Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam szanowne grono bimbrownicze. Mam projekt do oceny: -keg 30 wyposażony w wejście na sondę term. elektronicznego - keg połączony z kolumną złączem spożywczym - kolumna fi52 długość 100cm do kołnierza, wypełnienie pryzmatyczne - następnie kolano z wejściem na sondę termometru, trójnik i głowica - spirala z rurki karbowanej fi12 4-5 m - powrót destylatu sterowany zaworem iglicowym - chłodnica końcowa 30cm fi28
Mile widziane sugestie dotyczące ewentualnych przeróbek.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Butelka Bahia 350 ml Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek. Cena: 16,99 zł
Promocja: 14,99 zł
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
______________________________________________________________________ "Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Będę się starał kolumnę wydłużyć maksymalnie, ale wszystko jest zależne od wysokości mojej piwniczki. Rozważam też zmianę średnicy kolumny z fi52 na fi 70.
Projekt poprawny, będzie działać. Z wypowiedzi wynika, że brakuje Ci wysokości na dłuższą kolumnę. Popieram propozycję zrobienia uproszczonego aabratka z tamką przelewową. Zasada ta sama, a wymaga niższego pomieszczenia, więc możesz dać dłuższą rurkę z wypełnieniem. Osobiście uważam, że chłodnica z rurki karbowanej fi12 i długości 4-5 m to przerost formy nad treścią. Zrób 3 m i będzie dobrze.
Bardzo sensowny, prosty i bardzo efektywny pomysł. Moje uwagi (może weźmiesz pod uwagę). 1 – obowiązkowo na szczycie głowicy musi być otwór dzięki któremu mamy cisnienie atmosferyczne w kolumnie (szczycie) i będzie prawidłowo rozchodzić się destylat na odbiór i powrót. 2 – daruj sobie 4 – 5 mb rurki karbowanej fi12. W 150% starczy Ci 2,5 mb, realnie długość tego uzwojenia (koniecznie uzwojenie pojedyncze z rurką powrotną w środku spirali) będzie wynosić około 30 cm. 3 – możesz uprościć konstrukcję poprzez wycięcie z schematu rurki powrotnej przed zaworem iglicowym na wypełnienie, zamiast tego na początku kolanka po stronie zagięcia do głowicy chłodzącej (po prawej w twoim schemacie), wspawanie „języczka/ półeczki” pod niewielkim kontem, na 1/3 prześwitu kolumny, tak aby spływający po ściance kolanka nadmiar destylatu do ponownego napływu nie szedł po ściance, ale za pomocą tego języczka / półeczki kapał na środek wypełnienia. Skomplikowanie brzmi, ale prościej wykonać. 4 – trzy proporcje: a) średnica kolumny powinna mieć stosunek do średnicy wypełnienia min 1 – 8, max (podają 1-20) realnie po próbach 1-14. Czyli jeżeli masz średnicę 70 mm – wypełnienie max 8,75 mm, wypełnienie minimum 5 mm. b) wysokość kolumny: Jest to kombinacja współczynnika HETP i dla przykładu: 1 = 53% 2 = 80% 3 = 87% 4 = 90% 5 = 92% 6 = 92.6% 7 = 93.3% 8 = 93.8% 9 = 94.2% 10 = 94.4% 11 = 94.7% 12 = 94.8% 13 = 95.0% 14 = 95.1% 15 = 95.2% 16 = 95.3% 17 = 95.3% 18 = 95.4% 19 = 95.4% 20 = 95.5%
Powyższa zależność pokazuje nam ile półek (HETP) musi mieć kolumna aby osiągnąć daną moc destylatu. Teraz wysokość półki jest również proporcjonalna co do rodzaju wypełnienia i jego współczynnika P/V. Dla najbardziej popularnego – czyli wypełnienia zmywakowego przyjmuje się 10 cm (sam nie liczyłem – to trochę karkołomne) czyli IDEALNIE kolumna powinna mieć 200 cm. Dla wypełnienia P/V powyżej 1800 (pierścienie z drutu nierdzewnego średnica 4 – 5 mm) przyjmuje się wysokość 1 półki od 1 do 5 cm (zależy jaka szkoła liczenia itd.). Przyjmując nawet 5 cm mamy ideał przy 100 cm.
c) Jednak jest następna zależność która mówi iż wysokość kolumny do średnicy musi być w stosunku 1 do 15-20. Czyli średnica wewnętrzna np.: 66mm to wysokość od 100 cm do 132 cm.
I teraz powinniśmy wykonać obliczenia aby wszystkie parametry się zgadzały, jeżeli będą poniżej uzyskamy słabszy wynik, jeżeli będą z zapasem – nic się nie stanie, ale więcej zużyjemy energii cieplnej, czasu i wody.
Dlatego np.: Kolumna wysokość 1200 mm, szerokość 56,3 mm (zewnętrzna 60,3 mm), pierścienie p/v powyżej 1800, średnica 5 mm. I wtedy: a) 56,3 / 5 = 11,26 świetnie b) 120 / 5 = 24 półek – prawie blisko ideału – przegięcie na stronę plus c) 120 / 56,3 = 21,3 – prawie bliskie ideału – leciuteńko przegięcie na plus.
Kolego nie zwiększaj średnicy rury. Ja popełniłem błąd, mam 73 mm w środku 150 cm wypełnienia i nie jest to kolumna idealna Cezary napisał w temacie wszystko co niezbędne, także do dzieła. Ps. Nie spocznę natomiast, z moim drugim dzieckiem stalowym, pójdę o krok dalej. Kupię TIG i osobiście scalę elementy, gdyż na spawy mego spawacza nie mogę patrzeć A rura nie więcej niż 60mm i aabratek jeżeli masz ograniczenie wysokości.
Dlaczego nie idealna. Proces większość kolegów stabilizuje około 0,5h, ja muszę mieć na to około godziny. Wydajność też się dużo nie zwiększyła, do 1,5l/h przy utrzymaniu 96% jak wogóle się zwiększyła. Faktem jest, że otrzymuję destylat 96+ ale przy wydajności 0,3-0,4l/h. Większy ciężar urtudnia załadunek. Myślę, że to wystarczy by nie nazywać Heleny idealną aczkolwiek jest fajną babką
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości