Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Tytuł: Jakiej wody należy użyć do rozcieńczania gotowego destylatu?
Napisane: poniedziałek, 22 mar 2010, 20:22
Witam Jaka wodą najlepiej rozcieńczyć bimberek o mocy 70-80% aby nie był pózniej mętny kranówka przegotowana czy jakąś mineralną nie gazowaną czysta czy smakową???
Ja zawsze rozcieńczam mineralką niegazowaną lub przegotowaną kranówką o ile nie jest wyczuwalny chlor. Jeśli chciałbyś na tym bimberku postawić nalewkę to właśnie takie stężenie (około 70%) jest najlepsze do zalewania owoców.
Żeby nie było niespodzianek to mineralizacja nie powinna być większa jak 300-400...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Mi śliwki mętniały po dodaniu do nich mineralki "Żywiec". Rozcieńczanie woda destylowaną na własnym sprzęcie nie powodowało mętnienia. Przynajmniej nie w czasie 10-ciu minut po rozcieńczeniu.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Tytuł: Re: Jakiej wody należy użyć do rozcieńczania gotowego destylatu?
Napisane: niedziela, 28 mar 2010, 20:00
Z mojego doświadczenia wynika, że dobrze jest przefiltrować wodę przez filtr Brita lub inny a później przegotować. W dzień pędzenia zawsze robię sobie kilka herbat lub kaw i przegotowaną wodę odlewam do litrowych butelek na późniejsze rozcieńczenie. Za każdym razem roztwór (wódeczka) jest klarowny .
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości