Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam wszystkich i życzę Wesołych Świąt. Poczytałem trochę o bezpieczeństwie i postanowiłem użyć kamyków wrzennych. Potłukłem bezpieczniki ceramiczne i do dzieła. Pierwsze pędzenie OK, drugie również. Ale przy trzecim zaczęły się rytmiczne tąpnięcia. Towarzyszyły i odgłosy osypywania się kamyków w garnku. Sprawdziłem później bez pokrywy i wyglądało to tak, że od dna garnka odrywał się duży pęcherz gazu podrywając kamyki do góry. Po każdym tąpnięciu rośnie ciśnienie (manometr nie pokazuje nic, ale pokrywę miałem słabo dokręconą i wydobywała się para). No i skacze temperatura o 0,2 stopnia na kolumnie (na krótko). Kamyki po każdym pędzeniu gotuję w wodzie. Warstwa kamyków na dnie gara to 1 - 1,5 cm. Wielkość różna. Część tak 0,5x0,5 cm, a część mniejsze lub większe. Normalnie, jak potłuczona ceramika. Co jest nie tak?
A czemu nie? Porcelit z bezpieczników widocznie takie własności ma. Tym bardziej, że zachodzi dziwne zjawisko, że kamyczki poniżej pewnego rozmiaru (powiedzmy 5mm) nie działają wcale. Proponuję zatem prażanie starych skorupek, albo tłuczenie nowego korka.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Przy pierwszym gotowaniu ja nie miałem nigdy problemów z wybuchami, ale przy drugim - zawsze eksplozje były. Zatem wnioskuję, że odpędzanie alkoholu z berbeluchy może nie potrzebować zarodków wrzenia. Zresztą, sprawdź empirycznie.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości