Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie?

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy

Post autor: Zbynek80 »

Bo masz kuchenkę nie przystosowaną do destylacji, musisz pozbyć się termostatu a zamontować regulator mocy.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: Lootzek »

Zbynek80 dobrze pisze. Pracowałem na początku na zwykłej kuchence i jest to mocno upierdliwe. Ma też rację co do aabratka - jak sam piszesz, jesteś skłonny zainwestować, więc nie ma co bawić się w jakieś etapy pośrednie. Aabratek na rurze 60-70 mm, keg 50-tka z grzałkami i regulatorem, całość łączona za pomocą złączy sms. To ostatnie ma dwie zalety: raz, wygodę, genialnie ułatwia montaż i demontaż sprzętu, dwa, w razie chęci przyszłej rozbudowy np. o bufor bądź moduł obniżonego odbioru, domawiasz takowy element i wkręcasz w odpowiednie miejsce, zachowując możliwość jego łatwego demontażu, bo masz akurat ochotę popracować bez. Acha i jeszcze ważna rzecz: warto od początku zainwestować w dobre wypełnienie (sprężynki pryzmatyczne).

exodus
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 15 wrz 2014, 10:12
Krótko o sobie: Bronie się przed alkoholem z całych sił, tylko ja słabiutki jestem
Ulubiony Alkohol: Na myszach pędzone
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: exodus »

Albo sprzęt ciut mniejszy niż opisany wyżej: keg 30l, rura 50-54, złącza kołnierzowe lub wywijki i zmywaki do środka. W porównaniu z powyższą konfiguracją jakieś 400-500 zł taniej. Wszystko zależy od funduszy, jednak sprawę trzeba dobrze przemyśleć, żeby nie przerabiać kilka razy, tylko ewentualnie rozbudować
Awatar użytkownika

Szymciu
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: Szymciu »

Takie pytanie - gdzie w tej kuchence na zdjęciu masz zainstalowany regulator mocy?
Co do złącza sms, to czy jest zasadnicza różnica pomiędzy sms a np clamp'em?

Tak też myślałem, czy w przypadku zastosowania dzielonej kolumny (np. 120 cm na pół - przy smakowkach pracowac na połowie kolumny wraz z głowicą )
jest to praktykowane, czy wręcz przeciwnie?
Zważywszy na to że większość z Was pracuje na kolumnie typu aabratek (bardziej rozbudowanej lub podstawowej wersji ) pomijając profesjonalny aparat ze sterownikiem mocy i innymi bajerami, to czy moje rozumowanie jest zbyt nad wyraz? Tak sobie piszę, gdyż są to moje czyste teorie i dlatego pytam czy w dobrym kierunku zmierzam?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: Zygmunt »

Co do odstojnika to narazie mam, tak czytając poczynania innych tak myślałem, żeby może zrobić z niego na wyjściu z deflegmatora taką małą chłodnicą jak twoja tylko o mniejszym przekroju (czy to może działać?).
Jeżeli chcesz "schładzać" odstojnik, to niestety ten pomysł nie wypali.
Co do złącza sms, to czy jest zasadnicza różnica pomiędzy sms a np clamp'em?
Raczej nie, złącza są podobnie wygodne. Może jeden niuans- żeby porządnie zamknąć SMS przydatny jest klucz hakowy, a Clampa zamkniesz ręką.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Szymciu
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: Szymciu »

Chciałem odstojnik wyciąć i wykorzystać jako przedłużenie obecnego deflegmatora (coś na wzór chłodnicy Liebiga ) bądź zrobić z nowego fragmentu rury o podobnej średnicy, no chyba że źle kombinuje?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: Zygmunt »

Przedłużenie deflegmatora rura pozyskaną z odstojnika ma jak najbardziej sens. Zrobienie płaszcza (płaszczyka?) chłodzącego szczyt również pomoże, ale do tego musiałbyś użyć kawałka o średnicy większej niż wspomniana rurka.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Szymciu
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: Szymciu »

Czyli średnica wewnetrzna przez którą przechodzą pary nie może być zbyt wąska? Mam tutaj na myśli stosunek pierwotnej średnicy przekroju deflegmatora do ewentualnej dodatkowej chlodnicy Liebiga?
Tutaj nasuwa się pytanie, jak duże ma to znaczenie, oczywiscie wiem,że nie powinno się radykalnie zmniejszać srednicy wewnetrznej pomiedzy tymi 2 elementai, tylko na ile można sobie pozwolić?
Czyli zapytam w ten sposób - czy jak średnicę zmniejsze dość radykalnie to czy długość chłodnicy powinno sie adekwatnie zwiększyć i na odwrót?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: Zygmunt »

Nie, tu chodzi tylko o to, że raczej ciężko opłaszczyć rurę drugą rurą o tej samej średnicy :)
Tutaj nasuwa się pytanie, jak duże ma to znaczenie, oczywiscie wiem,że nie powinno się radykalnie zmniejszać srednicy wewnetrznej pomiedzy tymi 2 elementai, tylko na ile można sobie pozwolić?
W pot-stillu? Sporo, widziałem funkcjonujące konstrukcje o spływie do kotła 20% średnicy całości i pracowało bez zalewania. Wszystko rozbije się o moc grzania, jaką będzie można do tego przyłożyć. Zbyt duża będzie powodować zalewanie i obniżenie sprawności deflegmatora.
Czyli zapytam w ten sposób - czy jak średnicę zmniejszę dość radykalnie to czy długość chłodnicy powinno sie adekwatnie zwiększyć i na odwrót?
Nie ma bezpośredniej zależności. Chłodnicę w pot-stillu dobieramy raczej do mocy grzania.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Szymciu
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: Szymciu »

Wielkie dzięki za uwagi.
Srednica odstojnika jest mniejsza o 10 mm od średnicy deflegmatora co dawało by mi 5mm z każdej strony - domyslam się że objętość całkowita może być zdeka za mała. To mi chcesz powiedzieć?
Bo jak już zacznę przeróbkę to orientacyjnie chialbym wiedzieć jaka objętość uczyni, że owy element będzie spełniał swoja funkcję (mysl czysto teoretyczna).
Jak sobie policze, to faktycznie lepiej miec wiecej przestrzeni na wodę i większą moc chłodnicy niż miec jej niewystarczająco.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: boxer1981228 »

Szymciu pisze:Druga sprawa - widzę, że podobnie jak ja używasz małej kuchenki elektrycznej (czy może to indukcja).
Ta na zdjęciu to indukcja ale jest tak samo jak piszesz, na manualu pierwsze dwa programy najsłabsze pracują w takim dziwnym cyklu dogrzewa i się odłącza. Normalna praca ciągła zaczyna się dopiero na 3 programie a 3 to już 1150 W co jest stanowczo za dużo i kuchenka poszła do szały i wróciłem do grzania małą kuchenką gazową. Ale koledzy wyżej napisali dobrze, skoro nie ogranicza Cię budżet to kup sobie od razu coś porządnego bo te pojemności kociołków są sporo za małe i zacznie Cię drażnić, chociaż ja teraz swojego stawiam w kuchni kapie sobie powolutku mogę się zająć normalnymi domowymi sprawami i cały czas mieć sprzęt na oku. Na moje potrzeby w zupełności wystarcza tygodniowo potrafię puścić na tym a i nawet 70 l nastawu a kociołek mam mniejszy o 5 litrów.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: radius »

Szymciu pisze:Srednica odstojnika jest mniejsza o 10 mm od średnicy deflegmatora co dawało by mi 5mm z każdej strony - domyslam się że objętość całkowita może być zdeka za mała. To mi chcesz powiedzieć?
Nie. Zygmunt pisze o średnicy przelotowej par deflegmatora. Na przelot par w chłodnicy Liebiga jak najbardziej rurka o średnicy mniejszej o 10 mm, od średnicy płaszcza się nadaje.
Chodzi o to, żeby nie zawężać radykalnie przelotu par z deflegmatora do chłodnicy Liebiga, lub z deflegmatora do kotła, bo ci go będzie zalewać.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: Lootzek »

Szymciu, czy dobrze rozumiem że chcesz zrobić coś podobnego do tego co pokazał kolega boxer1981228, czyli rurkę z odstojnika nadstawić na posiadany deflegmator i obudować ją dodatkowym płaszczem wodnym, tak by uzyskać sekcję schładzającą pary przed ich wyjściem na chłodnicę?

Jeśli tak, to kombinujesz doskonale :klaszcze:

Co więcej, spokojnie możesz użyć rury po odstojniku jako płaszcza, a do środka dać fragment rury o jeszcze ciut mniejszej średnicy, tu warunek: nadal większej niż przekrój rurki w spirali chłodnicy, warunek drugi, rurki wewnątrz tej chłodnicy Liebiga już niczym nie wypełniasz. Jednym zdaniem - tak by przekroje zmniejszały się w kierunku ujścia ze sprzętu.
Awatar użytkownika

Szymciu
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: Szymciu »

Tak właśnie planuję zrobić.
I tak ciągnąc temat - czy lepiej zrobić 2 odpływy wody (osobne z każdej chłodnicy) czy połączyć je w jeden (widziałem, że niektórzy mają połączone odpływy. Na łączeniu obu chłodnic zamontować zawór regulujący przepływ przez Liebiga.

Czy istnieje duża zależność przy znacznie przydławionym przepływem przez 1 chłodnicę a jego całkowitym otwarciem?
Myślę, że im większy przepływ, tym lepsze schładzanie - a gdy kapanie przez to zwolni to trzeba znaleźć "złoty środek" pomiędzy przepływem a moca grzania?
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: Lootzek »

Jeśli masz możliwość, zrób osobne obiegi wody, będziesz miał możliwość zwiększać/zmniejszać refluks na płaszczu, bądź całkowicie go wyłączyć, oraz regulować "moc" chłodzenia na odbiorze.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: boxer1981228 »

Ja mam rozdzielone obiegi wody, w wężyk doprowadzający wstawiłem zwykły trójnik i na wężyki dolotu wody dodatkowo założyłem zaworki do regulacji przepływu. Na chłodnicę mam ustawiony przepływ tak żeby destylat miał 20 stopni co daje mi w miarę dobry pomiar procentów.
Awatar użytkownika

Szymciu
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: Szymciu »

Mam parę pytań do kolegi boxer1981228:
1) Jaką masz średnicę deflegmatora i chłodnicy na wyjściu z niego? Wysokość owego zestawu?
2) Jaką moc potrafisz uzyskać przy pierwszym gotowaniu (ja nie mogę przejść przez 80% na starcie - czasami mniej)?
3) Jaki urobek otrzymujesz (zakładając 18% wkład - teoretycznie) oraz jaki czas potrzebujesz, aby zacząć i skończyć proces?
4) Ostatnie pytanie odnosi się do prędkości odbioru (kropli/sek. - ml/min itp)?

Boże bym zapomniał:
Jak masz połączoną kolumne z pokrywą i jaki jest jej ciężar?
Za mam na wyjściu fi19 bo bałem się o ową pokrywę, że nie da rady większego otworu zrobić.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: boxer1981228 »

Ad1) średnica deflegmatora fi 28 , długość płaszcza 12 cm, wysokość samej kolumienki 65 cm. Nad płaszczem przejście na rurkę fi 18 (ta wygięta w dół) na końcu redukcja 18x15 potem wlutowana rurka fi 10. Chłodnicę mam szklaną i podłączam ją za pomocą kawałka wężyka silikonowego.
Ad2,3) Sprzęt może mały ale potrafi sporo jak puszczałem na tym nastawy cukrowe to najpierw robiłem szybki odpęd i dopiero 2 gotowanie sprzęt jest wypełniony SP i bez problemu uzyskałem 95% i to od początku do końca procesu. Przy smakówkach spokojnie mogę podbić nawet i do 90 % z pierwszego gotowania, ale powolutku 2 krople na sekundę. Po to mam założony zaworek do regulacji wody aby sobie ustawić przepływ wody przez płaszcz co daje mi utrzymanie stałego procentu przez cały proces przeważnie celuję w 70%. Cały proces od a do z to jakieś 5-6 godzin.
AD4) Nigdy nie sprawdzałem wydajności, po prostu sobie kapie powolutku i tyle. Jedyne co sprawdzam to ilość uzyskanego alko z 1 kg cukru.
Otwór w pokrywce jest fi 28 na początku nie było połączenia sztywnego. Teraz wygląda tak:Obrazek
Do rurki dolutowana nakrętka, w środku rurka z gwintem i od dołu podkładka z maty silikonowej 3mm i dokręcone drugą nakrętką. Ile to waży nie mam pojęcia, pokrywka wytrzymuje i nic nie przepuszcza.
Awatar użytkownika

Szymciu
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: Szymciu »

No i jestem w trakcie 5 nastawu ŁKZWJ.
Użyłem swojej starej kuchenki 2 palnikowej (duży niesprawny - toczę bój ze sprzedawcą, aby ją zareklamować, chociaż już dawno jej zakup się zwrócił :D :D)
Grzałem z małymi przerwami 2,5 h. Szlak mnie już trafiał. No cóż zrobić, trzeba zmienić zasadę działania albo źródło grzania.

Nie wiem dlaczego, ale zaczęło kapać dopiero, gdy temp. w kotle doszła do 95*C. Czy to wina zbyt mocno ubitego wypełnienia?
Temp. ustabilizowała się na poziomie 82,3*C +/- 0,2*C. Jak wspominałem wcześniej, na nowej kuchence ceramicznej praca odzwierciedla się w intensywności kapania, na tej starego typu jest stabilnie ale bez szału.
Grzeje na maxa, czyli 1000W (oczywiście grzanie cykliczne).
Kolejna zarwana noc, GOD DAMN ;)

Im więcej uwag otrzymuję i czym więcej studiuję ten temat, coraz bardziej korci mnie do tej wspomnianej przeróbki. Ale, że nie użytkuję jej tylko i wyłącznie sam, muszę zacisnąć zęby i cierpliwie czekać. W głowie rodzą mi się kolejne rozwiązania. Nie mogę się doczekać :D
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: radius »

Szymciu pisze:Grzałem z małymi przerwami 2,5 h. Szlak mnie już trafiał. No cóż zrobić, trzeba zmienić zasadę działania albo źródło grzania.
Chłopie, zmień źródło grzania, albo przerabiaj kuchenkę. Szkoda by było, gdyby ten szlag trafił cię na amen :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Szymciu
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: Szymciu »

Dokładnie tak jak mówisz. NA tym małym palniku grzało się niemiłosiernie długo. Jedyny "+" w tym wszystkim to taki, iż nawet przy potencjometrze odkręconym na max kapało dosyć stabilnie (KAPAŁO - bo inaczej tego opisać nie można). Urobek wyszedł na poziomie 1,7 l o mocy 67%. Z pogonami dałem sobie spokój o godz. 01:30. Nie jestem zachłanny (jeszcze rok temu działałem w myśl zasady "byle jak najwięcej") i to co wczoraj (w zasadzie dzisiaj) otrzymałem w zupełności zaspokaja mój apetyt, bo jak wiadomo ŁKZWJ cza robić "cyklicznie". Tak więc suma sumarum, grosz do grosza i nazbiera się całkiem niezła objętość do zaprawienia.

Tak jak koledzy wspominali wcześniej, moje skromne 17l (mowa o szybkowarze) należy szybko zmienić na konkretną objętość.
Naprawdę żałuję, że jak kupowałem ten "sprzęt" nie trafiłem wcześniej tutaj na AD. Wprawdzie nie miałem się na kim wzorować, gdyż aparat wuja, na którym robiłem 1 raz w życiu, składał się z kany i 3 odstojników z chłodnicą w beczce 120l.
Cóż, ewolucja postępuję a ja dalej w lesie (o ile do niego już wlazłem) - także dzięki za rady i zabieram się do dalszego studiowania.

P.S.
Czy to, że zaczęło kapać przy 95*C w kotle i długim przebijaniu przez wypełnienie zależy od jego stopnia ubicia? Bo u mnie trwa to troszeczkę długo.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: boxer1981228 »

Musisz sprawdzić termometr na wrzącej wodzie może cię okłamywać w wysokiej temperaturze, jeden z moich okłamywał nawet o 4 stopnie. A to że odbierałeś kropelkowo to dobrze im wolniej tym czyściej. Niestety taka specyfika sprzętu. Tak jak pisałem wcześniej włączam rano i sobie pyrka 5-6 h a ja w tym czasie np obiad robię i sprzęt mam cały czas na oku. A w te 5-6 h można spokojnie całego kega 30 przepuścić na spiryt:) To że zaczęło kapać bardzo późno może jeszcze znaczyć że wsad po prostu był nisko procentowy im niższy procent nastawu tym później zaczyna kapać. Możesz sobie sprawdzić ile % miał wsad za pomocą rybki, zerknij tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/post11 ... ml#p110086
Awatar użytkownika

Szymciu
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: Szymciu »

A tak jeszcze zapytam, choć trochę się wstydzę.
Czy jak słychać "dzwoniącą" miedź w deflegmatorze to jest oznaka jego zalania?
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: Lootzek »

Owszem, może to być objaw zalania, szklane rurki w moim pierwszym sprzęcie też delikatnie dzwoniły kiedy deflegmator był zalany (czyli praktycznie cały czas - za wąski powrót do gara był :P ).
Awatar użytkownika

Szymciu
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: Szymciu »

No i tak jak kolega boxer1981228 mówił, termometr po umieszczeniu we wrzątku pokazywał coooda. Wskazówka bujała się w górę i w dół jakby była pod wpływem % :D
Od razu wymieniłem na inny (dobrze że miałem zapasowy) i teraz kłamstwa się skończyły.
Już działam z przeróbką maszynki grzewczej, montuję regulator a wywalam termostat. Przyznam jednak, że powoli dochodziłem do wprawy w obsłudze mojego sprzętu.

deska1
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 9 lip 2015, 01:12
Podziękował: 3 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: deska1 »

PETER29 pisze:Ten termometr włóż w pokrywkę szybkowaru, tylko tam spełni swoją rolę, czyli pokaże ile dobroci jeszcze zostało w kotle. Odstojnik wytnij i połącz chłodnicę do szybkowaru.
Witam, dostałem podobny sprzęt w prezencie. Nie ma jednak odstojnika z termometrem, czyli wszytko jest połączone tak jak sugerujesz. Jak rozumiem jedyna możliwość wykorzystania takiego szybkowaru to zabawa z alkoholomierzem. Szukam na forum jakichś starszych porad, ale nie mogę znaleźć. To mój pierwszy zestaw i tak jak pisałem prezent, więc szkoda byłoby zmarnować. Chyba do nauki wystarczy.
Nie mam jednak pojęcia jak destylować na kuchence gazowej, żeby było bezpiecznie. Może ktoś jednak pomoże?

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: aronia »

Starszych porad? Ale w jakim celu? Przeczytaj cały temat - przemyśl sprawę dorobienia/dokupienia deflegmatora czy to szklanego czy miedzianego jak np. u użytkownika boxer1981228 lub w tym temacie: http://alkohole-domowe.com/forum/ramzol ... 12311.html ) i zabieraj się za praktykę, a w wolnych chwilach dalej zagłębiaj się w lekturze forum, bo jeżeli nawet dany temat nie przyda Ci się teraz to z czasem może okazać się pomocny np. po zmianie aparatu na coś lepszego.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: boxer1981228 »

@deska1 jak potrzebujesz jakieś fotki, info odnośnie mojego szybkowaru wal na PW.
Awatar użytkownika

Szymciu
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: Szymciu »

Ja jako użytkownik tego rodzaju sprzętu powiem ci, że przerabiałem w konfiguracji bez deflegmatora. Jeżeli jeszcze go nie masz, to dokup/dorób bo efekt końcowy na pewno ulegnie polepszeniu.
Co i tak nie zmienia faktu, że tego rodzaju aparatura szybko przeradza się w apetyt na coś o wiele lepszego - chociażby takie jak w podanym linku dotyczącego kolegi RAMZOL'a.
Ale na start powinno wystarczyć. Kilka procesów, lektury na forum, a sam zobaczysz jak apetyt rośnie w mirę jedzenia.

deska1
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 9 lip 2015, 01:12
Podziękował: 3 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: deska1 »

Dzięki za szybki odzew, spróbuję najpierw z tym sprzętem, czas stracić "dziewictwo". Pytanie praktyczne:
Jak kontrolować temperaturę - jeśli konieczny jest termometr to jaki i w jaki sposób go zamontować (wywiercić dziurę w garze?). Czy ewentualnie ktoś może podać mi parę wskazówek jak bezpiecznie wykorzystać ten sprzęt na pierwszy raz. Na razie zrozumiałem tyle że pierwsze 50 ml lepiej wylać, ale w którym momencie zakończyć kapanie?

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: boxer1981228 »

Masz tu 2 zdjęcia z mojego szybkowaru może coś pomogą:
Obrazek
Obrazek

Temperatura na termometrze umiejscowionym w kotle powie Ci ile jeszcze alko zostało do odparowania. Pracując na tego typu sprzętach najlepiej nastawić się na produkcję jakiś smakówek. Spirytu na tym nie zrobisz (mnie się udało osiągnąć 95 :) ). Na tego typu sprzętach tylko i wyłącznie delikatne grzanie i odbiór kropelkowy 2-3 krople na sek. Tak jak pisałeś pierwsze 50 ml w kanał jeszcze ze 80-100 ml do ponownego gotowania reszta serce, niestety tu musisz sam zadecydować kiedy zacznie kapać ten właściwy alkohol no i kiedy skończy kapać to smaczne i zacznie się pogon. Jak masz więcej pytań to wal jak w dym postaramy się pomóc :)
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: ramzol »

Aż się łezka w oku kręci :cry:
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: boxer1981228 »

ramzol pisze:Aż się łezka w oku kręci :cry:
chcesz to Ci oddam :)
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: ramzol »

Za OT nas opier... ale co tam. Za ile??
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: radius »

@ramzol i boxer1981228, czujcie się opier...ni :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: boxer1981228 »

ramzol pisze:Za OT nas opier... ale co tam. Za ile??
Przemyślałem, mogę Ci go za Free ale wypożyczyć. Pięknie sobie poradził dzisiaj z tym zacierem na burbona. Pamiętasz te cyrki co miałem z nim wcześniej? gr000by miał rację z tym przegrzewaniem. Postawiłem to na indukcję gdzie grzało się całe dno i bajka. Wlałem 10 l zacieru nawet troszkę na gęsto mieszałem kilka razy potem pokrywka, woda na płaszcz i sobie leciało 80 cały czas :)
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

Post autor: ramzol »

Kochany :shock: kolego stał i się kurzył a Ty korzystasz i masz radość. Niestety z wiekiem(forumowym) człowiek zaczyna zwracać uwagę na rozmiar i wie, że fi jednak ma znaczenie :lol: . Jak będę w potrzebie to się uśmiechnę ;)
PS. Fajnie, że się dzielisz :lol:
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”