Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy

Post autor: Doody »

Jak już kiedyś pisałem, dym jest bardziej wyczuwalny w destylacie przy fermentacji razem z ziarnem. Nie mam możliwości gotowania gęstego więc filtruję przed wlaniem do kega. Kiedyś filtrowałem brzeczkę przed dodaniem drożdży, i nawet jak zatarłem tylko i wyłącznie słód wędzony "strong" to zapach dymu był słabo wyczuwalny (choć "łycha" wyszła niezła ;) )
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

XXXM
30
Posty: 31
Rejestracja: piątek, 9 maja 2014, 21:44
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?

Post autor: XXXM »

W jaki sposób filtrujesz zacier ze słodem po fermentacji? I ile uzyskujesz płynu w stosunku do użytej ilości wody do zacierania?

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?

Post autor: Fiflak »

Zgadzam się z przedmówcą. Pędziłem zarówno metodą szkocką, tj. fermentacja samej brzeczki, jak i polską, że tak powiem. Tzn. fermentowanie i destylacja z ziarnem. Oczywiście drugi wariant uznaję za zdecydowanie lepszy. Brzeczka dała nuty dymne, lecz dla mnie zbyt subtelne.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?

Post autor: Doody »

XXXM pisze:W jaki sposób filtrujesz zacier ze słodem po fermentacji?
Używam worka filtracyjnego do wina (bodajże 18-sto litrowego). To co wyrzucam po filtrowaniu to kulki wyciśniętego młóta zawierającego może 1-3 litry płynu (przy 90 litrach zacieru). Jak filtruję przed fermentacją to młóto trafia do beczki 60l i jest zalewane wodą z cukrem i dodawane są drożdże turbo jak do cukrówki. Mieszam to raz dziennie i po fermentacji trafia na rurki dając niepowtarzalny posmak zbożowej delikatnej wódeczki ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

XXXM
30
Posty: 31
Rejestracja: piątek, 9 maja 2014, 21:44
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?

Post autor: XXXM »

A w jakich proporcjach słód/woda robisz zacieranie przy takim sposobie fermentacji? Wyciskasz ręcznie ten worek? Będę zbierał jeszcze jedną surówkę, więc może spróbuję takiej metody, bo nigdy nie fermentowałem z młótem.
Przy użyciu wody 2,8l/1kg słodu to wygląda u mnie tak jak na zdjęciu. Mówisz, że z workiem bez problemów odzyskam z tego ponad 20litrów płynu po fermentacji?

Obrazek

markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?

Post autor: markus383 »

Osobiście filtrowałem kiedyś zacier workiem (taki stożkowy) do filtrowania wina. Mam 12L worek. To była ostatnia taka moja filtracja. Zacier po ostygnięciu bardzo ciężko jest odfiltrować. 25 L zacieru filtrowałem 1,5 dnia i odzyskałem 15 L płynu. Zacierane było 6 kg słodu jęczmiennego.
Będę robił albo tak, że będę filtrował jeszcze gorący zacier przez "sraczwężyk", albo będę zacierał z większą ilością wody, fermentował, ubijał (jeszcze nie wiem jak) zacier i ściągał płyn znad osadu. Po tej drugiej opcji będę także rozważał dodanie z 0,5 kg cukru, aby uzupełnić utracone cukry.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?

Post autor: Doody »

Ja używam zwykle 3,2 do 3,3l wody na kilogram słodu. Worek filtracyjny rozpinam na specjalnym wysokim i szerokim wiadrze plastikowym o poj. około 25l (nie wiem nawet skąd to wiadro znalazło się w domu ale jest fajne ;) ) Wlewam do worka płyn z ziarnem i pozwalam się sączyć filtratowi grawitacyjnie mieszając od czasu do czasu zawiesinę w worku. Jak przestaje się sączyć, zwijam worek i przeciskam rękami, aż zostaje w worku sucha masa. Wtedy wysypuję młóto do osobnego wiadra i czynność powtarzam. Należy pamiętać, że ta operacja trochę "świni" okolicę i żona może zabić :D , więc najlepiej robić ta operację z pomieszczeniu z kafelkami na podłodze lub wyłożyć podłogę folią. Robota jest niewdzięczna ale trunek wynagradza harówkę ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

XXXM
30
Posty: 31
Rejestracja: piątek, 9 maja 2014, 21:44
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?

Post autor: XXXM »

Jeszcze bym poprosił o dokładniejszą odpowiedź o wydajność tego sposobu, bo trochę trudno mi uwierzyć w taki odzysk. Podałeś przykład na 90 litrowym zacierze, czyli powiedzmy, że lejesz 60 litrów wody do zacierania i wyciśnięte kule młóta zawierają 1-3 litrów, czyli ustaliłeś, że odzyskany płyn będzie miał powiedzmy ~55 litrów.
Interesuję mnie tylko liczby z Twojej metody - objętość wody do zacierania i odzyskany z zacieru przefermentowany płyn. Bo to czy później rozcieńczasz to już mniej ważne, chodzi tylko o to czy rękami można tak efektywnie to przefiltrować.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?

Post autor: Doody »

Nie zrozumieliśmy się. Młóta jest znacznie więcej niż 1- 3 litra. Przy zacieraniu np. 25kg słodu młóta będzie kilka wiader ;) Ale jak analizować dostarczoną do procesu wodę to przy dobrym odciśnięciu z 60 litrów wody uzyskasz ok. 55l brzeczki (może trochę mniej ale niewiele).
Zresztą każdy przez "odciśniętą masę" rozumie coś innego, więc musisz sam spróbować.
Pozdrawiam
Darek

redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?

Post autor: redhot »

Zapomniałem o tym temacie! Tutaj można kupić szkocki torf do dowędznia słodu:

http://ace-energyshop.co.uk/peat-heat-sack-50-p.asp

Już napisałem, czy by worka do nas nie wysłałi.

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?

Post autor: Fiflak »

Czy kupiłeś Waszmość ten szkocki torf? Jeżeli tak, to upraszam, żebyś napisał coś więcej na jego temat.
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?

Post autor: sargas »

http://www.bimberhobby.pl/category.php? ... ategory=40
Tutaj macie słód wędzony w trzech stopniach. Do wyboru, ja brałem najsłabiej wędzony i też jest wyczuwalny w destylacie.
Ostatnio zmieniony sobota, 18 mar 2017, 20:44 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Koniecznie poprawki.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?

Post autor: Doody »

Jak pisałem już wcześniej ta wersja "strong" tegoż słodu jest akurat fajnie uwędzona i na pewno nic za mocno ;)
Pozdrawiam
Darek

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?

Post autor: maniek86 »

Witam kupiłem słód z tej strony https://www.themaltmiller.co.uk/index.p ... ductId=439 wysyłają do Polski.
Niestety nie będę miał porównania do innych słodów wędzonych
Bimber forever !!!
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?

Post autor: Doody »

Cena 44 Funty jest dość ekstremalna. Biorąc pod uwagę, że w Bimberhobby kupuje słód wędzony strong (fenole 20-40ppm) 25kg za 98 PLN.
Pozdrawiam
Darek

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?

Post autor: maniek86 »

Zgadzam się Doody, ale szukałem najbardziej wędzonego i mieszkam w Uk. Może ktoś będzie chciał kupić.
Za tydzień będę zacierał ten słód zobaczymy jaki wyjdzie produkt a mam zamiar fermentować z dodatkiem młóta. Worek z folią w środku, aby trzymała piekny zapacha. Nie trzeba było otwierać żeby poczuć czym to jest wędzone, więc pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne.
Bimber forever !!!

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?

Post autor: Fiflak »

Poruszony był tu temat pt. samodzielne wędzenie słodu. Czy warto przed zadymieniem zwilżać ziarno? Być może wówczas więcej fenoli się do niego przyklei. Sam nigdy nie wędziłem, ale ten proces mnie deko interesuje, dlatego pytam.

Autor tematu
user26311
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?

Post autor: user26311 »

Witam, na filmach z destylarni Laphroaig widać wyraźnie że ziarno jest suche, tylko obracają bo warstwa jest do 10cm. Ja wędziłem suche śrutowane i wyszło elegancko.
Dodam linka do najbardziej wędzonego jęczmienia jaki zdarzyło mi się kupić http://piwniczka.org/slod-wedzony-torfe ... Path=60_61.
Tak jak już gdzieś pisałem - świeżynka. Polecam.

Pawlik67
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?

Post autor: Pawlik67 »

Witam, Chciałbym odświeżyć temat. Możecie polecić jakiś dobry adres gdzie mozna znaleźć dobry mocno wędzony słód jęczmienny? Linki z tego postu są już nie aktualne. Jak wrzuciłam w google słud wędzony torfem, to wyskoczyło bardzo mało wyników. Głównie Ving Malt, ale nie piszą jak mocno wędzony. Znalazłem tez w AlePiwo słód BRUNTAL, zawartość fenoli 15-20, Ja bym szukał coś mocniejszego 30-40ppm. Możecie cos sprawdzonego polecić?
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?

Post autor: kiwitom23 »

Nie sprawdzałem go, ale mają to czego szukasz

https://piwnesurowce.pl/piwo/132-slod-w ... lting.html
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 gru 2020, 23:12 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?

Post autor: kwik44 »

Ten Castlemalt albo na białym forum kolega 98% robi akcję od czasu do czasu. Jak ci się nie spieszy to sprawdzaj stronę, może niedługo coś ciekawego się tam pojawi. Sam czekam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”