Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: gotiger »

Lukstir pisze:Czy skład rodzynki a jabłko to aż tak wielka różnica? Myślę że jabłkami fermentacja powinna przejść szybciej. Winę raczej zrzucam na drożdżaki. Co Wy o tym sądzicie :?:
Również sądzę, że to kwestia drożdży.

Nastawiłem moją pierwszą cukrówkę z 20kg cukru i 65L wody (na starcie 25blg) - miało być 63L, ale zapomniałem odlać na rozpuszczenie drożdży ;)
Użyłem tylko 1 paczki T3 + 1 cały koncentrat (nie wiedziałem ile dać, a 200g wydawało się odpowiednią dawką).
Nastaw ruszył po ok. 2h, temp. 29*C (drożdże rozrobiłem dzień wcześniej, ale nie doczekałem się odp. temp. wody z cukrem w beczce).
Mierzyłem blg jakieś 2-3h temu, czyli po jakiś ok. 30h od nastawienia i jest jakieś 15-16 blg i temp 27*C (w pomieszczeniu jest 19-20, beczka nie docieplona).
Drożdże zapier*****ą jak głupie, aż jestem w szoku (zakładałem, że przerobią cukier w ok 2tyg).
alembiki
Awatar użytkownika

Lukstir
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Irlandia
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Lukstir »

Witam, Gotiger nieźle pojechałeś, na 77 litrów nastawu, 1 paczka T3, i tak pięknie ruszyło :ok:

Liczę 65litrów wody i 20kg*0,6litr=12litrów w cukrze.
Ja osobiście zostawiłbym to jak jest, aż pięknie zejdzie do -4blg. To trochę czasu zajmie. Końcówka trwa najdłużej.
Następnym razem sobie zrób eksperyment i dosyp ten cukier. Po pierwszym psoceniu będziesz już miał zapasy, więc na drugi nie będzie tak spieszno :lol:

Ps. Przy proporcjach 7kg cukru i dopełniając do 25L wodą, start jest bardzo długi. Lepiej to podzielić na dwa razy, dodać extra kilko np na drugi dzień, jak mamy ok 15blg. Jakkolwiek koncentrat daje kopa, jeżeli robimy większy nastaw lub dzielimy paczkę na dwa lub trzy nastawy.
Psocić każdy może ;-), trochę lepiej lub trochę gorzej... :ok:
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: we125 »

Pomieszać możesz, ale jedne z nich zdominują nastaw, więc nie ma raczej sensu
I zaryzykowałem zrobiłem miksa do pól torebki cobry 24 dodałem drożdżaki Alcotec VodkaStar TURBO i 25 g tych gorzelniczych. Po 2 dniach z 23 blg spadło na 9 ale fermentacja wyraźnie zwolniała ciekawe czy spadnie poniżej 0. Wniosek czy jest sens, start był taki że musiałem odlać z dymiona bo mi piana się wylewała. Zrobię następnym razem test i do paczki T3 dodam 25 g tych gorzelniczych.

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: gotiger »

Lukstir pisze:Gotiger nieźle pojechałeś, na 77 litrów nastawu, 1 paczka T3, i tak pięknie ruszyło :ok:
Czy ja wiem, czy to tak dużo jest ;P Ze znajomymi lubimy się czasem spotkać ;)
Może to kwestia temperatury, koncentratu i dokładnego wyparzenia beczki.
W sumie drożdże (jak pisałem) rozrobiłem dzień wcześniej w garnku z wodą i 2 łyżeczkami cukru.
Lukstir pisze:Liczę 65litrów wody i 20kg*0,6litr=12litrów w cukrze.
Ja osobiście zostawiłbym to jak jest, aż pięknie zejdzie do -4blg. To trochę czasu zajmie. Końcówka trwa najdłużej.
Okaże się jutro do ilu blg spadnie nastaw. W razie co mam jeszcze 10kg cukierka :lol:
A że beka mieści jakieś 110-120L, także i wody można wrazie co dolać, co by lepiej pracowało :mrgreen:
Zobaczymy czy do -4blg doczeka, ale zakładałem 2tyg pracy - to i tak szybciej niż czekanie na własne winko - które właśnie popijam :pije:

Narazie mam tylko 1 zmartwienie: w co ja to zleje znad osadu jak skończy pracować. Myślałem, że są 2 wolne beczki, ale niestety 1 poszła na odpadki organiczne i zostały jeszcze jakieś 200L bez pokrywy, a zato mają jakieś nyple korkowane (beczki chyba z hdpe po spożywce).
Lukstir pisze:Następnym razem sobie zrób eksperyment i dosyp ten cukier. Po pierwszym psoceniu będziesz już miał zapasy, więc na drugi nie będzie tak spieszno :lol:
Ale mnie się nigdzie nie spieszy (czyt. barek nie jest pusty), a wypróbować "mój wynalazek" czyli kolumnę po przeróbkach i przekonać się co z tego wyniknie :)

Pozdrówka

sindbad
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 12 lip 2014, 08:46
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: sindbad »

Witam

Ja na 20 litrów zacieru wrzuciłem torebkę drożdży 5 g. Pracuje już 4 tygodnie. W następny weekend już kulminacja. Napiszę jakie efekty
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”