Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 15:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kanka na mleko.
PostPostNapisane: piątek, 25 lis 2011, 16:09 
Tematy: 2
Witam,

Stałem się szczęśliwym posiadaczem stalowej kanki po mleku. Problem polega na tym, ze była ona już uµżywana do wiadomego celu i przez długi czas nie używana. W związku z tym była masakrycznie zabrudzona oraz ze śladami korozji. Czy po wymyciu i użyciu drucianej szczototki (oczywiście nie ma mowy o zupełnym wyczyszczeniu) będzie sie nadawać ?

Pozdrawiam,

Tytuł: Re: Kanka na mleko.
PostPostNapisane: piątek, 25 lis 2011, 16:54 
Tematy: 1
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Ja kiedyś psociłem w kanie na mleko 30l. Też była zardzewiała, zrobiłem tak jak mówisz, szczota druciana kilka razy płukanie wodą aż syfu nie było w wodzie. Później lałem wodę z przegonem do ponownej destylacji. Całe wesele chwaliło tą psotę.

Ostatnio edytowano piątek, 25 lis 2011, 17:04 przez radius, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy posta poprzedzającego

PostPostNapisane: piątek, 25 lis 2011, 17:06 
Tematy: 43
Wyczyść dobrze kankę i destyluj, pamiętaj tylko o tym żeby po każdym procesie dobrze wysuszyć wnętrze aby rdza się ponownie nie pojawiła :D
@skarabelusz
Cytuj:
Później lałem wodę z przegonem do ponownej destylacji

Czy aby na pewno był to przedgon czy tylko się przejęzyczyłeś?
Przedgony są niepijalne :!: Co innego pogony. Te oczywiście nadają się do odzysku więc destyluje się je po raz kolejny.

A propos przejęzyczenia, taki mały off-topic:
"Przejęzyczyłem się - powiedział facet gdy mu się obsunął język podczas uprawiania miłości francuskiej" :hahaha:

PostPostNapisane: piątek, 25 lis 2011, 17:36 
Tematy: 60
Będzie działać aż nie przerdzewieje na wylot. Możesz albo olać temat albo próbować kanę ratować przez np. pocynowanie. Albo odżałować i kupić kega :P

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: piątek, 25 lis 2011, 17:56 
Tematy: 2
Chodzi o to, czy nie będzie w produkcie finalnym jakiś syfów itp. po których mógłbym się pochorować.

PostPostNapisane: piątek, 25 lis 2011, 20:38 
Tematy: 12
Ja destylowałem w zardzewiałej kanie po mleku kilka razy ,nie zauważyłem posmaków a psota była zawsze krystaliczna. Czy to jest bezpieczne to nie mogę powiedzieć bo nie znam odpowiedzi . Dlatego kupiłem 50 L kega i jestem bardzo zadowolony.

PostPostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 07:20 
Tematy: 7
Ja też destylowałem przez 10 lat w kanie, ale zauważyłem przy próbie przepuszczenia wody, że ma ona dziwny posmak (ochydztwo) i zmieniłem na kega. Nowa kana (ocynk) kosztuje koło 250 pln, a keg jest z nierdzewki kosztuje koło 150 na allegro. Wybór nasuwa się sam.

Ostatnio edytowano niedziela, 6 maja 2012, 17:45 przez Wald, łącznie edytowano 1 raz
Kosmetyka.

PostPostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 11:29 
Tematy: 14
Cytuj:
a keg jest z nierdzewki kosztuje koło 150 na allegro.

A na złomie kupisz 30l keg za około 100zł albo nawet mniej i nie zapłacisz za przesyłkę
a dodatkowo jak dobrze poszukasz to może i znajdziesz cos więcej np jakieś rury itp.
Nie trzeba wszystkiego na alledrogo kupować wystarczy trochę własnej "inwencji".

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1