Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Używałem również słodu wędzonego ale w wersji "light" (od tego samego dostawcy) ale stopień wędzenia był niezadowalający. Próbowałem również mieszać słód strong ze słodem "light" i "łycha" była całkiem całkiem Najbardziej jednak smakował mi mój ostatni wyrób czyli zacier śruty kukurydzianej zatarty 25% słody "strong" To oczywiście już nie SM ale akcenty dymne fajnie się uwypukliły. Dodam tylko że fermentowałem z ziarnem i filtrowałem przed destylacją. Teraz mam nowy pomysł na zatarcie stronga z pale ale 50 do 50%. Napiszę co z tego wyszło
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Ja z kolei nie polecam słodu peated z Viking Malt. Efekt wędzenia torfem bardzo, bardzo mizerny (5kg VM + 3 kg Pale Ale). Podobno następne partie słodu będą bardziej kadzić, ale póki co to nie warto. Pierwsze próby im nie wyszły, następne pewnie będą lepsze.
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Oczywiście teoryzuję, jak to mawiał Stefan Friedman w niezapomnianych dialogach na cztery nogi, prowadzonych z Jonaszem Koftą. Wikingowie, po mojemu, za słabo wędzą słód, jak na nasze potrzeby. Pojawiła się, odnoszę takie wrażenie z lektury forów piwnych i bimbrowych, nadzieja na obecność ciężkiej wędzonki. Polacy polubili dymne nuty, niektórzy poszukują nawet mocniejszych stężeń, niż owo osławione 45 ppm. Na razie z tego wyszły nici. Zaledwie 5 ppm, w dodatku za dosyć wysoką cenę, w porównaniu do słodu oferowanego choćby w bimbrowym hobby.
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Jak już kiedyś pisałem, dym jest bardziej wyczuwalny w destylacie przy fermentacji razem z ziarnem. Nie mam możliwości gotowania gęstego więc filtruję przed wlaniem do kega. Kiedyś filtrowałem brzeczkę przed dodaniem drożdży, i nawet jak zatarłem tylko i wyłącznie słód wędzony "strong" to zapach dymu był słabo wyczuwalny (choć "łycha" wyszła niezła )
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Zgadzam się z przedmówcą. Pędziłem zarówno metodą szkocką, tj. fermentacja samej brzeczki, jak i polską, że tak powiem. Tzn. fermentowanie i destylacja z ziarnem. Oczywiście drugi wariant uznaję za zdecydowanie lepszy. Brzeczka dała nuty dymne, lecz dla mnie zbyt subtelne.
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Używam worka filtracyjnego do wina (bodajże 18-sto litrowego). To co wyrzucam po filtrowaniu to kulki wyciśniętego młóta zawierającego może 1-3 litry płynu (przy 90 litrach zacieru). Jak filtruję przed fermentacją to młóto trafia do beczki 60l i jest zalewane wodą z cukrem i dodawane są drożdże turbo jak do cukrówki. Mieszam to raz dziennie i po fermentacji trafia na rurki dając niepowtarzalny posmak zbożowej delikatnej wódeczkiXXXM pisze:W jaki sposób filtrujesz zacier ze słodem po fermentacji?
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
A w jakich proporcjach słód/woda robisz zacieranie przy takim sposobie fermentacji? Wyciskasz ręcznie ten worek? Będę zbierał jeszcze jedną surówkę, więc może spróbuję takiej metody, bo nigdy nie fermentowałem z młótem.
Przy użyciu wody 2,8l/1kg słodu to wygląda u mnie tak jak na zdjęciu. Mówisz, że z workiem bez problemów odzyskam z tego ponad 20litrów płynu po fermentacji?
Przy użyciu wody 2,8l/1kg słodu to wygląda u mnie tak jak na zdjęciu. Mówisz, że z workiem bez problemów odzyskam z tego ponad 20litrów płynu po fermentacji?
-
- Posty: 186
- Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
- Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: mazowsze
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Osobiście filtrowałem kiedyś zacier workiem (taki stożkowy) do filtrowania wina. Mam 12L worek. To była ostatnia taka moja filtracja. Zacier po ostygnięciu bardzo ciężko jest odfiltrować. 25 L zacieru filtrowałem 1,5 dnia i odzyskałem 15 L płynu. Zacierane było 6 kg słodu jęczmiennego.
Będę robił albo tak, że będę filtrował jeszcze gorący zacier przez "sraczwężyk", albo będę zacierał z większą ilością wody, fermentował, ubijał (jeszcze nie wiem jak) zacier i ściągał płyn znad osadu. Po tej drugiej opcji będę także rozważał dodanie z 0,5 kg cukru, aby uzupełnić utracone cukry.
Będę robił albo tak, że będę filtrował jeszcze gorący zacier przez "sraczwężyk", albo będę zacierał z większą ilością wody, fermentował, ubijał (jeszcze nie wiem jak) zacier i ściągał płyn znad osadu. Po tej drugiej opcji będę także rozważał dodanie z 0,5 kg cukru, aby uzupełnić utracone cukry.
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Ja używam zwykle 3,2 do 3,3l wody na kilogram słodu. Worek filtracyjny rozpinam na specjalnym wysokim i szerokim wiadrze plastikowym o poj. około 25l (nie wiem nawet skąd to wiadro znalazło się w domu ale jest fajne ) Wlewam do worka płyn z ziarnem i pozwalam się sączyć filtratowi grawitacyjnie mieszając od czasu do czasu zawiesinę w worku. Jak przestaje się sączyć, zwijam worek i przeciskam rękami, aż zostaje w worku sucha masa. Wtedy wysypuję młóto do osobnego wiadra i czynność powtarzam. Należy pamiętać, że ta operacja trochę "świni" okolicę i żona może zabić , więc najlepiej robić ta operację z pomieszczeniu z kafelkami na podłodze lub wyłożyć podłogę folią. Robota jest niewdzięczna ale trunek wynagradza harówkę
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Jeszcze bym poprosił o dokładniejszą odpowiedź o wydajność tego sposobu, bo trochę trudno mi uwierzyć w taki odzysk. Podałeś przykład na 90 litrowym zacierze, czyli powiedzmy, że lejesz 60 litrów wody do zacierania i wyciśnięte kule młóta zawierają 1-3 litrów, czyli ustaliłeś, że odzyskany płyn będzie miał powiedzmy ~55 litrów.
Interesuję mnie tylko liczby z Twojej metody - objętość wody do zacierania i odzyskany z zacieru przefermentowany płyn. Bo to czy później rozcieńczasz to już mniej ważne, chodzi tylko o to czy rękami można tak efektywnie to przefiltrować.
Interesuję mnie tylko liczby z Twojej metody - objętość wody do zacierania i odzyskany z zacieru przefermentowany płyn. Bo to czy później rozcieńczasz to już mniej ważne, chodzi tylko o to czy rękami można tak efektywnie to przefiltrować.
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Nie zrozumieliśmy się. Młóta jest znacznie więcej niż 1- 3 litra. Przy zacieraniu np. 25kg słodu młóta będzie kilka wiader Ale jak analizować dostarczoną do procesu wodę to przy dobrym odciśnięciu z 60 litrów wody uzyskasz ok. 55l brzeczki (może trochę mniej ale niewiele).
Zresztą każdy przez "odciśniętą masę" rozumie coś innego, więc musisz sam spróbować.
Zresztą każdy przez "odciśniętą masę" rozumie coś innego, więc musisz sam spróbować.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 212
- Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Zapomniałem o tym temacie! Tutaj można kupić szkocki torf do dowędznia słodu:
http://ace-energyshop.co.uk/peat-heat-sack-50-p.asp
Już napisałem, czy by worka do nas nie wysłałi.
http://ace-energyshop.co.uk/peat-heat-sack-50-p.asp
Już napisałem, czy by worka do nas nie wysłałi.
-
- Posty: 632
- Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: żytnia
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
http://www.bimberhobby.pl/category.php? ... ategory=40
Tutaj macie słód wędzony w trzech stopniach. Do wyboru, ja brałem najsłabiej wędzony i też jest wyczuwalny w destylacie.
Tutaj macie słód wędzony w trzech stopniach. Do wyboru, ja brałem najsłabiej wędzony i też jest wyczuwalny w destylacie.
Ostatnio zmieniony sobota, 18 mar 2017, 20:44 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Koniecznie poprawki.
Powód: Koniecznie poprawki.
-
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
- Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
- Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Uk
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Witam kupiłem słód z tej strony https://www.themaltmiller.co.uk/index.p ... ductId=439 wysyłają do Polski.
Niestety nie będę miał porównania do innych słodów wędzonych
Niestety nie będę miał porównania do innych słodów wędzonych
Bimber forever !!!
-
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
- Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
- Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Uk
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Zgadzam się Doody, ale szukałem najbardziej wędzonego i mieszkam w Uk. Może ktoś będzie chciał kupić.
Za tydzień będę zacierał ten słód zobaczymy jaki wyjdzie produkt a mam zamiar fermentować z dodatkiem młóta. Worek z folią w środku, aby trzymała piekny zapacha. Nie trzeba było otwierać żeby poczuć czym to jest wędzone, więc pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne.
Za tydzień będę zacierał ten słód zobaczymy jaki wyjdzie produkt a mam zamiar fermentować z dodatkiem młóta. Worek z folią w środku, aby trzymała piekny zapacha. Nie trzeba było otwierać żeby poczuć czym to jest wędzone, więc pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne.
Bimber forever !!!
-
Autor tematu
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Witam, na filmach z destylarni Laphroaig widać wyraźnie że ziarno jest suche, tylko obracają bo warstwa jest do 10cm. Ja wędziłem suche śrutowane i wyszło elegancko.
Dodam linka do najbardziej wędzonego jęczmienia jaki zdarzyło mi się kupić http://piwniczka.org/slod-wedzony-torfe ... Path=60_61.
Tak jak już gdzieś pisałem - świeżynka. Polecam.
Dodam linka do najbardziej wędzonego jęczmienia jaki zdarzyło mi się kupić http://piwniczka.org/slod-wedzony-torfe ... Path=60_61.
Tak jak już gdzieś pisałem - świeżynka. Polecam.
-
- Posty: 224
- Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
- Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Witam, Chciałbym odświeżyć temat. Możecie polecić jakiś dobry adres gdzie mozna znaleźć dobry mocno wędzony słód jęczmienny? Linki z tego postu są już nie aktualne. Jak wrzuciłam w google słud wędzony torfem, to wyskoczyło bardzo mało wyników. Głównie Ving Malt, ale nie piszą jak mocno wędzony. Znalazłem tez w AlePiwo słód BRUNTAL, zawartość fenoli 15-20, Ja bym szukał coś mocniejszego 30-40ppm. Możecie cos sprawdzonego polecić?
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Nie sprawdzałem go, ale mają to czego szukasz
https://piwnesurowce.pl/piwo/132-slod-w ... lting.html
https://piwnesurowce.pl/piwo/132-slod-w ... lting.html
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 gru 2020, 23:12 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Jęczmien mocno wędzony torfem - gdzie kupić?
Ten Castlemalt albo na białym forum kolega 98% robi akcję od czasu do czasu. Jak ci się nie spieszy to sprawdzaj tę stronę, może niedługo coś ciekawego się tam pojawi. Sam czekam.