Kalkulator nastawiania zacieru

Tutaj znajdziecie programy do obliczeń, arkusze kalkulacyjne oraz inne pomocne oprogramowanie.

Autor tematu
marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Post autor: marer »

Witam wszystkich serdecznie.
Parę dni temu umieściłem plik w innym wątku ale jakoś zaginął :)
Więc pomyślałem że założę nowy wątek.
Kalkulatorek jest bardzo prosty wystarczy tylko wpisać w żółtym polu ilość nastawu odpowiednią wartość i resztę nam już się samo przeliczy.
Program ustawia nam nastaw na 22 blg i zawartość alkoholu po przerobieniu cukru na ponad 13%.
Moim zdaniem nie ma sensu nastawiać bardziej procentowych zacierów ponieważ jest to nie ekonomiczne i bardzo czasochłonne ponieważ zacier potrzebuje znacznie dużo czasu do przerobienia cukru.
zacier.xls
Jak wpiszecie ile nastawu chcecie zrobić to musicie zaznaczyć byle jakie pole czyste i zmieni to wartości.
Zapomniałem jeszcze dopisać że ja używam drożdży „RED ETHANOL”
Są naprawdę super.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam Marer.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru

Post autor: Calyx »

szczub pisze:Mi sie w ogóle nie chce uruchomić, pokazuje sie tam"wybierz program z listy" czy coś tędy.
Niezbedny do otwarcia jest pakiet Micro(syf)t Office.
Plik otwiera sie w Excelu.

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru

Post autor: bogdan »

Również Openoffice otwiera ten kalkulator.

pozdrawiam Bogdan

mikolaj1234
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 8 gru 2010, 10:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: tequila, sake, żołądkowa
Podziękował: 3 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru

Post autor: mikolaj1234 »

marer pisze:Witam wszystkich serdecznie.
Parę dni temu umieściłem plik w innym wątku ale jakoś zaginął :)
Więc pomyślałem że założę nowy wątek.
Kalkulatorek jest bardzo prosty wystarczy tylko wpisać w żółtym polu ilość nastawu odpowiednią wartość i resztę nam już się samo przeliczy.
Program ustawia nam nastaw na 22 blg i zawartość alkoholu po przerobieniu cukru na ponad 13%.
Moim zdaniem nie ma sensu nastawiać bardziej procentowych zacierów ponieważ jest to nie ekonomiczne i bardzo czasochłonne ponieważ zacier potrzebuje znacznie dużo czasu do przerobienia cukru.
zacier.xls
Jak wpiszecie ile nastawu chcecie zrobić to musicie zaznaczyć byle jakie pole czyste i zmieni to wartości.
Zapomniałem jeszcze dopisać że ja używam drożdży „RED ETHANOL”
Są naprawdę super.
Witam. Bardzo przydatne narzędzie, ale czy jest może wersja z obliczaniem też na inną moc alkoholu np.16% czy 10% . Pozdrawiam
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru

Post autor: rozrywek »

Macieju jak Marer napisał nie ma sensu marnotrawić cukru jeśli nie zostanie przerobiony.
poczytaj więcej sobie o nastawach, masz szeroki dział. Pamiętaj że ilość drożdzy nie idzie w parze z podwojeniem litrażu nastawu tylko logarytmicznie spada.

Już był jeden magik który pomnożył przepis 1410 i wpakował 15 kostek drożdzy gdzie ja daję jedną. poczytaj spokojnie zanim coś wsypiesz bądź dodasz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru

Post autor: marer »

Witam po długiej przerwie mojej nie obecności :)
Co do pliku to można go przeliczyć i napisać na inne proporcje ale jak wcześniej pisałem nie ma sensu bo przerobiłem już wiele proporcji.
Stwierdzam że podana w tym pliku wychodzi najekonomiczniej w miarę najszybciej drożdże przerobią cukier.

Pozdrawiam
Pozdrawiam Marer.

mikolaj1234
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 8 gru 2010, 10:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: tequila, sake, żołądkowa
Podziękował: 3 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru

Post autor: mikolaj1234 »

Witam. Rozumiem co do ilości drożdży ale co do ilości cukru? Przecież są proporcje na wina słodkie wysokoprocentowe w których zawartość blg jest większa niż 22 a cukier dodaje się w partiach. Chodzi mi o kalkulator np. bez drożdży (to można wyczytać na samych drożdżach ile dodać do ilości nastawu). A chyba im mocniejszy nastaw bądź wino tym chyba więcej alkoholu do przedestylowania czyż nie? Nie wiem może się mylę.
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru

Post autor: Kucyk »

Ogłaszam konkurs:
Co Kolega Mikołaj miał w powyższym poście na myśli?

Autor tematu
marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru

Post autor: marer »

@mikolaj1234
Moc alkoholu nie zawsze idzie w parze z jego jakością.
Z winami to jest trochę inna sprawa.
Z zacierami natomiast jest tak że jeśli zrobisz nastaw o jak największej zawartości alkoholu to i fuzli masz od groma.
Poza tym nastaw najszybciej osiąga tą średnią granicę około 13% procent alkoholu.
A dociąganie go w górę nie wiadomo ile to strata czasu i jakości bo prędzej zrobisz 2 nastawy 13% jeden po drugim w tej samej beczce niż jeden dociągniesz do 26% zawartości alkoholu
Pozdrawiam Marer.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru

Post autor: Wald »

:haha:
marer pisze: dociągniesz do 26% zawartości alkoholu
:smiech:
Jakimi drożdżami to można osiągnąć :?: :?: :?:
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru

Post autor: Juliusz »

Nastawy - obliczenia i inne.

Gdzieś już wieszałem podobną tabelę ale jest mi ją trudno znaleźć więc wieszam jeszcze raz i myślę, że to miejsce będzie odpowiednie.

Problemem jaki mam ja jest fakt, że jest kilka różnych skali sprawdzania gęstości nastawów. Tak się składa, że Balling nie jest używany w Oz - ja używam skali gęstości właściwej.

Mam nadzieję, że tabela coś wniesie do poniższej dyskusji i wyjaśni kwestię cukru i wody.
Hydrometr-skale.pdf
J
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
Awatar użytkownika

ePiotr
30
Posty: 31
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 20:57
Krótko o sobie: Jestem normalnym ludziem...
Ulubiony Alkohol: Piwo
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kalkulator nastawiania zacieru

Post autor: ePiotr »

rozrywek pisze:Macieju jak Marer napisał nie ma sensu marnotrawić cukru jeśli nie zostanie przerobiony.
poczytaj więcej sobie o nastawach, masz szeroki dział. Pamiętaj że ilość drożdzy nie idzie w parze z podwojeniem litrażu nastawu tylko logarytmicznie spada.
Czy mam rozumieć, że popełniłem błąd jeżeli nastawiłem 13kg cukru i wlałem 45 litrów wody, na dwa opakowania T3? Czy ta prawidłowość dotyczy tylko zwykłych drożdży?
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 gru 2012, 01:25 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
... pierwszy raz mam już za sobą..
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru

Post autor: lesgo58 »

Chciałbym odświeżyć temat dodając kilka przydatnych kalkulatorów na różne okazje...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

ePiotr
30
Posty: 31
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 20:57
Krótko o sobie: Jestem normalnym ludziem...
Ulubiony Alkohol: Piwo
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kalkulator nastawiania zacieru

Post autor: ePiotr »

Wielkie dzięki, myślę że przyda się nie tylko mi ;)
... pierwszy raz mam już za sobą..
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru

Post autor: lesgo58 »

e-Piotr
Na jednym T3 spokojnie przerobisz 13kg cukru w 5-6 dni.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Kalkulator nastawiania zacieru

Post autor: klodek4 »

Chciałbym odświeżyć temat dodając kilka przydatnych kalkulatorów na różne okazje...
Super :poklon;
Czym to otworzyć :?: :?: :?:
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru

Post autor: lesgo58 »

Open Office
Microsoft Excel Viewer
Google Docs
itd...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

ePiotr
30
Posty: 31
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 20:57
Krótko o sobie: Jestem normalnym ludziem...
Ulubiony Alkohol: Piwo
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kalkulator nastawiania zacieru

Post autor: ePiotr »

lesgo58 pisze:e-Piotr
Na jednym T3 spokojnie przerobisz 13kg cukru w 5-6 dni.
Hmmm...początkuję dopiero ale ostanio nastawiłem 13kg cukru na 45l wody i fermentacja zakończyła się po 60 godz. Drożdże T3 x 2 paczki wsypałem.
W tej chwili mam nastawione 14kg cukru od 48 godz. też 2 paczki T3 i nastaw zaczyna powoli zwalniać.
Cukromierz mam taki http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=74 jak w linku, po zakończeniu fermentacji wystaje tylko pół centymetra ponad ciecz(na skali ostatnia podziałka opisana jako 990) i nic już nie chodzi i nie bąbelkuje w beczce więc fermantacja zaostała zakończona.
Tylko trochę jestem zdziwiony że tak szybko bo z tego co czytam to powinno chodzić trochę dłużej?
... pierwszy raz mam już za sobą..
Awatar użytkownika

Neosternik
50
Posty: 52
Rejestracja: środa, 11 mar 2009, 19:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: psota
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru

Post autor: Neosternik »

Mam pytanie odnośnie kalkulatora nastawu. ..jak rozumieć podaną ilość drożdży z wyliczeń kalkulatora? Podawane jest przy 30 litrach nastawu 37,5 g, drożdży i 21 g pożywki, czy gdy stosuje się drożdże T48 to ilość pożywki i drożdży należy zsumować? T48 mają w sobie wszystko.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru

Post autor: lesgo58 »

To jest stary kalkulator. Dzisiaj już nie trzeba projektować drożdży i pożywek do nastawów. Co innego wino.
Skorzystaj lepiej z kalkulatora pod tym linkiem: http://alkohole-domowe.com/forum/post12 ... ml#p121668
Prostszy i uwzględnia tylko proporcje wody do cukru przy założonej objętości i wartości blg. Wsypujesz turbo i hulaj dusza.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru

Post autor: rozrywek »

A ja myślę że pomysłem Lesgo58 było skonsolidowanie wszystkich danych oraz kalkulatorów w jednym miejscu, oraz prośba do mod: o skasowanie, ewentualne zablokowanie zbędnych treści, aby pozostały suche, treściwe dane. Tak rozumiem założenie. Oczywiście mój post jest automatycznie też do usunięcia, jako nie wnoszący nic do tematu. Tak to widzę.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru

Post autor: lesgo58 »

@ rozrywek
Słuszna uwaga, ale akurat w tym temacie to OK. Temat jest stary, a ten nowy właściwy dotyczący tabel jest w innym miejscu.
http://alkohole-domowe.com/forum/tabele ... 12621.html
Myślę, że modowie to uporządkują.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Download”