Znaleziono 16 wyników

autor: Kamilos
wtorek, 11 wrz 2018, 09:30
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Odpowiedzi: 1231
Odsłony: 617996

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Witam,
Czy w przepisie na JD Whisky z pierwszej strony ilość słodu 8% wystarczy na pozostałą ilość ziarna aby zatrzeć go w 1,5 h? Czy jest potrzebny dodatek enzymu?
autor: Kamilos
wtorek, 31 lip 2018, 09:54
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Śliwowica 2009 - 2024
Odpowiedzi: 2593
Odsłony: 729928

Re: Śliwowica 2009 - 2018

Witam,
Mam destylator miedziany potstill kolumna 80cm (54mm) wypełniona zmywakami. Czy do destylacji nastawu ze śliwek wyjmować te zmywaki czy tylko przy drugim destylowaniu przy cięciu frakcji?
Znacie jakiś inny sprawdzony sposób na rozdrobnienie śliwek niż przy użyciu mieszadła?
autor: Kamilos
niedziela, 18 kwie 2010, 11:20
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: zacier z kukurydzy
Odpowiedzi: 37
Odsłony: 42979

Re: zacier z kukurydzy

Dzięki za pomoc :)
Będę kombinował jeszcze żeby otrzymać jak najlepszy trunek. Jak zrobię nastaw i przedestyluję to zdam relację jak wyszło.
autor: Kamilos
piątek, 16 kwie 2010, 08:32
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: zacier z kukurydzy
Odpowiedzi: 37
Odsłony: 42979

Re: zacier z kukurydzy

Hej,
Ja dostałem w magazynie rolniczym tam gzie są przeróżne pasze i preparaty dla zwierząt hodowlanych, 50 kg za 33,5 zł .
autor: Kamilos
czwartek, 15 kwie 2010, 11:12
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: zacier z kukurydzy
Odpowiedzi: 37
Odsłony: 42979

Re: zacier z kukurydzy

Dzięki Calyx za odpowiedź właśnie liczyłem ze ktoś mi pomoże co do proporcji ;)
Ale myślisz, że tak mało śruty wystarczy by naciągnęło aromatu i dało dobry posmak w efekcie końcowym?? A co myślisz o dodaniu dundru do drugiego nastawu i wymienić ziarna tylko które wypłynęły czy wszystkie?
autor: Kamilos
czwartek, 15 kwie 2010, 09:16
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: zacier z kukurydzy
Odpowiedzi: 37
Odsłony: 42979

Re: zacier z kukurydzy

Kolego, ja również robiłem jessego i psota wychodzi cud malina, ale mnie chodzi o zwiększenie woltażu czyli dodanie większej ilości drożdży i cukru, aby móc więcej wyciągnąć. Dlatego pytam jakie proporcje dodać i jakie drożdże, aby fermentacja przebiegła bez problemów i nie śmierdziało drożdżami. My...
autor: Kamilos
środa, 14 kwie 2010, 08:59
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: zacier z kukurydzy
Odpowiedzi: 37
Odsłony: 42979

zacier z kukurydzy

witam! planuje zrobić whisky ale chce zrobić nastaw z większą ilością % bo ten wujka jessego jest mało wydajny. chciałbym abyście mi pomogli dopiąć niektóre sprawy , i zaczynam robić nastaw :) przepis, myślę nad takim czymś: 12 kg śruty kukurydzianej 40 litrów wody 12 kg cukru nad drożdżami się zast...
autor: Kamilos
czwartek, 11 cze 2009, 08:39
Forum: Nastaw na Rum
Temat: rum
Odpowiedzi: 545
Odsłony: 185564

Re: rum

bede destylowal na takim prostym sprzecie: zbiornik 15 lirow z grzalka 1400W z regulacja temperatury a nad kolumna pracuje wlasnie bedzie to prosta kolumna taka jaka Qba ma w swojej galerii cos podobnego mysle ze taki sprzecik wystarczy na moje drobne potrzeby :) a jak dokoncze caly sprzet to wrzuce...
autor: Kamilos
środa, 10 cze 2009, 08:01
Forum: Nastaw na Rum
Temat: rum
Odpowiedzi: 545
Odsłony: 185564

Re: rum

ok dzieki wielkie chlopaki za pomoc :) zabaczymy co z tego mi wyjdzie hehe ;)
pozdro
autor: Kamilos
wtorek, 9 cze 2009, 08:39
Forum: Nastaw na Rum
Temat: rum
Odpowiedzi: 545
Odsłony: 185564

Re: rum

rodzynek dodam napewno , te 50 gram starczy czy dolozyc moze troszke wiecej ?
autor: Kamilos
poniedziałek, 8 cze 2009, 21:10
Forum: Nastaw na Rum
Temat: rum
Odpowiedzi: 545
Odsłony: 185564

Re: rum

dam takie bo takie moge dostac w sklepie
http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... ucts_id=41
autor: Kamilos
poniedziałek, 8 cze 2009, 13:50
Forum: Nastaw na Rum
Temat: rum
Odpowiedzi: 545
Odsłony: 185564

Re: rum

bede dawel zwykle piekarnicze
autor: Kamilos
poniedziałek, 8 cze 2009, 08:50
Forum: Nastaw na Rum
Temat: rum
Odpowiedzi: 545
Odsłony: 185564

Re: rum

ok to zrobie tak na probe:
5 litrow wody
1kg melasy
0,5 kg cukru
50 gram rodzynek
mala lyzeczka kwasku cyt.
no i wlasnie drozdze ale nie wiem ile dodac drozdzy 50 gram starczy ???
taki przepis nastawie na probe zobaczymy co wyjdzie
co wy na to?
i nastaw bede fermentowal ok 2 tyg
autor: Kamilos
niedziela, 7 cze 2009, 21:24
Forum: Nastaw na Rum
Temat: rum
Odpowiedzi: 545
Odsłony: 185564

Re: rum

dzieki ;) jakos wczesniej nie znalazelm innych tematow mmusialem przeoczyc poczytalem troche i wiem mniej wiecej jak to powinno wygladac tylko mam jeszcze pytania na ktore ne moglem sie doczytac -jak powinien wygladac dokladnie przepis na zacier i czy moge dodac cukru bialego zamiast brazowego ale z...
autor: Kamilos
sobota, 6 cze 2009, 18:43
Forum: Nastaw na Rum
Temat: rum
Odpowiedzi: 545
Odsłony: 185564

rum

tak jak w temacie interesuje mnie przepis na zacier na rum i opis jak sie go wyrabia dokladniej , wiem ze potrzeba melsy z trzciny mam troche wiec pomyslalem o rumie.
jakby ktos mogl to prporcje na 10 l wody bym poprosil :) napewno tez wielu osobom sie przyda
pozdro ;)
autor: Kamilos
niedziela, 31 maja 2009, 19:12
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Odpowiedzi: 438
Odsłony: 277636

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

witam wszystkich jestem nowy na forum :) mam pytanie co do starzenia z debem a mianowicie na temat wiorow debowych zrobilem 1,5 litra bimberku a wina z winogron 2008 ok 45% pycha poprostu :) i mam pytanie ile dac wiorow debowych dosc drobnych na tyle bimberku i ile go trymac z tymi wiorami tak mniej...

Wyszukiwanie zaawansowane