Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie?

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.

deska1
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 9 lip 2015, 01:12
Podziękował: 3 razy

Post autor: deska1 »

PETER29 pisze:Ten termometr włóż w pokrywkę szybkowaru, tylko tam spełni swoją rolę, czyli pokaże ile dobroci jeszcze zostało w kotle. Odstojnik wytnij i połącz chłodnicę do szybkowaru.
Witam, dostałem podobny sprzęt w prezencie. Nie ma jednak odstojnika z termometrem, czyli wszytko jest połączone tak jak sugerujesz. Jak rozumiem jedyna możliwość wykorzystania takiego szybkowaru to zabawa z alkoholomierzem. Szukam na forum jakichś starszych porad, ale nie mogę znaleźć. To mój pierwszy zestaw i tak jak pisałem prezent, więc szkoda byłoby zmarnować. Chyba do nauki wystarczy.
Nie mam jednak pojęcia jak destylować na kuchence gazowej, żeby było bezpiecznie. Może ktoś jednak pomoże?
alembiki

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: aronia »

Starszych porad? Ale w jakim celu? Przeczytaj cały temat - przemyśl sprawę dorobienia/dokupienia deflegmatora czy to szklanego czy miedzianego jak np. u użytkownika boxer1981228 lub w tym temacie: http://alkohole-domowe.com/forum/ramzol ... 12311.html ) i zabieraj się za praktykę, a w wolnych chwilach dalej zagłębiaj się w lekturze forum, bo jeżeli nawet dany temat nie przyda Ci się teraz to z czasem może okazać się pomocny np. po zmianie aparatu na coś lepszego.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 258 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: boxer1981228 »

@deska1 jak potrzebujesz jakieś fotki, info odnośnie mojego szybkowaru wal na PW.
Awatar użytkownika

Szymciu
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: Szymciu »

Ja jako użytkownik tego rodzaju sprzętu powiem ci, że przerabiałem w konfiguracji bez deflegmatora. Jeżeli jeszcze go nie masz, to dokup/dorób bo efekt końcowy na pewno ulegnie polepszeniu.
Co i tak nie zmienia faktu, że tego rodzaju aparatura szybko przeradza się w apetyt na coś o wiele lepszego - chociażby takie jak w podanym linku dotyczącego kolegi RAMZOL'a.
Ale na start powinno wystarczyć. Kilka procesów, lektury na forum, a sam zobaczysz jak apetyt rośnie w mirę jedzenia.

deska1
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 9 lip 2015, 01:12
Podziękował: 3 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: deska1 »

Dzięki za szybki odzew, spróbuję najpierw z tym sprzętem, czas stracić "dziewictwo". Pytanie praktyczne:
Jak kontrolować temperaturę - jeśli konieczny jest termometr to jaki i w jaki sposób go zamontować (wywiercić dziurę w garze?). Czy ewentualnie ktoś może podać mi parę wskazówek jak bezpiecznie wykorzystać ten sprzęt na pierwszy raz. Na razie zrozumiałem tyle że pierwsze 50 ml lepiej wylać, ale w którym momencie zakończyć kapanie?

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 258 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: boxer1981228 »

Masz tu 2 zdjęcia z mojego szybkowaru może coś pomogą:
Obrazek
Obrazek

Temperatura na termometrze umiejscowionym w kotle powie Ci ile jeszcze alko zostało do odparowania. Pracując na tego typu sprzętach najlepiej nastawić się na produkcję jakiś smakówek. Spirytu na tym nie zrobisz (mnie się udało osiągnąć 95 :) ). Na tego typu sprzętach tylko i wyłącznie delikatne grzanie i odbiór kropelkowy 2-3 krople na sek. Tak jak pisałeś pierwsze 50 ml w kanał jeszcze ze 80-100 ml do ponownego gotowania reszta serce, niestety tu musisz sam zadecydować kiedy zacznie kapać ten właściwy alkohol no i kiedy skończy kapać to smaczne i zacznie się pogon. Jak masz więcej pytań to wal jak w dym postaramy się pomóc :)
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: ramzol »

Aż się łezka w oku kręci :cry:
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 258 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: boxer1981228 »

ramzol pisze:Aż się łezka w oku kręci :cry:
chcesz to Ci oddam :)
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: ramzol »

Za OT nas opier... ale co tam. Za ile??
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7328
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: radius »

@ramzol i boxer1981228, czujcie się opier...ni :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 258 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: boxer1981228 »

ramzol pisze:Za OT nas opier... ale co tam. Za ile??
Przemyślałem, mogę Ci go za Free ale wypożyczyć. Pięknie sobie poradził dzisiaj z tym zacierem na burbona. Pamiętasz te cyrki co miałem z nim wcześniej? gr000by miał rację z tym przegrzewaniem. Postawiłem to na indukcję gdzie grzało się całe dno i bajka. Wlałem 10 l zacieru nawet troszkę na gęsto mieszałem kilka razy potem pokrywka, woda na płaszcz i sobie leciało 80 cały czas :)
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: ramzol »

Kochany :shock: kolego stał i się kurzył a Ty korzystasz i masz radość. Niestety z wiekiem(forumowym) człowiek zaczyna zwracać uwagę na rozmiar i wie, że fi jednak ma znaczenie :lol: . Jak będę w potrzebie to się uśmiechnę ;)
PS. Fajnie, że się dzielisz :lol:
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”