Kalkulator nastawiania zacieru
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Nastawy - obliczenia i inne.
Gdzieś już wieszałem podobną tabelę ale jest mi ją trudno znaleźć więc wieszam jeszcze raz i myślę, że to miejsce będzie odpowiednie.
Problemem jaki mam ja jest fakt, że jest kilka różnych skali sprawdzania gęstości nastawów. Tak się składa, że Balling nie jest używany w Oz - ja używam skali gęstości właściwej.
Mam nadzieję, że tabela coś wniesie do poniższej dyskusji i wyjaśni kwestię cukru i wody.
J
Gdzieś już wieszałem podobną tabelę ale jest mi ją trudno znaleźć więc wieszam jeszcze raz i myślę, że to miejsce będzie odpowiednie.
Problemem jaki mam ja jest fakt, że jest kilka różnych skali sprawdzania gęstości nastawów. Tak się składa, że Balling nie jest używany w Oz - ja używam skali gęstości właściwej.
Mam nadzieję, że tabela coś wniesie do poniższej dyskusji i wyjaśni kwestię cukru i wody.
J
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
-
- Posty: 31
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 20:57
- Krótko o sobie: Jestem normalnym ludziem...
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
Czy mam rozumieć, że popełniłem błąd jeżeli nastawiłem 13kg cukru i wlałem 45 litrów wody, na dwa opakowania T3? Czy ta prawidłowość dotyczy tylko zwykłych drożdży?rozrywek pisze:Macieju jak Marer napisał nie ma sensu marnotrawić cukru jeśli nie zostanie przerobiony.
poczytaj więcej sobie o nastawach, masz szeroki dział. Pamiętaj że ilość drożdzy nie idzie w parze z podwojeniem litrażu nastawu tylko logarytmicznie spada.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 gru 2012, 01:25 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Powód: Konieczne poprawki.
... pierwszy raz mam już za sobą..
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
Chciałbym odświeżyć temat dodając kilka przydatnych kalkulatorów na różne okazje...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
e-Piotr
Na jednym T3 spokojnie przerobisz 13kg cukru w 5-6 dni.
Na jednym T3 spokojnie przerobisz 13kg cukru w 5-6 dni.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
Open Office
Microsoft Excel Viewer
Google Docs
itd...
Microsoft Excel Viewer
Google Docs
itd...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 31
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 20:57
- Krótko o sobie: Jestem normalnym ludziem...
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
W tej chwili mam nastawione 14kg cukru od 48 godz. też 2 paczki T3 i nastaw zaczyna powoli zwalniać.
Cukromierz mam taki http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=74 jak w linku, po zakończeniu fermentacji wystaje tylko pół centymetra ponad ciecz(na skali ostatnia podziałka opisana jako 990) i nic już nie chodzi i nie bąbelkuje w beczce więc fermantacja zaostała zakończona.
Tylko trochę jestem zdziwiony że tak szybko bo z tego co czytam to powinno chodzić trochę dłużej?
Hmmm...początkuję dopiero ale ostanio nastawiłem 13kg cukru na 45l wody i fermentacja zakończyła się po 60 godz. Drożdże T3 x 2 paczki wsypałem.lesgo58 pisze:e-Piotr
Na jednym T3 spokojnie przerobisz 13kg cukru w 5-6 dni.
W tej chwili mam nastawione 14kg cukru od 48 godz. też 2 paczki T3 i nastaw zaczyna powoli zwalniać.
Cukromierz mam taki http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=74 jak w linku, po zakończeniu fermentacji wystaje tylko pół centymetra ponad ciecz(na skali ostatnia podziałka opisana jako 990) i nic już nie chodzi i nie bąbelkuje w beczce więc fermantacja zaostała zakończona.
Tylko trochę jestem zdziwiony że tak szybko bo z tego co czytam to powinno chodzić trochę dłużej?
... pierwszy raz mam już za sobą..
-
- Posty: 52
- Rejestracja: środa, 11 mar 2009, 19:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: psota
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
Mam pytanie odnośnie kalkulatora nastawu. ..jak rozumieć podaną ilość drożdży z wyliczeń kalkulatora? Podawane jest przy 30 litrach nastawu 37,5 g, drożdży i 21 g pożywki, czy gdy stosuje się drożdże T48 to ilość pożywki i drożdży należy zsumować? T48 mają w sobie wszystko.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
To jest stary kalkulator. Dzisiaj już nie trzeba projektować drożdży i pożywek do nastawów. Co innego wino.
Skorzystaj lepiej z kalkulatora pod tym linkiem: http://alkohole-domowe.com/forum/post12 ... ml#p121668
Prostszy i uwzględnia tylko proporcje wody do cukru przy założonej objętości i wartości blg. Wsypujesz turbo i hulaj dusza.
Skorzystaj lepiej z kalkulatora pod tym linkiem: http://alkohole-domowe.com/forum/post12 ... ml#p121668
Prostszy i uwzględnia tylko proporcje wody do cukru przy założonej objętości i wartości blg. Wsypujesz turbo i hulaj dusza.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
A ja myślę że pomysłem Lesgo58 było skonsolidowanie wszystkich danych oraz kalkulatorów w jednym miejscu, oraz prośba do mod: o skasowanie, ewentualne zablokowanie zbędnych treści, aby pozostały suche, treściwe dane. Tak rozumiem założenie. Oczywiście mój post jest automatycznie też do usunięcia, jako nie wnoszący nic do tematu. Tak to widzę.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
@ rozrywek
Słuszna uwaga, ale akurat w tym temacie to OK. Temat jest stary, a ten nowy właściwy dotyczący tabel jest w innym miejscu.
http://alkohole-domowe.com/forum/tabele ... 12621.html
Myślę, że modowie to uporządkują.
Słuszna uwaga, ale akurat w tym temacie to OK. Temat jest stary, a ten nowy właściwy dotyczący tabel jest w innym miejscu.
http://alkohole-domowe.com/forum/tabele ... 12621.html
Myślę, że modowie to uporządkują.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego