Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

bim666ber
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 26 lip 2009, 19:00
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: bim666ber »

Ja używam drożdży gorzelnianych T3 są fantastyczne na 70 litrową beczkę daje jedno opakowanie i czekam około tygodnia - kosztują 9.90

Mam pytanie na allegro pojawiły się suszone drożdże gorzelnicze czy ktoś je już próbował? Są po 5 zeta za paczkę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 paź 2009, 12:29 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę czytać globalne ogłoszenia i pisać poprawnię oraz używać przycisku "edytuj".
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Under
50
Posty: 80
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 01:24
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Under »

bim666ber pisze:ja używam drożdży gorzelnianych T3 są fantastyczne na 70 litrową beczke daje jedno opakowanie i czekam około tygodnia kosztują 9.90
wg danych producenta jedno opakowanie na 25 litrów (7kg cukru) i w 5 dni 17% ;)
W Eurowinie 8,90zł ;) http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=343
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: cafekot »

Ważne jest jakich drożdży się używa do czego :
- T3 dobre do cukrówek;
- Baynusy idealne na owoce ;
- z nastawami zbożowymi to jeszcze nie wiem – obecnie pracują Bayanusy, ale spróbuję na silnych piwowarskich – to one powinny wydobyć najlepsze aromaty.
Piekarnicze – tylko do pieczenia (tak jest u mnie).
Podstawowa jeszcze sprawa – zawsze warto posiadać zapas różnych drożdży, jest się czym ratować w przypadku trudności startowych.
IMG_drożdżaki 4.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Zygmunt »

Ostatnio strasznie polubiłem mieszankę T3 + Klarmendel do klarowania. W piątym dniu sprawdzam blg- jest ujemne i wtedy dodaje trochę pirosiarczynu- po kilku minutach życie w beczce zamiera. Wlewam klarmendel i po 2 dniach mam kryształ- co najważniejsze bez wstępnego zlewania znad osadu!

Obrazek


Po tygodniu od wstawienia mamy ok 25l kryształowej cieczy do przepsocenia, co daje ok 5l 75% urobku.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Kucyk »

W związku z licznymi zapytaniami dotyczącymi rodzaju drożdży właściwych do odfermentowywania nastawów owocowych postanowiłem przeprowadzić test. W szranki stają drożdże gorzelniane i bayanusy. Myszami laboratoryjnymi są dwie beczki zawierające każda po 70kg jabłek do których dodano 10kg cukru i 25L wody. Brix w obu wyrównany do 19. Temperatura początkowa w obu 29*C. Pożywka wsypana.
Beka z lewej otrzymała 14g saccharomyces cerevisiae takich co się na Alledrogo kupuje po 35zł/0,5kg, druga 14g saccharomyces cerevisiae (bayanus) Fermivin PDM z Biowinu.

Podczas pobudki drożdże gorzelniane wykazywały większą aktywność:
Pobudka.jpg
Jednak po 24 godzinach bayanusy pracują przeszło dwa razy szybciej, aż wywala towar z beki.
Beki.jpg
Zobaczymy co będzie dalej...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

PiotrekRodzyn
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2009, 20:47
Ulubiony Alkohol: własne wyroby, szczególnie o posmaku owocowym
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: południe mazowsza
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: PiotrekRodzyn »

Witam!

Z niecierpliwością czekam na wynik testu. . . :mrgreen:

Ostatnio bardzo dobrze współpracuje mi się z Bayanusami G-995 z racji, że temperatura otoczenia spadła a nie mogę trzymać nastawu w domu.
Pozdrawiam, Piotrek
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Kucyk »

Już mamy pierwsze rezultaty eksperymentu.
Patrząc na rurki i obserwując przepływ bąbli widać, że gorzelnia przeszło dwa razy wolniej chodzi. Beczki są w jednym pomieszczeniu, więc warunki termiczne są zbliżone.
Po wyjęciu rurek fermentacyjnych powąchałem wydzielający się z otworów gaz. Bayanusy w Uli pięknie pachną jabłkami, przesuwam nos w stronę Oli, a tu zonk! Ola chyba bąka puściła. :shock: Z otworu pachnie nieciekawie - rzekł bym gówienkiem.
Po zdjęciu pokryw widać, że powierzchnia pulpy na gorzelniakach jest dużo ciemniejsza niż na winiarskich.
Pomiar Brix'a rozwiewa wszelkie wątpliwości. Obie beki startowały 8 listopada o g.22 przy 19*Brix każda (po odliczeniu 4* na ekstrakt bezcukrowy mamy nastaw o zawartości 15% cukrów). Po 36 godzinach gorzelnia ma 18, a bayanus 16*, co potwierdza moje obserwacje rurek. Drożdże winiarskie zjadły w tym samym czasie 3 razy więcej słodyczy.
Zobaczymy co dalej nastąpi...

Następnego dnia Brix'y wyglądały tak: gorzelnia 15,5 (-2,5), bayanus 11 (-5).

Nastaw na winiarskich o mało z beki nie wyskoczy:
Jabłka.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

jouu
200
Posty: 242
Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2009, 22:21
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: swój :D
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: bdg
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: jouu »

To żyje... :lol:
Dobry bimber nie jest zły ;]
Awatar użytkownika

PiotrekRodzyn
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2009, 20:47
Ulubiony Alkohol: własne wyroby, szczególnie o posmaku owocowym
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: południe mazowsza
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: PiotrekRodzyn »

OOOO Święty Bimbrionariuszu.... :!: :!: :!: :!:

Gorzelnia won...

:respect: winiarskie :poklon;
Pozdrawiam, Piotrek
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Kucyk »

Kolejny eksperyment z tematu Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Tym razem będę badał nie szybkość, a walory smakowe uzyskiwane z różnych rodzai drożdży instant z BioWinu.

Myszy:
1. Beka Ala - 75kg gruch + 14g Sacharomyceas cerevisiae FermiVin
2. Beka Ela - 75kg gruch + 14g Sacharomyceas cerevisiae bayanus FermiVin PDM
3. Beka bezimienna - 50kg gruch + 14g Sacharomyceas cerevisiae Fermicru VR5

Zobaczymy co wyjdzie...
Awatar użytkownika

Winiarek5
200
Posty: 222
Rejestracja: czwartek, 12 mar 2009, 00:43
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Winiarek5 »

Do nastawów owocowych polecam drożdże ANKA, można kupić w Wino Hobby, na przeciwko Wedla. I nie przeszkadza mi, że do WinoHobby mam 550 km.
Od Biowinu to raczej trzymam się z daleka.

Pozdrawiam

Winiarek
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Kucyk »

Pierwszym rezultatem zastosowania drożdży Sacharomyceas cerevisiae Fermicru VR5 było wykipienie zawartości beki, pomimo, że jest w niej tylko 50kg gruch, czyli 2/3 objętości. Na szczęście kilka kapsułek Espumisanu wyciśniętych na powierzchnię piany problem ten rozwiązało. Bimbrować mi się zachciało, ehhh...
Piana.jpg
Dalsze spostrzeżenia:

Gorzelnia vs Bayanus
Tu znów Zonk. Teraz Ola z gorzelnianymi ładnie jabłuszkami pachnie, zaś Ula się spierdziała i gówienkiem z rurki czuć. :(
Brix znów na korzyść Bayanusów 6,5* - spadek o 9,5. Gorzelnia 12*, spadek 6.

Winiarskie vs winiarskie:
Ładnie wszystko się kisi, tylko Fermicru VR5 tak kupą dają, że aż odrzuca.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

jouu
200
Posty: 242
Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2009, 22:21
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: swój :D
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: bdg
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: jouu »

W takim przypadku wychodzi na to ze dobrze jest mieszać drożdże żeby aromacik szedł z gorzołki a winiarskie napędzały machinę.
Dobry bimber nie jest zły ;]
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Calyx »

jouu pisze:W takim przypadku wychodzi na to ze dobrze jest mieszać drożdże żeby aromacik szedł z gorzołki a winiarskie napędzały machinę.
Nie do końca, choć nie będę hamował Cię przed takimi eksperymentami :)

Drożdże gorzelniane świetnie fermentują cukrówki i zaciery zbożowe czy ziemniaczane.
Bajanusy zaś zdecydowanie lepiej radzą sobie tam, gdzie są owoce.
To też już było opisywane w tematach "jakie drożdże do czego?"
Nie bez przyczyny do produkcji konkretnych win używa się konkretnych szczepów.
To że Kucyk opisuje Swoje drożdżowe wybryki, to tylko przetarcie scieżki
dla pozostałej psotnej braci.
Faynie, jakbyś zamiast teoretyzować, popełnił jakaś "kombinkę", wyciągnął
wnioski i opisał je na foremce. Wszyscy wtedy skorzystamy.
Bo na bicie piany, to już wiemy od Kucyka, Espumisan :)

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

3rob
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 18 maja 2009, 22:45
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: 3rob »

Witam,

W temacie namnazania MD kolega Kucyk napisał:

"Zawartość torebki rozmnażamy przez 2 dni w 150ml zacieru, i tak otrzymaną matką drożdżową z powodzeniem można zaszczepić 30l zacieru."

w temacei chodziło o torebke zawartści 5 g drożdzy.

moje pytanie do kolegi Kucyka (lub szanowych doświadczonych kolegów):
-Czy pisząc w/w cytat kolega miał na myśli własnie taką wagę drożdży?

Dziekuje i pozdrawiam
3rob
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Zygmunt »

Jak dobrze pamiętam to Biowinowskie Fermivin PDM są sprzedawane w op. 7g.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Kucyk »

Wypowiedź moja dotyczyła drożdży dostarczanych w formie przetrwalników - zawiesiny komórek w płynie, bądź na suszu owocowym. Takie drożdże wymagają namnażania, czyli zrobienia matki drożdżowej, co trwa właśnie 2 dni.
Drożdże "instant" typu FermiVin, Fermicru, G-995 itd. ładuje się bezpośrednio do nastawu, po krótkim (20min) zabiegu zwanym szumnie rehydratacją, czyli po naszemu rozpuszczeniu w niewielkiej ilości wody.
Z moich doświadczeń wynika, pomimo uwagi producenta że to co jest w torebeczce to porcja na 10-35L, ilość 7g jest wystarczająca do wystartowania w ciągu 4-5 godz. 100L berbeluchy.

zegar525
20
Posty: 23
Rejestracja: niedziela, 30 sie 2009, 13:41
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: zegar525 »

A co zacni koledzy sądzą o drożdżach Saccharomyces cerevisiae gammazym ?
Chciałbym użyć po raz pierwszy tych drożdży.

3rob
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 18 maja 2009, 22:45
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: 3rob »

Witam,

Czyli rozumiem, ze gotowych, suszonych, drożdzy gorzelniczych dostarczanych w opakowaniach przeznaczonych na 25-35 l zacierku raczej nie należy namnażać? poniewaz samo namnazanie trwało by dwa dni czyli o tyle samo wydłuzy nam sie proces przeróbki np wiekszej ilości zacierku na procentową bebeluche, poniewaz drożdze same namnożą się w początkowej fazie przerobu? Czyli wynikało by z tego, ze obojętną ilość zacieru (cukrówki) obojętnie mała ilość drożdży przerobi, tylko proces wydłuży nam sie proporcjonalnie do momentu osiągniecia przez nie odpowiednio duzej populacji ???

wiec raczej namnazanie traciło by sens.

Podejzewamm ze robi sie je po to by jak naj mniej "zanieczyscić" florę drożdzową drożdżami dzikimi, słabszymi itd... poniewaz proces namnazania łatwiej kontrolowac.

Ale moze sie myle...?

Dziekuje i pozdarwiam
3rob
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Kucyk »

Dokładnie odpowiedziałeś sobie na pytania!

Namnażanie drożdży przetrwalnikowych ma za zadanie z miliona komórek zrobić 100 miliardów, zaś suche drożdże zawierają 25 miliardów komórek w gramie, więc ilość ta jest wystarczająca do skopania tyłków dzikusom.

forma
300
Posty: 314
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: forma »

Witam.Ja mam taki problem z drożdżami:
jesienią nastawiłem 2*po 20 litrów nastawu z owocu kaliny,po 4 kg.cukru na nastaw,użyłem drożdży winnych bayamus i........
-jeden pojemnik ledwo pyrka przez pare miesięcy ... 16blg
-a drugi stoi na 20 blg
po jakimś czasie znowu użyłem drożdży winiarskich i dalej bez zmian pożywki też dawałem i dziś dodałem babuni....zaraz do Mediolanu wyjeżdżam i wrócę 18.02
JAK TO NIE POMOŻE TO NIE WIEM CO ZROBIE,BO..... WYLAĆ SZKODA.
MOŻE JAKIEŚ STARE DROŻDŻAKI SPRZEDAJĄ? BO W JEDNYM SKLEPIE KUPOWAŁEM......
CO ROBIĆ ????? DZIĘKUJE
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

bumboos
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 3 maja 2010, 10:15
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: bumboos »

Kucyk pisze:Dokładnie odpowiedziałeś sobie na pytania!

Namnażanie drożdży przetrwalnikowych ma za zadanie z miliona komórek zrobić 100 miliardów, zaś suche drożdże zawierają 25 miliardów komórek w gramie, więc ilość ta jest wystarczająca do skopania tyłków dzikusom.

Z tego co kolega kucyk napisał wynika że połową torebki T3 mozna zrobic nawet i 200 litrow nastawu - tylko kwestia czasu. Jak się przekłada to na smak destylatu ? Czy dluzszy okres fermentacji nie spowoduje ze zdechle drozdze zaczną negatywnie wplywac na smak nastawu - destylatu?

Pytam gdyz popelnilem glupotę destylujac na kolumnie nastaw z T3 sporzadzony wg receptury jak na opakowaniu 7kg cukru/ 21l wodyi niestety nie wyklarowalem go - efekt byl taki ze mam 97% spirytus smierdzacy zgnilym twarogiem.

Dzis zrobilem matkę drozdzową na drozdzach cobra 8 - 1,5 łyżki stołowej drozdzy cobra 8, 1,2 itra wody i 350 gram cukru. Bardzo proszę o opinie kolegi Kucyka czy za ok 3 dni będzie to wystarczające do zaszczepienia 60 litrow nastawu? Wg tego co pisal wczesniej min 5ml matki starcza na zaszczepienie 1 litra nastawu jednak nie wiem czy tyczylo się to drozdzy plynnych czy tez suchych.

Z wyrazami szacunku
bumboos
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Zygmunt »

Kolego- w przemyśle stosuje się tzw. inokulum drożdżowe- najpierw namnaża się drożdże w małym pojemniku, a kolejno potem dodaje to do większych (i tak kilka razy aż do pojemności paru tys litrów...). 60 litrów nie powinno być dla T3 problemem :)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

bumboos
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 3 maja 2010, 10:15
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: bumboos »

Z całym szacunkiem ale nie bardzo widzę co ma wspolnego Twoja odpowiedz z moimi pytaniami.
Pozdrawiam
bumboos
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Zygmunt »

bumboos pisze:Z całym szacunkiem ale nie bardzo widzę co ma wspolnego Twoja odpowiedz z moimi pytaniami.
Pozdrawiam
bumboos
Pytałeś:
zrobilem matkę drozdzową na drozdzach cobra 8 - 1,5 łyżki stołowej drozdzy cobra 8, 1,2 itra wody i 350 gram cukru. Bardzo proszę o opinie kolegi Kucyka czy za ok 3 dni będzie to wystarczające do zaszczepienia 60 litrow nastawu?
No to odpowiadam:
Zygmunt pisze:w przemyśle stosuje się tzw. inokulum drożdżowe- najpierw namnaża się drożdże w małym pojemniku, a kolejno potem dodaje to do większych (i tak kilka razy aż do pojemności paru tys litrów...). 60 litrów nie powinno być dla T3 problemem :)
Co do reszty:
Z tego co kolega kucyk napisał wynika że połową torebki T3 mozna zrobic nawet i 200 litrow nastawu - tylko kwestia czasu. Jak się przekłada to na smak destylatu ? Czy dluzszy okres fermentacji nie spowoduje ze zdechle drozdze zaczną negatywnie wplywac na smak nastawu - destylatu?
Odpowiednio: smak destylatu się nie zmieni. Nastaw może być bardziej śmierdzący, ale destylat będzie ok.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

bumboos
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 3 maja 2010, 10:15
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: bumboos »

Pytałeś:
zrobilem matkę drozdzową na drozdzach cobra 8 - 1,5 łyżki stołowej drozdzy cobra 8, 1,2 itra wody i 350 gram cukru. Bardzo proszę o opinie kolegi Kucyka czy za ok 3 dni będzie to wystarczające do zaszczepienia 60 litrow nastawu?
No to odpowiadam:
Zygmunt pisze:w przemyśle stosuje się tzw. inokulum drożdżowe- najpierw namnaża się drożdże w małym pojemniku, a kolejno potem dodaje to do większych (i tak kilka razy aż do pojemności paru tys litrów...). 60 litrów nie powinno być dla T3 problemem :)
Sorry ale nadal chyba nie do konca sie rozumiemy. Spytalem Czy matka drozdzowa wykonana z 1,5 łyżki stołowej drozdzy cobra 8, 1,2 itra wody i 350 gram cukru wystarczy na 60 litrow nastawu.

A Ty mi odpowiadasz:
60 litrow nie powinno byc dla T3 problemem.

Spytam wiec wprost - co ma jedno do drugiego?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Zygmunt »

No dobra- raz jeszcze. Inokulum przygotowuje się z paru ez komórek- 1,5 łyzki to duuuużo więcej. Więc o ile zapewnisz im odpowiednie warunki (temperatura, skład podłoża, odpowiedni gaz, odpowiednie pH) nie powinno być problemu z namnożeniem. W początkowej fazie bardziej interesuje nas efekt Pasteur'a niż Crabtree.

Kapish?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

bumboos
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 3 maja 2010, 10:15
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: bumboos »

Ok skoro tlen przeszkadza drozdzom - mysle ze rurka fermentacyjna rozwiaze zadanie.
Twoja odpowiedz rodzi u mnie jednak kolejne pytania.

1. Dlaczego jesli występuje efekt Pasteur'a - na drozdzach jest napisane by nie stosowac rurki fermentacyjnej a trzymac je otwarte-tylko po to by nie rozsadzilo baniaka?

2. Czy ktoś w praktyce w warunkach domowych zrobił coś takiego jak ja teraz właśnie robię to jest namnozył tak drożdzy że z niewielkiej ilosci zakisił kilkadziesiąt litrów nastawu.

Pozdrawiam
bumboos
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Zygmunt »

AD1- Rurki fermentacyjnej przy turbogrzybach nie stosuje się, bo ilość wydzielanego CO2 jest bardzo duża- wydmuchuje z niej wodę:) Na powierzchni nastawu w beczce gromadzi się na tyle dużo dwutlenku węgla, że doskonale odcina dostęp tlenu. Każdy nastaw przed zadaniem drożdży powinien być dobrze natleniony- drożdże będą się mnożyć- ale potem chodzi nam o zmianę bilansu w stronę fermentacji- dlatego odcinamy tlen.

AD2- Tak, na przykład ja. 50g paczka Bayanusów starcza mi na rok, a nastawiam w beczkach 50l i to dość często- i nie tylko cukrówki, ale i wina.
Co do namnażania w ten sposób drożdży turbo- ich "turbowatość" zawdzięczamy nie tyle samym grzybom, co idealnie dobranej pożywce. Dlatego producent pisze, żeby paczki nie dzielić. W domowych warunkach drożdże bez problemu namnożysz, jednak nie przerobią 60l w 2 dni (będzie dużo grzybów, ale bez "cudownej" pożywki).
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

bumboos
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 3 maja 2010, 10:15
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: bumboos »

Zeby zamknąć dyskusję proszę Cię więc o ostatnią opinię.

1)Czy dodając witaminę B oraz koncentrat wraz z tak przygotowaną matką drozdzową będzie to wystarczające rozwiązanie?

2)Czy dobrze zrozumiałem to co od początku przypuszczałem, że jedynie okres fermentacji się wydłuży a jak napisałeś sam destylat bedzie ok?

I ostatnie pytanie:
3)Czy są jakieś uzasadnione przeciwskazania (poza wydłużeniem czasu fermentacji) do stosowania takich praktyk?

Z wyrazami szacunku
bumboos

penetrator3
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 30 maja 2010, 19:40
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: penetrator3 »

Zrób pożywkę z 8 tabletek B1 po 25mg, torebkę (ok 50-60g) kwasku cytrynowego, 100g fosforanu dwuamonowego i możesz nie dawać nawet przecieru. Ale nie zaszkodzi (BEZ KONSERWANTÓW). Pożywkę dajesz do nastawu jak drożdże się w nim "rozkręcą". ( 8-12h po dodaniu drożdży).

pozdrawiam p3

bumboos
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 3 maja 2010, 10:15
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: bumboos »

Witam
Wczoraj uwolnilem matkę w 57 litrach wody i 19 kg cukru.
Dodałem 1 słoiczek koncentratu.
Efekt jak na fotografii - moim zdaniem zadowalający.
nastawac11.jpg
Nie dodałem żadnych witamin ani pożywki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

penetrator3
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 30 maja 2010, 19:40
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: penetrator3 »

bumboos pisze: (...)
Dodałem 1 słoiczek koncentratu.
(...)
Nie dodałem żadnych witamin ani pożywki.
Coś tu nie gra ;). Słoiczek to niczego sobie pożywka. Można lepiej ale jednak ;).

pozdrawiam p3

bumboos
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 3 maja 2010, 10:15
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: bumboos »

Nie posiadam fosforanu dwuamonowego - wiec stwierdzilem ze zostawie to jak jest.
Czy sama b1 i kwasek cytrynowy by cos dały?

Remua
100
Posty: 126
Rejestracja: środa, 8 paź 2008, 10:05
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Remua »

Nie za dużo cukru lub nie za mało wody?

Jakie masz drożdże w nastawie?
Wychylylybymy ?

bumboos
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 3 maja 2010, 10:15
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: bumboos »

Tak jak pisałem - matka drożdżowa z Coobry.
Co do cukru - drożdże już przerobiły go z blg 28 do blg 15, więc chyba nie za dużo. Stosunek cukier/woda to 1/3 czyli typowy dla drożdży turbo.
[mod] Polskie znaki i styl.

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Drożdże

Post autor: we125 »

Koledzy mam zamiar użyć takich drożdży. http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=156 . Czy te drożdże dobrze pracują w nastawie cukrowym.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: rozrywek »

Osobiście nie znam, ale nie pasują mi parametry:
cena
moc wyjściowa alkoholu
ilość drożdzy a ilośc nastawu
Zastanawiające........
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: Zygmunt »

Znane i dobre do namnażania, w sumie to samo co inne Bayanki. Nie przeżrą tyle co w opisie z tej ilości, ale po dobrym namnożeniu i przy dobrych pożywkach (dobry =/= koncentrat pomidorowy) dają dobre wyniki.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Post autor: we125 »

Kolego Zygmunt, a jaka ilość drożdży będzie dobra na 100 litrów? Na opakowaniu jest napisane, że tylko 15 gramów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”