Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie?
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Zbynek80 dobrze pisze. Pracowałem na początku na zwykłej kuchence i jest to mocno upierdliwe. Ma też rację co do aabratka - jak sam piszesz, jesteś skłonny zainwestować, więc nie ma co bawić się w jakieś etapy pośrednie. Aabratek na rurze 60-70 mm, keg 50-tka z grzałkami i regulatorem, całość łączona za pomocą złączy sms. To ostatnie ma dwie zalety: raz, wygodę, genialnie ułatwia montaż i demontaż sprzętu, dwa, w razie chęci przyszłej rozbudowy np. o bufor bądź moduł obniżonego odbioru, domawiasz takowy element i wkręcasz w odpowiednie miejsce, zachowując możliwość jego łatwego demontażu, bo masz akurat ochotę popracować bez. Acha i jeszcze ważna rzecz: warto od początku zainwestować w dobre wypełnienie (sprężynki pryzmatyczne).
-
- Posty: 50
- Rejestracja: poniedziałek, 15 wrz 2014, 10:12
- Krótko o sobie: Bronie się przed alkoholem z całych sił, tylko ja słabiutki jestem
- Ulubiony Alkohol: Na myszach pędzone
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Albo sprzęt ciut mniejszy niż opisany wyżej: keg 30l, rura 50-54, złącza kołnierzowe lub wywijki i zmywaki do środka. W porównaniu z powyższą konfiguracją jakieś 400-500 zł taniej. Wszystko zależy od funduszy, jednak sprawę trzeba dobrze przemyśleć, żeby nie przerabiać kilka razy, tylko ewentualnie rozbudować
-
- Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
- Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
- Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Takie pytanie - gdzie w tej kuchence na zdjęciu masz zainstalowany regulator mocy?
Co do złącza sms, to czy jest zasadnicza różnica pomiędzy sms a np clamp'em?
Tak też myślałem, czy w przypadku zastosowania dzielonej kolumny (np. 120 cm na pół - przy smakowkach pracowac na połowie kolumny wraz z głowicą )
jest to praktykowane, czy wręcz przeciwnie?
Zważywszy na to że większość z Was pracuje na kolumnie typu aabratek (bardziej rozbudowanej lub podstawowej wersji ) pomijając profesjonalny aparat ze sterownikiem mocy i innymi bajerami, to czy moje rozumowanie jest zbyt nad wyraz? Tak sobie piszę, gdyż są to moje czyste teorie i dlatego pytam czy w dobrym kierunku zmierzam?
Co do złącza sms, to czy jest zasadnicza różnica pomiędzy sms a np clamp'em?
Tak też myślałem, czy w przypadku zastosowania dzielonej kolumny (np. 120 cm na pół - przy smakowkach pracowac na połowie kolumny wraz z głowicą )
jest to praktykowane, czy wręcz przeciwnie?
Zważywszy na to że większość z Was pracuje na kolumnie typu aabratek (bardziej rozbudowanej lub podstawowej wersji ) pomijając profesjonalny aparat ze sterownikiem mocy i innymi bajerami, to czy moje rozumowanie jest zbyt nad wyraz? Tak sobie piszę, gdyż są to moje czyste teorie i dlatego pytam czy w dobrym kierunku zmierzam?
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Jeżeli chcesz "schładzać" odstojnik, to niestety ten pomysł nie wypali.Co do odstojnika to narazie mam, tak czytając poczynania innych tak myślałem, żeby może zrobić z niego na wyjściu z deflegmatora taką małą chłodnicą jak twoja tylko o mniejszym przekroju (czy to może działać?).
Raczej nie, złącza są podobnie wygodne. Może jeden niuans- żeby porządnie zamknąć SMS przydatny jest klucz hakowy, a Clampa zamkniesz ręką.Co do złącza sms, to czy jest zasadnicza różnica pomiędzy sms a np clamp'em?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
- Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
- Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Przedłużenie deflegmatora rura pozyskaną z odstojnika ma jak najbardziej sens. Zrobienie płaszcza (płaszczyka?) chłodzącego szczyt również pomoże, ale do tego musiałbyś użyć kawałka o średnicy większej niż wspomniana rurka.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
- Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
- Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Czyli średnica wewnetrzna przez którą przechodzą pary nie może być zbyt wąska? Mam tutaj na myśli stosunek pierwotnej średnicy przekroju deflegmatora do ewentualnej dodatkowej chlodnicy Liebiga?
Tutaj nasuwa się pytanie, jak duże ma to znaczenie, oczywiscie wiem,że nie powinno się radykalnie zmniejszać srednicy wewnetrznej pomiedzy tymi 2 elementai, tylko na ile można sobie pozwolić?
Czyli zapytam w ten sposób - czy jak średnicę zmniejsze dość radykalnie to czy długość chłodnicy powinno sie adekwatnie zwiększyć i na odwrót?
Tutaj nasuwa się pytanie, jak duże ma to znaczenie, oczywiscie wiem,że nie powinno się radykalnie zmniejszać srednicy wewnetrznej pomiedzy tymi 2 elementai, tylko na ile można sobie pozwolić?
Czyli zapytam w ten sposób - czy jak średnicę zmniejsze dość radykalnie to czy długość chłodnicy powinno sie adekwatnie zwiększyć i na odwrót?
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Nie, tu chodzi tylko o to, że raczej ciężko opłaszczyć rurę drugą rurą o tej samej średnicy
W pot-stillu? Sporo, widziałem funkcjonujące konstrukcje o spływie do kotła 20% średnicy całości i pracowało bez zalewania. Wszystko rozbije się o moc grzania, jaką będzie można do tego przyłożyć. Zbyt duża będzie powodować zalewanie i obniżenie sprawności deflegmatora.Tutaj nasuwa się pytanie, jak duże ma to znaczenie, oczywiscie wiem,że nie powinno się radykalnie zmniejszać srednicy wewnetrznej pomiedzy tymi 2 elementai, tylko na ile można sobie pozwolić?
Nie ma bezpośredniej zależności. Chłodnicę w pot-stillu dobieramy raczej do mocy grzania.Czyli zapytam w ten sposób - czy jak średnicę zmniejszę dość radykalnie to czy długość chłodnicy powinno sie adekwatnie zwiększyć i na odwrót?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
- Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
- Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Wielkie dzięki za uwagi.
Srednica odstojnika jest mniejsza o 10 mm od średnicy deflegmatora co dawało by mi 5mm z każdej strony - domyslam się że objętość całkowita może być zdeka za mała. To mi chcesz powiedzieć?
Bo jak już zacznę przeróbkę to orientacyjnie chialbym wiedzieć jaka objętość uczyni, że owy element będzie spełniał swoja funkcję (mysl czysto teoretyczna).
Jak sobie policze, to faktycznie lepiej miec wiecej przestrzeni na wodę i większą moc chłodnicy niż miec jej niewystarczająco.
Srednica odstojnika jest mniejsza o 10 mm od średnicy deflegmatora co dawało by mi 5mm z każdej strony - domyslam się że objętość całkowita może być zdeka za mała. To mi chcesz powiedzieć?
Bo jak już zacznę przeróbkę to orientacyjnie chialbym wiedzieć jaka objętość uczyni, że owy element będzie spełniał swoja funkcję (mysl czysto teoretyczna).
Jak sobie policze, to faktycznie lepiej miec wiecej przestrzeni na wodę i większą moc chłodnicy niż miec jej niewystarczająco.
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Ta na zdjęciu to indukcja ale jest tak samo jak piszesz, na manualu pierwsze dwa programy najsłabsze pracują w takim dziwnym cyklu dogrzewa i się odłącza. Normalna praca ciągła zaczyna się dopiero na 3 programie a 3 to już 1150 W co jest stanowczo za dużo i kuchenka poszła do szały i wróciłem do grzania małą kuchenką gazową. Ale koledzy wyżej napisali dobrze, skoro nie ogranicza Cię budżet to kup sobie od razu coś porządnego bo te pojemności kociołków są sporo za małe i zacznie Cię drażnić, chociaż ja teraz swojego stawiam w kuchni kapie sobie powolutku mogę się zająć normalnymi domowymi sprawami i cały czas mieć sprzęt na oku. Na moje potrzeby w zupełności wystarcza tygodniowo potrafię puścić na tym a i nawet 70 l nastawu a kociołek mam mniejszy o 5 litrów.Szymciu pisze:Druga sprawa - widzę, że podobnie jak ja używasz małej kuchenki elektrycznej (czy może to indukcja).
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Chodzi o to, żeby nie zawężać radykalnie przelotu par z deflegmatora do chłodnicy Liebiga, lub z deflegmatora do kotła, bo ci go będzie zalewać.
Nie. Zygmunt pisze o średnicy przelotowej par deflegmatora. Na przelot par w chłodnicy Liebiga jak najbardziej rurka o średnicy mniejszej o 10 mm, od średnicy płaszcza się nadaje.Szymciu pisze:Srednica odstojnika jest mniejsza o 10 mm od średnicy deflegmatora co dawało by mi 5mm z każdej strony - domyslam się że objętość całkowita może być zdeka za mała. To mi chcesz powiedzieć?
Chodzi o to, żeby nie zawężać radykalnie przelotu par z deflegmatora do chłodnicy Liebiga, lub z deflegmatora do kotła, bo ci go będzie zalewać.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Szymciu, czy dobrze rozumiem że chcesz zrobić coś podobnego do tego co pokazał kolega boxer1981228, czyli rurkę z odstojnika nadstawić na posiadany deflegmator i obudować ją dodatkowym płaszczem wodnym, tak by uzyskać sekcję schładzającą pary przed ich wyjściem na chłodnicę?
Jeśli tak, to kombinujesz doskonale
Co więcej, spokojnie możesz użyć rury po odstojniku jako płaszcza, a do środka dać fragment rury o jeszcze ciut mniejszej średnicy, tu warunek: nadal większej niż przekrój rurki w spirali chłodnicy, warunek drugi, rurki wewnątrz tej chłodnicy Liebiga już niczym nie wypełniasz. Jednym zdaniem - tak by przekroje zmniejszały się w kierunku ujścia ze sprzętu.
Jeśli tak, to kombinujesz doskonale
Co więcej, spokojnie możesz użyć rury po odstojniku jako płaszcza, a do środka dać fragment rury o jeszcze ciut mniejszej średnicy, tu warunek: nadal większej niż przekrój rurki w spirali chłodnicy, warunek drugi, rurki wewnątrz tej chłodnicy Liebiga już niczym nie wypełniasz. Jednym zdaniem - tak by przekroje zmniejszały się w kierunku ujścia ze sprzętu.
-
- Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
- Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
- Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Tak właśnie planuję zrobić.
I tak ciągnąc temat - czy lepiej zrobić 2 odpływy wody (osobne z każdej chłodnicy) czy połączyć je w jeden (widziałem, że niektórzy mają połączone odpływy. Na łączeniu obu chłodnic zamontować zawór regulujący przepływ przez Liebiga.
Czy istnieje duża zależność przy znacznie przydławionym przepływem przez 1 chłodnicę a jego całkowitym otwarciem?
Myślę, że im większy przepływ, tym lepsze schładzanie - a gdy kapanie przez to zwolni to trzeba znaleźć "złoty środek" pomiędzy przepływem a moca grzania?
I tak ciągnąc temat - czy lepiej zrobić 2 odpływy wody (osobne z każdej chłodnicy) czy połączyć je w jeden (widziałem, że niektórzy mają połączone odpływy. Na łączeniu obu chłodnic zamontować zawór regulujący przepływ przez Liebiga.
Czy istnieje duża zależność przy znacznie przydławionym przepływem przez 1 chłodnicę a jego całkowitym otwarciem?
Myślę, że im większy przepływ, tym lepsze schładzanie - a gdy kapanie przez to zwolni to trzeba znaleźć "złoty środek" pomiędzy przepływem a moca grzania?
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Ja mam rozdzielone obiegi wody, w wężyk doprowadzający wstawiłem zwykły trójnik i na wężyki dolotu wody dodatkowo założyłem zaworki do regulacji przepływu. Na chłodnicę mam ustawiony przepływ tak żeby destylat miał 20 stopni co daje mi w miarę dobry pomiar procentów.
-
- Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
- Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
- Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Mam parę pytań do kolegi boxer1981228:
1) Jaką masz średnicę deflegmatora i chłodnicy na wyjściu z niego? Wysokość owego zestawu?
2) Jaką moc potrafisz uzyskać przy pierwszym gotowaniu (ja nie mogę przejść przez 80% na starcie - czasami mniej)?
3) Jaki urobek otrzymujesz (zakładając 18% wkład - teoretycznie) oraz jaki czas potrzebujesz, aby zacząć i skończyć proces?
4) Ostatnie pytanie odnosi się do prędkości odbioru (kropli/sek. - ml/min itp)?
Boże bym zapomniał:
Jak masz połączoną kolumne z pokrywą i jaki jest jej ciężar?
Za mam na wyjściu fi19 bo bałem się o ową pokrywę, że nie da rady większego otworu zrobić.
1) Jaką masz średnicę deflegmatora i chłodnicy na wyjściu z niego? Wysokość owego zestawu?
2) Jaką moc potrafisz uzyskać przy pierwszym gotowaniu (ja nie mogę przejść przez 80% na starcie - czasami mniej)?
3) Jaki urobek otrzymujesz (zakładając 18% wkład - teoretycznie) oraz jaki czas potrzebujesz, aby zacząć i skończyć proces?
4) Ostatnie pytanie odnosi się do prędkości odbioru (kropli/sek. - ml/min itp)?
Boże bym zapomniał:
Jak masz połączoną kolumne z pokrywą i jaki jest jej ciężar?
Za mam na wyjściu fi19 bo bałem się o ową pokrywę, że nie da rady większego otworu zrobić.
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Ad1) średnica deflegmatora fi 28 , długość płaszcza 12 cm, wysokość samej kolumienki 65 cm. Nad płaszczem przejście na rurkę fi 18 (ta wygięta w dół) na końcu redukcja 18x15 potem wlutowana rurka fi 10. Chłodnicę mam szklaną i podłączam ją za pomocą kawałka wężyka silikonowego.
Ad2,3) Sprzęt może mały ale potrafi sporo jak puszczałem na tym nastawy cukrowe to najpierw robiłem szybki odpęd i dopiero 2 gotowanie sprzęt jest wypełniony SP i bez problemu uzyskałem 95% i to od początku do końca procesu. Przy smakówkach spokojnie mogę podbić nawet i do 90 % z pierwszego gotowania, ale powolutku 2 krople na sekundę. Po to mam założony zaworek do regulacji wody aby sobie ustawić przepływ wody przez płaszcz co daje mi utrzymanie stałego procentu przez cały proces przeważnie celuję w 70%. Cały proces od a do z to jakieś 5-6 godzin.
AD4) Nigdy nie sprawdzałem wydajności, po prostu sobie kapie powolutku i tyle. Jedyne co sprawdzam to ilość uzyskanego alko z 1 kg cukru.
Otwór w pokrywce jest fi 28 na początku nie było połączenia sztywnego. Teraz wygląda tak:
Do rurki dolutowana nakrętka, w środku rurka z gwintem i od dołu podkładka z maty silikonowej 3mm i dokręcone drugą nakrętką. Ile to waży nie mam pojęcia, pokrywka wytrzymuje i nic nie przepuszcza.
Ad2,3) Sprzęt może mały ale potrafi sporo jak puszczałem na tym nastawy cukrowe to najpierw robiłem szybki odpęd i dopiero 2 gotowanie sprzęt jest wypełniony SP i bez problemu uzyskałem 95% i to od początku do końca procesu. Przy smakówkach spokojnie mogę podbić nawet i do 90 % z pierwszego gotowania, ale powolutku 2 krople na sekundę. Po to mam założony zaworek do regulacji wody aby sobie ustawić przepływ wody przez płaszcz co daje mi utrzymanie stałego procentu przez cały proces przeważnie celuję w 70%. Cały proces od a do z to jakieś 5-6 godzin.
AD4) Nigdy nie sprawdzałem wydajności, po prostu sobie kapie powolutku i tyle. Jedyne co sprawdzam to ilość uzyskanego alko z 1 kg cukru.
Otwór w pokrywce jest fi 28 na początku nie było połączenia sztywnego. Teraz wygląda tak:
Do rurki dolutowana nakrętka, w środku rurka z gwintem i od dołu podkładka z maty silikonowej 3mm i dokręcone drugą nakrętką. Ile to waży nie mam pojęcia, pokrywka wytrzymuje i nic nie przepuszcza.
-
- Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
- Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
- Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
No i jestem w trakcie 5 nastawu ŁKZWJ.
Użyłem swojej starej kuchenki 2 palnikowej (duży niesprawny - toczę bój ze sprzedawcą, aby ją zareklamować, chociaż już dawno jej zakup się zwrócił )
Grzałem z małymi przerwami 2,5 h. Szlak mnie już trafiał. No cóż zrobić, trzeba zmienić zasadę działania albo źródło grzania.
Nie wiem dlaczego, ale zaczęło kapać dopiero, gdy temp. w kotle doszła do 95*C. Czy to wina zbyt mocno ubitego wypełnienia?
Temp. ustabilizowała się na poziomie 82,3*C +/- 0,2*C. Jak wspominałem wcześniej, na nowej kuchence ceramicznej praca odzwierciedla się w intensywności kapania, na tej starego typu jest stabilnie ale bez szału.
Grzeje na maxa, czyli 1000W (oczywiście grzanie cykliczne).
Kolejna zarwana noc, GOD DAMN
Im więcej uwag otrzymuję i czym więcej studiuję ten temat, coraz bardziej korci mnie do tej wspomnianej przeróbki. Ale, że nie użytkuję jej tylko i wyłącznie sam, muszę zacisnąć zęby i cierpliwie czekać. W głowie rodzą mi się kolejne rozwiązania. Nie mogę się doczekać
Użyłem swojej starej kuchenki 2 palnikowej (duży niesprawny - toczę bój ze sprzedawcą, aby ją zareklamować, chociaż już dawno jej zakup się zwrócił )
Grzałem z małymi przerwami 2,5 h. Szlak mnie już trafiał. No cóż zrobić, trzeba zmienić zasadę działania albo źródło grzania.
Nie wiem dlaczego, ale zaczęło kapać dopiero, gdy temp. w kotle doszła do 95*C. Czy to wina zbyt mocno ubitego wypełnienia?
Temp. ustabilizowała się na poziomie 82,3*C +/- 0,2*C. Jak wspominałem wcześniej, na nowej kuchence ceramicznej praca odzwierciedla się w intensywności kapania, na tej starego typu jest stabilnie ale bez szału.
Grzeje na maxa, czyli 1000W (oczywiście grzanie cykliczne).
Kolejna zarwana noc, GOD DAMN
Im więcej uwag otrzymuję i czym więcej studiuję ten temat, coraz bardziej korci mnie do tej wspomnianej przeróbki. Ale, że nie użytkuję jej tylko i wyłącznie sam, muszę zacisnąć zęby i cierpliwie czekać. W głowie rodzą mi się kolejne rozwiązania. Nie mogę się doczekać
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Chłopie, zmień źródło grzania, albo przerabiaj kuchenkę. Szkoda by było, gdyby ten szlag trafił cię na amenSzymciu pisze:Grzałem z małymi przerwami 2,5 h. Szlak mnie już trafiał. No cóż zrobić, trzeba zmienić zasadę działania albo źródło grzania.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
- Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
- Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Dokładnie tak jak mówisz. NA tym małym palniku grzało się niemiłosiernie długo. Jedyny "+" w tym wszystkim to taki, iż nawet przy potencjometrze odkręconym na max kapało dosyć stabilnie (KAPAŁO - bo inaczej tego opisać nie można). Urobek wyszedł na poziomie 1,7 l o mocy 67%. Z pogonami dałem sobie spokój o godz. 01:30. Nie jestem zachłanny (jeszcze rok temu działałem w myśl zasady "byle jak najwięcej") i to co wczoraj (w zasadzie dzisiaj) otrzymałem w zupełności zaspokaja mój apetyt, bo jak wiadomo ŁKZWJ cza robić "cyklicznie". Tak więc suma sumarum, grosz do grosza i nazbiera się całkiem niezła objętość do zaprawienia.
Tak jak koledzy wspominali wcześniej, moje skromne 17l (mowa o szybkowarze) należy szybko zmienić na konkretną objętość.
Naprawdę żałuję, że jak kupowałem ten "sprzęt" nie trafiłem wcześniej tutaj na AD. Wprawdzie nie miałem się na kim wzorować, gdyż aparat wuja, na którym robiłem 1 raz w życiu, składał się z kany i 3 odstojników z chłodnicą w beczce 120l.
Cóż, ewolucja postępuję a ja dalej w lesie (o ile do niego już wlazłem) - także dzięki za rady i zabieram się do dalszego studiowania.
P.S.
Czy to, że zaczęło kapać przy 95*C w kotle i długim przebijaniu przez wypełnienie zależy od jego stopnia ubicia? Bo u mnie trwa to troszeczkę długo.
Tak jak koledzy wspominali wcześniej, moje skromne 17l (mowa o szybkowarze) należy szybko zmienić na konkretną objętość.
Naprawdę żałuję, że jak kupowałem ten "sprzęt" nie trafiłem wcześniej tutaj na AD. Wprawdzie nie miałem się na kim wzorować, gdyż aparat wuja, na którym robiłem 1 raz w życiu, składał się z kany i 3 odstojników z chłodnicą w beczce 120l.
Cóż, ewolucja postępuję a ja dalej w lesie (o ile do niego już wlazłem) - także dzięki za rady i zabieram się do dalszego studiowania.
P.S.
Czy to, że zaczęło kapać przy 95*C w kotle i długim przebijaniu przez wypełnienie zależy od jego stopnia ubicia? Bo u mnie trwa to troszeczkę długo.
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Musisz sprawdzić termometr na wrzącej wodzie może cię okłamywać w wysokiej temperaturze, jeden z moich okłamywał nawet o 4 stopnie. A to że odbierałeś kropelkowo to dobrze im wolniej tym czyściej. Niestety taka specyfika sprzętu. Tak jak pisałem wcześniej włączam rano i sobie pyrka 5-6 h a ja w tym czasie np obiad robię i sprzęt mam cały czas na oku. A w te 5-6 h można spokojnie całego kega 30 przepuścić na spiryt:) To że zaczęło kapać bardzo późno może jeszcze znaczyć że wsad po prostu był nisko procentowy im niższy procent nastawu tym później zaczyna kapać. Możesz sobie sprawdzić ile % miał wsad za pomocą rybki, zerknij tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/post11 ... ml#p110086
http://alkohole-domowe.com/forum/post11 ... ml#p110086
-
- Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
- Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
- Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
- Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
- Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
No i tak jak kolega boxer1981228 mówił, termometr po umieszczeniu we wrzątku pokazywał coooda. Wskazówka bujała się w górę i w dół jakby była pod wpływem %
Od razu wymieniłem na inny (dobrze że miałem zapasowy) i teraz kłamstwa się skończyły.
Już działam z przeróbką maszynki grzewczej, montuję regulator a wywalam termostat. Przyznam jednak, że powoli dochodziłem do wprawy w obsłudze mojego sprzętu.
Od razu wymieniłem na inny (dobrze że miałem zapasowy) i teraz kłamstwa się skończyły.
Już działam z przeróbką maszynki grzewczej, montuję regulator a wywalam termostat. Przyznam jednak, że powoli dochodziłem do wprawy w obsłudze mojego sprzętu.
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Nie mam jednak pojęcia jak destylować na kuchence gazowej, żeby było bezpiecznie. Może ktoś jednak pomoże?
Witam, dostałem podobny sprzęt w prezencie. Nie ma jednak odstojnika z termometrem, czyli wszytko jest połączone tak jak sugerujesz. Jak rozumiem jedyna możliwość wykorzystania takiego szybkowaru to zabawa z alkoholomierzem. Szukam na forum jakichś starszych porad, ale nie mogę znaleźć. To mój pierwszy zestaw i tak jak pisałem prezent, więc szkoda byłoby zmarnować. Chyba do nauki wystarczy.PETER29 pisze:Ten termometr włóż w pokrywkę szybkowaru, tylko tam spełni swoją rolę, czyli pokaże ile dobroci jeszcze zostało w kotle. Odstojnik wytnij i połącz chłodnicę do szybkowaru.
Nie mam jednak pojęcia jak destylować na kuchence gazowej, żeby było bezpiecznie. Może ktoś jednak pomoże?
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Starszych porad? Ale w jakim celu? Przeczytaj cały temat - przemyśl sprawę dorobienia/dokupienia deflegmatora czy to szklanego czy miedzianego jak np. u użytkownika boxer1981228 lub w tym temacie: http://alkohole-domowe.com/forum/ramzol ... 12311.html ) i zabieraj się za praktykę, a w wolnych chwilach dalej zagłębiaj się w lekturze forum, bo jeżeli nawet dany temat nie przyda Ci się teraz to z czasem może okazać się pomocny np. po zmianie aparatu na coś lepszego.
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
- Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
- Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
- Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Ja jako użytkownik tego rodzaju sprzętu powiem ci, że przerabiałem w konfiguracji bez deflegmatora. Jeżeli jeszcze go nie masz, to dokup/dorób bo efekt końcowy na pewno ulegnie polepszeniu.
Co i tak nie zmienia faktu, że tego rodzaju aparatura szybko przeradza się w apetyt na coś o wiele lepszego - chociażby takie jak w podanym linku dotyczącego kolegi RAMZOL'a.
Ale na start powinno wystarczyć. Kilka procesów, lektury na forum, a sam zobaczysz jak apetyt rośnie w mirę jedzenia.
Co i tak nie zmienia faktu, że tego rodzaju aparatura szybko przeradza się w apetyt na coś o wiele lepszego - chociażby takie jak w podanym linku dotyczącego kolegi RAMZOL'a.
Ale na start powinno wystarczyć. Kilka procesów, lektury na forum, a sam zobaczysz jak apetyt rośnie w mirę jedzenia.
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Dzięki za szybki odzew, spróbuję najpierw z tym sprzętem, czas stracić "dziewictwo". Pytanie praktyczne:
Jak kontrolować temperaturę - jeśli konieczny jest termometr to jaki i w jaki sposób go zamontować (wywiercić dziurę w garze?). Czy ewentualnie ktoś może podać mi parę wskazówek jak bezpiecznie wykorzystać ten sprzęt na pierwszy raz. Na razie zrozumiałem tyle że pierwsze 50 ml lepiej wylać, ale w którym momencie zakończyć kapanie?
Jak kontrolować temperaturę - jeśli konieczny jest termometr to jaki i w jaki sposób go zamontować (wywiercić dziurę w garze?). Czy ewentualnie ktoś może podać mi parę wskazówek jak bezpiecznie wykorzystać ten sprzęt na pierwszy raz. Na razie zrozumiałem tyle że pierwsze 50 ml lepiej wylać, ale w którym momencie zakończyć kapanie?
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Masz tu 2 zdjęcia z mojego szybkowaru może coś pomogą:
Temperatura na termometrze umiejscowionym w kotle powie Ci ile jeszcze alko zostało do odparowania. Pracując na tego typu sprzętach najlepiej nastawić się na produkcję jakiś smakówek. Spirytu na tym nie zrobisz (mnie się udało osiągnąć 95 ). Na tego typu sprzętach tylko i wyłącznie delikatne grzanie i odbiór kropelkowy 2-3 krople na sek. Tak jak pisałeś pierwsze 50 ml w kanał jeszcze ze 80-100 ml do ponownego gotowania reszta serce, niestety tu musisz sam zadecydować kiedy zacznie kapać ten właściwy alkohol no i kiedy skończy kapać to smaczne i zacznie się pogon. Jak masz więcej pytań to wal jak w dym postaramy się pomóc
Temperatura na termometrze umiejscowionym w kotle powie Ci ile jeszcze alko zostało do odparowania. Pracując na tego typu sprzętach najlepiej nastawić się na produkcję jakiś smakówek. Spirytu na tym nie zrobisz (mnie się udało osiągnąć 95 ). Na tego typu sprzętach tylko i wyłącznie delikatne grzanie i odbiór kropelkowy 2-3 krople na sek. Tak jak pisałeś pierwsze 50 ml w kanał jeszcze ze 80-100 ml do ponownego gotowania reszta serce, niestety tu musisz sam zadecydować kiedy zacznie kapać ten właściwy alkohol no i kiedy skończy kapać to smaczne i zacznie się pogon. Jak masz więcej pytań to wal jak w dym postaramy się pomóc
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Przemyślałem, mogę Ci go za Free ale wypożyczyć. Pięknie sobie poradził dzisiaj z tym zacierem na burbona. Pamiętasz te cyrki co miałem z nim wcześniej? gr000by miał rację z tym przegrzewaniem. Postawiłem to na indukcję gdzie grzało się całe dno i bajka. Wlałem 10 l zacieru nawet troszkę na gęsto mieszałem kilka razy potem pokrywka, woda na płaszcz i sobie leciało 80 cały czasramzol pisze:Za OT nas opier... ale co tam. Za ile??
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie
Kochany kolego stał i się kurzył a Ty korzystasz i masz radość. Niestety z wiekiem(forumowym) człowiek zaczyna zwracać uwagę na rozmiar i wie, że fi jednak ma znaczenie . Jak będę w potrzebie to się uśmiechnę
PS. Fajnie, że się dzielisz
PS. Fajnie, że się dzielisz
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.