Kiełbasa z dzika

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.
Awatar użytkownika

mariolagoła
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 21 lut 2015, 23:24
Lokalizacja: klify północy

Post autor: mariolagoła »

Oto ostatni "dziczek" w moim wykonaniu. Oczywiście szynki kąpią się w zalewie ziołowej i czekają na swoją kolej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 25 lut 2015, 08:26 przez mariolagoła, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: rozrywek »

Przecież dzik, to nic innego jak dzika świnia, osobiście to zastrzeliłbym kogoś widząc jak marnuje mięso dodając indyka......
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: silvio2007 »

Popieram w 100% kolegę Rozrywek.
Sam nie rozumiem takich pomysłów ale cóż?
Jak komuś smakuje to niech tak robi.
Kol. Mariolagoła szacun
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: k.kolumb »

@rozrywek @silvio2007 Nie strzelajcie, proszę! Rzecz ma się tak : kiełbasa z samego dzika jest super, ale po kilku tygodniach, a robimy zawsze na zapas a nie na "od razu zjeść" potrzeba narzędzi typu siekiera. Twardość jest ogromna, a przyjemność nikła. Jak się doda "cywilnego" mięsa, to smak nie jest gorszy, a frajda może trwać dłużej. Kiedyś zrobiłem tylko z dzika i zadowolony był tylko jamnik. Mam tu kilkadziesiąt lat doświadczeń, lubię tak jak powyżej. Co nie znaczy że wiem lepiej. Darz Bór !
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: rozrywek »

Kolumb, nie mam pukawki :) chodziło mi o dodatek mięsa drobiowego w ogóle, dodatek wołowiny jak najbardziej, rozumiem że zależy ci na swojskiej kiełbasie, a nie na wiejskiej. Popieram.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: Ryba64 »

@rozrywek
Czym się różni swojska od wiejskiej, bo nie łapię...?
Lubię to co naturalne
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: rozrywek »

Ryba, Kiełbasa swojska jest wieprzowo-wołowa, a wiejska jest czysto wieprzowa, uświadomiła mnie o tym właścicielka masarni którą prowadzi z powodzeniem od lat i z pokolenia na pokolenie, także przypuszczam że wie co mówi. Ciekawostka ja miałem kiedyś u siebie w sklepie kiełbasę o wdzięcznej nazwie "Palcówka polska" 97% mięsa wieprzowego, o ile pamiętam miałem ją na sklepie w cenie 49zł za kilo. Pozdrawiam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Krystiandux2
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 1 lis 2017, 09:47
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: Krystiandux2 »

0,15 papryki słodkiej na 5 kg to wychodzi 30gram na kilogram nie za dużo?
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: sargas »

Tak jak koledzy słusznie radzą jak masz możliwość zdobyć trochę swojskiej wieprzowinki to nie ma nic lepszego jako dodatek. Osobiście nie polecam dodawać sklepowego mięsa bo już takie próby z ojcem podejmowaliśmy przy robieniu takiej kiełbaski. Natomiast kiełbasa tylko z dzika to ryzyko. Co do słoniny z dzika to jedyna która się nadaje to ta nad schabem i polędwicą pozostała jest bardzo twarda chyba że będziesz miał tłustawego dziczka i jednocześnie młodego ale takie rzeczy to tylko zimą.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: wawaldek11 »

Dziczki już są tłuste - sprawdzone w rejonie Gryfina ;)
Ale słoniny z dzika do kiełbasy bym nie dodawał. Chyba że do szybkiego spożycia. Wydaje mi się, że szybko jełczeje - nawet po mrożeniu.
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wędliny Domowe”