Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Tytuł: Re: Jaką wodę stosować do rozcieńczania psot?
Napisane: poniedziałek, 31 paź 2011, 06:56
Dobieranie spirytusu jest dylematem chyba dla wszystkich. Ostatnio miałem okazje zwiedzać Polmos Belvedere w Żyrardowie. Zaprowadzono nas do stacji uzdatniania wody, gdzie najchętniej i najpełniej chciano nam udzielać informacji. W tymże Polmosie woda jest demineralizowana.
______________________________________________________________________ "Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Drożdże T Vodka Star T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Promocja: 8,99 zł
Półka Sveda IV - na 32 butelki wina Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł
Napisane: poniedziałek, 31 paź 2011, 10:35
Witam.
Czytając posty w tej sprawie dochodzi się w końcu do konstatacji, że być może często dyskutujemy tu o kompletnie nieporównywalnych sytuacjach. Jak bowiem wytłumaczyć komuś, na czym polega np. opisywana przeze mnie "opalizacja" mieszaniny spirytusu i wody, która nie dawała mi spokoju? Nigdy nie miałem tak, że ten efekt nie był klarowny. Był, ale była też ta minimalna różnica między powstałą mieszaniną, a wcześniejszymi stanami (sprzed zmieszania) i spirytusu i wody. Nawet żadna fotka tego nie uchwyci.
Wszystko zatem zależy, z jednej strony od tego, czego oczekujemy, a z drugiej strony od tej empirycznej "samoświadomości" jakości naszych produktów. No bo gdy smakuje mi cukrówka po pierwszym przepędzeniu na pot-stillu, to jeśli nie porównam jej z efektem po trzykrotnej destylacji na kolumnie, to nadal będę twierdził, że w zupełności wystarczy jeden przepęd.
Napisane: poniedziałek, 31 paź 2011, 11:42
Zapewniam wszystkich że wiem o czym napisałem, oraz wiem o czym ten temat. Przekonany jestem że to co napisał Lukstir, to prawidłowa odpowiedź na mój post. O jakości wody w moim domu, przekonałem się montując filtr. Filtrowałem całą wodę, do wanny i sedesu również. Zamontowany był przy wodomierzu. Producent polecał wymianę wkładu nie rzadziej niż raz na 6 miesięcy. Zajrzałem do niego po dwóch latach i tu ogromne zdziwienie, był niemalże nie zmieniony. Gdzie mieszkam nie jest tak istotne. Wystarczy kilka ulic dalej, a filtry wody tylko do spożycia zmieniają co 4 miesiące, bo przestaje lecieć. Wkłady mają brunatne . Bez filtra smakuje jak woda z kałuży. Sieć wodociągowa jest połączona, a ja dokładnie wiem kiedy ujęcie zasilające nasze osiedle jest nieczynne. Każdy to pozna po smaku wody. Nie namawiam nikogo do korzystania z kranówki. Nie wszyscy mają takiego farta (przynajmniej do wody).
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Napisane: poniedziałek, 31 paź 2011, 14:07
Witam.
Ten mój powyższy post to efekt takiej ogólnej refleksji na temat. Mam jednak wrażenie, Wald, jakbyś to odbierał do siebie. Nie miałem takiej intencji. Tym bardziej, że po mich doświadczeniach mam nieodparte wrażenie, że jeśli nie jest się chemikiem i nie potrafii się racjonalnie wyjaśnić procesów, które zachodzą w interesującym nas mieszaniu, to tak naprawdę człowiek jest zdany na całkowitą przypadkowość. I po to właśnie opisałem swoją drogę dojścia do oczekiwanego efektu, żeby wśród wielu przypadkowo osiągniętych rezultatów był też ten mój. Może to komuś pomoże.
A u mnie kranówka też jest doskonała i chyba następnym razem spróbuję jej użyć. Ale stosując tę moją, sprawdzoną metodę.
Napisane: poniedziałek, 31 paź 2011, 15:00
Mieszkam w miejscu-miasteczku które mają dwa ujęcia wody, jedno gdziewszyscy piją wodę z kranu od bobasa do dziaduńka bez przegotowywania i smak , drugie /gdzie ja mieszkam/, sam chlor, zrobiłem sobie raz herbatkę i nie można było wypić, ani łyka , po wodę jeżdżę jakieś 20 km stąd, bo na kupnej bym zbankrutował /może lekko przesadzam/ ale zaoszczędzam parę ewro. Jak pędzę czy wolno czy szybko nigdy mi się nie zdarzyło aby destylat zmętniał, tej wody źródlanej używamy do wszystkiego, włącznie z piciem!!!!!!!
______________________________________________________________________ dycha do dychy i strzelają kielichy!!!!
Napisane: piątek, 2 gru 2011, 14:29
Ostatnio, zamiast wlewać wodę do psoty to zrobiłem na odwrót, psotę do wody i jak na razie jest ok. Nic mętnego.
______________________________________________________________________ ...Dobro piszą na wodzie, zło ryją w kamieniu... Jeśli coś się powtarza to przestaje być zbiegiem okoliczności...Diabeł kocha ignorantów...
Napisane: środa, 14 gru 2011, 19:56
Witajcież Koledzy Mam takie pytanie mianowicie nigdzie nie moge znaleść odpowiedzi jak wyglądała by możliwość rozcienczania psoty wodą filtrowaną przez filtr odwróconej osmozy. Woda z osmozy pozbawiona jest 99,8 % wszystkich zanieczyszczeń (jest podobnieś 7-8 razy czystsza niż dobra woda destylowana, prawie jałowa). Najtanszy zestaw do filtracji kosztuje do 200zł i troche wody można z tego naciągnąć wiadomo chodzi o ekonomie przy dużych ilościach. Mam nadzieje że bardziej doświadczeni się wypowiedzą. Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości