Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Stałem się szczęśliwym posiadaczem stalowej kanki po mleku. Problem polega na tym, ze była ona już uµżywana do wiadomego celu i przez długi czas nie używana. W związku z tym była masakrycznie zabrudzona oraz ze śladami korozji. Czy po wymyciu i użyciu drucianej szczototki (oczywiście nie ma mowy o zupełnym wyczyszczeniu) będzie sie nadawać ?
Ja kiedyś psociłem w kanie na mleko 30l. Też była zardzewiała, zrobiłem tak jak mówisz, szczota druciana kilka razy płukanie wodą aż syfu nie było w wodzie. Później lałem wodę z przegonem do ponownej destylacji. Całe wesele chwaliło tą psotę.
Ostatnio edytowano piątek, 25 lis 2011, 17:04 przez radius, łącznie edytowano 1 raz
Wyczyść dobrze kankę i destyluj, pamiętaj tylko o tym żeby po każdym procesie dobrze wysuszyć wnętrze aby rdza się ponownie nie pojawiła @skarabelusz
Cytuj:
Później lałem wodę z przegonem do ponownej destylacji
Czy aby na pewno był to przedgon czy tylko się przejęzyczyłeś? Przedgony są niepijalne Co innego pogony. Te oczywiście nadają się do odzysku więc destyluje się je po raz kolejny.
A propos przejęzyczenia, taki mały off-topic: "Przejęzyczyłem się - powiedział facet gdy mu się obsunął język podczas uprawiania miłości francuskiej"
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Będzie działać aż nie przerdzewieje na wylot. Możesz albo olać temat albo próbować kanę ratować przez np. pocynowanie. Albo odżałować i kupić kega
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Ja destylowałem w zardzewiałej kanie po mleku kilka razy ,nie zauważyłem posmaków a psota była zawsze krystaliczna. Czy to jest bezpieczne to nie mogę powiedzieć bo nie znam odpowiedzi . Dlatego kupiłem 50 L kega i jestem bardzo zadowolony.
Ja też destylowałem przez 10 lat w kanie, ale zauważyłem przy próbie przepuszczenia wody, że ma ona dziwny posmak (ochydztwo) i zmieniłem na kega. Nowa kana (ocynk) kosztuje koło 250 pln, a keg jest z nierdzewki kosztuje koło 150 na allegro. Wybór nasuwa się sam.
Ostatnio edytowano niedziela, 6 maja 2012, 17:45 przez Wald, łącznie edytowano 1 raz
a keg jest z nierdzewki kosztuje koło 150 na allegro.
A na złomie kupisz 30l keg za około 100zł albo nawet mniej i nie zapłacisz za przesyłkę a dodatkowo jak dobrze poszukasz to może i znajdziesz cos więcej np jakieś rury itp. Nie trzeba wszystkiego na alledrogo kupować wystarczy trochę własnej "inwencji".
______________________________________________________________________ Pędzę bo to mnie kręci...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości