Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Jestem na etapie składania aparatu do wytwarzania "tych dobroci" . W tym celu zakupiłem szybkowar 12 l, chłodnicę szklaną w Biowinie, wężyki silikonowe itd. Wino z żyta na ukończeniu. Żeby to wszystko ładnie wyglądało zmontowałem ten aparat na płycie z pozostałości po blacie kuchennym. Przed chłodnicą dwa odstojniki. I tu moje pytanie. Pod jakim kątem powinna być chłodnica. Czy jest to obojętne, bo w galerii widziałem na zdjęciach, że u jednych jest poziomo, u innych pionowo, a jeszcze u innych pod kątem. I jeszcze jedno pytanie. Czy celowe jest zamontowanie w szybkowarze termometru (mam taką możliwość). Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Bodek
Ja daję pod kątem jakichś 5 stopni, prawie pionowo. Popróbuj i zobacz jak najbardziej Ci odpowiada. Dopóki chłodnica będzie skraplać, kąt jest nieważny.
bodek napisał(a):
Czy celowe jest zamontowanie w szybkowarze termometru (mam taką możliwość).
Na Twoim sprzęcie da co najwyżej informacje o etapie procesu- możesz dać, ale że to pot-still to niewiele ci to przyniesie korzyści.
Powodzenia w psoceniu!
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Ciągnę swoje myśli dalej. Jeżeli chłodnica będzie pod kątem ok. 30 st. to w czasie pracy destylat będzie się zbierał w spirali i pod wpływem ciśnienia będzie "wypluwany" partiami zamiast spokojnie sobie kapać. Więc może jednak lepiej postawić ją do pionu coby kropelki spokojnie sobie kapały . Co o tym sądzicie ? Tak to wygląda w chwili obecnej, ale jest jeszcze czas żeby coś przebudować.
Twoją chłodnice umieściłeś najwłaściwiej jak tylko można było to uczynić przy metodzie pot still. Gdyby chłodnic było kilka pracujących równolegle jak tu: post3943.html#p3943 trzeba było by je ustawić w pionie dla wyrównania oporów przepływów, ale to akurat Ciebie nie dotyczy. Zauważ, że chłodnice w laboratoriach w prostych aparatach destylacyjnych są ustawiane właśnie ze spadkiem 30*. Zasyfonowanie spirali chłodzącej powoduje stabilizację wrzenia, zapobiega wydostawaniu się charakterystycznego aromatu bimberku z aparatury przez spowolnienie strumienia przepływającej pary co daje dokładne skroplenie wszystkiego co z kotła idzie, jak również pozwala na kontrole szybkości odparowania. Normalnie ustawiam przepływ wody chłodzącej tak, aby na wyjściu miała ok. 50*C, zaś grzeję (z tym, że w bańce 20L, zobacz: galeria-kucyka-typ-bf-20-t151.html ) tak że 1/4 - 1/3 długości chłodnicy skrapla, zaś pozostała część jest wypełniona cieczą. Strumień wypływającej wtedy wódeczki jest zimny i bardzo równomierny. I nie obawiaj się, że przy zasyfonowaniu spirali wystąpi zjawisko "plucia" chłodnicy. Na początku (akurat gdy idzie "ślepotka") może strumień trochę falować, ale to nie ma znaczenia technologicznego. Destyluję z pochyloną chłodnicą kupę czasu i jeszcze nigdy tego zjawiska nie zaobserwowałem...
Zanim przebudujesz swą aparaturę, na co zawsze będzie czas, zrób próbę na takim układzie jaki jest, a może okazać się że jesteś zadowolony. I jeszcze mała prośba o większą zdjęciówkę, bo oślepłem od bimbru i słabo widzę sprzęcik, a wydaje się on być baaaardzo ciekawie rozwiązany.
Pozdrówko!
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Witam. Kolego bodek poziome ustawienie chłodnicy ma sens przy chłodnicy prostej liebiga . Według mnie kompletnie pozbawionym sensu jest poziomy montaż chłodnicy spiralnej.Ale to jest oczywiście moje zdanie z którym nie musisz się zgadzać.
Dzięki serdeczne za pomoc. Jak będzie wszystko zmontowane to wrzucę więcej fotek. No i oczywiście opiszę swoje wrażenia z pierwszej produkcji, czy jak się to tu się pisze "psocenia" . A wrażenia z degustacji opiszę jak dojdę do siebie (jak przeżyję) .
I jeszcze mała prośba o większą zdjęciówkę, bo oślepłem od bimbru i słabo widzę sprzęcik, a wydaje się on być baaaardzo ciekawie rozwiązany.
Jeśli chodzi o zdjęcia to mój przedmówca napisał, że można je w fotosiku powiększyć.
Jeśli chodzi o rozwiązania to chłodnica, jak widać jest umocowana skośnie pod kątem 30 st. i za nią znajduje się też na stałe umocowana skrzyneczka z odstojnikami, zrobionymi ze słoików 0,5 l. Są one zaizolowane (tak ponoć ma być) styrodurem (taka odmiana twardego styropianu). Jak będę miał gotowe króćce i rozwiązanie dekla od szybkowaru to nie omieszkam przedstawić do oceny .
Hm, a te słoiczki możesz jakoś wygodnie wyjmować? Jak je będziesz opróżniał w początkowym etapie destylacji?
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości