[RW, kolumna półkowa] Katarynka Coorp-a
-
Autor tematu - Posty: 112
- Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
- Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
- Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Dzięki. To jest właśnie konkretna odpowiedź Czyli nic nie odcinam i nie wywalam z Katarynki. Muszę tylko następnym razem się wyspać, albo po prostu robić w dzień, a ten dzień nadejdzie w... środę Oczywiście nie omieszkam napisać, jaki będzie wynik.
Dopiero zobaczyłem Ktoś (? ) nazwał Katarynkę "kolumna półkową"... Dzięki za pokładane we mnie nadzieje, ale za jednym gotowaniem całego półku nie dam rady upić. No, chyba że półkownika z podpółkownikiem
Dopiero zobaczyłem Ktoś (? ) nazwał Katarynkę "kolumna półkową"... Dzięki za pokładane we mnie nadzieje, ale za jednym gotowaniem całego półku nie dam rady upić. No, chyba że półkownika z podpółkownikiem
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie
Re: [RW, kolumna półkowa] Katarynka Coorp-a
Witam.
kol. Coorp, Twoja katarynka jest rzeczywiście nowatorskim rozwiązaniem w kierunku pot still, tylko po co aż tak komplikować sobie życie. Są prostsze rozwiązania, na tej konstrukcji nie przeprowadzisz rektyfikacji, a i destylacja będzie dość klopotliwa.
Na tym forum masz podaną wszelką wiedzę na temat destylacji prostej (pot still), jak również na temat rektyfikacji spirytusu, wystarczy wnikliwie czytać, czytać i czytać, a w razie wątpliwości zadawać pytania jeśli nie ma interesującego cię tematu. ale to Forum istnieje juz jakiś czas i jest tu większość postawionych tematów i odpowiedzi na nie. Kolego - czytaj to forum i jeszcze raz czytaj, a będzie dana tobie wiedza do wykorzystania w praktyce.
Zmień swojego mistrza bo Cię oszukuje i wpędza w niepotrzebne koszty.
Niech twoim mistrzem będzie to forum, tu Cię nikt nie wyśmieje, koledzy z forum pomogą Tobie zdobyć doświadczenie.
Co do twojego aparatu, to bym go totalnie przebudował. Rektyfikacja w tym modelu jest nie możliwa, a wynika to z przeprowadzonej przez Ciebie destylacji.
W rektyfikacji cały proces uzysku spirytusu to 96% przez cały czas, od początku do końca procesu.
Drogi kolego zleciłeś swój projekt ........ który tobie robi aby ściągnąć z Ciebie kasę bo dzisiaj w kryzysie robi się wsystko nawet promy , kosmicne, to twoje pieniądze, to ty zlecasz robotę i wymagasz, i niech Cię nie interesuje że ktoś się będzie gniewał. To ty jemu płacisz za robotę.
W specjalistycznej firmie Twój projekt został by dostosowany do Twoich potrzeb. Umiejętność spawania kwasówki nie jest jeszcze specjalizacją. Osobiście znam dziesiątki takich firemek w których (spawacze) nie posiadają nawet podstawowych uprawnień zawodowych, - a wiedza na temat destylacji to czajnik z gwizdkiem i chlodnica w bańce na mleko.
W firmie u mojego szefa kolumna 12 półkowa trzykrotnego gotowania jest nie osiągalna dla nikogo z tego forum - ze względu na cenę.
Kol. jestem właścicielem kolumny 2,5 cala z wypełnieniem wiórowym (zmywaki) 78cm wysokości wypełnienia z refluksem wewnętrznym (chłodnica płaszczowa) wydajność 1,8 l /h, - 96% - brak pogonu leci woda, z 27l zacieru 3,7l spirytusu w procesie okresowym.
druga kolumna 2,5cala, 120 cm wypełnienia z refluksem wewnętrznym (spirala) o wydajności 5l/h.- w baterii dała 12l/h. - 96% - brak pogonu leci woda
Kolumna 1 z dwuch 195 cm wypełnienia - równiez 96%.
w przygotowaniu mam kolumnę półkową jednokrotnego gotowania o wydajności 20l/h teoretycznie i to będzie aparat na sprzedaż z bojlerem 500l.
Mogę udzielić tobie tylko pomocy merytorycznej , jak to powinno wyglądać, i napewno każdy na tym forum takich informacji tobie udzieli.
kol. Coorp, Twoja katarynka jest rzeczywiście nowatorskim rozwiązaniem w kierunku pot still, tylko po co aż tak komplikować sobie życie. Są prostsze rozwiązania, na tej konstrukcji nie przeprowadzisz rektyfikacji, a i destylacja będzie dość klopotliwa.
Na tym forum masz podaną wszelką wiedzę na temat destylacji prostej (pot still), jak również na temat rektyfikacji spirytusu, wystarczy wnikliwie czytać, czytać i czytać, a w razie wątpliwości zadawać pytania jeśli nie ma interesującego cię tematu. ale to Forum istnieje juz jakiś czas i jest tu większość postawionych tematów i odpowiedzi na nie. Kolego - czytaj to forum i jeszcze raz czytaj, a będzie dana tobie wiedza do wykorzystania w praktyce.
Zmień swojego mistrza bo Cię oszukuje i wpędza w niepotrzebne koszty.
Niech twoim mistrzem będzie to forum, tu Cię nikt nie wyśmieje, koledzy z forum pomogą Tobie zdobyć doświadczenie.
Co do twojego aparatu, to bym go totalnie przebudował. Rektyfikacja w tym modelu jest nie możliwa, a wynika to z przeprowadzonej przez Ciebie destylacji.
W rektyfikacji cały proces uzysku spirytusu to 96% przez cały czas, od początku do końca procesu.
Drogi kolego zleciłeś swój projekt ........ który tobie robi aby ściągnąć z Ciebie kasę bo dzisiaj w kryzysie robi się wsystko nawet promy , kosmicne, to twoje pieniądze, to ty zlecasz robotę i wymagasz, i niech Cię nie interesuje że ktoś się będzie gniewał. To ty jemu płacisz za robotę.
W specjalistycznej firmie Twój projekt został by dostosowany do Twoich potrzeb. Umiejętność spawania kwasówki nie jest jeszcze specjalizacją. Osobiście znam dziesiątki takich firemek w których (spawacze) nie posiadają nawet podstawowych uprawnień zawodowych, - a wiedza na temat destylacji to czajnik z gwizdkiem i chlodnica w bańce na mleko.
W firmie u mojego szefa kolumna 12 półkowa trzykrotnego gotowania jest nie osiągalna dla nikogo z tego forum - ze względu na cenę.
Kol. jestem właścicielem kolumny 2,5 cala z wypełnieniem wiórowym (zmywaki) 78cm wysokości wypełnienia z refluksem wewnętrznym (chłodnica płaszczowa) wydajność 1,8 l /h, - 96% - brak pogonu leci woda, z 27l zacieru 3,7l spirytusu w procesie okresowym.
druga kolumna 2,5cala, 120 cm wypełnienia z refluksem wewnętrznym (spirala) o wydajności 5l/h.- w baterii dała 12l/h. - 96% - brak pogonu leci woda
Kolumna 1 z dwuch 195 cm wypełnienia - równiez 96%.
w przygotowaniu mam kolumnę półkową jednokrotnego gotowania o wydajności 20l/h teoretycznie i to będzie aparat na sprzedaż z bojlerem 500l.
Mogę udzielić tobie tylko pomocy merytorycznej , jak to powinno wyglądać, i napewno każdy na tym forum takich informacji tobie udzieli.
Re: [RW, kolumna półkowa] Katarynka Coorp-a
kol. Kucyk
Masz rację. Aparat Coopr-a jest bardzo nie konwencjonalny.
Dlaczego uważam że to jest futurystyczny pot still, dlatego że z jego schematu montażowego wynika że kolumna wyposażona w tego typu wypełnienie (tależowe).
Jak doskonale się orientujesz, nie zachodzi tu szjawisko wymiany para ciecz wymagane przy rektyfikacji. Oczywiście część destylatu będzie się skraplała na talerzykach i swobodnie splywała po nich spowrotem do kotła. Skropliny w tej konstrukcji będą spływały po ściankach kolumny i nie wytrącą z oparó flegmy W efekcie procesu nie uzyskasz rektyfikatu tylko zwykłą surówkę, to właśnie wynika z opisu destylacji przez kol. Coopr-a.
Dlatego uważam że w tym przypadku jest to jakiś pot still, oczywiście po małej lub wielkiej modyfikacji konstrukcji uzyska rektyfikat
Co do aparatów półkowych działających okresowo - to sprawa wcale nie jest tak skąplikowana jak wygląda. Posiadać taki aparat może każdy, tylko czy jest to uzasadnione ekonomicznie.
Masz rację. Aparat Coopr-a jest bardzo nie konwencjonalny.
Dlaczego uważam że to jest futurystyczny pot still, dlatego że z jego schematu montażowego wynika że kolumna wyposażona w tego typu wypełnienie (tależowe).
Jak doskonale się orientujesz, nie zachodzi tu szjawisko wymiany para ciecz wymagane przy rektyfikacji. Oczywiście część destylatu będzie się skraplała na talerzykach i swobodnie splywała po nich spowrotem do kotła. Skropliny w tej konstrukcji będą spływały po ściankach kolumny i nie wytrącą z oparó flegmy W efekcie procesu nie uzyskasz rektyfikatu tylko zwykłą surówkę, to właśnie wynika z opisu destylacji przez kol. Coopr-a.
Dlatego uważam że w tym przypadku jest to jakiś pot still, oczywiście po małej lub wielkiej modyfikacji konstrukcji uzyska rektyfikat
Co do aparatów półkowych działających okresowo - to sprawa wcale nie jest tak skąplikowana jak wygląda. Posiadać taki aparat może każdy, tylko czy jest to uzasadnione ekonomicznie.
-
Autor tematu - Posty: 112
- Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
- Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
- Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: [RW, kolumna półkowa] Katarynka Coorp-a
Myślę jednak, że zbyt ostro skrytykowałeś moja Katarynkę (prosze pisać dużą literą, bo to moje kochane Dziecko ) Zalecasz mi czytać, czytać, czytać" to Forum. Sam jednak tego nie robisz uważnie. Napisałem wyraźnie, że to prototyp, a nie zawsze prototyp się sprawdza i byłem tego świadom. Gdy pierwszą wersję tego projektu wrzuciłem tu, na Forum, jedynie Calyx zechciał ustosunkowac się do mojego zamierzenia i uznałem Jego zdanie za wystarczające do wyłożenia odpowiedniej sumy pieniędzy.
Ile kosztuje taka aparatura? Może jednak bym się skusił, jak ta mi się znudzi? Pytam poważnie. Ciekawy jestem jej konstrukcji i wyglądu.amon pisze:W firmie u mojego szefa kolumna 12 półkowa trzykrotnego gotowania jest nie osiągalna dla nikogo z tego forum - ze względu na cenę.
Pochwal się projektami.amon pisze:Kol. jestem właścicielem kolumny 2,5 cala z wypełnieniem wiórowym (zmywaki) 78cm wysokości wypełnienia z refluksem wewnętrznym (chłodnica płaszczowa) wydajność 1,8 l /h, - 96% - brak pogonu leci woda, z 27l zacieru 3,7l spirytusu w procesie okresowym.
druga kolumna 2,5cala, 120 cm wypełnienia z refluksem wewnętrznym (spirala) o wydajności 5l/h.- w baterii dała 12l/h. - 96% - brak pogonu leci woda
Kolumna 1 z dwuch 195 cm wypełnienia - równiez 96%.
w przygotowaniu mam kolumnę półkową jednokrotnego gotowania o wydajności 20l/h teoretycznie i to będzie aparat na sprzedaż z bojlerem 500l.
Niczego innego nie oczekuję. I jeszcze jedno pytanie do Ciebie. Sam jesteś spawaczem, czy może projektantem? Dość szczegółowo opisałeś wiele spraw. Zastanawiam się, czy jesteś może absolwentem szkoły w kierunku gorzelniczo-drożdżowniczym?amon pisze:Mogę udzielić tobie tylko pomocy merytorycznej , jak to powinno wyglądać, i napewno każdy na tym forum takich informacji tobie udzieli.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: [RW, kolumna półkowa] Katarynka Coorp-a
Amon ma rację. Coorp, Twoja kolumna, żeby być "kolumną" musiałaby być ze dwa razy taka wysoka, albo wypełniona. Teraz po prostu powierzchnia wymiany jest bardzo mała.
Amon ma rację, że charakterystyka pracy, jaką przedstawiłeś, jest bardziej pot-stillowa, jak kolumnowa.
Amon tylko trochę przesadza z wydajnością.
Teraz jeszcze trochę pomarudzę.
Nie widzę sensu wydawania pieniędzy na coś, co "nie wiadomo czy zadziała", jeżeli pod ręką są rozwiązania sprawdzone. Wiem, że może taka postawa trochę hamuje rozwój- ale spójrzmy prawdzie w oczy- w robieniu spirolu wyżej jak osiągalne 96+% w domu zajść się nie da. Czyli nie ma co liczyć na prywatna rewolucję
Pytasz o projekty- teraz jestem w trakcie (tzn. już kupiłem rury, teraz będę spawał) robienia kolumny opartej na tym "projekcie":
Zmywaki odpowiadają półce teoretycznej wysokości ok. 6cm (przy tej średnicy), czyli na moim wypełnieniu będzie tych półek ponad 18. Czyli będzie można przekroczyć te 95,5%. Tym razem nie chciałem eksperymentować, bo życie uczy, że jest to nieopłacalne
Amon ma rację, że charakterystyka pracy, jaką przedstawiłeś, jest bardziej pot-stillowa, jak kolumnowa.
Amon tylko trochę przesadza z wydajnością.
Teraz jeszcze trochę pomarudzę.
Nie widzę sensu wydawania pieniędzy na coś, co "nie wiadomo czy zadziała", jeżeli pod ręką są rozwiązania sprawdzone. Wiem, że może taka postawa trochę hamuje rozwój- ale spójrzmy prawdzie w oczy- w robieniu spirolu wyżej jak osiągalne 96+% w domu zajść się nie da. Czyli nie ma co liczyć na prywatna rewolucję
Pytasz o projekty- teraz jestem w trakcie (tzn. już kupiłem rury, teraz będę spawał) robienia kolumny opartej na tym "projekcie":
Zmywaki odpowiadają półce teoretycznej wysokości ok. 6cm (przy tej średnicy), czyli na moim wypełnieniu będzie tych półek ponad 18. Czyli będzie można przekroczyć te 95,5%. Tym razem nie chciałem eksperymentować, bo życie uczy, że jest to nieopłacalne
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: [RW, kolumna półkowa] Katarynka Coorp-a
Koledzy dużo się tu napisało i różnie się napisało.
Katarynka Coorpa.pl jest rodzajem kolumny rektyfikacyjnej półkowej. Jest w niej 20 półek. Zgoda nie są to półki, które można w pełni uznać za te teoretyczne ale są to półki. Są pochyłe więc destylat spływa i odparowuje. Powierzchnia jest dość duża i główną zmienna, która wpływa na jakość jest kąt pochylenia tych półek ale to zostawmy. Cały system jest dość skomplikowany aby wyjaśnić jego działanie.
Kolega Coorp.pl zadał pytania i znów jakoś nie daliśmy Mu odpowiedzi. Postaram się odpowiedzieć ja. Najpierw opiszę zastrzeżenia potem postaram się coś zaradzić.
Zakładam, że wszystko jest uszczelnione i jedynym miejscem gdzie jest wylot to przez rurki górnej chłodnicy.
1. Półki nad chłodnicą refluksową usuń (jeśli możesz tymczasowo - to jeszcze lepiej). Na tych półkach następuje niekontrolowane skraplanie po refluksie = 1-sze miejsce gdzie jest możliwość zmniejszenia wydajności.
2. Umieszczenie chłodnicy głównej destylatu (odbiór) jest trochę niefortunne i problematyczne. Rurka odbierająca 'gotowe' opary po refluksie jest pionowo więc gdy opary tam się dostaną, część ich zostanie skroplona i spadnie na najwyższą półkę (poniżej chł. refluksu). Kolejny punkt zmniejszenia wydajności. Sugeruję aby zmienić odprowadzenie oparów rurką z boku górnej komory. Niech tam się już nic nie skrapla i nie wraca (patrz niżej)
Załóżmy, że w górnej chłodnicy jest już skroplony destylat. Tu powinna zadziałać grawitacja i płyn powinien swobodnie spływać 'w dół' do punktu odbioru. Ponieważ są tam rurki poziomo więc mogą się tam tworzyć jakieś jeziorka cieczy, niepotrzebnie, zatrzymania i ciśnienie.
Co robić?
System jest unikalny i wymaga wyjaśnienia kontroli (być może jest gdzieś unikalna instrukcja?).
1. !!! Musisz mieć osobne zasilania wody chłodzącej do chł. refluksu i do chł. głównej. !!! Musisz mieć zawór do chłodnicy refluksu aby regulować w nim osobno przepływ wody. Nie możesz używać wody z refluksu do chłodnicy głównej ani odwrotnie. Będzie moment w stabilizacji systemu kiedy woda w chł. refluksu musi być gorąca, musi być np. 70C może i 75C a może i 77C - więc przepływ jej musi być baaaardzo wolny.
2. System wymaga jednoczesnych regulacji chłodzenia refluksu jak też regulacji grzania.
3. Uruchamiasz system -> pełne grzanie; pełny przepływ wody w chłodnicy refluksu; obserwacja temperatury (musisz pilnować). Aby złapać chwilę przed nagrzaniem kolumny sugeruję dodać termometr gdzieś w połowie wysokości np. koło 10-tej półki. Jak tu temp. zacznie wzrastać 50C-60C-70C (w ciągu np. 10sek - 20sek) wiesz że niedługo (5 min - 10 min) zacznie refluksować. Wtedy trzeba zmniejszyć trochę (próby) grzanie, otworzyć obieg w chłodnicy odbioru (ten obieg może być otwarty wcześniej).
4. Tak regulować grzanie i przepływ wody w chł. refluksowej aby nic na razie nie kapało. Trudno tu znaleźć balans ale jest konieczne aby choć 10 minut termometr nad chł refluksu ustalił się na około np. 78C - 78.5C (tu jest temperatura unikalna dla Twojego systemu więc zgaduję). Temp. w połowie wys. kolumny powinna być około 80C-84C.
5. Po np. 10 minutach takiej stabilizacji leciutko i w odstępach czasowych 10sek - 20sek. przykręcasz wodę w chł. refluksu aż zaczyna kapać destylat z odbioru.
7. Wydajność regulujesz tylko chłodnicą refluksu (i grzaniem jeśli trzeba ale grzanie raczej jest stałe).
Moja sugestia konstrukcyjna. Dać spiralną chłodnicę odbioru i przyczepić ją z boku komory nad chłodnicą refluksu. Wtedy gotowe opary spokojnie wypłyną do zbiornika odbioru.
Jest to wszystko zgrubne ale post staje się bardzo długi...
J
ps.
Wciśnij zmywaki w dolne rury, nie zaszkodzi. Myślę, że upychanie między półkami może być problematyczne i raczej nie jest konieczne. Popracuj i postaraj się 'zobaczyć' co się w systemie dzieje.
Radzę też izolowanie tak kega jak też kolumny aż do poziomu zaraz pod chłodnicą refluksu.
Katarynka Coorpa.pl jest rodzajem kolumny rektyfikacyjnej półkowej. Jest w niej 20 półek. Zgoda nie są to półki, które można w pełni uznać za te teoretyczne ale są to półki. Są pochyłe więc destylat spływa i odparowuje. Powierzchnia jest dość duża i główną zmienna, która wpływa na jakość jest kąt pochylenia tych półek ale to zostawmy. Cały system jest dość skomplikowany aby wyjaśnić jego działanie.
Kolega Coorp.pl zadał pytania i znów jakoś nie daliśmy Mu odpowiedzi. Postaram się odpowiedzieć ja. Najpierw opiszę zastrzeżenia potem postaram się coś zaradzić.
Zakładam, że wszystko jest uszczelnione i jedynym miejscem gdzie jest wylot to przez rurki górnej chłodnicy.
1. Półki nad chłodnicą refluksową usuń (jeśli możesz tymczasowo - to jeszcze lepiej). Na tych półkach następuje niekontrolowane skraplanie po refluksie = 1-sze miejsce gdzie jest możliwość zmniejszenia wydajności.
2. Umieszczenie chłodnicy głównej destylatu (odbiór) jest trochę niefortunne i problematyczne. Rurka odbierająca 'gotowe' opary po refluksie jest pionowo więc gdy opary tam się dostaną, część ich zostanie skroplona i spadnie na najwyższą półkę (poniżej chł. refluksu). Kolejny punkt zmniejszenia wydajności. Sugeruję aby zmienić odprowadzenie oparów rurką z boku górnej komory. Niech tam się już nic nie skrapla i nie wraca (patrz niżej)
Załóżmy, że w górnej chłodnicy jest już skroplony destylat. Tu powinna zadziałać grawitacja i płyn powinien swobodnie spływać 'w dół' do punktu odbioru. Ponieważ są tam rurki poziomo więc mogą się tam tworzyć jakieś jeziorka cieczy, niepotrzebnie, zatrzymania i ciśnienie.
Co robić?
System jest unikalny i wymaga wyjaśnienia kontroli (być może jest gdzieś unikalna instrukcja?).
1. !!! Musisz mieć osobne zasilania wody chłodzącej do chł. refluksu i do chł. głównej. !!! Musisz mieć zawór do chłodnicy refluksu aby regulować w nim osobno przepływ wody. Nie możesz używać wody z refluksu do chłodnicy głównej ani odwrotnie. Będzie moment w stabilizacji systemu kiedy woda w chł. refluksu musi być gorąca, musi być np. 70C może i 75C a może i 77C - więc przepływ jej musi być baaaardzo wolny.
2. System wymaga jednoczesnych regulacji chłodzenia refluksu jak też regulacji grzania.
3. Uruchamiasz system -> pełne grzanie; pełny przepływ wody w chłodnicy refluksu; obserwacja temperatury (musisz pilnować). Aby złapać chwilę przed nagrzaniem kolumny sugeruję dodać termometr gdzieś w połowie wysokości np. koło 10-tej półki. Jak tu temp. zacznie wzrastać 50C-60C-70C (w ciągu np. 10sek - 20sek) wiesz że niedługo (5 min - 10 min) zacznie refluksować. Wtedy trzeba zmniejszyć trochę (próby) grzanie, otworzyć obieg w chłodnicy odbioru (ten obieg może być otwarty wcześniej).
4. Tak regulować grzanie i przepływ wody w chł. refluksowej aby nic na razie nie kapało. Trudno tu znaleźć balans ale jest konieczne aby choć 10 minut termometr nad chł refluksu ustalił się na około np. 78C - 78.5C (tu jest temperatura unikalna dla Twojego systemu więc zgaduję). Temp. w połowie wys. kolumny powinna być około 80C-84C.
5. Po np. 10 minutach takiej stabilizacji leciutko i w odstępach czasowych 10sek - 20sek. przykręcasz wodę w chł. refluksu aż zaczyna kapać destylat z odbioru.
7. Wydajność regulujesz tylko chłodnicą refluksu (i grzaniem jeśli trzeba ale grzanie raczej jest stałe).
Moja sugestia konstrukcyjna. Dać spiralną chłodnicę odbioru i przyczepić ją z boku komory nad chłodnicą refluksu. Wtedy gotowe opary spokojnie wypłyną do zbiornika odbioru.
Jest to wszystko zgrubne ale post staje się bardzo długi...
J
ps.
Wciśnij zmywaki w dolne rury, nie zaszkodzi. Myślę, że upychanie między półkami może być problematyczne i raczej nie jest konieczne. Popracuj i postaraj się 'zobaczyć' co się w systemie dzieje.
Radzę też izolowanie tak kega jak też kolumny aż do poziomu zaraz pod chłodnicą refluksu.
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: [RW, kolumna półkowa] Katarynka Coorp-a
Kolega Amon normalnie mnie zdołował opisem Swoich uzysków z psocenia.
Osobiście posiadam kolumnę 150cm wypełnienia z refluksem wewn. (spirala)
i na godzinę jestem w stanie uzyskać ok. 1 do 1.4L i to tylko na początku.
Z czasem wydajność spada. 5L/h Amona zwaliło mnie z nóg.
No i ten brak pogonów??? U mnie niestety lecą i jeśli ich nie oddzielę,
to zasmrodzoną psotę musiałbym znów wpuszczać w rury.
Ciekaw jestem sprzętu Amona jak i jego opisu prowadzenia procesu.
Też chcę na moich rurach uzyskać 5L/h bez pogonów
Konstrukcji Coorpa nie deklasowałbym.
Z jego opisu wynika, że nie dopilnował procesu i stąd efekt,
który go nie zadowala. Jeśli na fi 40 z wypełnieniem ok 60cm
można przeprowadzić rektyfikację i uzyskać 95%
to na Katarynce (napisałem dużą literą) też powinno się to udać.
Oczywiście nie jestem wyrocznią ale poczekajmy na kolejne
psotne efekty Coorpa.
Coorp, opisz koniecznie kolejne podejścia.
Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Osobiście posiadam kolumnę 150cm wypełnienia z refluksem wewn. (spirala)
i na godzinę jestem w stanie uzyskać ok. 1 do 1.4L i to tylko na początku.
Z czasem wydajność spada. 5L/h Amona zwaliło mnie z nóg.
No i ten brak pogonów??? U mnie niestety lecą i jeśli ich nie oddzielę,
to zasmrodzoną psotę musiałbym znów wpuszczać w rury.
Ciekaw jestem sprzętu Amona jak i jego opisu prowadzenia procesu.
Też chcę na moich rurach uzyskać 5L/h bez pogonów
Konstrukcji Coorpa nie deklasowałbym.
Z jego opisu wynika, że nie dopilnował procesu i stąd efekt,
który go nie zadowala. Jeśli na fi 40 z wypełnieniem ok 60cm
można przeprowadzić rektyfikację i uzyskać 95%
to na Katarynce (napisałem dużą literą) też powinno się to udać.
Oczywiście nie jestem wyrocznią ale poczekajmy na kolejne
psotne efekty Coorpa.
Coorp, opisz koniecznie kolejne podejścia.
Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
Autor tematu - Posty: 112
- Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
- Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
- Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: [RW, kolumna półkowa] Katarynka Coorp-a
@Juliusz, dzięki za wyczerpującą, rzeczową odpowiedź. Zanim zacznę przeróbki, jak pisze Calyx, najpierw kilka razy trzeba będzie popsocić, żeby Katarynkę dobrze poznać.
@amon. Jak widać nie tylko ja jestem zainteresowany projektem Twojego automatu, pochwal się.
@amon. Jak widać nie tylko ja jestem zainteresowany projektem Twojego automatu, pochwal się.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie
-
- Posty: 16
- Rejestracja: poniedziałek, 22 mar 2010, 23:25
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: [RW, kolumna półkowa] Katarynka Coorp-a
Bo uzyski @Amona to kompletna bzdura i niepotrzebnie wprowadza kolegów z forum w błąd.
Nie ma możliwości uzyskania z kolumny o średnicy 2,5" 5 litrów na godzinę 95%, a to za sprawa średnicy kolumny i jej sprawności. Przy takiej ilości alkoholu ( 5 litrów ) biorąc pod uwagę reflux 4:1 czyli cztery części flegmy zwracamy i jedną cześć odbieramy ( taki stosunek refluxu zapewni nam alkohol 96% ), musiałby wlać na wypełnienie jakieś 16 litrów na godzinę - duuużo mniejsza ilość zalałaby wypełnienie całkowicie. Poza tym jakie musiałoby być grzanie ? 15KW ?
Wyobraźcie sobie 350 ml alkoholu odparowującego w szczycie 2,5" kolumny co 60 sec?
Kolumna fi 2" 1200 mm wypełnienia, 3,5kw grzanie = 1l/h 96%
to optymalna wartość i tak jak kolega @Calyx powiedział zmieniająca się w czasie, oczywiście na na niekorzyść.
pzdr.
Nie ma możliwości uzyskania z kolumny o średnicy 2,5" 5 litrów na godzinę 95%, a to za sprawa średnicy kolumny i jej sprawności. Przy takiej ilości alkoholu ( 5 litrów ) biorąc pod uwagę reflux 4:1 czyli cztery części flegmy zwracamy i jedną cześć odbieramy ( taki stosunek refluxu zapewni nam alkohol 96% ), musiałby wlać na wypełnienie jakieś 16 litrów na godzinę - duuużo mniejsza ilość zalałaby wypełnienie całkowicie. Poza tym jakie musiałoby być grzanie ? 15KW ?
Wyobraźcie sobie 350 ml alkoholu odparowującego w szczycie 2,5" kolumny co 60 sec?
Jaki by to nie był sprzęt - przedgony jak i pogony musicie odebrać - cudów nie ma.druga kolumna 2,5cala, 120 cm wypełnienia z refluksem wewnętrznym (spirala) o wydajności 5l/h.- w baterii dała 12l/h. - 96% - brak pogonu leci woda
Kolumna fi 2" 1200 mm wypełnienia, 3,5kw grzanie = 1l/h 96%
to optymalna wartość i tak jak kolega @Calyx powiedział zmieniająca się w czasie, oczywiście na na niekorzyść.
pzdr.
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 mar 2010, 10:30 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "ogonki" i interpunkcja
Powód: "ogonki" i interpunkcja
-
- Posty: 5
- Rejestracja: wtorek, 2 mar 2010, 21:23
- Krótko o sobie: ;P
- Ulubiony Alkohol: Okowita
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: [RW, kolumna półkowa] Katarynka Coorp-a
Szukałem długo... Ale nie znalazłem tematu a nawet posta "Jak ruszać na nowym sprzęcie..." może niezbyt uważnie szukałem(na pewno nawet...), ale wielkie dzięki Juliusz3. Uruchamiasz system -> pełne grzanie; pełny przepływ wody w chłodnicy refluksu; obserwacja temperatury (musisz pilnować). Aby złapać chwilę przed nagrzaniem kolumny sugeruję dodać termometr gdzieś w połowie wysokości np. koło 10-tej półki. Jak tu temp. zacznie wzrastać 50C-60C-70C (w ciągu np. 10sek - 20sek) wiesz że niedługo (5 min - 10 min) zacznie refluksować. Wtedy trzeba zmniejszyć trochę (próby) grzanie, otworzyć obieg w chłodnicy odbioru (ten obieg może być otwarty wcześniej).
4. Tak regulować grzanie i przepływ wody w chł. refluksowej aby nic na razie nie kapało. Trudno tu znaleźć balans ale jest konieczne aby choć 10 minut termometr nad chł refluksu ustalił się na około np. 78C - 78.5C (tu jest temperatura unikalna dla Twojego systemu więc zgaduję). Temp. w połowie wys. kolumny powinna być około 80C-84C.
5. Po np. 10 minutach takiej stabilizacji leciutko i w odstępach czasowych 10sek - 20sek. przykręcasz wodę w chł. refluksu aż zaczyna kapać destylat z odbioru.
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: [RW, kolumna półkowa] Katarynka Coorp-a
W zaokrągleniu ,jeśli chodzi o wydajność praktyczną spożywalnego produktu
1 kg cukru = ~0,5 l spirytusu =~1 litr wódki
Zależnie od sprzętu i umiejętności można ten wynik nieznacznie podnieść lub sporo zaniżyć (zarówno ilościowo jak i jakościowo)
1 kg cukru = ~0,5 l spirytusu =~1 litr wódki
Zależnie od sprzętu i umiejętności można ten wynik nieznacznie podnieść lub sporo zaniżyć (zarówno ilościowo jak i jakościowo)
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.