Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
-
- Posty: 157
- Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
- Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Irlandia
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Witam We125.
Pomieszać możesz, ale jedne z nich zdominują nastaw, więc nie ma raczej sensu... Po prostu zrób Matkę Drożdżową z jednych, jak się "rozbuja" to powiększ ją dwukrotnie i dodaj do nastawu...
Jak zmieszasz to silniejszy szczep zdominuje nastaw, słabszy padnie wcześniej. Drożdże nie walczą ze sobą w sensie tego znaczenia, one opanowują środowisko rozwoju.
Tak na mój ludzki rozum psotnika
Pozdrawiam, Lukstir
Pomieszać możesz, ale jedne z nich zdominują nastaw, więc nie ma raczej sensu... Po prostu zrób Matkę Drożdżową z jednych, jak się "rozbuja" to powiększ ją dwukrotnie i dodaj do nastawu...
Jak zmieszasz to silniejszy szczep zdominuje nastaw, słabszy padnie wcześniej. Drożdże nie walczą ze sobą w sensie tego znaczenia, one opanowują środowisko rozwoju.
Tak na mój ludzki rozum psotnika
Pozdrawiam, Lukstir
Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej...
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
-
- Posty: 196
- Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Już znalazłem sklepik *** (o tajemnej nazwie ).
Powiedz mi tylko jedno: jak się te drożdże zachowują przy nastawie cukrowym i czy koncentrat jako pożyka wystarczy?
Na wierzch (tj. po wsypaniu drożdży) można włożyć jakiś chłonny materiał lub przykleić od spodu do pokrywki mały woreczek z pochłaniaczem wilgoci (choć nie wiem czy coś by do samych drożdży nie przeszło z niego).
Pozdrówka
Dzięki za infoVandal pisze:specjalnie nie podaje linku aby nie być posądzonym o kryptoreklamę
Już znalazłem sklepik *** (o tajemnej nazwie ).
Powiedz mi tylko jedno: jak się te drożdże zachowują przy nastawie cukrowym i czy koncentrat jako pożyka wystarczy?
Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłoby trzymanie ich w szklanym słoju z dobrą plastikową pokrywką (z uszczelką jak się uda kupić/dorobić).Vandal pisze:Ciekawi mnie również, czy i jak można je przechowywać po otwarciu hermetycznego opakowania, oraz jakie są faktyczne ich osiągi ???
Na wierzch (tj. po wsypaniu drożdży) można włożyć jakiś chłonny materiał lub przykleić od spodu do pokrywki mały woreczek z pochłaniaczem wilgoci (choć nie wiem czy coś by do samych drożdży nie przeszło z niego).
Pozdrówka
-
- Posty: 47
- Rejestracja: czwartek, 18 lis 2010, 23:30
- Ulubiony Alkohol: browarek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 4 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Witam Gotiger!!!!
Sklep łatwo jest znaleźć przy minimalnych chęciach
Nie wiem niestety jak te drożdżaki zachowują się na cukrówkach, bo po prostu jeszcze ich nie używałem i staram się unikać czystych cukrówek
Też potrzebuje opinii na temat tych grzybów, bo jak wcześniej pisałem stosunek ilości do ceny i ew. jakości wydaje mi się być dobry.
Poza tym sprzedawca podaje, że nadają się do fermentacji zacierów zbożowych a ja akurat do tego się szykuje, ponieważ mam na takie nastawy idealne warunki i wszystkie potrzebne produkty oraz sprzęty
Ps. do przechowywania różnych produktów dostałem już stare słoiki apteczne z korkiem szklanym na szlifie
Sklep łatwo jest znaleźć przy minimalnych chęciach
Nie wiem niestety jak te drożdżaki zachowują się na cukrówkach, bo po prostu jeszcze ich nie używałem i staram się unikać czystych cukrówek
Też potrzebuje opinii na temat tych grzybów, bo jak wcześniej pisałem stosunek ilości do ceny i ew. jakości wydaje mi się być dobry.
Poza tym sprzedawca podaje, że nadają się do fermentacji zacierów zbożowych a ja akurat do tego się szykuje, ponieważ mam na takie nastawy idealne warunki i wszystkie potrzebne produkty oraz sprzęty
Ps. do przechowywania różnych produktów dostałem już stare słoiki apteczne z korkiem szklanym na szlifie
-
- Posty: 157
- Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
- Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Irlandia
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Zgodnie z tematyką tego działu, podzielę się swoimi spostrzeżeniami pomiędzy drożdżami T3 a Coobra7. Nie porównuję ich teraz jako turbo, ale jako drożdże które mają przerobić cukróweczki w w przeciągu ok 7-10 dni.
Pierwszy nastaw:
6kg cukru, trzy duże łyżki przecieru pomidorowego, ok 30dkg rodzynek i trzy duże łyżki T3.
Zejśćie do -4, 8dni. Wynik uważam za bardzo dobry
Drugi nastaw:
6kg cukru, trzy duże łyżki przecieru pomidorowego, 4 średnie jabłka starte na papkę i trzy duże łyżki Coobra7.
Dzisiaj mamy 7 dzień i +10blg.
Stwierdzam jedno, coobra7 dała
Warunki startu i temperatury były niemal identyczne. Zanim dodałem drożdże do baniaka głównego, zrobiłem Matkę drożdżową, rozpuściłem drożdże w pół litra 28-30*C z trzema łyżeczkami cukru, i po 20 minutach dodałem do nastawu.
Czy skład rodzynki a jabłko to aż tak wielka różnica? Myślę że jabłkami fermentacja powinna przejść szybciej. Winę raczej zrzucam na drożdżaki. Co Wy o tym sądzicie
Pierwszy nastaw:
6kg cukru, trzy duże łyżki przecieru pomidorowego, ok 30dkg rodzynek i trzy duże łyżki T3.
Zejśćie do -4, 8dni. Wynik uważam za bardzo dobry
Drugi nastaw:
6kg cukru, trzy duże łyżki przecieru pomidorowego, 4 średnie jabłka starte na papkę i trzy duże łyżki Coobra7.
Dzisiaj mamy 7 dzień i +10blg.
Stwierdzam jedno, coobra7 dała
Warunki startu i temperatury były niemal identyczne. Zanim dodałem drożdże do baniaka głównego, zrobiłem Matkę drożdżową, rozpuściłem drożdże w pół litra 28-30*C z trzema łyżeczkami cukru, i po 20 minutach dodałem do nastawu.
Czy skład rodzynki a jabłko to aż tak wielka różnica? Myślę że jabłkami fermentacja powinna przejść szybciej. Winę raczej zrzucam na drożdżaki. Co Wy o tym sądzicie
Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej...
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
-
- Posty: 196
- Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Nastawiłem moją pierwszą cukrówkę z 20kg cukru i 65L wody (na starcie 25blg) - miało być 63L, ale zapomniałem odlać na rozpuszczenie drożdży
Użyłem tylko 1 paczki T3 + 1 cały koncentrat (nie wiedziałem ile dać, a 200g wydawało się odpowiednią dawką).
Nastaw ruszył po ok. 2h, temp. 29*C (drożdże rozrobiłem dzień wcześniej, ale nie doczekałem się odp. temp. wody z cukrem w beczce).
Mierzyłem blg jakieś 2-3h temu, czyli po jakiś ok. 30h od nastawienia i jest jakieś 15-16 blg i temp 27*C (w pomieszczeniu jest 19-20, beczka nie docieplona).
Drożdże zapier*****ą jak głupie, aż jestem w szoku (zakładałem, że przerobią cukier w ok 2tyg).
Również sądzę, że to kwestia drożdży.Lukstir pisze:Czy skład rodzynki a jabłko to aż tak wielka różnica? Myślę że jabłkami fermentacja powinna przejść szybciej. Winę raczej zrzucam na drożdżaki. Co Wy o tym sądzicie
Nastawiłem moją pierwszą cukrówkę z 20kg cukru i 65L wody (na starcie 25blg) - miało być 63L, ale zapomniałem odlać na rozpuszczenie drożdży
Użyłem tylko 1 paczki T3 + 1 cały koncentrat (nie wiedziałem ile dać, a 200g wydawało się odpowiednią dawką).
Nastaw ruszył po ok. 2h, temp. 29*C (drożdże rozrobiłem dzień wcześniej, ale nie doczekałem się odp. temp. wody z cukrem w beczce).
Mierzyłem blg jakieś 2-3h temu, czyli po jakiś ok. 30h od nastawienia i jest jakieś 15-16 blg i temp 27*C (w pomieszczeniu jest 19-20, beczka nie docieplona).
Drożdże zapier*****ą jak głupie, aż jestem w szoku (zakładałem, że przerobią cukier w ok 2tyg).
-
- Posty: 157
- Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
- Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Irlandia
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Witam, Gotiger nieźle pojechałeś, na 77 litrów nastawu, 1 paczka T3, i tak pięknie ruszyło
Liczę 65litrów wody i 20kg*0,6litr=12litrów w cukrze.
Ja osobiście zostawiłbym to jak jest, aż pięknie zejdzie do -4blg. To trochę czasu zajmie. Końcówka trwa najdłużej.
Następnym razem sobie zrób eksperyment i dosyp ten cukier. Po pierwszym psoceniu będziesz już miał zapasy, więc na drugi nie będzie tak spieszno
Ps. Przy proporcjach 7kg cukru i dopełniając do 25L wodą, start jest bardzo długi. Lepiej to podzielić na dwa razy, dodać extra kilko np na drugi dzień, jak mamy ok 15blg. Jakkolwiek koncentrat daje kopa, jeżeli robimy większy nastaw lub dzielimy paczkę na dwa lub trzy nastawy.
Liczę 65litrów wody i 20kg*0,6litr=12litrów w cukrze.
Ja osobiście zostawiłbym to jak jest, aż pięknie zejdzie do -4blg. To trochę czasu zajmie. Końcówka trwa najdłużej.
Następnym razem sobie zrób eksperyment i dosyp ten cukier. Po pierwszym psoceniu będziesz już miał zapasy, więc na drugi nie będzie tak spieszno
Ps. Przy proporcjach 7kg cukru i dopełniając do 25L wodą, start jest bardzo długi. Lepiej to podzielić na dwa razy, dodać extra kilko np na drugi dzień, jak mamy ok 15blg. Jakkolwiek koncentrat daje kopa, jeżeli robimy większy nastaw lub dzielimy paczkę na dwa lub trzy nastawy.
Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej...
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
I zaryzykowałem zrobiłem miksa do pól torebki cobry 24 dodałem drożdżaki Alcotec VodkaStar TURBO i 25 g tych gorzelniczych. Po 2 dniach z 23 blg spadło na 9 ale fermentacja wyraźnie zwolniała ciekawe czy spadnie poniżej 0. Wniosek czy jest sens, start był taki że musiałem odlać z dymiona bo mi piana się wylewała. Zrobię następnym razem test i do paczki T3 dodam 25 g tych gorzelniczych.Pomieszać możesz, ale jedne z nich zdominują nastaw, więc nie ma raczej sensu
-
- Posty: 196
- Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Może to kwestia temperatury, koncentratu i dokładnego wyparzenia beczki.
W sumie drożdże (jak pisałem) rozrobiłem dzień wcześniej w garnku z wodą i 2 łyżeczkami cukru.
A że beka mieści jakieś 110-120L, także i wody można wrazie co dolać, co by lepiej pracowało
Zobaczymy czy do -4blg doczeka, ale zakładałem 2tyg pracy - to i tak szybciej niż czekanie na własne winko - które właśnie popijam
Narazie mam tylko 1 zmartwienie: w co ja to zleje znad osadu jak skończy pracować. Myślałem, że są 2 wolne beczki, ale niestety 1 poszła na odpadki organiczne i zostały jeszcze jakieś 200L bez pokrywy, a zato mają jakieś nyple korkowane (beczki chyba z hdpe po spożywce).
Pozdrówka
Czy ja wiem, czy to tak dużo jest Ze znajomymi lubimy się czasem spotkaćLukstir pisze:Gotiger nieźle pojechałeś, na 77 litrów nastawu, 1 paczka T3, i tak pięknie ruszyło
Może to kwestia temperatury, koncentratu i dokładnego wyparzenia beczki.
W sumie drożdże (jak pisałem) rozrobiłem dzień wcześniej w garnku z wodą i 2 łyżeczkami cukru.
Okaże się jutro do ilu blg spadnie nastaw. W razie co mam jeszcze 10kg cukierkaLukstir pisze:Liczę 65litrów wody i 20kg*0,6litr=12litrów w cukrze.
Ja osobiście zostawiłbym to jak jest, aż pięknie zejdzie do -4blg. To trochę czasu zajmie. Końcówka trwa najdłużej.
A że beka mieści jakieś 110-120L, także i wody można wrazie co dolać, co by lepiej pracowało
Zobaczymy czy do -4blg doczeka, ale zakładałem 2tyg pracy - to i tak szybciej niż czekanie na własne winko - które właśnie popijam
Narazie mam tylko 1 zmartwienie: w co ja to zleje znad osadu jak skończy pracować. Myślałem, że są 2 wolne beczki, ale niestety 1 poszła na odpadki organiczne i zostały jeszcze jakieś 200L bez pokrywy, a zato mają jakieś nyple korkowane (beczki chyba z hdpe po spożywce).
Ale mnie się nigdzie nie spieszy (czyt. barek nie jest pusty), a wypróbować "mój wynalazek" czyli kolumnę po przeróbkach i przekonać się co z tego wyniknieLukstir pisze:Następnym razem sobie zrób eksperyment i dosyp ten cukier. Po pierwszym psoceniu będziesz już miał zapasy, więc na drugi nie będzie tak spieszno
Pozdrówka