Kanister po Petrygo do fermentacji

Jak zachować zdrowie podczas destylacji, jak zadbać o bezpieczeństwo pędzenia, dział dla tych którzy cenią sobie spokojne, bezpieczne bimbrownictwo...

woziu
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 16 kwie 2012, 11:36

Post autor: woziu »

Dziękuję ślicznie za pomoc!

Niestety mieszkam w Szkocji i tak na dobrą sprawę nawet nie wiem gdzie tu piekarnia jest hehehe!

Pozdrawiam!
promocja
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Kanister po Petrygo do fermentacji

Post autor: mtx »

Witam.

Dostałem ostatnio za "free" kilka 30l baniaków HDPE - tyle, że po chlorze...
I mam takie pytanie czy nada się to do fermentacji (baniaki), bo objetościowo są
w sam raz na cukrówki, podobno chlor się utlenia (ulatnia?), więc jakby je dobrze
wyczyścić i wywietrzyć - da radę?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Kanister po Petrygo do fermentacji

Post autor: Zygmunt »

Po podchlorynie?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Kanister po Petrygo do fermentacji

Post autor: mtx »

Hmm co to jest (a raczej było) to nie wiem, nie znam się na tym, w każdym bądź razie na etykietach była nazwa:
"BENAMIN SPOREX - uzdatnianie wody basenowej - dezynfekcja wody"
We właściwościach piszą "płynny nieorganiczny chlorowy środek dezynfekujący 13%" Produkowane to jest przez BWT Austria
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Kanister po Petrygo do fermentacji

Post autor: Zygmunt »

Podchloryn. Da się to wypłukać, ale jest silnie żrący.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Kanister po Petrygo do fermentacji

Post autor: mtx »

Ogólnie to wypłukałem już je kilka razy wrzątkiem, niby nic nie śmierdzi, ale chyba zostawie
je otwarte na kilka tygodni niech się wietrzą, potem znowu wrzątek i pirosiarczyn.
W jednym zrobie "kontrolny" nastaw i się zobaczy...
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Kanister po Petrygo do fermentacji

Post autor: radius »

mtx1985 pisze:potem znowu wrzątek i pirosiarczyn.
Pirosiarczynu nie musisz już stosować, podchloryn sam w sobie jest silnym odkażalnikiem ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

pumpex
10
Posty: 14
Rejestracja: piątek, 17 sty 2014, 11:08
Podziękował: 2 razy
Re: Kanister po Petrygo do fermentacji

Post autor: pumpex »

Mam kilka beczek HDPE z oznaczeniem 2, więc teoretycznie nadają się do fermentacji, jednak był w nich właśnie podchloryn (AQUEOUS SOLUTION OF SODIUM CHLORITE) dodawany w wodociągach do wody pitnej. Beczka leżała odkręcona kilka lat i dziś po kilkukrotnym przepłukaniu i zalaniu wrzątkiem czuć jednak jakiś plastikowy zapach, bo podchloryn to na pewno nie jest. Wywietrzeje to i nada się na nastaw?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Kanister po Petrygo do fermentacji

Post autor: Pretender »

Czy wywietrzeje? Ciężko stwierdzić. Ma forum pisali, że pomaga deszczówka albo obierki z ziemniaków. Jednak skoro kilka lat nie pomogło usunąć zapachu to odpuściłbym sobie te beczki, szkoda stracić cały nastaw. Jeśli dobrze poszukasz to na allegro w dobrych pieniądzach kupisz porządne beczki, najlepiej blisko siebie. Jakiś czas temu była oferta hoboków z oznaczeniem noża i widelca, ale po paście do mycia rąk. Cena to niecałe 4 zł, dlatego pewnie rozeszły się jak świeże bułeczki.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Kanister po Petrygo do fermentacji

Post autor: herbata666 »

mtx pisze:Hmm co to jest (a raczej było) to nie wiem, nie znam się na tym, w każdym bądź razie na etykietach była nazwa:
"BENAMIN SPOREX - uzdatnianie wody basenowej - dezynfekcja wody"
We właściwościach piszą "płynny nieorganiczny chlorowy środek dezynfekujący 13%" Produkowane to jest przez BWT Austria
Też mam po tym banki, co sezon kupuję na wymianę, oddaje puste biorę pełne do basenu. Powiem szczerze że raczej bym na tym nie nastawiał, niby wodociągowcy używają do uzdatniania wody i później to pijemy ale jakoś ten smród mnie odrzuca. W ramach ciekawostek dodam, że w sezonie na basen leję z 60-70l i żadnego glonu niema (bez porównania z inną chemią basenową).
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie i Bezpieczeństwo”