Jestem zielony-najbardziej lopatologiczny proces

Metody destylacji i teoria niezbędna do pędzenia bimbru w sposób profesjonalny...

Autor tematu
dartex2
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 6 mar 2010, 19:49

Post autor: dartex2 »

Witam .Tak jak w tytule -jestem zielony ale bardzo chce rozpocząć przygodę z ambrozja wiec bardzo proszę o pomoc a najlepiej bardzo powolne i dokładne wytłumaczenie co z czym i dlaczego.Przeczytałem już całe forum -zresztą nie tylko te i już mam spory mętlik w głowie .Krótkie podsumowanie:Zakupiłem kolumnę aabratek :http://olx.pl/oferta/aabratek-destylato ... 4RWjp.html .Kolumna 40 cm.Na innym z for poradzono mi abym nawiercił jeszcze dwa otwory na termometry -jedna dziura 40 cm od dołu a druga 40 cm od góry.Tak wiec mam 4 termometry -1 keg drugi i trzeci kolumna 4 na załamaniu naprzeciw chłodnicy.
Kg 50 l w otulinie, założona grzałka 2000 w.Kolumna wypełniona zmywakami raz sprężynkami z miedzi(mojej produkcji).Zrobiłem 2 nastawy po 25 l z cukru.Teraz czekam jak skończą pracować i chciałbym zacząć produkcję.Bardzo proszę o łopatologiczne wytłumaczenie procesu.Postaram się odwdzięczyć -jeszcze nie wiem jak ale zrobię to z pewnością(rozumiem że brak czasu oraz cierpliwości powoduje brak zainteresowania takimi postami ale każdy kiedyś zaczynał i potrzebował pomocy kogoś innego). A wiec włączamy do prądu i co dalej?
alembiki
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Jestem zielony-najbardziej lopatologiczny proces

Post autor: ramzol »

dartex2 pisze:Przeczytałem już całe forum -zresztą nie tylko te i już mam spory mętlik w głowie
Lepiej zacząć nie mogłeś :respect: Jak możesz to przeczytaj jeszcze raz tylko ze zrozumieniem :hahaha:
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jestem zielony-najbardziej lopatologiczny proces

Post autor: aronia »

Zacznij np. tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/kolumn ... t9284.html - dość dokładna instrukcja. Przy tylu termometrach przeczytaj też to: http://alkohole-domowe.com/forum/co-zro ... ml#p102663 . Istotny może być też ten temat: http://alkohole-domowe.com/forum/topic8204.html .
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Jestem zielony-najbardziej lopatologiczny proces

Post autor: Lootzek »

Termometr raczej do wymiany, ten co jest będzie przekłamywał. Pomiar co 2 sekundy wskazuje na ten najtańszy z "podkręconą" częstotliwością pomiaru, a one powyżej 50 stopni zaczynają zachowywać się dziwnie. Przerabiałem to. Jest cały temat o termometrach, przejrzyj go. Drugi termometr, też z tych dokładniejszych, daj przy zmywakach i miedzi tak z 60 cm od dołu, na początek wystarczy. Zaworek też nie wiadomo czy wytrzyma, są na ich temat rozbieżne opinie. Ten co jest, to najzwyklejszy akwarystyczny do dozowania CO2. Poza tym sprzęt ok. Opisy jak prowadzić proces są na forum i to powielone wielokroć. W skrócie na pierwszy raz (i tego w razie czego szukaj przez szukajkę forumową): Rozgrzanie, stabilizacja kolumny, odbiór przedgonu, obliczenie rr czyli reflux ratio, odbiór serca, korekty odbioru, odbiór pogonu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”