Witam .Tak jak w tytule -jestem zielony ale bardzo chce rozpocząć przygodę z ambrozja wiec bardzo proszę o pomoc a najlepiej bardzo powolne i dokładne wytłumaczenie co z czym i dlaczego.Przeczytałem już całe forum -zresztą nie tylko te i już mam spory mętlik w głowie .Krótkie podsumowanie:Zakupiłem kolumnę aabratek :http://olx.pl/oferta/aabratek-destylato ... 4RWjp.html .Kolumna 40 cm.Na innym z for poradzono mi abym nawiercił jeszcze dwa otwory na termometry -jedna dziura 40 cm od dołu a druga 40 cm od góry.Tak wiec mam 4 termometry -1 keg drugi i trzeci kolumna 4 na załamaniu naprzeciw chłodnicy.
Kg 50 l w otulinie, założona grzałka 2000 w.Kolumna wypełniona zmywakami raz sprężynkami z miedzi(mojej produkcji).Zrobiłem 2 nastawy po 25 l z cukru.Teraz czekam jak skończą pracować i chciałbym zacząć produkcję.Bardzo proszę o łopatologiczne wytłumaczenie procesu.Postaram się odwdzięczyć -jeszcze nie wiem jak ale zrobię to z pewnością(rozumiem że brak czasu oraz cierpliwości powoduje brak zainteresowania takimi postami ale każdy kiedyś zaczynał i potrzebował pomocy kogoś innego). A wiec włączamy do prądu i co dalej?
Jestem zielony-najbardziej lopatologiczny proces
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jestem zielony-najbardziej lopatologiczny proces
Zacznij np. tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/kolumn ... t9284.html - dość dokładna instrukcja. Przy tylu termometrach przeczytaj też to: http://alkohole-domowe.com/forum/co-zro ... ml#p102663 . Istotny może być też ten temat: http://alkohole-domowe.com/forum/topic8204.html .
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Jestem zielony-najbardziej lopatologiczny proces
Termometr raczej do wymiany, ten co jest będzie przekłamywał. Pomiar co 2 sekundy wskazuje na ten najtańszy z "podkręconą" częstotliwością pomiaru, a one powyżej 50 stopni zaczynają zachowywać się dziwnie. Przerabiałem to. Jest cały temat o termometrach, przejrzyj go. Drugi termometr, też z tych dokładniejszych, daj przy zmywakach i miedzi tak z 60 cm od dołu, na początek wystarczy. Zaworek też nie wiadomo czy wytrzyma, są na ich temat rozbieżne opinie. Ten co jest, to najzwyklejszy akwarystyczny do dozowania CO2. Poza tym sprzęt ok. Opisy jak prowadzić proces są na forum i to powielone wielokroć. W skrócie na pierwszy raz (i tego w razie czego szukaj przez szukajkę forumową): Rozgrzanie, stabilizacja kolumny, odbiór przedgonu, obliczenie rr czyli reflux ratio, odbiór serca, korekty odbioru, odbiór pogonu.