Kego-Garnek
Witam, od jakiegoś czasu mam zamiar zbudować pierwszą aparaturkę. Będzie to prawdopodobnie Pot-still wyspecjalizowany w whisky/ey . Zastanawiam się nad przerobieniem kega pięćdziesięcio litrowego w taki sposób by był jednocześnie garem zaciernym. Wykonywał już ktoś taką operacje? Zastanawiam się nad wycięciem wierzchu Kega i poszerzeniem przykrywki za pomocą metalowej obręczy, mocowałoby się to za pomocą śrub motylkowych. Co o tym myślicie?
-
- Posty: 60
- Rejestracja: sobota, 20 gru 2014, 11:32
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Kego-Garnek
Generalnie chyba niewielu z powodu słabej szczelności stosuje metodę garnkową, a do takiego rozwiązania się przybliżasz. Moim zdaniem, jeśli Keg ma płaską górną powierzchnię, to warto zrobić otwór na tyle mały, aby pokrywka na jak największej powierzchni stykała się z tą powierzchnią. Da to dużą szansę dobrego uszczelnienia. Jako uszczelki warto spróbować z matami silikonowymi używanymi w gospodarstwach domowych jako stolnice.
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Kego-Garnek
Tutaj kolega ma kega z naprawdę szerokim wlewem:
http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... ml#p106871
Możesz uderzyć do niego, żeby zapytać jak ma to rozwiązane, na pewno pomoże.
http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... ml#p106871
Możesz uderzyć do niego, żeby zapytać jak ma to rozwiązane, na pewno pomoże.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Kego-Garnek
Szukałeś na piwnych forach??
http://www.piwo.org/topic/15519-kadz-za ... ez-z-kega/
Pominął bym kega i zacierał w jakimś innym pojemniku (koszty wycięcia i pospawania). Wielu z nas zaciera w beczce (ocieplonej) zalewa wodą śrutę i dodaje enzymy. całość po fermentacji odciska i gotuje rzadkie/płynne.
http://www.piwo.org/topic/15519-kadz-za ... ez-z-kega/
Pominął bym kega i zacierał w jakimś innym pojemniku (koszty wycięcia i pospawania). Wielu z nas zaciera w beczce (ocieplonej) zalewa wodą śrutę i dodaje enzymy. całość po fermentacji odciska i gotuje rzadkie/płynne.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Re: Kego-Garnek
Chętnie zacierałbym w innym pojemniku, ale warzę też piwo, a chmielenie piwa nie jest łatwe w dwudziestolitrowym garnku jaki posiadam i pomyślałem, że zrobię kadź zacierną do Piwa i keg do destylacji za jednym zamachem.
Ostatnio zmieniony sobota, 7 mar 2015, 12:58 przez milozz9, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Kego-Garnek
Rzuć okiem na zbiornik Inżyniera, to może być to, czego szukasz; http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 7113#77113
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 96
- Rejestracja: wtorek, 17 lut 2015, 15:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Kego-Garnek
Kolego, sam podałeś temat i sam na niego odpowiedziałeś. To co chcesz zrobić będzie ok. Tnij kega w jego górnej części w tym miejscu gdzie się zaczyna zwężać, tylko równo! Zrób dwie obręcze (pierścienie) Wywierć w nich otwory w odstępach do 5 cm żeby się pokrywały i żeby wszystko było szczelne. Przyspawaj pierścienie do obu części kega i masz to co chciałeś.