Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 15:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kąt instalowania chłodnicy - pot still
PostPostNapisane: sobota, 13 cze 2009, 22:04 
Tematy: 2
Witam Szanowne Grono Alchemików !!

Jestem na etapie składania aparatu do wytwarzania "tych dobroci" :D . W tym celu zakupiłem szybkowar 12 l, chłodnicę szklaną w Biowinie, wężyki silikonowe itd. Wino z żyta na ukończeniu. Żeby to wszystko ładnie wyglądało zmontowałem ten aparat na płycie z pozostałości po blacie kuchennym. Przed chłodnicą dwa odstojniki. I tu moje pytanie. Pod jakim kątem powinna być chłodnica. Czy jest to obojętne, bo w galerii widziałem na zdjęciach, że u jednych jest poziomo, u innych pionowo, a jeszcze u innych pod kątem. I jeszcze jedno pytanie. Czy celowe jest zamontowanie w szybkowarze termometru (mam taką możliwość). Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Bodek

Tytuł: Re: Pierwsze kroki w sztuce pędzenia....
PostPostNapisane: sobota, 13 cze 2009, 22:13 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
bodek napisał(a):
Pod jakim kątem powinna być chłodnica.

Ja daję pod kątem jakichś 5 stopni, prawie pionowo. Popróbuj i zobacz jak najbardziej Ci odpowiada. Dopóki chłodnica będzie skraplać, kąt jest nieważny.

bodek napisał(a):
Czy celowe jest zamontowanie w szybkowarze termometru (mam taką możliwość).

Na Twoim sprzęcie da co najwyżej informacje o etapie procesu- możesz dać, ale że to pot-still to niewiele ci to przyniesie korzyści.

Powodzenia w psoceniu!

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: niedziela, 14 cze 2009, 11:47 
Ciągnę swoje myśli dalej. Jeżeli chłodnica będzie pod kątem ok. 30 st. to w czasie pracy destylat będzie się zbierał w spirali i pod wpływem ciśnienia będzie "wypluwany" partiami zamiast spokojnie sobie kapać. Więc może jednak lepiej postawić ją do pionu coby kropelki spokojnie sobie kapały :roll: . Co o tym sądzicie ?
Tak to wygląda w chwili obecnej, ale jest jeszcze czas żeby coś przebudować.

Obrazek

PostPostNapisane: niedziela, 14 cze 2009, 17:25 
Tematy: 73
Siemanko Bodek!

Twoją chłodnice umieściłeś najwłaściwiej jak tylko można było to uczynić przy metodzie pot still. Gdyby chłodnic było kilka pracujących równolegle jak tu: post3943.html#p3943 trzeba było by je ustawić w pionie dla wyrównania oporów przepływów, ale to akurat Ciebie nie dotyczy. Zauważ, że chłodnice w laboratoriach w prostych aparatach destylacyjnych są ustawiane właśnie ze spadkiem 30*. Zasyfonowanie spirali chłodzącej powoduje stabilizację wrzenia, zapobiega wydostawaniu się charakterystycznego aromatu bimberku z aparatury przez spowolnienie strumienia przepływającej pary co daje dokładne skroplenie wszystkiego co z kotła idzie, jak również pozwala na kontrole szybkości odparowania. Normalnie ustawiam przepływ wody chłodzącej tak, aby na wyjściu miała ok. 50*C, zaś grzeję (z tym, że w bańce 20L, zobacz: galeria-kucyka-typ-bf-20-t151.html ) tak że 1/4 - 1/3 długości chłodnicy skrapla, zaś pozostała część jest wypełniona cieczą. Strumień wypływającej wtedy wódeczki jest zimny i bardzo równomierny. I nie obawiaj się, że przy zasyfonowaniu spirali wystąpi zjawisko "plucia" chłodnicy. Na początku (akurat gdy idzie "ślepotka") może strumień trochę falować, ale to nie ma znaczenia technologicznego. Destyluję z pochyloną chłodnicą kupę czasu i jeszcze nigdy tego zjawiska nie zaobserwowałem...

Zanim przebudujesz swą aparaturę, na co zawsze będzie czas, zrób próbę na takim układzie jaki jest, a może okazać się że jesteś zadowolony. :D
I jeszcze mała prośba o większą zdjęciówkę, bo oślepłem od bimbru i słabo widzę sprzęcik, a wydaje się on być baaaardzo ciekawie rozwiązany.

Pozdrówko! :pije:

Tytuł: Re: Kąt instalowania chłodnicy - pot still
PostPostNapisane: niedziela, 14 cze 2009, 19:07 
Tematy: 11
Witam.
Kolego bodek poziome ustawienie chłodnicy ma sens przy chłodnicy prostej liebiga . Według mnie kompletnie pozbawionym sensu jest poziomy montaż chłodnicy spiralnej.Ale to jest oczywiście moje zdanie z którym nie musisz się zgadzać.

PostPostNapisane: niedziela, 14 cze 2009, 20:02 
Dzięki serdeczne za pomoc. Jak będzie wszystko zmontowane to wrzucę więcej fotek. No i oczywiście opiszę swoje wrażenia z pierwszej produkcji, czy jak się to tu się pisze "psocenia" :D . A wrażenia z degustacji opiszę jak dojdę do siebie (jak przeżyję) :smiech: .

PostPostNapisane: niedziela, 14 cze 2009, 20:44 
Tematy: 73
@Kwachu - vertical vs horizontal

Cytuj:
poziome ustawienie chłodnicy ma sens przy chłodnicy prostej liebiga

Przy chłodnicy zwrotnej jedynym słusznym sposobem ustawienia jest pion. Myślę, że pomyłka powstała w wyniku degustacji zacnej ambrozji ;) :ok: ...

PostPostNapisane: niedziela, 14 cze 2009, 20:48 
Cytuj:
I jeszcze mała prośba o większą zdjęciówkę, bo oślepłem od bimbru i słabo widzę sprzęcik, a wydaje się on być baaaardzo ciekawie rozwiązany.

wystarczy kliknąć w zdjęcie myszką raz a jak się otworzy w fotosiku to kliknąć na nie jeszcze raz i będzie prawie na cały ekran - u mnie jest :)

PostPostNapisane: niedziela, 14 cze 2009, 21:21 
Kucyk napisał(a):

Jeśli chodzi o zdjęcia to mój przedmówca napisał, że można je w fotosiku powiększyć.

Jeśli chodzi o rozwiązania to chłodnica, jak widać jest umocowana skośnie pod kątem 30 st. i za nią znajduje się też na stałe umocowana skrzyneczka z odstojnikami, zrobionymi ze słoików 0,5 l. Są one zaizolowane (tak ponoć ma być) styrodurem (taka odmiana twardego styropianu). Jak będę miał gotowe króćce i rozwiązanie dekla od szybkowaru to nie omieszkam przedstawić do oceny ;) .

PostPostNapisane: niedziela, 14 cze 2009, 21:51 
Tematy: 60
Hm, a te słoiczki możesz jakoś wygodnie wyjmować? Jak je będziesz opróżniał w początkowym etapie destylacji?

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1