Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 15:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kąt instalowania chłodnicy - pot still
PostPostNapisane: niedziela, 5 lip 2009, 09:17 
Tematy: 2
Zygmunt napisał(a):
Hm, a te słoiczki możesz jakoś wygodnie wyjmować? Jak je będziesz opróżniał w początkowym etapie destylacji?

No właśnie. Kiedy należy te słoiczki opróżnić ? Czy powinno się przed uruchomieniem procesu wlać do nich trochę gorącej wody ?

Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami
Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł  
Promocja: 64,99 zł
PostPostNapisane: środa, 5 sie 2009, 21:39 
Tematy: 8
zaloguj się aby zobaczyć avatar
bodek napisał(a):
Czy powinno się przed uruchomieniem procesu wlać do nich trochę gorącej wody ?

Ja jak miałem potsztila to nic nie wlewałem do odstojników-słoików, a po skończonym procesie, wiadomo syf, który nam się nazbierał trzeba koniecznie wylać :odlot:

Tytuł: Re: "Misia", czyli nowo narodzona maszykna
PostPostNapisane: piątek, 8 sty 2010, 18:18 
Tematy: 4
EDYKTA Kucowa: Poniższe posty zostały wydzielone z tematu misia-czyli-nowo-narodzona-maszykna-t1507.html jako dotyczące właśnie zagadnienia kąta instalowania chłodnic w pot-still'u.

Kolego Many, pochwalić Cię muszę za umieszczenie chłodnicy pod kątem mniejszym niż 90 stopni. To pozwoli lepiej zaobserwować moment całkowitego skraplania i dobrać odpowiedni przepływ wody. U kolegi na wyjściu woda miała ok 80 stopni, a na wejściu 15. Chcę powiedzieć, że przy przepływie ok 25 l/h psota kapała wręcz lodowata :P :respect:

PostPostNapisane: piątek, 8 sty 2010, 22:17 
Tematy: 16
StruśPędziwiatr napisał(a):

I pochwalić Cię muszę za umieszczenie chłodnicy pod kątem mniejszym niż 90 stopni. To pozwoli lepiej zaobserwować moment całkowitego skraplania i dobrać odpowiedni przepływ wody. U kolegi na wyjściu woda miała ok 80 stopni, a na wejściu 15. Chcę powiedzieć, że przy przepływie ok 25 l/h psota kapała wręcz lodowata :P :respect:

Możecie mi przybliżyć ten temat??
Nie bardzo rozumiem jaki wpływ ma ustawienie chłodnicy do wydajność chłodzenia.

PostPostNapisane: sobota, 9 sty 2010, 08:53 
Tematy: 4
Do kol wisnia101. Wyobraźmy sobie, że chłodnica jest ustawiona pod kątem 90 stopni (tzn pionowo). W tej pozycji pary skroplone na wężownicy ściekają na bieżąco w dół i nie do końca wiemy czy wszystkie pary zdążą się skroplić, a nie uciekną wylotem. Jeśli natomiast chłodnica jest ustawiona pok kątem ok 70 stopni - skroplony alkohol zalega niejako w spirali. W szklanej chłodnicy dobrze to widać. Pary napływające z kany muszą wypchnąć ciecz przed sobą, tzn. ze spirali. I w tym momencie można łatwo zaobserwować na jakim odcinku następuje całkowite skraplanie, a tym samym bardzo precyzyjnie dobrać przepływ wody.

U mnie ciecz zalegała tylko w 1/4 spirali. A tak mały przepływ wody wystarczał. jest to ważne w sytuacji gdy psocimy w bloku mieszkalnym lub musimy płacić za ścieki - wiąże się to nieraz ze znacznymi rachunkami.

PostPostNapisane: sobota, 9 sty 2010, 11:14 
Tematy: 33
StruśPędziwiatr napisał(a):
...Wyobraźmy sobie, że chłodnica jest ustawiona pod kątem 90 stopni (tzn pionowo). W tej pozycji pary skroplone na wężownicy ściekają na bieżąco w dół i nie do końca wiemy czy wszystkie pary zdążą się skroplić, a nie uciekną wylotem...

Nawet w pionowo ustawionej chłodnicy dokładnie widać,
do którego miejsca w spirali następuje skraplanie i ustawienie
przepływu wody można precyzyjnie dobrać.
Jest jeden warunek. Chłodnica musi być szklana bo w chłodnicy
z miedzianej albo KO rurki, nie dojrzysz nic.

Nie ma żadnej nieprawidłowości w ustawieniu pionowym skraplacza.

Pozdrawiam Calyx

PostPostNapisane: sobota, 7 maja 2011, 14:20 
Witam! Chodzi mi pod jakim katem zamontować chłodnicę płaszczową prostą tzn. "rura w rurę" materiał oczywiście miedź. Bo nie wiem czy dawać pionowo czy moze pod jakimś kątem. Prosze o sugestię.

PostPostNapisane: sobota, 7 maja 2011, 14:44 
Tematy: 51
Chłodnicę prostą mam ja. Rura w rurze, długośc 2 metry. Środkowa rura z nierdzewki fi 10, zewnętrza z miedzi fi 28 (taką miałem), rurka z nierdzewki przechodzi przez korki od gąsiorów wetknięte w końce rury miedzianej i całość spisuje się wyśmienicie, z boków w płaszcz miedziany wlutowałem króćce doprowadzające i odprowadzające wodę.
Taka chłodnica mogłaby być spokojnie pionowo, ale nie bardzo mi się w piwnicy mieści. Dlatego mam ją pod skosem, odchyloną o 30 - 45 stopni od poziomu. Ważne jest, aby skropliny swobodnie mogły spływać w dół i to wszystko. Dla par nie ma znaczenia, jak będzie pochylona rura, to i tak jest gaz - do momentu zetknięcia się ze ściankami rurki w chłodnicy.
Nie należy natomiast dopuszczać do tego, żeby psota w chłodnicy miała kiedykolwiek "pod górkę" do wylotu (chłodnice spiralne ustawione pod kątem). Grozi to po prostu pluciem i krztuszeniem się aparatury.
W mojej chłodnicy przepływ wody chłodzącej zasadniczo jest symboliczny a i tak psotka kapie zimna.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2011, 09:26 
Dzięki za sugestię ale ty posiadasz 2 metrową rurę, u mnie w kuchni to nie wejdzie, więc czy starczy 70 cm rury fi 28, a w środku fi 15 długości około metra żeby schłodzić psotę do odpowiedniej temperatury.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1