Jakie drozdże do grappy??

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Durik »

Jako że zabieram się do robienia grappy, bo zostało mi małe co-nieco miazgi z winka które robię(w piątek odcedzałem, mam pytanie jakie drożdże najlepiej dać?
Mam takie:
1. Biowin aktywne Fermivin PDM (do win białych i czerwonych)
2. Biowin aktywne Enovini (do win owocowych, czerwonych i białych)
3. Mam jeszcze szlachetne kilka rodzai, ale je trzeba namnażać a nie bardzo już jest czas
4. Jeszcze mam typowe gorzelnicze, ale nie wiem czy na klasyczną grappę to dobry pomysł , tym bardziej że zamierzam zrobić tego max 15 litrów.
5. Mam tez jeszcze jedno opakowanie aktywnych Bayanus G-995, myslałem na nich zrobić winko z jabłek - czy może lepsze do jabłek będą Tokaye?
Mam Pożywkę dla drożdży winiarskich od Zmoyskich - dodać??

Sprawa dość pilna bo właśnie wrzucam wszystko do balona. Będę wdzięczny za wszelakie uwagi, co do tych drożdży jak i "technologi" itp.

Nastaw już gotowy. Dodałem 13,5 litra wody 3,5 kg cukru, całość ma teraz około 18 litrów i 19 BLG. Jeszcze tylko drożdże dodam jak się namyślę jakie i gotowe....
alembiki
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Jakie drozdże do grappy??

Post autor: Partyzant »

Żadne, to się robi na dzikusach... Oczywiście mówię o przepisie z Hiszpanii.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Jakie drozdże do grappy??

Post autor: pokrec »

Normalnie, to grappę robi się na wytłokach pozostałych po odciskaniu wina gronowego po 5 dniach fermentacji w miazdze. Moszcz wędruje do balonu, wytłoki, na których jest MASA żywych i głodnych drożdży, wędrują do beczki. Dolewamy wody z cukrem i jedzie na tych drożdżach, co wino.

Ja bym grappę robił na winiarskich. Dłużej to trwa, ale efekt na pewno będzie lepszy niż na turbosach, czy innych "ekspresowych".
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jakie drozdże do grappy??

Post autor: Durik »

Można i nic nie dodawać, tzn żadnych więcej drożdży ale obawiam się że dzikuski a raczej te winne na których winko było robione są nieprzewidywalne, tzn że nie wiadomo ile pociągną (%) i kiedy pozdychają.
Z drugiej strony po dwóch godzinkach widzę że rurka pracuje, bez pomocy.

Nie wiem....
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Jakie drozdże do grappy??

Post autor: klodek4 »

Dawaj bayanusy, dziczyzna nie wskazana, choć jak pisał Partyzant tutaj tak się robi :)

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jakie drozdże do grappy??

Post autor: Durik »

Wydaje mi się że bayanusy z winka działają, bo zaglądałem przed chwilą i grappa pracuje sprawniej od winka tzn bulka co 5 sekund. Myślicie że jednak to ruszać i dać coś, czy pozostawić i dać spokojnie pracować?? Sam już nie wiem.........
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Jakie drozdże do grappy??

Post autor: JanOkowita »

Durik ! Nadgorliwość gorsza od faszyzmu ! Daj im spokój ! :roll:
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jakie drozdże do grappy??

Post autor: Durik »

JanOkowita pisze:Durik ! Nadgorliwość gorsza od faszyzmu ! Daj im spokój ! :roll:
Właśnie takiej odpowiedzi mi było potrzeba - jak coś to będzie na Ciebie ;P

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jakie drozdże do grappy??

Post autor: Durik »

Grappa bardzo ładnie pracuje. U góry zaprana cała miazga. Czy mieszać wszystko co jakiś czas, czy dać spokój??
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Jakie drozdże do grappy??

Post autor: JanOkowita »

Durik , uspokój się, bo zaczynasz panikować. :D
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jakie drozdże do grappy??

Post autor: Durik »

Winko zwalnia - a grappa pracuje jak wściekła!!!
Dzisiaj sprawdzony cukier, wynik to 9-10 BLG

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jakie drozdże do grappy??

Post autor: Durik »

Dzisiaj blg jest na poziomie 4. W smaku raczej nie czuć alkoholu.
Pytanie do bardziej doświadczonych, czy warto będzie dodać jeszcze cukru czy jak skończy pracować o wrzucać na rurki??
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Jakie drozdże do grappy??

Post autor: lesgo58 »

A co Ty chcesz uzyskać?
Cukówkę.
Daj temu nastawowi już spokój. To nie jest łapanie pcheł.
Opowiadaj mu bajki, jakiś kawał, ale Broń Boże coś mu dosypywać.
A jak nadejdzie pora...potraktuj go delikatnie na rurkach, a on na pewno Ci się odwdzięczy...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jakie drozdże do grappy??

Post autor: Durik »

lesgo58 - dzięki!!!
Wszystko jasne.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jakie drozdże do grappy??

Post autor: Durik »

Dzisiejsze pomiary dały wynik na minusie około 3-4. Jeśli dobrze rozumiem to jutro mogę dać już wszystko na rurki??

A może jeszcze dzisiaj dam to na rurki??

Poradźcie, czy to już??

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jakie drozdże do grappy??

Post autor: Durik »

Przepraszam że tak pisze raz za razem ale mam bardzo pilny temat.
Zaraz mam zamiar zaczynać grzanie. Pytanie, czy grzać wszystko razem tzn razem z "fusami" czy sam płyn??

Grappa się już grzeje!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”