Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 15:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kicaj i jego kolumna
PostPostNapisane: sobota, 19 lut 2011, 14:54 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Ale używałeś tych konkretnych, testowałeś je i na tej podstawie twierdzisz, że "reagują z psotuchną"?
Bo ja mam je od roku, w dwóch kolumnach i w żadnej nie wykazują jakichkolwiek ubytków, zmian, rdzewienia... Kupowane w dużym odstępie czasu, na pewno z różnych partii.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

Butelka Bahia 350 mlButelka Bahia 350 ml
Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek.
Cena: 16,99 zł  
Promocja: 14,99 zł
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremWskaźnik zawartości alkoholu z termometrem
Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł  
Promocja: 9,99 zł
PostPostNapisane: sobota, 19 lut 2011, 15:11 
Tematy: 5
Jeśli chodzi o zmywaki to juz klamka zapadła :) kupione w Lidlu...
Jeśli chodzi o siatkę na dnie to też już wyleciała.
Wypełnienie będzie następujące:
jeden zmywak, na zmywaku umieszczę pozwijane druciki miedziane z przewodu spawalniczego ( Niestety siatki miedzianej nie dostałem), a wyczytałem gdzieś na forum że druciki z przewodów będą się nadawać. Na miedz upcham wióra z kwasówki, a między palcami wypcham zmywaki. Mam nadzieje że taki układ będzie odpowiedni i wyjdzie wymarzone 94 % :odlot:
Pozdrawiam

PostPostNapisane: sobota, 19 lut 2011, 16:34 
Tematy: 6
Ja tak samo zakupiłem zmywaki w Lidlu, pakowane po trzy w opakowaniu. Wszystkie zanurzyłem do połowy w wodzie, na około dwa tygodnie. Po tym czasie, nie zaobserwowałem żadnych zmian, więc wpakowałem wszystkie do kolumny. Przedestylowałem cukrówkę i gdy, otwierałem kolumnę jak ją przerabiałem i nie zauważyłem nic, co by mogło te zmywaki skreślić. A więc, nie wiem dlaczego koledze ZdroweNalewki.pl tak podpadły. Jak dla mnie one są ok.

PostPostNapisane: sobota, 19 lut 2011, 20:36 
Tematy: 37
Nie wnikam w temat. To jest tylko moja opinia, testy z laboratorium. Każdy pije to co chce.

PostPostNapisane: niedziela, 20 lut 2011, 17:37 
Koledzy zauważcie ze kolega ma swój sklep {dodam że bardzo fajny z drobiazgami nam potrzebnymi}. Bez urazy dla kolegi ale każdy chwali to co jego.

PostPostNapisane: niedziela, 20 lut 2011, 18:35 
Tematy: 73
A ja na uspokojenie dodam, że ów temat w którym Kolega ZN się niepotrzebnie zapętlił bo chciał coś napisać tylko Mu trochę nie wyszło, zaraz poczyszczę i wywalę niepotrzebne posty dotyczące zmywaczorów. Z Kolegą ZN już sprawę załatwiłem na PW, i otrzymałem obietnicę niepisania postów "na siłę".

PostPostNapisane: niedziela, 20 lut 2011, 18:38 
Tematy: 37
Dziękuję za zauważenie. Akurat druciaków spiralnych nie sprzedaję :crazy: , taka jest właściwa nazwa handlowa tych produktów.

A na poważnie - testów na alkohol w naszym laboratorium nie robiliśmy. Natomiast jeśli zachodzi reakcja z płynami do mycia naczyń to jednak daje coś do myślenia ? :o

PostPostNapisane: sobota, 12 mar 2011, 16:11 
pierwsze pędzenie, pierwsze kłopoty :cry:
Mam problemy z wyregulowaniem kolumny.
Już nie wiem co mam robić. Wydaje mi sie że wszystko robie jak na forum opisano, ale nie wychodzi.
Problem polega na tym że nie mogę ustalić temperatury. Raz skacze za wysoko, raz za nisko.
1. zamknięte obieg. palnik na maksa
2. temperatura zaczyna wzrastać odbieram pierwsze 50 ml, włączam obieg wody.
3. kolumna stabilizuje się około 30 min.
4. po tym czasie zmniejszam obieg w zimnych palcach i próbuję ustalić temperaturę na około 78.2 i tutaj zaczynają się schody.
temperatura stabilizuje się na 77.6 i trzyma się około 20 min. po tym czasie, zaczyna rosnąć. jak zmniejszę palnik to spada za dużo albo znowu staje na około 77.6 trzyma się chwilę i znowu rośnie, albo maleje.
Nie mam pojęcia co jest przyczyną.
Chłodzenie mam osobno na palce i chłodnice. Wypełnienie druciaki, nie ubijane, na dnie drut miedziany (możliwe że drut za mocno ubiłem).
Co robię nie tak?

PostPostNapisane: niedziela, 13 mar 2011, 19:25 
Tematy: 4
kicaj_zajac napisał(a):
pierwsze pędzenie, pierwsze kłopoty :cry:
Mam problemy z wyregulowaniem kolumny.
...
Co robię nie tak?

Odpowiem krótko i w punkach:
1. chłodzenie włączasz przed odbiorem "ślepotki" - np. jak kolumna jest już w połowie wypełniona (gorąca)
2. w momencie włączenia chłodzenia skręć grzanie na ok 70% (ja tak robię) - wg mnie przyspiesza to stabilizację
3. z kręceniem grzania trzeba baaardzo delikatnie, a efekt regulacji następuje z opóźnieniem
4. z chłodzeniem także nie wolno gwałtownie, tylko podobnie jak z grzaniem; wyjątek stanowi gwałtowny skok temp. trzeba na moment (ok 10-15s) mocniej odkręcić wodę i poczekać chwilkę na ponowną stabilizację
5. ja nie czekam na stabilizację, jak to opisują koledzy w innych tematach, bo praktycznie jak kolumna dojdzie mi do temp odbioru, to min regulacje przy odbiorze "ślepotki" wystarczają i później kapie mi 93-96% (zależnie czy nic nie zaburzy mi odbioru - sprawdzam co 150-200ml co wyszło)

W sumie to tyle. Trzeba spraktykować i ostrożnie reagować, bo gwałtowne zmiany grzania/chłodzenia powodują znaczące skoki temp, a tym samym destabilizację całego procesu.

Pozdrawiam

PostPostNapisane: środa, 16 mar 2011, 14:40 
Chyba znalazłem problem.
Miałem za słaby przepływ wody na zimnych palcach (tak mi się wydaję),
bo po zwiększeniu przepływu, temperatura zaczęła spadać, ale po podkręceniu palnika ustabilizowała się na 76.8 i tak już została do końca, a z rurek leciało wymarzone 96% :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1