Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Jestem w trakcie budowy kolumny i mam pytanie. Jaką objętość powinno mieć jeziorko? Teoretycznie powinno być jak najmniejsze, ale jakie przy takich założeniach: - keg 30 l, grzałka 2 kW + reg - kolumna pionowa 120 cm (do jeziorka), fi 5 cm
Zrobiłbym naprawdę małe, ale martwi mnie brak pionu kolumny (poziomica po zmianie miejsca) i w związku z tym zmiany parametrów pracy zestawu. Gdyby było nieistotne to co w/w to ile proponujecie?
Pojemność jeziorka nie ma wielkiego znaczenia. Robimy takie jakie wymaga średnica kolumny.
W zasadzie nigdy nad tym nie myślałem choć pytanie jest dobre.
Nie napisałeś jaki system chcesz budować.
Pochyłe płytki ustawia się pod kątem około 45o - im mniejszy kąt tym mniejsza objętość jeziorka. Mały kąt nic nie daje a wręcz sprawia trudności z wmontowaniem spływu refluksu na upchanie kolumny.
Na oko (inaczej nie umiem) myślę, że pojemność jeziorka waha się w granicach ~15ml-~30ml (zależnie od średnicy głowicy).
Pamiętaj, że destylat w jeziorku jest ciągle mieszany, częściowo odparowany i wylewany (powraca) do kolumny - tam nic się nie zatrzyma aby zapaskudzić spirytus.
Może napisz o jakim systemie myślisz wtedy łatwiej będzie coś odpowiedzieć ale te 15-30ml odnosi się z grubsza do kolumn od fi 40mm do fi 60mm.
AAbratek wygląda tak:
Załącznik:
aabratek0.jpg
Tu nie możesz pochylić chłodnicy zbyt płasko bo destylat może wypływać w 'lewo'
Tamka ma być taka byś mógł wygodnie odprowadzać destylat z jeziorka do kolumny.
Bokakob (pochyłe płytki) tak:
Załącznik:
bokakob.JPG
Odległość między płytkami można trochę zmniejszyć.
Jak widzisz 1ml czy 5ml nie ma znaczenia.
Co Ci wyjdzie będzie dobre tyle, że nie wiemy co proponujesz...
J
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Z moich doświadczeń wynika, że najlepsze jest takie jeziorko, którego prawie ni ma- u mnie jest ~5ml, a spokojnie mogłoby być mniejsze.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Kolego stylus tu 'leży ten pies pogrzebany'. Nie znamy wymiarów ani systemu, który masz na myśli.
Ja mam kolumnę (Bokakob pochyłe płytki) s/s 75mm. Płytki dałem ze stali nierdzewnej i nie było łatwo je tam wsadzić (mam w dolną płytkę wspawaną rureczkę do refluksu) już nie pamiętam ale kilka słów relaksujących padło .
Sprawdzałem strzykawką i wydaje mi się, że u mnie jeziorko jest dość pojemne (bliżej 25ml). Nie jest to aż tak istotne bo skropliny w jeziorku są ciągle wymieniane.
Co ciekawe to fakt, że nasz geniusz Bokakob skonstruował przepiękny kompromis kolumny 'półeczkowej'. Gdy będziemy zmniejszać kąt płytek (do zera - trudności z regulacją refluksu) to zostanie nam jedna i wtedy takich potrzeba minimum 10-12.
Myślę, że można uzgodnić, że pojemność nie jest aż tak ważna. Te 5ml czy 30 ml jest kwestią metody konstrukcji.
W systemie Aabratek'a chłodnica jest bardzo pochylona i tam zawsze będzie więcej destylatu niż w systemie Bokakob.
Ja uważam, że, o ile pytanie jest dobre, detale odpowiedzi pozostają sprawą techniczną - możliwością wykonania i spekulacji.
Dopóki nie zobaczymy Twojej propozycji odpowiedzi pozostają spekulacją...
Szybkiego Powódzenia J
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Hej kolego Stylus widzę tu coś oryginalnego! Jeśli będziesz miał chwilę czasu opisz tą ciekawą konstrukcję - już mi się podoba .
7ml to 7ml. Tyle masz i to jest poprawna objętość. Jeziorko służy tylko do zbierania skroplin i wysyłania ich części np. 3/4 z powrotem do kolumny.
Zbyt mała pojemność jeziorka a w zasadzie bardziej zbyt ciasny (za mały zaworek) może być problemem gdyby sprzęt używany był czasami jako pot still (0% refluksu). Widzę, że odpływ masz (?) fi 10mm więc tego problemu nie będzie.
Czekamy na wyniki te oczywiście po pierwszej destylacji wody z octem czy nawet samej wody.
J
Jeziorko (świetna i przyjemna nazwa ) jest słabym punktem systemu LM. Mieszanie się frakcji nie służy jakości rektyfikatu. Według mnie należy dążyć do jego minimalizacji[...].
Ostatnio edytowano czwartek, 9 cze 2011, 14:03 przez Zygmunt, łącznie edytowano 1 raz
Wyjasnij jak chcesz zbudować LMa ze zlikwidowanym jeziorkiem...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości