Znaleziono 6 wyników

autor: kajas
poniedziałek, 7 kwie 2014, 22:32
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie RYŻU-ryżówka
Odpowiedzi: 45
Odsłony: 29784

Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Z brązowego nie próbowałem ale na pewno nie omieszkam, zapewne wyjdzie dużo bardziej aromatyczny. Kilka fotek z ostatniego zacierania ryżu. http://imageshack.com/a/img513/9370/5i2i.jpg http://imageshack.com/a/img855/3864/ov4o.jpg http://imageshack.com/a/img42/3549/uh5h.jpg http://imageshack.com/a/im...
autor: kajas
piątek, 4 kwie 2014, 08:26
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie RYŻU-ryżówka
Odpowiedzi: 45
Odsłony: 29784

Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Ostatnio jak robiłem na kolumnie, uzyskałem 25 L gotowego wyrobu 50% z 50 kg ryżu.
Teraz wszystko puszcze na nowym potstillu (jeszcze się robi) szklana kolumna fi 80 wypełniona miedzią na wysokość 50 cm.
autor: kajas
czwartek, 3 kwie 2014, 11:35
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie RYŻU-ryżówka
Odpowiedzi: 45
Odsłony: 29784

Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

t ak biały ryż z biedronki, może w niedalekiej przyszłości zatrę brązowy jak uporam się z aktualnymi projektami. d ziś znalazłem trochę wolnego czasu i zatarłem RYŻ. d o parnika poszło 75l wody, enzym upłynniający i przemielony ryż, konsystencja (drobno mielony cukier) Po ostudzeniu do 67 stopni C....
autor: kajas
wtorek, 1 kwie 2014, 20:04
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie RYŻU-ryżówka
Odpowiedzi: 45
Odsłony: 29784

Re: Zacieranie RYŻU-ryżówka

Był jeden temat na forum z zapytaniem o zacier z ryżu, niestety wypowiedzi mogą sugerować iż do zatarcia i scukrzenia potrzebne są specjalne pleśnie. Podejrzewam, że byli tacy, którzy chcieli zatrzeć ryz i po przeczytaniu tematu http://alkohole-domowe.com/forum/przepis-na-zacier-z-ryzu-t1181.html zr...
autor: kajas
wtorek, 1 kwie 2014, 10:11
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie RYŻU-ryżówka
Odpowiedzi: 45
Odsłony: 29784

Zacieranie RYŻU-ryżówka

Witam. Ponieważ jest to mój pierwszy post, chciałbym na wstępie pozdrowić grono bimbrownicze jak i tych którzy tylko czytają i przeglądają forum. Kilka lat temu po przetworzeniu niezliczonej ilości sacharozy doszedłem do wniosku, że pora iść krok dalej i zacząć zacierać. Podstawowymi surowcami były ...
autor: kajas
wtorek, 1 kwie 2014, 08:55
Forum: Przywitaj Się!
Temat: Kajas
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 965

Kajas

Witam, mam na imię Kamil. Jestem z okolic Ostrowi, z zawodu jestem spawaczem. Destylowaniem, nastawianiem, zacieraniem i fermentacją interesuję się od około 6-7 lat, mam nadzieje, że moje posty i tematy przyczynią się do rozwoju tego zacnego forum. Pozdrawiam serdecznie szanowne grono bimbrownicze. ...

Wyszukiwanie zaawansowane