Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 15:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jeszcze raz o wypełnieniu
PostPostNapisane: sobota, 25 cze 2011, 11:28 
Aby pustą rurę, pracującą jako prosty deflegmator zmienić w rektyfikator, czyli coś co wielokrotnie destyluje, należy ją wypełnić. Wypełnienie, jakie by nie było służy do tego, aby spływająca ciecz nie spadała kaskadowo do naczynia z nastawem lub zacierem. Obecnie traktuję wypełnienie jako podstawową sprawę w procesie rektyfikacji. Niezależnie od zastosowanego systemu refluksowego, wypełnienie będzie odgrywało nadrzędną role w jakości destylatu. Śmiem twierdzić, że zarówno na CM, LM, VM można bezproblemowo uzyskać 96+%, jednak, walory smakowe nie są współmierne do stężenia rektyfikatu. Chcę opisać błąd jaki popełniłem w zastosowanym u siebie wypełnieniu. Dążąc do maksymalizacji stężenia, miałem za dużo wypełnienia rektyfikującego w stosunku do katalizatora. Otrzymałem stężony produkt, ale walory smakowe były nieciekawe. Po zastosowaniu większej ilości katalizatora stężenie wcale nie spadło, a efekt jest rewelacyjny. Wóda jak woda.

Tytuł: Re: Jeszcze raz o wypełnieniu
PostPostNapisane: sobota, 25 cze 2011, 11:40 
Tematy: 9
zaloguj się aby zobaczyć avatar
A czym wypełniłeś? Jesteś gorącym orędownikiem sprężynek więc domyślam się, że to właśnie one tam są, jednak co z katalizatorem? Również sprężynki? Czy może siatka miedziana?

Tytuł: Re: Jeszcze raz o wypełnieniu
PostPostNapisane: sobota, 25 cze 2011, 15:13 
Jestem gorącym orędownikiem wszystkiego, co jest dobre. Użyłem sprężynek i zwiększyłem ilość katalizatora miedzianego z 15cm do 42cm. Również sprężynki. Jakby nie patrzeć, katalizator ma katalizować, ale dlaczego nie miałby również uczestniczyć w procesie rektyfikacji? Co prawda sprężynki miedziane nie są tak skuteczne jak stalowe, ale na pewno dają parę półek teoretycznych.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1