Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 15:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: keg po pepsi
PostPostNapisane: sobota, 4 gru 2010, 12:29 
Tematy: 1
Witam!Mam pytanie do wszystkim użytkowników owego kega czym go grzejecie prąd czy gaz?Ja posiadam kuchenkę gazową i chyba przy takim sposobie zostanę.Druga sprawa jak zdemontować gumową podstawę z takiego kega??Czy keg będzie stał stabilnie na kuchence mimo wypukłego dna?? Proszę o rady!! pozdro michał

Tytuł: Re: keg po pepsi 18L
PostPostNapisane: sobota, 4 gru 2010, 14:30 
Tematy: 2
zaloguj się aby zobaczyć avatar
W galerie bez problemu znajdziesz odpowiedź na swoje pytania ;)

http://alkohole-domowe.com/forum/michu1978-moj-sprzet-t2800.html galeria użytkownika michu1978

i

http://alkohole-domowe.com/forum/keg-maszynka-t1739.html galeria użytkownika fredi007

Pozdrawiam ;)

PostPostNapisane: sobota, 4 gru 2010, 15:09 
Tematy: 60
Grzałki są prostsze;)

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: sobota, 4 gru 2010, 15:59 
Tematy: 13
Witam fax123, gumę z kega szlifowałem szlifierkom kątową z tarczą piórową, taką z papieru ściernego trochę kopci się przy tym ale ładnie schodzi.
Keg po napełnieniu stoi w miarę stabilnie ja dodatkowo kładę metalową podkładkę ale i bez tego może być.
download/file.php?id=2666&mode=view

PostPostNapisane: sobota, 4 gru 2010, 20:02 
Tematy: 1
Panowie dzięki za podpowiedzi w poniedziałek biorę szlifierkę i do roboty!Ta stronka to prawdziwa kopalnia wiedzy! pozdro dla wszystkich bimbrowników!

PostPostNapisane: niedziela, 5 gru 2010, 14:18 
Tematy: 3
Witaj,
Dwa razy usuwałem taka gumę z KEGa i najlepiej mi to wyszło gdy na przemian sukcesywne opalałem mocnym palnikiem a potem zdrapywałem opaloną gumę dłutem lub czymś podobnym. Potem kątówka ze szczotką drucianą i zeszlifowałem do połysku. Błyszczy się jak psu jajka na wiosnę. Po opaleniu dno nie jest równe i trzeba trochę pokombinować aby stabilnie stał na kuchence.

Pozdro

Tytuł: KEG po pepsi - czy ten się nada???
PostPostNapisane: niedziela, 31 lip 2011, 12:19 
Tematy: 2
Witam,
to mój pierwszy post na forum które czytam z wielkim zainteresowaniem :)
Jako że w kwestii KEGów jestem kompletnie zielony mam pytanie do doświadczonych: czy taki sprzęt będzie OK biorąc pod uwagę zarówno jego funkcjonalność (do stawiania na taborecie; kwestie uniwersalności fittingu żeby na w miarę łatwo dostępnych częściach można było to-to podłączyć) jak również stan w jakim się znajduje, jest to KEG po pepsi - tylko tyle wiem.

A oto fotki

Załącznik:
222.jpg
Załącznik:
111.jpg
Załącznik:
333.jpg

Z góry dzięki za info
Ksawery

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

Tytuł: Re: KEG po pepsi - czy ten się nada???
PostPostNapisane: niedziela, 31 lip 2011, 12:56 
Tematy: 60
Grzanie na taborecie będzie problematyczne, bo taki keg po obdarciu dolnej gumy nie ma płaskiego dna. Ale można go próbować przerabiać, co z resztą jest na forum opisane w paru miejscach.

Opisane też są sposoby mocowania kolumn i prostych aparatów- zarówno przez szybkozłączki, jak i przed dekiel.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: niedziela, 31 lip 2011, 20:51 
Tematy: 4
Witam !

Do kega wstaw sobie kolego grzałkę 1,5 kW + regulator i po sprawie. Ja takiej używam w swoim sprzęcie i działa ,a z montażem też nie miałem większych problemów. Pozdrawiam.

Tytuł: Re: keg po pepsi
PostPostNapisane: poniedziałek, 1 sie 2011, 14:21 
Tematy: 3
Witam, dołączę się do tematu o pepsi kegu. Otóż po umyciu dekla z uszczelką, dekiel jest ciężko wpasować (gumowa uszczelka jest strasznie "tępa"). Czy można ją lekko czymś posmarować, żeby wyeliminować ten problem? Może wazeliną techniczną. :bezradny:

Co do samego tematu.
mariusz0478 napisał(a):
grzałkę 1,5 kW + regulator
Ja mam właśnie takie rozwiązanie i do tego kega jest najlepsze. Do grzania na gazie oprócz usunięcia gumy, trzeba by było dospawać nóżki, a blacha jest dość cienka i nie jest to łatwe.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1