Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Adept999
30
Posty: 49
Rejestracja: środa, 3 wrz 2008, 20:32
Załączniki
Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Postautor: Adept999 » środa, 8 paź 2008, 10:15

Tak jak w tytule. Czyli jaką ma moc produkt końcowy, smak, zapach itd. Dla formalności metoda pędzenia :mrgreen:

Pozdrawiam
Praktykuję sztukę bimbrownictwa ;)


Aktualne promocje
COOBRA węgiel aktywny- obj.1,7L,  0,40-0,85mm, absorpcja: 1050m2/g
Węgiel aktywny Coobra 1,7 l
Cena: 23,99 zł  
Promocja: 19,99 zł
Idealna, solidna butelka ozdobna do nalewek. Optymalna pojemność !
Butelka Nocturne 350 ml + korek
Cena: 13,99 zł  
Promocja: 11,95 zł
Wysokiej jakości drożdże gorzelnicze do dużych nastawów.
Drożdże Coobra Mega Pack
Cena: 24,99 zł  
Promocja: 21,99 zł
6 butelek. Piękne butelki dla koneserów domowych nalewek i wszelkich innych spirytualiów.
1 x Pakiet 6 szt - butelka ALDO Classic 500ml+korek
Cena: 65,90 zł  
Promocja: 59,40 zł
Specjalny rodzaj drożdży o zmniejszonej ilości niepożądanych ubocznych produktów fermentacji. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Vodka - Jan Okowita
Cena: 8,90 zł  
Promocja: 8,49 zł
Wydajny, szybki i skuteczny środek do klarowania nastawów cukrowych, owocowych oraz win domowych. Najwyższa jakość !
Duoklar Turbo - Jan Okowita
Cena: 5,19 zł  
Promocja: 4,99 zł
Dwusegmentowy alembik z
Alembik Miedziany Capacete 30 litrów Premium (nr72110)
Cena: 1999,00 zł  
Promocja: 1599,00 zł
20g na 5 do 10l alkoholu. Doskonałe do koniaków, whisky, starek czy bourbonów.
100 g - Płatki dębowe mocno opiekane
Cena: 11,49 zł  
Promocja: 9,90 zł
Aktywne drożdże do fermentacji wszelkich nastawów z owoców.
AD Drożdże Owocowe Turbo - Pakiet 10 sztuk
Cena: 69,99 zł  
Promocja: 54,90 zł
Silny dwuskładnikowy środek do klarowania nastawów owocowych, cukrowych, zbożowych oraz domowych win białych i czerwonych.
Duoklar Wujka Władka- środek do klarowania
Cena: 4,99 zł  
Promocja: 4,49 zł
Drożdże turbo przeznaczone do produkcji łagodnych destylatów.
Drożdże Wujka Władka 66 g
Cena: 8,49 zł  
Promocja: 6,99 zł
Bardzo silne drożdże turbo dla wymagających destylerów. Dedykowane  do produkcji nastawów cukrowych.
Drożdże Turbo Wujka Władka 135 g
Cena: 10,90 zł  
Promocja: 8,90 zł
Tu nie chodzi o Bitwę Pod Grunwaldem...
Kamionka pękata 450ml+korek - model 1410
Cena: 24,99 zł  
Promocja: 18,99 zł
Drożdże do zacierów zbożowych i ziemniaczanych.
Drożdże Zbożowe Wujka Władka
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 7,49 zł
Solidny i elegancki kran z zaworem kulowym.
Kran 1/2 cala ze stali kwasoodpornej INOX
Cena: 95,00 zł  
Promocja: 85,00 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Alkohol
30
Posty: 35
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2008, 16:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Załączniki
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Postautor: Alkohol » środa, 8 paź 2008, 10:36

Ja używałem pikarskich, nigdy mnie nie zawiodły, co prawda smak i zapach pozostawiały wiele do życzenia dlatego wolę destylować kiepskiej jakości wino domowe, albo taki zaciero-winiacz, wino-zacier, ... który powstaje na naturalnych drożdżach bytującuch na owocach. Taki produkt ma mało zbędnych substancji i jest pyszny - poprostu winiak.


Autor tematu
Adept999
30
Posty: 49
Rejestracja: środa, 3 wrz 2008, 20:32
Załączniki
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Postautor: Adept999 » piątek, 10 paź 2008, 21:57

Liczyłem na większą aktywność, pytanie nie jest trudne :P
Praktykuję sztukę bimbrownictwa ;)

Awatar użytkownika

Juliusz
1000
Posty: 1037
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Postautor: Juliusz » sobota, 11 paź 2008, 09:11

Pytanie nie jest takie proste...

Do szybkiej produkcji wódki/spirytusu ja używam drożdży gorzelniczych Alcotec 48 Turbo Yeast, Alcotec 24 Turbo Yeast. Alcotec 48 Turbo to paczka około 250 gramów mieszanki drożdży z pokarmem i buforem pH. 48/24 - różnice polegają na środowisku, w którym się fermentuje (ciepło).

Osobiście wolę trochę wolniejszą fermentację - powstaje trochę mniej fuzli ale do podwójnego destylowania nie robi to większej różnicy.

Te drożdże w chłodzie (temp. powietrza 18C - 20C) przerobią do 8kg cukru rozpuszczonego w 20-21L wody (teoria) - razem jest około 27L - 28L. Rozpuszczać trzeba w ciepłej wodzie 40C-50C,długo mieszając. Mieszakna musi być kompletnie przeźroczysta, bez drobinek cukru. Schłodzić do 30C lub niżej i dopiero dodać drożdży, rozmoczonych (10-15min) w 1/2 L wody - lub dodane drożdże mieszać w fermenterze 15-20 minut.
Fermentacja powinna zacząć się w ciągu kilku godzin. W fermenterze trzeba zostawić miejsce bo początkowo fermentacja jest burzliwa i może wykipieć. Zalecają nie dawać rurki fermentacyjnej tylko np. przykryć naczynie szczelnie wypranym prześcieradłem. Pomimo, że wskazują tylko 48 godzin ja zostawiam zacier na 4, czasem 5 dni aby się wyklarował. Dostaję krystalicznie czysty. Zacier ma moc między 18% a 19%. Trudno jest uzyskać sugerowane 20% - bo zawsze mam trochę wyższą temperaturę fermentu i dlatego ja mieszam tylko 7kg - 7.5kg cukru.

Do zacierów z owoców zawsze używam drożdże winne. Dostaję słabszy zacier (wino) ale jest mniej fuzli co jest problemem w fermentacji owoców - do tego fermentacja powinna być wolniejsza aby 'podłapać' zapachy i smaki z owoców - jeśli chcemy miłe brandy.

Jeśli ktoś ma dość duży kociołek do destylacji (30L-40L) z powodzeniem można używać drożdże piekarskie bo słabszy zacier i tak da dość destylatu. Problem w tym, że trzeba sprawdzać gęstość mieszanki wody (w 20C-25C) z cukrem bo gdy jest zbyt wysoka drożdże nie zastartują a jak zastartują to zostawią część niezużytego cukru.

J
Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1708
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Postautor: Kucyk » sobota, 11 paź 2008, 20:32

Dobry wieczór Panie Adepcie999

No, Panie Juliuszu, znów muszę się z Panem zgodzić! Wiedza Pańska jest naprawdę fachowa! :lol:

Ja używam dwóch rodzajów drożdży: winiarskich i gorzelnianych (sacharocośtam cośtam).

Tych pierwszych w dwóch przypadkach:
- gdy chcę uzyskać duży woltarz zacieru, co podyktowane jest np. ceną, bądź ograniczoną ilością danego owocu z którego produkuję,
- gdy zasadniczym produktem fermentacji ma być wino, a do destylacji pójdzie tylko jego część i sfermentowane owoce. Ten wariant gwarantuje mi pomoc mojej drugiej połowy w przygotowaniu zacieru, gdyż Agusia winko lubi, zaś bimbru nie pija (i dobrze, więcej będzie dla mnie!!! :twisted: ), a do wina (i zacieru) np. wiśnie trzeba drylować, co przy 100kg owoców jest dla mnie trochę ponad siły...

Drożdże gorzelniane stosuję tam, gdzie nie zależy mi na mocy zacieru (moje dają max. 14 vol.), zaś na sprawności (szybkości) fermentacji.
Z doświadczenia wiem, że im krócej trwała fermentacja, tym lepszy, bezsmrodowy, produkt finalny. Oprócz tego drożdże te są bardzo wygodne do stosowania, gdyż nie wymagają wku$&*ającego mnie, dwudniowego, namnażania i są gotowe do użytku w 15min.

A co do drożdży piekarskich, to nie stosuję, bo, jak nazwa wskazuje nie są one chyba do fermentacji alkoholowej stworzone...

Drożdże dzikie - a po co kombinować? Raz lepsze, raz gorsze - istna loteria. Po to są drożdże winiarskie i gorzelniane aby je używać. Poza tym dzikie drożdże fermentują jedynie do 8-9vol... Naprawdę nie widzę sensu ich używania
Obrazek أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

Juliusz
1000
Posty: 1037
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Postautor: Juliusz » niedziela, 12 paź 2008, 04:53

Panowie i panie. Właśnie teraz, już po kilkudziesięciu postach dyskusyjnych - na różne tematy - widać wyraźnie, że nasze hobby to sztuka. Każdy z nas ma troszeczkę inne metody, inne doświadczenia i inne wyniki - każdy dąży do swego 'ideału twórczego'. Co jest tu miłe to fakt, że wszyscy dzielimy się swymi pomysłami i odkryciami - ucząc się nawzajem i tworzymy małe, rosnące, wirtualne społeczeństwo pędne.

W tym tygodniu zaczynam budować głowicę reflux'ową. Będę robił zdjęcia i powieszę na forum, z detalami i opisem ku uciesze własnej i braci bimbrowniczej.

J
Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.


mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Postautor: mima » niedziela, 26 paź 2008, 11:10

Witam !!
Naprawdę można się od was dużo nauczyć.
Ja kilka tygodni temu, tak się złożyło, nastawiłem na drożdżach piekarniczych. Drożdże ku mojemu zdziwieniu przerobiły wszystko w cztery i pół dnia! Produkt wyszedł wydajny i smaczny :shock: , ale temp. utrzymywałem na początku 35, później spadła na 30.
Gdzie te fotki panie Juliuszu - hallo!!!
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.


Autor tematu
Adept999
30
Posty: 49
Rejestracja: środa, 3 wrz 2008, 20:32
Załączniki
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Postautor: Adept999 » środa, 29 paź 2008, 12:02

Witam wszystkich
Nie będe tworzył nowego posta i pytania dołącze do tego.
Ile litrów zacieru można wyprodukować korzystając z torebki(5g) drożdży winiarskich(rzecz jasna z pożywką)?
Jaką maksymalną oraz minimalną temperature wytrzyma matka drożdżowa?

Pozdrawiam
Praktykuję sztukę bimbrownictwa ;)

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1708
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Postautor: Kucyk » czwartek, 30 paź 2008, 13:42

A witam Adepcie zacnej sztuki pędniczej i z przyjemnością odpowiem na pytanie.

Otóż, żeby poznać prawdę, trzeba się zagłębić w życie intymne drożdży. Organizmy te potwornie się pier....lą tak, że w odpowiednich warunkach z jednej komórki po godzinie powstaje chyba 4000 nowych komórek. Każda nowo powstała komórka znów się rozmnaża z tą prędkością itd. Czyli w zacierze ilość komórek drożdży wzrasta w postępie logarytmicznym, lub nawet lepiej! Do zacieru dajemy pewną (nie za małą, aby nie dać szans fermentacji dzikiej z której nie wiadomo co może wyjść) ilość matki drożdżowej czyli roztworu w którym są namnożone komórki drożdży. Przyjmuje się że aby dobrze zastartować zacier powinno się dać nie mniej niż 5ml dobrze pracującej matki na litr zacieru. Jako, że drożdże mnożą się szybko i chętnie, teoretycznie jedną paczką drożdży można zaszczepić i całe morze zacieru, tylko trzeba drożdże namnażać stopniowo, czyli tak:
1. Zawartość torebki rozmnażamy przez 2 dni w 150ml zacieru, i tak otrzymaną matką drożdżową z powodzeniem można zaszczepić 30l zacieru.
2. jeżeli jednak dalej będziemy rozmnażać drożdże przez wlanie matki o której mowa w p.1 do balona z 5 litrami zacieru, tu po kolejnych dwóch dniach będziemy mieli matkę dla 1000 litrów towaru.
3. a jeżeli jeszcze dalej będziemy rozmnażać drożdże przez wlanie matki o której mowa w p.2 do balona z 50 litrami zacieru, tu po kolejnych dwóch dniach będziemy mieli matkę dla 10.000 litrów towaru... itd.
A co do pożywki, którą najczęściej jest fosforan amonu, to daje się ją ok. 5g na 10l nastawu, czyli najlepiej kupić jej kilo w hurtowni chemicznej i mieć zapas, bo do drożdży sprzedawanych w sklepach jej strasznie skąpią...

Temperatury:
Drożdże uwielbiają ciepło, idealna temperatura namnażania drożdży w matce drożdżowej to ok 30st. C, a fermentacji to, w zależności od rasy drożdży od ok. 22 (dr. winiarskie) do 35st. (dr. gorzelniane, piekarskie). Poniżej 20 fermentacja może znacznie słabnąć, powyżej 40 st. drożdże mogą kipnąć.

Tak najprościej mogę na Twoje pytanie odpowiedzieć. Życzę Adepcie powodzenia w zdobywaniu wiedzy bimberniczej! :D
Obrazek أسامة بن لادن


Autor tematu
Adept999
30
Posty: 49
Rejestracja: środa, 3 wrz 2008, 20:32
Załączniki
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Postautor: Adept999 » niedziela, 2 lis 2008, 11:48

:respect: Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź. Moje drożdże czekają na poczcie na odbiór :P. Planuje w tym tygodniu zrobić zacier,podczas gdy drożdże będą go przerabiać, ja wreszcie skończe swój sprzęt :D
Mam następne pytanie, jak utrzymujecie temperature 30 stopni dla matki drożdżowej?
Jakieś patenty? Może lampą nagrzewać jakąś? Czytałem że drożdże trzeba trzymać w ciemnym miejscu więc już nie wiem.
Boje się że coś spieprze z tym zacierem :P

Pozdro
Praktykuję sztukę bimbrownictwa ;)


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości