Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 14:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaki nastaw cukrowy przygotować?
PostPostNapisane: poniedziałek, 19 wrz 2011, 21:25 
Tematy: 1
Witam serdecznie.

Jestem początkującym psotnikiem i psocenie traktuje raczej jako formę zabawowego hobby. W ostatnim czasie trochę czytałem na forum i po ostatniej nieudanej próbie mam prośbę o pomoc w przygotowaniu nastawu.

Chciałbym prosi Was o pomoc w w dobraniu proporcji przy wykonaniu nastawu cukrowego.

Do wykorzystania mam:
- 2x baniak po wodzie mineralnej 6l
- cukier w nieograniczonych ilościach
- drożdże T3
- przecier/koncentrat pomidorowy

Wszystko będę destylował na układzie z 10 litrowym czajnikiem podłączonym do szklanego deflegmatora, rozdzielacza i chłodnicy wodnej (wszystkie elementy prócz czajnika wykonane ze szkła laboratoryjnego). Po zakończeniu procesu, i wychłodzeniu chciałbym poddać filtracji na węglu aktywnym Cobra.

Jeżeli nasuwają się wam jakieś uwagi odnośnie prowadzania samego procesu bedę wdzięczny za ich wskazanie.

Pozdrawiam

Tytuł: Re: Jaki nastaw?
PostPostNapisane: poniedziałek, 19 wrz 2011, 22:24 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Wywal z przepisu koncentrat i zrób nastaw wg. proporcji na opakowaniu T3. Pomiń "rozdzielacz" (czymkolwiek jest) w projekcie sprzętu. Filtruj destylat najlepiej po drugim, trzecim pędzeniu, rozrobiony do maks 50%, mocno schłodzony.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

Tytuł: Re: Jaki nastaw cukrowy przygotować?
PostPostNapisane: wtorek, 20 wrz 2011, 14:56 
Tematy: 1
Witam, dziękuję za tak szybką odpowiedź.

Nasunęło mi się jeszcze kilka pytań:

- Co do rozdzielacza to wkradł się pewien błąd mianowicie myślałem o jednym a pisałem o drugim. W układzie opisanym znajduje się ODSTOJNIK a nie rozdzielacz. Czy nadal mam go usunąć? Korzystam z zestawu aparatury szklanej dostępnego na portalach aukcyjnych.

- W pomieszczeniu w którym będą stały zbiorniki z nastawem jest stała temp 17 stC. Przez co fermentacja będzie przebiegać wolno o ile w ogóle. Wiem że jeżeli na samym początku dam wyższą temperaturę ok 30 -35 stC to nie spadnie mi ona poniżej 20 stC przez 2-3 dni.
Czy w tym czasie wspomniane wyżej drożdże dadzą sobie radę z ok 1,2 kg cukru?

- Czy przy drożdżach gorzelniczych należy stosować rurkę filtracyjną?

- Czy znacie jakieś metody utrzymywania w miarę stałej temperatury pracującego nastawu?

- Czy standardową aparaturę szklaną można w jakiś sposób ulepszyć/poprawić/stuningować?

Pozdrawiam

Tytuł: Re: Jaki nastaw cukrowy przygotować?
PostPostNapisane: wtorek, 20 wrz 2011, 21:14 
Tematy: 7
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Hymmmm,
2 x baniak 6 litrów to stanowczo za mało, będziesz miał tego na 2 destylowania po 5,5 litra.

Jeśli dasz po 1,2 kg cukru na baniaczek to na tym sprzęcie będzie ok 1 litra 50% (po 1 dest).

Drożdże T3 - na opakowaniu masz instrukcję: 6kg cukru daje 15% w ciągu 3 dni , 7kg cukru daje 17% w ciągu 5 dni (dla nastawu 25 litrów). Twoja paczka drożdży na dwie butelki to za dużo. Przygotuj więcej baniaczków :)

Co do temp. to poradzą sobie w 17*C bez problemu (ja tak miałem), możesz owinąć butle kocem jak tak bardzo chcesz. Nie dawaj rurki, fermentacja jest tak burzliwa, że "wystrzeli". Połóż gazę i owiń recepturką, muchy nie wypiją alko.

Puść 2x bez odstojnika i zobaczysz, że będzie dobre.

JAK PRZECZYTAŁEŚ TO, TO TERAZ POŚWIĘĆ 30 MIN NA FORUM A BĘDZIESZ WIEDZIAŁ
100x WIĘCEJ

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1