Tak sobie myślę, że dość łatwo i tanim kosztem można by zrobić takiego BF-10+G/Cu (coś na wzór:BF-10 + zmodyfikowany Guttman), wystarczyły by ścinki rurek miedzianych, szklana chodniczka, 2 zaworki mosiężne, trochę miedzianej linki, tubka silikonu i kawałek cyny...
W sklepie z maszynami rolniczymi można dostać malutkie zaworki z gwintem 10mm, a z drugiej strony na wąż. Niski koszt - materiał mosiądz, a nazywa się to "zawór spustowy do chłodnicy" ....
i nawet nazwa pasuje hyhyhy...
A mam jeszcze jedno pytanie czy przy takiej modernizacji wiele się straci na wydajności... (są to materiały zalegające u mnie w domu) i mogę zmontować sobie od ręki taki zestawik tylko czy jest sens ?
Wypełnienie ma być z linki miedzianej, a raczej filtr jajkcowy niż wypełnienie, bo nie będzie go za wiele....
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Dobry bimber nie jest zły ;]
Na Twój post nikt nie odpisał bo jest mało zrozumiały...
Jedna sprawa jest jednak jasna. Na szkicu zastosowałeś filtr węglowy natychmiast po odebraniu destylatu.
Są tu dwa poważne problemy:
1. Nie masz możliwości kontroli temperatury destylatu choć można ją jakoś tam zmniejszyć.
2.!!! Nie masz możliwości kontroli mocy destylatu, która musi być stała i niższa niż 50%, zalecana 45% alkoholu.
Taki system może pozornie coś tam przyśpieszać ale jest tu zbyt wiele zmiennych trudnych do kontrolowania.
Cóż, jakoś staramy się dążyć do lepszych wyników i zbyt skondesnowana automatyzacja spowoduje, że w pewnym momencie stracimy kontrolę. Pracujemy na mniejszą skalę i nie możemy się równać z wielkim przemysłem i chyba nie oto nam chodzi...
Jestem pewny, że można zbudować system, który będzie to wszystko stabilizował i kontrolował ale staje się to zbyt trudne - no tak myślę ja.
Juliusz.
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Ten filtr to miał być tak opcjonalnie... chodziło mi co myślicie o działaniu samej rury bez wypełnienia i to w dodatku dość cienkiej...
Zrobiłem już pierwsza jazdę na takim sprzęcie i nie wiem co mam sadzić o wynikach z 4,5 l kwachowatego winka (co stało 2lata jego smak nie zachciał do spożycia ale w powietrzu było czuć MOC!! ) OTRZYMAŁEM Z TEGO 1,25L 60% towar odbierałem do butelki o,3 1 partia 70% druga 65, 60, i ostania <50
Potem odebrałem trochę na rozpałkę ale trzeba było dorzucić do pieca i reszta w kanał
Jechałem bez termometru bo jak za mało grzałem nie parowało a jak za dużo to się dławiła wiec ustawiłem tak zęby na paręnaście cm powracający towar skakał a skakał bo miałem przewężenie na wlocie
A wiec na koniec powtórzę pytanie co myślicie o 1,5m rurce pustej w środku która z jednego końca ma kolbę a z drugiego chłodnice ?
Z poważaniem Jouu.
:]
______________________________________________________________________ Dobry bimber nie jest zły ;]
Ostatnio edytowano środa, 11 lis 2009, 19:34 przez jouu, łącznie edytowano 1 raz
To jest tylko opcja testowa... W piątek będę miał kolbę i chłodnice to jak złoże wtedy umieszczę galerie tylko puki co chce poznać wasze zdanie o takim zestawie czy warto to składać wogule czy nie ?
A galerii mojej obecnej aparatury nie ma co wstawiać zwykły garnek 5 i 35l z chłodnica i odstojnikiem
Właśnie takie proste rozwiązania są cenne, bo dają możliwość budowania aparatur domowym sposobem, więc warto by zrobić zdjęcia kilku szczegółów jak np. połączenia. Najwyżej będziesz miał dwie galerie...
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
No tak, zdjęcia słabe ale widzę, że masz prosty system kociołkowy.
Chyba dobrze widzę, że ta rurka miedziana na kociołku (jeśli to nie jest szczelny szybkowar napisz jak uszczelniasz) to tylko stojak do tej plastikowej połaczonej do szybkowara.
Zasada jest dobra i takiego systemu najlepiej używać do gotowania nastawów z owoców (np. stare marne wino, śliwowicę).
Jeśli mogę uwagę: z jakiego materiału jest rurka od /garnka/szybkowara do chłodnicy? Jeśli nie masz teraz z silikonu to dobrze byłoby kiedyś złapać silikonową.
Plastik słabej jakości może dawać jakieś zapachy lub/i wypłuczyny... a pojakimś czasie plastik stwardnieje tak, że się będzie łamać.
Nie pisałeś ile razy destylujesz więc dodam, że w tym systemie, ze względu na prostotę konstrukcji muszisz jechać dwa razy. Pierwszy raz szybko (na ile chłodnica wyrobi) drugi raz wolniej - drugie gonienie podziel na części tak jak dzielisz.
Woda do chłodnicy? Zimna z dołu - wylot cieplej u góry?
Wyślij lepsze zdjęcia.
Dzięki Juliusz
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
System składa się z kociołka KO uszczelniony jest wężem od paliwa, Jako pokrywka kawałek blachy KO 3mm, pokrywka jest przyciśnięta do kociołka za uszy ;] z pokrywki wychodzi śruba KO z przelotem 6mm trochę mało Na tę śrubę jest nałożony kawałek węża silikonowego a na jego końcu 60cm rurka szklana fi16 (to miedziane (rdzawy pręt) robi za usztywnienie rurki ;p ) Z rurki już silikonem na chłodnice, obieg w niej jest prawidłowy (zimna z dołu), a obieg reguluje tak aby na wylocie leciała lekko ciepła woda
Jeszcze co do uszczelnienia trochę zmatowiało po wewnętrznej stronie, produkt nie zalatuje jakoś plastikiem (po ostatecznych modernizacjach zmiennie na silikon)
No właśnie na ostatniej sesji puściłem 15l marnego winka aromat pikny tyle ze puściłem jeden raz muszę jeszcze trochę dorobić co się uzbiera pełen kociołek na 2 sesje
A co do tempa odbioru to nie mam w tu dużo do gadania ;p ponieważ jak za słabo grzeje to nic nie leci a jak za mocno to towar tak skacze w rurze nie ma jak wrócić po skropleniu się na ściankach (zbyt wąski powrót) co jakoś będę starał się wyeliminować...
Sporą wadą jest ze sprzęt jest pozbawiony termometru starałem się to niwelować kontrola paleniska i mocy produkowanego towaru...
I ostatnia najważniejsza sprawa, moje pytanie od samego początku jest dalej aktualne Czy pusta szklana rura (kolumna) fi 16 h 60 lub 150 cm może wpłynąć na poprawę jakości towaru ?
Lepszych fot nie będzie ponieważ jest to tylko aparatura testowa zmontowana tylko na potrzebę chwieli ;p
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości