Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Czy powinno się przed uruchomieniem procesu wlać do nich trochę gorącej wody ?
Ja jak miałem potsztila to nic nie wlewałem do odstojników-słoików, a po skończonym procesie, wiadomo syf, który nam się nazbierał trzeba koniecznie wylać
______________________________________________________________________ Wódka TWÓJ wróg.....Więc lej GO w mordę! ; ) Piszę Poprawnie Po POLSKU!!!
Kolego Many, pochwalić Cię muszę za umieszczenie chłodnicy pod kątem mniejszym niż 90 stopni. To pozwoli lepiej zaobserwować moment całkowitego skraplania i dobrać odpowiedni przepływ wody. U kolegi na wyjściu woda miała ok 80 stopni, a na wejściu 15. Chcę powiedzieć, że przy przepływie ok 25 l/h psota kapała wręcz lodowata
______________________________________________________________________ Pędzę chociaż nigdzie się nie spieszę
I pochwalić Cię muszę za umieszczenie chłodnicy pod kątem mniejszym niż 90 stopni. To pozwoli lepiej zaobserwować moment całkowitego skraplania i dobrać odpowiedni przepływ wody. U kolegi na wyjściu woda miała ok 80 stopni, a na wejściu 15. Chcę powiedzieć, że przy przepływie ok 25 l/h psota kapała wręcz lodowata
Możecie mi przybliżyć ten temat?? Nie bardzo rozumiem jaki wpływ ma ustawienie chłodnicy do wydajność chłodzenia.
Do kol wisnia101. Wyobraźmy sobie, że chłodnica jest ustawiona pod kątem 90 stopni (tzn pionowo). W tej pozycji pary skroplone na wężownicy ściekają na bieżąco w dół i nie do końca wiemy czy wszystkie pary zdążą się skroplić, a nie uciekną wylotem. Jeśli natomiast chłodnica jest ustawiona pok kątem ok 70 stopni - skroplony alkohol zalega niejako w spirali. W szklanej chłodnicy dobrze to widać. Pary napływające z kany muszą wypchnąć ciecz przed sobą, tzn. ze spirali. I w tym momencie można łatwo zaobserwować na jakim odcinku następuje całkowite skraplanie, a tym samym bardzo precyzyjnie dobrać przepływ wody.
U mnie ciecz zalegała tylko w 1/4 spirali. A tak mały przepływ wody wystarczał. jest to ważne w sytuacji gdy psocimy w bloku mieszkalnym lub musimy płacić za ścieki - wiąże się to nieraz ze znacznymi rachunkami.
______________________________________________________________________ Pędzę chociaż nigdzie się nie spieszę
...Wyobraźmy sobie, że chłodnica jest ustawiona pod kątem 90 stopni (tzn pionowo). W tej pozycji pary skroplone na wężownicy ściekają na bieżąco w dół i nie do końca wiemy czy wszystkie pary zdążą się skroplić, a nie uciekną wylotem...
Nawet w pionowo ustawionej chłodnicy dokładnie widać, do którego miejsca w spirali następuje skraplanie i ustawienie przepływu wody można precyzyjnie dobrać. Jest jeden warunek. Chłodnica musi być szklana bo w chłodnicy z miedzianej albo KO rurki, nie dojrzysz nic.
Nie ma żadnej nieprawidłowości w ustawieniu pionowym skraplacza.
Pozdrawiam Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Witam! Chodzi mi pod jakim katem zamontować chłodnicę płaszczową prostą tzn. "rura w rurę" materiał oczywiście miedź. Bo nie wiem czy dawać pionowo czy moze pod jakimś kątem. Prosze o sugestię.
______________________________________________________________________ SZUKAM DRUGIEJ POŁÓWKI... MOŻE BYĆ 0,7!!!
Chłodnicę prostą mam ja. Rura w rurze, długośc 2 metry. Środkowa rura z nierdzewki fi 10, zewnętrza z miedzi fi 28 (taką miałem), rurka z nierdzewki przechodzi przez korki od gąsiorów wetknięte w końce rury miedzianej i całość spisuje się wyśmienicie, z boków w płaszcz miedziany wlutowałem króćce doprowadzające i odprowadzające wodę. Taka chłodnica mogłaby być spokojnie pionowo, ale nie bardzo mi się w piwnicy mieści. Dlatego mam ją pod skosem, odchyloną o 30 - 45 stopni od poziomu. Ważne jest, aby skropliny swobodnie mogły spływać w dół i to wszystko. Dla par nie ma znaczenia, jak będzie pochylona rura, to i tak jest gaz - do momentu zetknięcia się ze ściankami rurki w chłodnicy. Nie należy natomiast dopuszczać do tego, żeby psota w chłodnicy miała kiedykolwiek "pod górkę" do wylotu (chłodnice spiralne ustawione pod kątem). Grozi to po prostu pluciem i krztuszeniem się aparatury. W mojej chłodnicy przepływ wody chłodzącej zasadniczo jest symboliczny a i tak psotka kapie zimna.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Dzięki za sugestię ale ty posiadasz 2 metrową rurę, u mnie w kuchni to nie wejdzie, więc czy starczy 70 cm rury fi 28, a w środku fi 15 długości około metra żeby schłodzić psotę do odpowiedniej temperatury.
______________________________________________________________________ SZUKAM DRUGIEJ POŁÓWKI... MOŻE BYĆ 0,7!!!
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości