Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

bumboos
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 3 maja 2010, 10:15

Post autor: bumboos »

Pytałeś:
zrobilem matkę drozdzową na drozdzach cobra 8 - 1,5 łyżki stołowej drozdzy cobra 8, 1,2 itra wody i 350 gram cukru. Bardzo proszę o opinie kolegi Kucyka czy za ok 3 dni będzie to wystarczające do zaszczepienia 60 litrow nastawu?
No to odpowiadam:
Zygmunt pisze:w przemyśle stosuje się tzw. inokulum drożdżowe- najpierw namnaża się drożdże w małym pojemniku, a kolejno potem dodaje to do większych (i tak kilka razy aż do pojemności paru tys litrów...). 60 litrów nie powinno być dla T3 problemem :)
Sorry ale nadal chyba nie do konca sie rozumiemy. Spytalem Czy matka drozdzowa wykonana z 1,5 łyżki stołowej drozdzy cobra 8, 1,2 itra wody i 350 gram cukru wystarczy na 60 litrow nastawu.

A Ty mi odpowiadasz:
60 litrow nie powinno byc dla T3 problemem.

Spytam wiec wprost - co ma jedno do drugiego?
alembiki
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Zygmunt »

No dobra- raz jeszcze. Inokulum przygotowuje się z paru ez komórek- 1,5 łyzki to duuuużo więcej. Więc o ile zapewnisz im odpowiednie warunki (temperatura, skład podłoża, odpowiedni gaz, odpowiednie pH) nie powinno być problemu z namnożeniem. W początkowej fazie bardziej interesuje nas efekt Pasteur'a niż Crabtree.

Kapish?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

bumboos
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 3 maja 2010, 10:15
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: bumboos »

Ok skoro tlen przeszkadza drozdzom - mysle ze rurka fermentacyjna rozwiaze zadanie.
Twoja odpowiedz rodzi u mnie jednak kolejne pytania.

1. Dlaczego jesli występuje efekt Pasteur'a - na drozdzach jest napisane by nie stosowac rurki fermentacyjnej a trzymac je otwarte-tylko po to by nie rozsadzilo baniaka?

2. Czy ktoś w praktyce w warunkach domowych zrobił coś takiego jak ja teraz właśnie robię to jest namnozył tak drożdzy że z niewielkiej ilosci zakisił kilkadziesiąt litrów nastawu.

Pozdrawiam
bumboos
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Zygmunt »

AD1- Rurki fermentacyjnej przy turbogrzybach nie stosuje się, bo ilość wydzielanego CO2 jest bardzo duża- wydmuchuje z niej wodę:) Na powierzchni nastawu w beczce gromadzi się na tyle dużo dwutlenku węgla, że doskonale odcina dostęp tlenu. Każdy nastaw przed zadaniem drożdży powinien być dobrze natleniony- drożdże będą się mnożyć- ale potem chodzi nam o zmianę bilansu w stronę fermentacji- dlatego odcinamy tlen.

AD2- Tak, na przykład ja. 50g paczka Bayanusów starcza mi na rok, a nastawiam w beczkach 50l i to dość często- i nie tylko cukrówki, ale i wina.
Co do namnażania w ten sposób drożdży turbo- ich "turbowatość" zawdzięczamy nie tyle samym grzybom, co idealnie dobranej pożywce. Dlatego producent pisze, żeby paczki nie dzielić. W domowych warunkach drożdże bez problemu namnożysz, jednak nie przerobią 60l w 2 dni (będzie dużo grzybów, ale bez "cudownej" pożywki).
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

bumboos
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 3 maja 2010, 10:15
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: bumboos »

Zeby zamknąć dyskusję proszę Cię więc o ostatnią opinię.

1)Czy dodając witaminę B oraz koncentrat wraz z tak przygotowaną matką drozdzową będzie to wystarczające rozwiązanie?

2)Czy dobrze zrozumiałem to co od początku przypuszczałem, że jedynie okres fermentacji się wydłuży a jak napisałeś sam destylat bedzie ok?

I ostatnie pytanie:
3)Czy są jakieś uzasadnione przeciwskazania (poza wydłużeniem czasu fermentacji) do stosowania takich praktyk?

Z wyrazami szacunku
bumboos

penetrator3
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 30 maja 2010, 19:40
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: penetrator3 »

Zrób pożywkę z 8 tabletek B1 po 25mg, torebkę (ok 50-60g) kwasku cytrynowego, 100g fosforanu dwuamonowego i możesz nie dawać nawet przecieru. Ale nie zaszkodzi (BEZ KONSERWANTÓW). Pożywkę dajesz do nastawu jak drożdże się w nim "rozkręcą". ( 8-12h po dodaniu drożdży).

pozdrawiam p3

bumboos
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 3 maja 2010, 10:15
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: bumboos »

Witam
Wczoraj uwolnilem matkę w 57 litrach wody i 19 kg cukru.
Dodałem 1 słoiczek koncentratu.
Efekt jak na fotografii - moim zdaniem zadowalający.
nastawac11.jpg
Nie dodałem żadnych witamin ani pożywki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

penetrator3
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 30 maja 2010, 19:40
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: penetrator3 »

bumboos pisze: (...)
Dodałem 1 słoiczek koncentratu.
(...)
Nie dodałem żadnych witamin ani pożywki.
Coś tu nie gra ;). Słoiczek to niczego sobie pożywka. Można lepiej ale jednak ;).

pozdrawiam p3

bumboos
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 3 maja 2010, 10:15
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: bumboos »

Nie posiadam fosforanu dwuamonowego - wiec stwierdzilem ze zostawie to jak jest.
Czy sama b1 i kwasek cytrynowy by cos dały?

Remua
100
Posty: 126
Rejestracja: środa, 8 paź 2008, 10:05
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Remua »

Nie za dużo cukru lub nie za mało wody?

Jakie masz drożdże w nastawie?
Wychylylybymy ?

bumboos
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 3 maja 2010, 10:15
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: bumboos »

Tak jak pisałem - matka drożdżowa z Coobry.
Co do cukru - drożdże już przerobiły go z blg 28 do blg 15, więc chyba nie za dużo. Stosunek cukier/woda to 1/3 czyli typowy dla drożdży turbo.
[mod] Polskie znaki i styl.

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Drożdże

Post autor: we125 »

Koledzy mam zamiar użyć takich drożdży. http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=156 . Czy te drożdże dobrze pracują w nastawie cukrowym.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: rozrywek »

Osobiście nie znam, ale nie pasują mi parametry:
cena
moc wyjściowa alkoholu
ilość drożdzy a ilośc nastawu
Zastanawiające........
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Zygmunt »

Znane i dobre do namnażania, w sumie to samo co inne Bayanki. Nie przeżrą tyle co w opisie z tej ilości, ale po dobrym namnożeniu i przy dobrych pożywkach (dobry =/= koncentrat pomidorowy) dają dobre wyniki.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: we125 »

Kolego Zygmunt, a jaka ilość drożdży będzie dobra na 100 litrów? Na opakowaniu jest napisane, że tylko 15 gramów.
Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 407
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Majster
Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Maciej_K »

Ja zaufałbym instrukcji.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: drgranatt »

Ja osobiście na ten moment używam 4 rodzaje drożdży:
1. Cobra 24h
2. Alcotec Turbo Pure 24h
3. Alcotec Turbo Vodka Star
4. Czarownica Turbo
Ze wszystkich jestem bardzo zadowolony. Szybko i czysto pracują i dają dobry jakościowo destylat.
Jeszcze będę próbował Super T3.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Vandal
30
Posty: 47
Rejestracja: czwartek, 18 lis 2010, 23:30
Ulubiony Alkohol: browarek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 4 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Vandal »

Witam!!!
Co bardziej doświadczeni koledzy powiedzą o "DROŻDŻE GORZELNIANE GAMMAZYME Gmbh"
oferowanych w jednym ze sklepów internetowych (specjalnie nie podaje linku aby nie być posądzonym o kryptoreklamę).
Stosunek ilość/cena jest bardzo intrygujący dla mnie :D
Ciekawi mnie również, czy i jak można je przechowywać po otwarciu hermetycznego opakowania, oraz jakie są faktyczne ich osiągi ???
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

nokiapl
20
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 15 lut 2010, 21:04
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: nokiapl »

Vandal pisze:Witam!!!
"DROŻDŻE GORZELNIANE GAMMAZYME Gmbh"

Ciekawi mnie również, czy i jak można je przechowywać po otwarciu hermetycznego opakowania, oraz jakie są faktyczne ich osiągi ???
Moim skromnym zdaniem są to bardzo dobre drożdże i wydajne, ale trzeba zapienić im dość wysoka temperaturę pracy przez cały czas fermentacji. Spokojnie można je przechowywać po otwarciu po prostu szczelinie je zamknąć w foli i do lodówki.

Po wypróbowaniu różnych "kolesiów" dla mnie jak na razie banda T3 jest nie do przebicia.

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: we125 »

Ja mam właśnie takie drożdże i pół torebki cobry 24. I mam pytanie, czy można je zmiksować razem? Mam do przygotowania nastaw 50 l. A tej cobry będzie za mało aby przerobiło. Czy ktoś z was tak robił?
Awatar użytkownika

Lukstir
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Irlandia
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Lukstir »

Witam We125.
Pomieszać możesz, ale jedne z nich zdominują nastaw, więc nie ma raczej sensu... Po prostu zrób Matkę Drożdżową z jednych, jak się "rozbuja" to powiększ ją dwukrotnie i dodaj do nastawu...
Jak zmieszasz to silniejszy szczep zdominuje nastaw, słabszy padnie wcześniej. Drożdże nie walczą ze sobą w sensie tego znaczenia, one opanowują środowisko rozwoju.
Tak na mój ludzki rozum psotnika ;)

Pozdrawiam, Lukstir
Psocić każdy może ;-), trochę lepiej lub trochę gorzej... :ok:
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: gotiger »

Vandal pisze:specjalnie nie podaje linku aby nie być posądzonym o kryptoreklamę
Dzięki za info :D
Już znalazłem sklepik *** (o tajemnej nazwie :hahaha: ).
Powiedz mi tylko jedno: jak się te drożdże zachowują przy nastawie cukrowym i czy koncentrat jako pożyka wystarczy?
Vandal pisze:Ciekawi mnie również, czy i jak można je przechowywać po otwarciu hermetycznego opakowania, oraz jakie są faktyczne ich osiągi ???
Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłoby trzymanie ich w szklanym słoju z dobrą plastikową pokrywką (z uszczelką jak się uda kupić/dorobić).
Na wierzch (tj. po wsypaniu drożdży) można włożyć jakiś chłonny materiał lub przykleić od spodu do pokrywki mały woreczek z pochłaniaczem wilgoci (choć nie wiem czy coś by do samych drożdży nie przeszło z niego).

Pozdrówka

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: we125 »

Wydaje mi się że drożdżaki jedne i drugie będą się rozmnażały aż stężenie % spowoduje zakończenie rozmnażania i zaczną przerabiać cukier.
Awatar użytkownika

Vandal
30
Posty: 47
Rejestracja: czwartek, 18 lis 2010, 23:30
Ulubiony Alkohol: browarek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 4 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Vandal »

Witam Gotiger!!!!
Sklep łatwo jest znaleźć przy minimalnych chęciach :D

Nie wiem niestety jak te drożdżaki zachowują się na cukrówkach, bo po prostu jeszcze ich nie używałem i staram się unikać czystych cukrówek :roll:
Też potrzebuje opinii na temat tych grzybów, bo jak wcześniej pisałem stosunek ilości do ceny i ew. jakości wydaje mi się być dobry.

Poza tym sprzedawca podaje, że nadają się do fermentacji zacierów zbożowych a ja akurat do tego się szykuje, ponieważ mam na takie nastawy idealne warunki i wszystkie potrzebne produkty oraz sprzęty :lol:

Ps. do przechowywania różnych produktów dostałem już stare słoiki apteczne z korkiem szklanym na szlifie :mrgreen:
Awatar użytkownika

Lukstir
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Irlandia
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Lukstir »

Zgodnie z tematyką tego działu, podzielę się swoimi spostrzeżeniami pomiędzy drożdżami T3 a Coobra7. Nie porównuję ich teraz jako turbo, ale jako drożdże które mają przerobić cukróweczki w w przeciągu ok 7-10 dni.

Pierwszy nastaw:
6kg cukru, trzy duże łyżki przecieru pomidorowego, ok 30dkg rodzynek i trzy duże łyżki T3.
Zejśćie do -4, 8dni. Wynik uważam za bardzo dobry

Drugi nastaw:
6kg cukru, trzy duże łyżki przecieru pomidorowego, 4 średnie jabłka starte na papkę i trzy duże łyżki Coobra7.
Dzisiaj mamy 7 dzień i +10blg.

Stwierdzam jedno, coobra7 dała :dupa:
Warunki startu i temperatury były niemal identyczne. Zanim dodałem drożdże do baniaka głównego, zrobiłem Matkę drożdżową, rozpuściłem drożdże w pół litra 28-30*C z trzema łyżeczkami cukru, i po 20 minutach dodałem do nastawu.

Czy skład rodzynki a jabłko to aż tak wielka różnica? Myślę że jabłkami fermentacja powinna przejść szybciej. Winę raczej zrzucam na drożdżaki. Co Wy o tym sądzicie :?:
Psocić każdy może ;-), trochę lepiej lub trochę gorzej... :ok:
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: gotiger »

Lukstir pisze:Czy skład rodzynki a jabłko to aż tak wielka różnica? Myślę że jabłkami fermentacja powinna przejść szybciej. Winę raczej zrzucam na drożdżaki. Co Wy o tym sądzicie :?:
Również sądzę, że to kwestia drożdży.

Nastawiłem moją pierwszą cukrówkę z 20kg cukru i 65L wody (na starcie 25blg) - miało być 63L, ale zapomniałem odlać na rozpuszczenie drożdży ;)
Użyłem tylko 1 paczki T3 + 1 cały koncentrat (nie wiedziałem ile dać, a 200g wydawało się odpowiednią dawką).
Nastaw ruszył po ok. 2h, temp. 29*C (drożdże rozrobiłem dzień wcześniej, ale nie doczekałem się odp. temp. wody z cukrem w beczce).
Mierzyłem blg jakieś 2-3h temu, czyli po jakiś ok. 30h od nastawienia i jest jakieś 15-16 blg i temp 27*C (w pomieszczeniu jest 19-20, beczka nie docieplona).
Drożdże zapier*****ą jak głupie, aż jestem w szoku (zakładałem, że przerobią cukier w ok 2tyg).
Awatar użytkownika

Lukstir
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Irlandia
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Lukstir »

Witam, Gotiger nieźle pojechałeś, na 77 litrów nastawu, 1 paczka T3, i tak pięknie ruszyło :ok:

Liczę 65litrów wody i 20kg*0,6litr=12litrów w cukrze.
Ja osobiście zostawiłbym to jak jest, aż pięknie zejdzie do -4blg. To trochę czasu zajmie. Końcówka trwa najdłużej.
Następnym razem sobie zrób eksperyment i dosyp ten cukier. Po pierwszym psoceniu będziesz już miał zapasy, więc na drugi nie będzie tak spieszno :lol:

Ps. Przy proporcjach 7kg cukru i dopełniając do 25L wodą, start jest bardzo długi. Lepiej to podzielić na dwa razy, dodać extra kilko np na drugi dzień, jak mamy ok 15blg. Jakkolwiek koncentrat daje kopa, jeżeli robimy większy nastaw lub dzielimy paczkę na dwa lub trzy nastawy.
Psocić każdy może ;-), trochę lepiej lub trochę gorzej... :ok:
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: we125 »

Pomieszać możesz, ale jedne z nich zdominują nastaw, więc nie ma raczej sensu
I zaryzykowałem zrobiłem miksa do pól torebki cobry 24 dodałem drożdżaki Alcotec VodkaStar TURBO i 25 g tych gorzelniczych. Po 2 dniach z 23 blg spadło na 9 ale fermentacja wyraźnie zwolniała ciekawe czy spadnie poniżej 0. Wniosek czy jest sens, start był taki że musiałem odlać z dymiona bo mi piana się wylewała. Zrobię następnym razem test i do paczki T3 dodam 25 g tych gorzelniczych.

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: gotiger »

Lukstir pisze:Gotiger nieźle pojechałeś, na 77 litrów nastawu, 1 paczka T3, i tak pięknie ruszyło :ok:
Czy ja wiem, czy to tak dużo jest ;P Ze znajomymi lubimy się czasem spotkać ;)
Może to kwestia temperatury, koncentratu i dokładnego wyparzenia beczki.
W sumie drożdże (jak pisałem) rozrobiłem dzień wcześniej w garnku z wodą i 2 łyżeczkami cukru.
Lukstir pisze:Liczę 65litrów wody i 20kg*0,6litr=12litrów w cukrze.
Ja osobiście zostawiłbym to jak jest, aż pięknie zejdzie do -4blg. To trochę czasu zajmie. Końcówka trwa najdłużej.
Okaże się jutro do ilu blg spadnie nastaw. W razie co mam jeszcze 10kg cukierka :lol:
A że beka mieści jakieś 110-120L, także i wody można wrazie co dolać, co by lepiej pracowało :mrgreen:
Zobaczymy czy do -4blg doczeka, ale zakładałem 2tyg pracy - to i tak szybciej niż czekanie na własne winko - które właśnie popijam :pije:

Narazie mam tylko 1 zmartwienie: w co ja to zleje znad osadu jak skończy pracować. Myślałem, że są 2 wolne beczki, ale niestety 1 poszła na odpadki organiczne i zostały jeszcze jakieś 200L bez pokrywy, a zato mają jakieś nyple korkowane (beczki chyba z hdpe po spożywce).
Lukstir pisze:Następnym razem sobie zrób eksperyment i dosyp ten cukier. Po pierwszym psoceniu będziesz już miał zapasy, więc na drugi nie będzie tak spieszno :lol:
Ale mnie się nigdzie nie spieszy (czyt. barek nie jest pusty), a wypróbować "mój wynalazek" czyli kolumnę po przeróbkach i przekonać się co z tego wyniknie :)

Pozdrówka

sindbad
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 12 lip 2014, 08:46
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: sindbad »

Witam

Ja na 20 litrów zacieru wrzuciłem torebkę drożdży 5 g. Pracuje już 4 tygodnie. W następny weekend już kulminacja. Napiszę jakie efekty
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”