Znaleziono 129 wyników
- środa, 29 kwie 2009, 22:52
- Forum: KAC
- Temat: Czym jest KAC?
- Odpowiedzi: 62
- Odsłony: 35772
Re: Czym jest KAC?
CLAPUS ? zgadza się że samym etanolem też można się zatruć.A tu jest podane ile czego może się znajdować w naszej psocie : http://alkohole-domowe.com/forum/operowanie-systemem-refluksowym-wyklad-t103-20.html" title="operowanie-systemem-refluksowym-wyklad-t103-20.html" target="_bl...
- środa, 29 kwie 2009, 19:54
- Forum: KAC
- Temat: Czym jest KAC?
- Odpowiedzi: 62
- Odsłony: 35772
Re: Czym jest KAC?
odpowiedź na pytanie :mówiąc w prost TO JEST ZATRUCIE ALKOHOLOWE :womit: :womit: :womit: Najlepszym na kaca, jest kielich nastepnego dnia.Tak kiedys wyczytałem. Kac to międzyinnymi zatrucie alkoholowe np. pewną ilością metanolu w etanolu. wcale nie jest to głupota. Osoby które cosik tam psocili i pr...
- wtorek, 28 kwie 2009, 12:01
- Forum: Destylacja metodą reflux ratio
- Temat: Operowanie systemem refluksowym - wykład.
- Odpowiedzi: 51
- Odsłony: 39559
Re: Operowanie systemem refluksowym - wykład.
Witam. Z tymi refluxami to zawsze mi się pierdzieli. Dobrze że Calyx zapodał wykładnie teoretyczną i wizualną jak i Winiarek , który zdiagnozował mój proces psocenia w mojej kolumnie od strony technicznej. Napisałem to co robię podczas psocenia i wielkie dzięki za opisanie jak i odpowiedzi w zadanyc...
- poniedziałek, 27 kwie 2009, 23:24
- Forum: Destylacja metodą reflux ratio
- Temat: Operowanie systemem refluksowym - wykład.
- Odpowiedzi: 51
- Odsłony: 39559
Re: Operowanie systemem refluksowym - wykład.
A jeśli masz wypełnienie zmywakowe to nie wiem jak dokładnie określić poziom kiedy kolumna się zalewa :P w tedy bulgocze w rurze. Nie wolno zmniejszać temperatury grzanej do minimalnej.Musi to być dostarczanie energii podprogowo. A więc wyczuć ten moment przed zalaniem kolumny. W tedy takie dostarc...
- poniedziałek, 27 kwie 2009, 23:11
- Forum: Destylacja metodą reflux ratio
- Temat: Operowanie systemem refluksowym - wykład.
- Odpowiedzi: 51
- Odsłony: 39559
Re: Operowanie systemem refluksowym - wykład.
Ja napisałem : Kolumna NS - to mówi się na sposób jej działania refluks zewnętrzny a z zimnymi palcami refluks wewnętrzny. Tak czy tak proces jest ten sam refluks wewnętrzny. Nie jestem tak oczytany jak obaj panowie :poklon; ale ustabilizowanA temperatura nie da się utrzymać w tej samej pozycji bo :...
- poniedziałek, 27 kwie 2009, 21:53
- Forum: Destylacja metodą reflux ratio
- Temat: Operowanie systemem refluksowym - wykład.
- Odpowiedzi: 51
- Odsłony: 39559
Re: Operowanie systemem refluksowym - wykład.
Witam. Bogdan jak pamiętam Ty masz sprzęt z refluxem wewnętrznym - zimne palce i zewnętrzny. Na C.K gdzieś wyczytałem że to nie jest takie proste ustabilizować prace takiej ubogaconej kolumny. Ja wybrałem najprostszy sprzęt z rodzaju kolumien N.S i JESTEM ZADOWOLONY. Kolega MIMA ma taki sam sprzęt j...
- sobota, 25 kwie 2009, 12:37
- Forum: Destylacja metodą reflux ratio
- Temat: Operowanie systemem refluksowym - wykład.
- Odpowiedzi: 51
- Odsłony: 39559
Re: Operowanie systemem refluksowym - wykład.
WAŻNA WIEDZA : - wykład Calyxa. * Acetone 56.5C (134F) * Methanol (wood alcohol) 64C (147F) * Ethyl acetate 77.1C (171F) * Ethanol 78C (172F) * 2-Propanol (rubbing alcohol) 82C (180F) * 1-Propanol 97C (207F) * Water 100C (212F) * Butanol 116C (241F) * Amyl alcohol 137.8C (280F) * Furfural 161C (322F...
- piątek, 24 kwie 2009, 23:26
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: NALEWKA PESTKÓWKA - przepisy
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 13771
Re: NALEWKA PESTKÓWKA - przepisy
Trudno powiedzieć nie liczyłem ani tez nie mierzyłem ile objętości ma ta nalewka dokładnie po zlaniu.
Myślę że ok 25 - 30 %.
kgb
Myślę że ok 25 - 30 %.
kgb
- piątek, 24 kwie 2009, 01:02
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: NALEWKA PESTKÓWKA - przepisy
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 13771
Re: NALEWKA PESTKÓWKA - przepisy
Nalewka z brzoskwiniowych pestek Nalewka z brzoskwiniowych pestek Składniki: 1 litr wódki 30 dkg brzoskwiniowych pestek 40 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Pestki brzoskwiniowe rozbić, wyjąć z nich jądra. Jądra pestek umieścić w słoju i uzupełnić wódką do objętości 1 litra, szczelnie zamknąć, odstawi...
- piątek, 24 kwie 2009, 00:41
- Forum: Wina Różne
- Temat: Przepisy na wino z ryżu
- Odpowiedzi: 63
- Odsłony: 106168
Re: Przepis na wino z ryżu
Wino z ryżu Składniki: - 12,5 l wody - 5 kg ryżu - 3,5 kg cukru - 125g kwasku cytrynowego - 50dkg rodzynek (może być więcej nawet do 1kg) - 8g pożywki - drożdże winne Tokay Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier oraz kwasek; ostudzić. Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać, wsypać do gąsiora, zala...
- czwartek, 23 kwie 2009, 23:01
- Forum: Destylacja metodą reflux ratio
- Temat: Operowanie systemem refluksowym - wykład.
- Odpowiedzi: 51
- Odsłony: 39559
Re: Operowanie systemem refluksowym - wykład.
Powyższe rysunki przedstawiają potwierdzenie definicji refluksu oparte wizualizacją - - dzieki
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- czwartek, 23 kwie 2009, 21:04
- Forum: Destylacja metodą reflux ratio
- Temat: Operowanie systemem refluksowym - wykład.
- Odpowiedzi: 51
- Odsłony: 39559
Re: Operowanie systemem refluksowym - wykład.
Dzieki za wiedzę - hmm tego to nie wiedziałem , widać przeoczyłem albo nie załapałem o co chodzi ... - że od 82 st to już syf. Tak czy tak powyzej 80 st. nie ruszam się :ok: WAŻNA WIEDZA : - wykład Calyxa. * Acetone 56.5C (134F) * Methanol (wood alcohol) 64C (147F) * Ethyl acetate 77.1C (171F) * Eth...
- czwartek, 23 kwie 2009, 20:08
- Forum: Destylacja metodą reflux ratio
- Temat: Operowanie systemem refluksowym - wykład.
- Odpowiedzi: 51
- Odsłony: 39559
Re: Operowanie systemem refluksowym - wykład.
Kolumna NS - to mówi się na sposób jej działania refluks zewnętrzny a z zimnymi palcami refluks wewnętrzny. Tak czy tak proces jest ten sam refluks wewnętrzny. Nie jestem tak oczytany jak obaj panowie :poklon; ale ustabilizowanA temperatura nie da się utrzymać w tej samej pozycji bo : - jak zaczyna ...
- środa, 22 kwie 2009, 10:28
- Forum: Fun Forum
- Temat: A co dalej ...hmm
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 2329
Re: A co dalej ...hmm
Widać ze jedną osobę na tym forum zainteresował dziwnie brzmiący temat.
I to kogo ? a a inni widać - uważają że to ich nie dotyczy.
DO CZASU , do czasu , d..... cz.....
I to kogo ? a a inni widać - uważają że to ich nie dotyczy.
DO CZASU , do czasu , d..... cz.....
- środa, 22 kwie 2009, 08:44
- Forum: Fun Forum
- Temat: A co dalej ...hmm
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 2329
Re: A co dalej ...hmm
Jakie macie zdanie na ten temat.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- wtorek, 21 kwie 2009, 23:22
- Forum: Fun Forum
- Temat: A co dalej ...hmm
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 2329
A co dalej ...hmm
Tak to już jest warto przemyśleć pewne sprawy .... Po obejrzeniu tych filmów to sama refleksja się nasuwa ...czy kiedyś za 5 - 10 lat ktoś z naszego forum tak nie skończy. Jest to problem :( dziś to nasze hobby a kiedyś może być naszą chorobą i tragedią w naszej rodzinie. PRZYKRO AŻ PATRZEĆ ALE POLE...
- wtorek, 21 kwie 2009, 21:21
- Forum: Osprzęt
- Temat: *** BUDOWA KOLUMNY FILTROWEJ ***
- Odpowiedzi: 53
- Odsłony: 32777
Re: *** BUDOWA KOLUMNY FILTROWEJ ***
Jak jest wsypany świeży węgiel to zawsze pierwsze skraplania bedą rewelacyjne i wszystkie zapachy usunięte.Po dłuższym już filtrowaniu już będzie gorzej.Nawet reaktywacja węgla już nie da tego efektu to co świeży węgiel.
- poniedziałek, 20 kwie 2009, 21:51
- Forum: Aspekty Estetyczne
- Temat: ALTANY - TO TU BĘDZIEMY SPOŻYWALI NASZE TRUNKI.
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 7659
Re: ALTANY - TO TU BĘDZIEMY SPOŻYWALI NASZE TRUNKI.
A do tej już nie jest potrzebny dobry CIEŚLA tylko dobre - mocne drzewo
- czwartek, 16 kwie 2009, 22:36
- Forum: Mętny produkt
- Temat: Bardzo mało bimberku i jest mętny
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 7302
Re: Bardzo mało bimberku i jest mętny
Najważniejsze czy nastaw był klarowny. Jak nie to trzeba było dodać środków do klarowania. Witam. dziś przedestylowałem zacier 1410 (4,6l). to nie zacier tylko nastaw. Zacier juz przestał pracować wiec przedestylowałem. BŁĄD ! - nastaw musi odstać aby się wyklarował lub mu pomóc w klarowaniu. kl aro...
- środa, 15 kwie 2009, 22:45
- Forum: Aspekty Estetyczne
- Temat: ALTANY - TO TU BĘDZIEMY SPOŻYWALI NASZE TRUNKI.
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 7659
Re: ALTANY - TO TU BĘDZIEMY SPOŻYWALI NASZE TRUNKI.
OOO ?! bym właśnie coś takiego chciał mieć.
- środa, 15 kwie 2009, 22:14
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: qrcz
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 1766
Re: qrcz
No to co ja też Cię Witam.
- środa, 15 kwie 2009, 17:02
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: LUMPEKS
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 2096
Re: LUMPEKS
Witam nowego członka naszego super FORUM.
Qba - ADMIN bardzo Cię polubił MOŻE COŚ Z TEGO BĘDZIE
Pisz facet coś tu np. o szklanych aparaturach , czy też o innych a jak co to Ci podpowiemy.
Qba - ADMIN bardzo Cię polubił MOŻE COŚ Z TEGO BĘDZIE
Pisz facet coś tu np. o szklanych aparaturach , czy też o innych a jak co to Ci podpowiemy.
- piątek, 10 kwie 2009, 15:10
- Forum: Galeria destylatorów Reflux
- Temat: Galeria Forma
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 4142
Re: forma
Coś już jest :klaszcze: pytanie tylko czy sam to spawasz czy ktoś Ci to robi. Bo jak sam to może warto zrobić eksperyment a jesli ktoś to będzie spawac to szkoda kasy bo jak coś niewypali to same złości. Te rurki zaspawane ala chłodnica to ja bym spróbował coś z tego zrobić.Tam tylko bym zrobił poje...
- wtorek, 7 kwie 2009, 20:11
- Forum: Aspekty Estetyczne
- Temat: ŁADNA FLACHA I JEJ OPAKOWANIE NASZ TRUNEK ZDOBI.
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 10829
- poniedziałek, 6 kwie 2009, 11:52
- Forum: Aspekty Estetyczne
- Temat: ŁADNA FLACHA I JEJ OPAKOWANIE NASZ TRUNEK ZDOBI.
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 10829
Re: ŁADNA FLACHA I JEJ OPAKOWANIE NASZ TRUNEK ZDOBI.
Niezła etykiety panie majorze.
- poniedziałek, 6 kwie 2009, 11:17
- Forum: Aspekty Estetyczne
- Temat: ŁADNA FLACHA I JEJ OPAKOWANIE NASZ TRUNEK ZDOBI.
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 10829
Re: ŁADNA FLACHA NASZ TRUNEK ZDOBI.
Skrzynki na nasze trunki :
Re: Dowcipy różne
Po latach spotkało sie trzech przyjaciół z LO. Chcac, nie chcąc rozmowa zeszła na tesciowe. - Ja - mówi ten z IVd który skończył medycynę - załatwię gdzieś cyjanek i dodam ku*wie do kawy. Ten po politechnice ( z IV c), zapodaje swój pomysl : - Wezme ku*wa pozyczke, kupie starej pipie Renault Clio i ...
Re: Dowcipy różne
Dowcip który kupiłem od kolegi. Lekcja poglądowa w szkole podstawowej. Pani wychowawczyni pyta dzieci jakie znają nowości farmaceutyczne ostatnich miesięcy. Oczywiście Jasio jako pierwszy podnosi rączkę i krzyczy: - Ja, ja. Pani pyta: - Jasiu powiedz nam jakie znasz najnowsze lekarstwa. - Viagra, p...
- piątek, 27 mar 2009, 09:27
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?
- Odpowiedzi: 42
- Odsłony: 234234
Re: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć
Wiosna - lato ..jak będziesz miał owoce jabłko , wiśnia, porzeczka ..to zrób wino a po 3 - 4 miesiącach wykonaj z tego wódeczkę.Mówię Ci będziesz się chwalił później w rodzinie.
- wtorek, 24 mar 2009, 21:05
- Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- Temat: Buraki Cukrowe
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 21781
Re: Buraki Cukrowe
Nie znam się w tym temacie ale raczej ja bym pozostał przy zagotowaniu tych buraków.
Z przepisów na ziemniaki to każą je gotować albo zmrozić.
Jak ktoś jeszcze z naszego grona praktykował to niech tu coś zapoda.
Z przepisów na ziemniaki to każą je gotować albo zmrozić.
Jak ktoś jeszcze z naszego grona praktykował to niech tu coś zapoda.
- wtorek, 24 mar 2009, 20:53
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: wino z dyni jużpo sezonie ale może się sprzydać ?-)
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 3071
Re: wino z dyni jużpo sezonie ale może się sprzydać ?-)
Pozwoliłem autora linka zkopiować i jeszcze raz tu wkleić bo mi nie chciał odpalić.
http://www.youtube.com/watch?v=kr2SMI63FYE
http://www.youtube.com/watch?v=kr2SMI63FYE
- piątek, 20 mar 2009, 22:43
- Forum: Fun Forum
- Temat: Rozmowa - Netia
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 2031
Re: Rozmowa - Netia
Dobre dobre tylko szkoda że autor nie łapie takiego przekazu darmowego ... od kolegów z forum
- piątek, 20 mar 2009, 21:31
- Forum: Po Godzinach
- Temat: 1z10
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 2373
Re: 1z10
A no WIDZISZ SZCZUB to tego to ja nie wiedziałem.Przyznam się że rzadko oglądam ten program ostatnio.
- czwartek, 19 mar 2009, 21:52
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: DarekRz
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 1134
Re: DarekRz
Ja też kolegę witam oficjalnie i życzę brania jak i dawania na tym forum wiadomości.
Tylko nie wdawaj się w awantury jak ja.
Pozdrawiam dziadek Romek
Tylko nie wdawaj się w awantury jak ja.
Pozdrawiam dziadek Romek
- czwartek, 19 mar 2009, 21:47
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Monter
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 2263
Re: Monter
Ja też kolegę witam oficjalnie i życzę brania jak i dawania na tym forum wiadomości.
Tylko nie wdawaj się w awantury jak ja.
Pozdrawiam dziadek Romek
Tylko nie wdawaj się w awantury jak ja.
Pozdrawiam dziadek Romek
- czwartek, 19 mar 2009, 21:29
- Forum: Galeria destylatorów szklanych
- Temat: Szkiełko do brykania
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 20986
Re: Szkiełko do brykania
Już wcześniej pisałem że mam kolumnę z refluxem zewnętrznym bez zimnych palców. Za pierwszym razem na dzień dobry wyskakuje mi 96 % a końcowy 91 - 92 %. ŚREDNIĄ ŁATWO WYLICZYĆ. To jest forum ...właśnie dla ludzi początkujących zaczynających z niczego. To wszystko cieszy bo i ja to przechodziłem , al...
- czwartek, 19 mar 2009, 20:59
- Forum: Po Godzinach
- Temat: 1z10
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 2373
Re: 1z10
Ta ostatnia punktacja to chyba została doklejona bo od razu każdy miał po 400 z hakiem punktów.
Prowadzący chyba musiał ze trzy razy popijać wodę ze szklanki bo mu w gardle zaschło...
Prowadzący chyba musiał ze trzy razy popijać wodę ze szklanki bo mu w gardle zaschło...
- środa, 18 mar 2009, 23:58
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Polskie pędzenie...
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 6558
Re: Polskie pędzenie...
Kolega zjebus ma racje wóda z cukrówek jest ostra i tyle.
Starzenie przez podgrzewanie tego alkoholu też zmiękczy jej ostrość.
Starzenie przez podgrzewanie tego alkoholu też zmiękczy jej ostrość.
- środa, 18 mar 2009, 21:12
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Polskie pędzenie...
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 6558
Re: Polskie pędzenie...
Ja proponuje robić owocówki (wina) i pędzić.
Te owocówki wiadomo bez cukru a czasem nawet bez drożdży , wszystko naturalnie.
Jest to drogie chobby co do ilości ale takim to rzadko kto Cie poczęstuje , chyba że ja.
dziadek romek
Te owocówki wiadomo bez cukru a czasem nawet bez drożdży , wszystko naturalnie.
Jest to drogie chobby co do ilości ale takim to rzadko kto Cie poczęstuje , chyba że ja.
dziadek romek
- środa, 18 mar 2009, 20:52
- Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
- Temat: Opary z gąsiora - CZY SĄ NIEBEZPIECZNE???
- Odpowiedzi: 37
- Odsłony: 26455
Re: Opary z gasiora -CZY SA NIEBEZPIECZNE ? ? ?
Nie ma się czego obawiać tak jak kolega Bogdan tu napisał.
Ja sam trzymałem balony z winami które były przeznaczone do destylacji w kuchni jak i czasem w innych pomieszczeniach.
dziadek romek
Ja sam trzymałem balony z winami które były przeznaczone do destylacji w kuchni jak i czasem w innych pomieszczeniach.
dziadek romek