Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 14:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jaki są zasady robienia win wytrawnych a jakie deserowyc
PostPostNapisane: poniedziałek, 14 lut 2011, 03:04 
Tematy: 4
Kolego Mikołaju.

Cieszę się że mogłem Ci pomóc. Chciałem jednak do tematu jeszcze coś dodać.
Cytuj:
W tabeli winko o mocy 10,4 % uzyskuje się z 220 gram cukru (22 blg), 16% z 310 ( 31blg).

Też już dawno zauważyłem, że tabela, którą znajdziemy w instrukcji obsługi cukromierza z Biowinu jest delikatnie mówiąc "trochę lewa". Wnioskuje po wartościach, które podałeś, że dysponujesz nową kolorową instrukcją na gładkim papierze (Biowin dodaje je od ok. 5 lat). Przed tym do areometrów (które niczym się nie różniły od tych, które oferują dzisiaj oprócz tego, że podziałka była czarno biała) Biowin dodawał instrukcje na zwykłym białym papierze, na którym był czarny druk. Tamta instrukcja podaje trochę inny sposób obliczania stężenia alkoholu w winie. Inne są również wartości podane w tabeli w tej starszej wersji instrukcji (i wydaje mi się, że tamte wartości z tabeli były bardziej trafne).

Ale do rzeczy. Dzisiaj nie korzystam już z tych tabel (kiedyś 15 lat temu nie miałem wyjścia, wiedza na temat obliczania zawartości alkoholu pochodziła właśnie z takich instrukcji) a bardziej polegam na własnych obliczeniach. A kiedy nie chce mi się liczyć korzystam z tej strony, jest tu dobry w miarę rzetelny kalkulator do obliczania zawartości alkoholu w winie.

Pozdrawiam.

Półka Sveda IV - na 32 butelki winaPółka Sveda IV - na 32 butelki wina
Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł  
Promocja: 499,00 zł
Półka Sveda IV - na 32 butelki winaPółka Sveda IV - na 32 butelki wina
Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł  
Promocja: 499,00 zł
PostPostNapisane: wtorek, 15 lut 2011, 11:36 
Tematy: 13
Dziękuję za odpowiedź. Myślę jednak że najlepiej będzie to wszystko uśrednić i już. W sumie domowe winko to nie aptekarska robota. Czy będzie miało procent w górę lub w dół to chyba nie ma większego znaczenia. Dziękuję za źródła informacji. Na pewno się przydadzą.

PostPostNapisane: wtorek, 15 lut 2011, 13:56 
Tematy: 4
zaloguj się aby zobaczyć avatar
mikolaj1234 napisał(a):
(...) uwzględniona jest poprawka na nie cukry oraz ich testy, badania itp.i przyznają sami iż ich tabela jest inna niż formuła 1% alk z 16,7 g cukru ale twierdzą iż ich tabela jest o wiele trafniejsza i bardziej odpowiada rzeczywistym wynikom niż w/w formuła. I Bądź tu mądry heheh..

I tu wszystko się wyjaśnia. Dodając sam cukier bez owoców jesteśmy w stanie policzyć dokładnie moc otrzymanego towaru. Problem pojawia się po dodaniu owoców, kiedy nie wiemy ile jest w nich cukrów/niecukrów i posiłkujemy się cukromierzem, który mierzy gęstość całkowitą razem z niecukrami- wtedy patrzymy na tabelkę Biowinu z naniesionymi poprawkami. Oczywiście jeśli w nastawie jest tylko garstka owoców "na smak" to już będą większe rozbieżności i lepiej liczyć bezpośrednio z pominięciem tabelki, która jest skonstruowana raczej dla win i nastawów typowo owocowych.

PostPostNapisane: wtorek, 15 lut 2011, 21:09 
Tematy: 21
mikolaj1234 napisał(a):
Dziękuję za odpowiedź. Myślę jednak że najlepiej będzie to wszystko uśrednić i już. W sumie domowe winko to nie aptekarska robota. Czy będzie miało procent w górę lub w dół to chyba nie ma większego znaczenia. Dziękuję za źródła informacji. Na pewno się przydadzą.

Masz całkowitą rację, wino to bukiet, smak, nie procenty, przynajmniej dla mnie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1