Jaka ilość płynu zostaje w naczyniu po psocie (około)

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

artur_w90
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 6 gru 2013, 18:16

Post autor: artur_w90 »

A ja mam podobne pytanie, ale z tą różnicą, że chciałbym wiedzieć ile dokładnie zostanie.
Czy znacie jakiś wzór na obliczenie ilości destylatu i cieczy wyczerpanej przyjmując dane:
surówka: 30 litrów- 12%
destylat - 95%
ciecz wyczerpana - 1% nie oddestylowanego etanolu.
Czy da się obliczyć objetości cieczy wyczerpanej jakimś sprytnym wzorem. Obliczenie objętości destylatu przy założeniu 100% wydajności to prosta sprawa, ale nie umiem wymyślić rozsądnego rozwiązania dla powyższego problemu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”