Kalibracja sondy termometru - wzorzec pomiarowy
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Kalibracja sondy termometru - wzorzec pomiarowy
No to DSy, to czujniki cyfrowe więc nie trzeba ich kalibrować. Większy problem będziesz miał z algorytmem, który interpoluje to do 0.01, bo to może pływać. Tu nie pomoże kalibracja, ale i tak w wanience sprawdzisz jak się zachowują.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: Kalibracja sondy termometru - wzorzec pomiarowy
Algorytm już zrobiony. Z pływaniem pomiaru w kolumnie nie ma problemu. Sprawdzone i stabilnie działa.
Ja po prostu chcę sprawdzić całość układu pomiarowego w różnych zakresach temperatur.
Ja po prostu chcę sprawdzić całość układu pomiarowego w różnych zakresach temperatur.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Kalibracja sondy termometru - wzorzec pomiarowy
No to tylko wanienka, ustawisz sobie dowolną temperaturę ( w tych najprostszych 30-90) i możesz sprawdzać godzinami:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Kalibracja sondy termometru - wzorzec pomiarowy
@Kula, a ja myślę tak.
Kalibracja DS-ów nie jest wymagana tak jak napisał Zygmunt. Jedynie co trzeba zrobić to "skalibrować" układ pomiarowy pod dany DS bo to między nimi są różnice. Jak tego samego DS-a podłączam pod np. 5 termometrów to wszystkie pokazują identyczną temperaturę z dokładnością do 0,01*C. Jeżeli do każdego z nich podłączę inne to wyniki wskazań są różne.
Moim zdaniem, wystarczy kalibracja dla 0*C i dla 100*C ze wskazaniem dla tej drugiej wartości.
Kalibracja DS-ów nie jest wymagana tak jak napisał Zygmunt. Jedynie co trzeba zrobić to "skalibrować" układ pomiarowy pod dany DS bo to między nimi są różnice. Jak tego samego DS-a podłączam pod np. 5 termometrów to wszystkie pokazują identyczną temperaturę z dokładnością do 0,01*C. Jeżeli do każdego z nich podłączę inne to wyniki wskazań są różne.
Moim zdaniem, wystarczy kalibracja dla 0*C i dla 100*C ze wskazaniem dla tej drugiej wartości.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 138
- Rejestracja: sobota, 9 lut 2013, 13:10
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: woj. Podkarpackie
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Kalibracja sondy termometru - wzorzec pomiarowy
Chciałbym odnieść się do postu @gr000by z poprzedniej strony:
Za wiki, w warunkach normalnych (760 mmHg):
Nie wiem o jakim azeotropie mówisz pisząc 96%? Jeśli chodzi Ci o koncentrację wagową mieszaniny 96,0% to temperatura wrzenia w warunkach normalnych będzie większa od podanych 78,1 st C (azeotrop dodatni). Jeśli chodzi o koncentrację objętościową to będzie również większa od 78,1 st C. Najniższa temperatura wrzenia mieszanin woda-etanol ma miejsce w punkcie gdy mieszaniny te tworzą azeotrop i wynosi ona właśnie 78,1 st C. Dla przypomnienia, czysty etanol w tym samym ciśnieniu wrze w 78,3 st C. Właśnie dlatego uważam, że jeśli już przyjmujemy jakąś temperaturę jako symboliczną temperaturę stabilizacji kolumny to powinno być to 78,1 a nie jak na tym forum wszyscy podają 78,3 st gdyż to, co wrze w miejscu pomiaru bliższe jest azeotropowi aniżeli czystemu etanolowi. Ale... dochodzi pytanie o ciśnienie w kolumnie.
@lesgo58:
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale taki sposób kalibracji o jakim Ty piszesz byłby słuszny ale przy założeniu, że w kolumnie ciśnienie jest identyczne z ciśnieniem na zewnątrz kolumny. O ile mi wiadomo, minimalne nad- czy podciśnienie w kolumnie jednak jest (o ile dobrze pamiętam sam kiedyś o tych ciśnieniach pisałeś). Minimalne ale jestem prawie pewien, że wystarczające by wpłynąć na temperaturę wrzenia mieszaniny woda-etanol w miejscu pomiaru... Jeśli chcemy zatem mierzyć realną temperaturę w kolumnie to zdaje się, że potrzebujemy czujnik ciśnienia w miejscu czujki termometru...
Za wiki, w warunkach normalnych (760 mmHg):
i http://en.wikipedia.org/wiki/Azeotrope_%28data%29Fractional distillation can concentrate ethanol to 95.6% by volume (89.5 mole%). This mixture is an azeotrope with a boiling point of 78.1 °C
Nie wiem o jakim azeotropie mówisz pisząc 96%? Jeśli chodzi Ci o koncentrację wagową mieszaniny 96,0% to temperatura wrzenia w warunkach normalnych będzie większa od podanych 78,1 st C (azeotrop dodatni). Jeśli chodzi o koncentrację objętościową to będzie również większa od 78,1 st C. Najniższa temperatura wrzenia mieszanin woda-etanol ma miejsce w punkcie gdy mieszaniny te tworzą azeotrop i wynosi ona właśnie 78,1 st C. Dla przypomnienia, czysty etanol w tym samym ciśnieniu wrze w 78,3 st C. Właśnie dlatego uważam, że jeśli już przyjmujemy jakąś temperaturę jako symboliczną temperaturę stabilizacji kolumny to powinno być to 78,1 a nie jak na tym forum wszyscy podają 78,3 st gdyż to, co wrze w miejscu pomiaru bliższe jest azeotropowi aniżeli czystemu etanolowi. Ale... dochodzi pytanie o ciśnienie w kolumnie.
@lesgo58:
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale taki sposób kalibracji o jakim Ty piszesz byłby słuszny ale przy założeniu, że w kolumnie ciśnienie jest identyczne z ciśnieniem na zewnątrz kolumny. O ile mi wiadomo, minimalne nad- czy podciśnienie w kolumnie jednak jest (o ile dobrze pamiętam sam kiedyś o tych ciśnieniach pisałeś). Minimalne ale jestem prawie pewien, że wystarczające by wpłynąć na temperaturę wrzenia mieszaniny woda-etanol w miejscu pomiaru... Jeśli chcemy zatem mierzyć realną temperaturę w kolumnie to zdaje się, że potrzebujemy czujnik ciśnienia w miejscu czujki termometru...
Jeżeli spożywamy alkohol - nie pijemy
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Kalibracja sondy termometru - wzorzec pomiarowy
A jakie temperatury inne od jakich rzeczywistych Napisz co masz dokładnie na myśli pisząc "temperatury inne od rzeczywistych".lesgo58 pisze:Kalibrowanie w wodzie zimnej, ciepłej, w temperaturze pokojowej nigdy nie przynosiły zadowalających rezultatów. Zawsze po takiej kalibracji gdy termometry pracowały już w kolumnie pokazywały temperatury inne od rzeczywistych.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kalibracja sondy termometru - wzorzec pomiarowy
Zwróć uwagę, że aby pominąć jak największa różnicę w temp. względem ciśnienia panującego w środku kolumny grzałem specjalnie małą mocą. Druga poprawkę do poczynionych pomiarów wprowadzam pod koniec destylacji przekładając czujki do głowicy - gdzie udział ciśnienia wewnętrznego jest naprawdę znikomy - wręcz zerowy. Poprawki, które wprowadzałem były w granicach setnych części stopnia. Być może można uprościć procedurę robiąc pomiary od razu w głowicy. Ale ja to zrobiłem w sposób, który opisałem - i po dziś dzień funkcjonuje. Praktycznie - po stabilizacji odczytując temperaturę mogę określić z bardzo dużą dokładnością jakie ciśnienie atmosferyczne panuje w trakcie procesu. Wiedza ta pomaga mi też przy wszelkich nietypowych skokach temp. Wystarczy rzut oka na barometr i wiem co się dzieje. Interweniować czy nie?
P.S. Pomiary i kalibracje przeprowadzałem przy termometrach bardzo dobrze odizolowanych od warunków zewnętrznych. Co zresztą praktykuję do dziś.
No i żeby być pewnym wskazań po tych wszystkich kalibracjach - przez kilka następnych procesów prowadziłem dokładne pomiary z notatkami porównując ciśnienie z temperaturą.
Jeśli skalibrowałem w 0*C to już kontrola w gotowanej wodzie dawała wyniki inne niż 100*C. A po następnej kalibracji kontrola w kolumnie dawała z kolei inne wskazania niż powinny rzeczywiście być.
Po prostu kalibracja w domowych warunkach w 0*C czy tez w 100*C jest bardzo niedoskonała z racji braku zachowania stałych warunków pomiaru.
Masz rację.soltys pisze: Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale taki sposób kalibracji o jakim Ty piszesz byłby słuszny ale przy założeniu, że w kolumnie ciśnienie jest identyczne z ciśnieniem na zewnątrz kolumny. O ile mi wiadomo, minimalne nad- czy podciśnienie w kolumnie jednak jest (o ile dobrze pamiętam sam kiedyś o tych ciśnieniach pisałeś). Minimalne ale jestem prawie pewien, że wystarczające by wpłynąć na temperaturę wrzenia mieszaniny woda-etanol w miejscu pomiaru... Jeśli chcemy zatem mierzyć realną temperaturę w kolumnie to zdaje się, że potrzebujemy czujnik ciśnienia w miejscu czujki termometru...
Zwróć uwagę, że aby pominąć jak największa różnicę w temp. względem ciśnienia panującego w środku kolumny grzałem specjalnie małą mocą. Druga poprawkę do poczynionych pomiarów wprowadzam pod koniec destylacji przekładając czujki do głowicy - gdzie udział ciśnienia wewnętrznego jest naprawdę znikomy - wręcz zerowy. Poprawki, które wprowadzałem były w granicach setnych części stopnia. Być może można uprościć procedurę robiąc pomiary od razu w głowicy. Ale ja to zrobiłem w sposób, który opisałem - i po dziś dzień funkcjonuje. Praktycznie - po stabilizacji odczytując temperaturę mogę określić z bardzo dużą dokładnością jakie ciśnienie atmosferyczne panuje w trakcie procesu. Wiedza ta pomaga mi też przy wszelkich nietypowych skokach temp. Wystarczy rzut oka na barometr i wiem co się dzieje. Interweniować czy nie?
P.S. Pomiary i kalibracje przeprowadzałem przy termometrach bardzo dobrze odizolowanych od warunków zewnętrznych. Co zresztą praktykuję do dziś.
No i żeby być pewnym wskazań po tych wszystkich kalibracjach - przez kilka następnych procesów prowadziłem dokładne pomiary z notatkami porównując ciśnienie z temperaturą.
Od rzeczywistych to znaczy takich, które w momencie prowadzenia procesu powinny być na wyświetlaczu miernika, odpowiadających temperaturze alkoholu w danym dniu i przy danym ciśnieniu atmosferycznym.drgranatt pisze:A jakie temperatury inne od jakich rzeczywistych Napisz co masz dokładnie na myśli pisząc "temperatury inne od rzeczywistych".
Jeśli skalibrowałem w 0*C to już kontrola w gotowanej wodzie dawała wyniki inne niż 100*C. A po następnej kalibracji kontrola w kolumnie dawała z kolei inne wskazania niż powinny rzeczywiście być.
Po prostu kalibracja w domowych warunkach w 0*C czy tez w 100*C jest bardzo niedoskonała z racji braku zachowania stałych warunków pomiaru.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Kalibracja sondy termometru - wzorzec pomiarowy
Nie można używać takiego określenia jak kalibracja pod temperaturę rzeczywistą w momencie prowadzenia procesu. Czemu ma to niby służyć Jeżeli nie jesteśmy w posiadaniu termometru wzorcującego czyli pokazującego prawdziwą (rzeczywistą) temperaturę to najlepszym dla nas wzorcem będzie temperatura wrzenia wody. To, że czasami nam coś nie pasuje we wskazaniach termometru to wynika to z niedoskonałości urządzenia jakim posługujemy się. Dlatego też posługując się termometrem za 50 zł. nie oczekujmy, że będzie tak dobry i dokładny jak ten za 500 zł. Jeżeli ustawimy (skalibrujemy) termometr na wrzącej wodzie to czy on będzie pokazywał w trakcie procesu 78,3*C czy 77,3*C nie ma to najmniejszego znaczenia.lesgo58 pisze:Od rzeczywistych to znaczy takich, które w momencie prowadzenia procesu powinny być na wyświetlaczu miernika, odpowiadających temperaturze alkoholu w danym dniu i przy danym ciśnieniu atmosferycznym.
Jeśli skalibrowałem w 0*C to już kontrola w gotowanej wodzie dawała wyniki inne niż 100*C. A po następnej kalibracji kontrola w kolumnie dawała z kolei inne wskazania niż powinny rzeczywiście być.
Po prostu kalibracja w domowych warunkach w 0*C czy tez w 100*C jest bardzo niedoskonała z racji braku zachowania stałych warunków pomiaru.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kalibracja sondy termometru - wzorzec pomiarowy
Nie mając wzorca do dokładnej kalibracji, i możliwości dokładnej kalibracji w miarę stałych warunkach (gotująca się woda niestety ale dla mnie nie spełnia takich warunków) obrałem taki sposób kalibracji termometru i tyle. . może Ci umknęło ale oprócz wskazań temperatury opierałem się też na pomiarach cisnienia atmosferycznego. Myślę, że osiągnąłem dla naszego hobby bardzo dużą dokładność wskazań.drgranatt pisze: Nie można używać takiego określenia jak kalibracja pod temperaturę rzeczywistą w momencie prowadzenia procesu. Czemu ma to niby służyć
Dla mnie ma.to czy on będzie pokazywał w trakcie procesu 78,3*C czy 77,3*C nie ma to najmniejszego znaczenia.
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 paź 2014, 19:58 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Kalibracja sondy termometru - wzorzec pomiarowy
A jakiego rzędu były to odchyłki?lesgo58 pisze:Jeśli skalibrowałem w 0*C to już kontrola w gotowanej wodzie dawała wyniki inne niż 100*C. A po następnej kalibracji kontrola w kolumnie dawała z kolei inne wskazania niż powinny rzeczywiście być.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kalibracja sondy termometru - wzorzec pomiarowy
Już nie pamiętam, gdyż kalibrację przeprowadzałem kilka lat temu. A notatek akurat z tej czynności nie prowadziłem. Ale wahały się o kilka dziesiętnych stopnia. Zresztą gdy prowadziłem kalibrację to na każdym z 3 czujek wskazania wahały się w czasie realnym o kilkanaście setnych stopnia. Tak w zimnej wodzie jak i wrzącej wodzie.
Myślę, że było to spowodowane konwekcją wody. Dlatego uznałem, że kalibracja w kolumnie będzie bardziej wiarygodna.
Myślę, że było to spowodowane konwekcją wody. Dlatego uznałem, że kalibracja w kolumnie będzie bardziej wiarygodna.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Kalibracja sondy termometru - wzorzec pomiarowy
No niestety, dla Ciebie wszystko ma znaczenie co jest przeciw. Tylko Ty masz rację i nikt więcej. Twoje prace i doświadczenia są najlepsze albo najważniejsze. itd itdlesgo58 pisze:Dla mnie ma.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 194
- Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
- Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
- Ulubiony Alkohol: Talisker
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Kalibracja sondy termometru - wzorzec pomiarowy
A napisałeś o SOBIE : Jestem fajnym człowiekiem:)drgranatt pisze:No niestety, dla Ciebie wszystko ma znaczenie co jest przeciw. Tylko Ty masz rację i nikt więcej. Twoje prace i doświadczenia są najlepsze albo najważniejsze. itd itdlesgo58 pisze:Dla mnie ma.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
-
- Posty: 2
- Rejestracja: piątek, 2 gru 2016, 15:49
- Krótko o sobie: cave tibi a cane muto
- Ulubiony Alkohol: chardonnay
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 1 raz
Re: Kalibracja sondy termometru - wzorzec pomiarowy
Przy okazji pierwszego mojego tutaj postu chciałbym przywitać uczestników szanownego Forum. Śledzę je już od jakiegoś czasu, czytam uważnie, zdobywam wiedzę, szacunek dla Psotników Nie dotarłem jednak do informacji jakich sensorów używacie w kwestii pomiaru temperatury w home made aparaturach. PT100? (różnych odmian KTY nawet nie biorę pod uwagę...).
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Kalibracja sondy termometru - wzorzec pomiarowy
Jak pisze Radius używamy przede wszystkim DS, PT100, PT1000, NTC i PTC więc KTY też dobrze sprawują się. Jak od początku robisz sam termometr to możesz skonstruować go pod dowolny czujnik a jak kupisz gotowy termometr to nie masz wyboru.baldhead pisze:Nie dotarłem jednak do informacji jakich sensorów używacie w kwestii pomiaru temperatury w home made aparaturach. PT100? (różnych odmian KTY nawet nie biorę pod uwagę...).
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 2
- Rejestracja: piątek, 2 gru 2016, 15:49
- Krótko o sobie: cave tibi a cane muto
- Ulubiony Alkohol: chardonnay
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 1 raz
Re: Kalibracja sondy termometru - wzorzec pomiarowy
Mam raczej fatalne doświadczenia z całą serią KTY - straszne padaczki - przez ostatni rok wymieniłem ich co najmniej kilkanaście i to w urządzeniach wartych niesamowitą kasę (np. kontrola temperatury szaf sterowniczych albo uzwojeń dużych generatorów). Zauważyłem, że konstruktorzy wstawiają je w miejscach, w których chodzi nie tyle o dokładny pomiar temperatury w pewnym zakresie, co raczej o możliwość odnotowania przekroczenia pewnej określonej temperatury, z dokładnością rzędu kilku 'C. Dlatego KTY nie polecam
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Kalibracja sondy termometru - wzorzec pomiarowy
W niektórych termostatach, np firmy EMKO, nadal stosowane są KTY, i tak jak powiedziałem sprawują się doskonale. Kiedyś montowałem takowe i od kilku lat działają bezproblemowo.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html