy 14% brakuje jeszcze 7140-1368=5772 g cukru. Tyle musisz dodać cukru do mocy 14%, ale on ma swą objętość. Aby zamknąć się w 30 l liczysz objętość całkowitego dodanego cukru, tj 5,77 kg x 0,625 kg/l (gęstość sacharozy)=3,6 l oraz objętość cukru na smak 1,5 kg x 0,625 kg/l=0,94 l. Cały cukier zajmie 3,6+0,94=4,54 l . Ilość wody jaką musisz dodać to 30-19(ilość soku)-4,54(objętość cukru)=6,46 l.
Czyli najlepiej jeśli dodałeś już do 19 l soku 5 l wody i 3 kg cukru, to za jakiś czas dodaj jeszcze 1,46 l wody i 2,77 kg cukru - jeśli wodę zagotujesz (dodaj ciut na odparowanie więc zagotuj 1,5l) to ten cukier powinien rozpuścić się we wrzątku - po ostudzeniu do temp. pokojowej dolej do syropu nieco nastawu i rozmieszaj, żeby był rzadszy przed wlaniem do dymiona.
Cukier na smak dodaj rozpuszczając go w porcji nastawu - nie po I obciągu, ale po II, gdy wino zacznie się klarować. Nie wiem jakich użyłeś drożdży, więc nie mam pojęcia czy wystarczy pozbyć się drugiego osadu przed dosłodzeniem, czy też trzeba zasiarkować nastaw aby nie przefermentował i ten cukier na smak.
Darek
PS.
Tak - wiem, że dla 7 Blg można nie przeliczać cukrów z g/kg na g/l (przyjęło się że do 10 Blg można to pominąć), ale zrobiłem to żeby pokazać metodykę obliczeń.