Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Pomyślałem, żeby pochwalić się powstającą właśnie moją nową aparaturką. Sprzęt w toku produkcji. Kilka fotek z projektem i opisem. Zapraszam do oglądania. Jeszcze trochę się przy niej zejdzie. Błagam tylko P. T. Moderatorów, lub Admina, nie piszcie mi przed tytułem tematu "samoróbka", bo się właściciel warsztatu obrazi. Może to być np. "prototyp", ale powstaje w specjalistycznej firmie, spawany przez wykwalifikowanych pracowników.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ "Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich". Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie
Ostatnio edytowano czwartek, 25 lut 2010, 15:07 przez Coorp.pl, łącznie edytowano 1 raz
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Promocja: 9,99 zł
Drożdże T Vodka Star T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ "Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich". Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Coorp- dwie rzeczy. 1- masz tam wypełnienie? Jak nie, to ilość półek jest ograniczona półkami rzeczywistymi, tzn krążkami z blachy. Przy wypełnieniu masz tzw. półki teoretyczne, czyli jakby dodatkowe miejsce dla skraplania się destylatu. Po drugie- po co Ci te dwie dodatkowe przeszkody za refluxem? Ja rozumiem deflegmację, ale nie tutaj
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Zygmunt, wiesz, jak to jest. Niby ja zamawiałem sprzęt we firmie, ale projekt był mojego Mistrza. On mnie uczył, on się zna. Ja nigdy dotąd nie pracowałem na refluxie. Trudno z projektu wywnioskować, czy coś będzie dobrze działało. Teraz, "w praniu" okazuje się dopiero, że jeszcze to nie jest ideał. Nie. Wypełniacza nie ma żadnego, chociaż mój Przyjaciel zalecał mi wsadzenie zmywaków w rury wlotowe, ale stwierdziłem, że to już będzie przesada. Tym bardziej, że chciałem, aby swobodnie wypłynął z obiegu piasek, który mógł się dostać do wnętrza kolumny w trakcie jej piaskowania.
Gdy czytałem o refluksie i porównywałem schematy, to zauważyłem, że w wersji, gdzie są 2 chłodnice nie ma już nad 1 żadnej deflegmacji, ale w "zimnych palcach" nad ostatnim jest jeszcze narysowany wypełniacz, więc pomyślałem, że jednak te płyty nie zaszkodzą, teraz, co potwierdzasz, raczej nie są one potrzebne. Muszę wiedzieć, co poprawić, bo sporo mnie to cacko kosztowało i ma działać idealnie. Wiadomo, że prototyp nigdy idealnym nie jest, dlatego jednak zdecydowałem się na zrobienie go i to w porządnej firmie (gwarancja solidności wykonania). Wiedziałem, że przeróbki będą potrzebne, a nawet konieczne, dlatego pytam tu, na forum najbardziej znających się na temacie Braci Psotników. Zygmunt, konkretnie i na temat: wg Ciebie powinienem usunąć 2 płyty znad chłodnicy reflux i nie pakować żadnych wypełniaczy w rury wlotowe? Powinno to usprawnić układ? Czy coś jeszcze? A wygląda to następująco:
Załącznik:
katarynka4.JPG
Załącznik:
katarynka5.JPG
Załącznik:
katarynka6.JPG
Załącznik:
katarynka7.JPG
Załącznik:
katarynka8.JPG
Załącznik:
katarynka9.JPG
Załącznik:
katarynka10.JPG
I jeszcze pytanie. Czemu po "nakapaniu" 5 l płynu o czystym, wiadomym, lotnym, poetyckim zapachu, zaczęło jechać z rurki nagle zgniłym jajem? Bardzo proszę wszystkich doświadczonych Refluxerów o pytania, uwagi i wnioski racjonalizatorskie. Odp. dla Juliusza (bo może ktoś na forum spyta o to samo): Na pytanie o 2 półki nad refluxem już chyba odpowiedziałem w tym, co pisałem do Zygmunta? Chłodnica zasadnicza? Czemu taka? Bo jest z kwasówki, a wiadomo, że kwasówka nie jest tak dobrym przewodnikiem i nie tak dobrze odprowadza ciepło, jak miedź, więc w ramach oszczędności wody potrzebnej do chłodzenia wiadomych oparów powstał pomysł zrobienia dwóch połączonych spirali w jednej chłodnicy. Jak powinien działać system? Sprawnie i dobrze , ale na razie nieco nawala Rurki fi 12, grubościenne, światło fi 8. Na resztę pytań nie potrafię odpowiedzieć.
Dupa ze mnie, nie refluxer. Wiedzę mam tylko teoretyczną (chociaż moja kolumna z ZP już się spawa). Po co wkładać zmywaki w rury wylotowe to nie wiem, natomiast wypełnić jakoś te półki musisz. Dlaczego zdecydowałeś się na taki sprzęt?
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Zygmunt. Pisałem o zmywakach nie na wylocie, ale w rurach wlotowych, czyli tych 2 grubszych przy mocowaniu na kegu. Wypełniacz usprawnia deflegmację. W "domowych" destylatorach, czy rektyfikatorach zmywaki zastępują przegrody zwane półkami pojedynczego, bądź podwójnego gotowania, jakie stosowane są w profesjonalnych aparatach odpędowych i rektyfikacyjnych z gorzelni i polmosów (Brrr... jakie straszne słowo! ).
W tych rurach jak najbardziej możesz je dać. Pytanie, czy długość wypełnienie będzie wystarczająca. Masz tam dwie rury wylotowe? Czy ktoś się orientuje czy w takim przypadku sumuje się długość wypełnienia, czy jedno na drugie nie wpływa?
Zawsze można rurki troszkę przedłużyć...
Już wcześniej oglądalem Twój projekt w galerii i zastanawiłem się nad nim. Jest nowatorski na tym forum, nikt wcześniej takiego nie robił. Widziałem tradycyjną kolumnę w Krojantach (fotki na "inne destylatory") Twoja jest zbudowana na bazie tamtej wiedzy, jednak tamta ma wielką wysokość i dużo większą ilość półek. Ilość półek to moc psoty. Psotnicy wynależli wsapaniałe półki teoretyczne wśrod nich najlepsze są zmywaki nierdzewne. Na wysokości wypełnienia 1,2m dają efekt 8metrowej kolumny tradycyjnej. Oczywiście wydajność jest mniejsza. Moja kolumna z wypełnieniem 1,20 to 1,2L/ spirytusu 96%/h. Myślę, że poszedłeś zła drogą i nie uda Ci się otrzymać czystego spirytusu. Jeśli chodzi o zapach pod koniec destylacji, to normalne, to pogon którego nie pijemy i który trzeba w odpowiednim momencie oddzielić i ewentualnie ponownie przedestylować. Nie sądzę, aby 10-20cm wypełnienia w dolnej części dało poprawę. Jestem wlaścicielem dwóch kolumn i zdecydowanym fanem ZP lub chłodnicy wewnętrzej czyli refluksu wewnętrznego igdybyś kiedyś chciał taką zbudować jestem do uslug.
No dobrze. Kto mi napisze, jaką ilość spirytusu i ile procentowego otrzymuje z 50 litrów zacieru 1410? Bo to istotne jest chyba w ocenianiu szeroko rozumianej sprawności rektyfikatora? Mi wyszło ogółem 5 litrów 80% gonu + 2 litry również 80% pogonu. Maksymalnie leciało 95% - do dobry wynik, czy do bani?
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości