jak zwiększyć ilość odbioru na godzine na pot-stillu
-
Autor tematu - Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Witam. Posiadam pot stila, keg 50l, ( keg 100l czeka tylko na gwint i teraz to będzie podstawa), rura 60,3 pusta w środku, chłodnica 40cm z rury 60,3 a w środku 4m gładkiej rurki fi 8. Wszystko oczywiscie kwasówka. Grzeję na taborecie 7kw. Przy maksymalnym grzaniu jakiś win które przynoszą mi znajomi za pierwszym razem odbieram 4,5l/h Powiedzcie mi, co zrobić żeby ten odbiór zwiększyć? Wystarczy dać większy taboret np. 15kw czy trzeba gdzieś średnicę zwiększyć? Kolegą nie zależy na jakości, wiadomo. Ma tylko kopać w łeb A mi nie chcę się gotować godzinami tylko jak najszybciej. Co zrobić żeby odbiór podwoić?
-
Autor tematu - Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
Autor tematu - Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
Autor tematu - Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine
Kolego wojs 40, przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy post i zobacz co tam jest napisane o jakości Pozatym, przekonałem się, że jak odbierasz szybciej, to dłużej czekasz aż dojdzie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 mar 2015, 10:42 przez ziemba12345, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine
Jak ma być to tylko "odpęd" to wystarczy zwiększyć grzanie albo np. wymienić grzanie z gazowego na elektryczne(o tej samej mony nominalnej) i ocieplić zbiornik. Jeżeli jednak planujesz chociaż częściowo rektyfikować(planujesz wypełnić kolumnę) to wypadałoby zwiększyć też średnicę, bo może się okazać, że zacznie zalewać.
-
Autor tematu - Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
Autor tematu - Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
-
Autor tematu - Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine
Panowie, widzę, że nie macie zbyt dużo wiedzy co do pracy na potstilu więc po co ten spam? Mam u siebie porzeczkę, jedną flaszkę, ciągniętą drugi raz 6l/h i w smaku jest dobra. Nie wyśmienita ale nie ma jej nawet co porównywać do zwykłego bimbru. Napewno byście się zdziwili. Oczywiście na początku była nie do picia, ale po roku jak najbardziej.
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 mar 2015, 17:01 przez ziemba12345, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
Autor tematu - Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine
Aronia, nie wiem jakie stężenie wrzucam do kega. Co mi podrzucą to przegotuje. Teraz przywiezli mi różne zlewki. Teraz jak gotowałem na max. czyli 4,5lh to zaczynało się od 70% i ciągnę do ok. 20% Za drugim razem leciało 6l/h i zaczynało się od. ok. 85% i skonczyłem odbierać przy ok. 50%. Smierdzi to niemiłosiernie, ale mówie wam, że zostawiłem sobie kiedyś flaszke takiego urobku z porzeczek i po roku jak otworzyłem to był naprawde dobry trunek o bardzo intensywnym porzeczkowym zapachu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 mar 2015, 17:01 przez ziemba12345, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine
No, nie dziwię sięziemba12345 pisze:Smierdzi to niemiłosiernie,
I jakoś ci nie wierzęziemba12345 pisze:zostawiłem sobie kiedyś flaszke takiego urobku z porzeczek i po roku jak otworzyłem to był naprawde dobry trunek o bardzo intensywnym porzeczkowym zapachu.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine
Sprubuj tak kiedyś zrobić to się przekonasz. Nie mówię, że towar jest pyszny, ale spokojnie do wypicia. Ja ogólnie odbieram szybko w porównaniu do innych bo 2,5-3l/h i nie narzekam na smak. Oczywiście towar musi postać min. te pół roku. Poczekam aż dojdą do mnie próbki od Wawaldka to wtedy będę miał jakieś porównanie. Jak chcesz to mogę podesłać Ci próbke towaru odbieranego 6l/h i wtedy powiesz czy to takie niepijalne jest. Jak cuś to podaj adres na pw.
-
Autor tematu - Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine
U mnie z jabłek na krótkiej leciało jakieś 1. 5l na h takiego z 85% przy utrzymanym refluksie. Po rozrobieniu do 45% po dniu aromat i smak antonówki cudowny, wręcz boski. Wszyscy aż nie wierzyli. Więc uważam że warto raz, a dobrze.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
Autor tematu - Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine
No właśnie o to chodzi, że ja go nie chcę pić odrazu Ja piję 3-4 razy w roku. Wszystko co zrobiłem wcześniej i to co teraz zrobię zlewam do beczek których kilka zakupiłem i nie ruszam przez rok. Potem próba i znowu rok czekania. I tak co roku aż do 18.urodzin mojego syna. Chyba, że coś się będzie działo to wcześniej zleję. Także jeżeli chodzi czekanie na trunek to widzisz, że nigdzie mi się nie spieszy A jak mogę gotować 2 dni zamiast 5 to wolę 2. Pozatym jest zassda, że trunki typu śliwowica, calvados itp. nadają się do picia po 2 latach leżakowania a nie po tygodniujurek1978 pisze:Spieszno to chodzi o to żeby towar był od razu nadający do picia a nie po pół roku jak odstoi swoje .
Jakbyś wydestylował dobry towar to tego samego dnia byś go mógł wypić.
-
- Posty: 713
- Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 232 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine
Ja na aabratku odbieram 2 litry w około 50 minut ale spirytusu.
Tyle że przy keg-u 30 L to mam 4,5-5,0 litrów spirytusu do odbioru więc nie mam się gdzie spieszyć bo ile mogę przyspieszyć ? 30 minut ?
A jak masz tempo odbioru 4,5 litra na godzinę to chyba keg masz 100 litrów ?
Bo przy takim odbiorze bym miał wszystko odebrane w godzinę
Tyle że przy keg-u 30 L to mam 4,5-5,0 litrów spirytusu do odbioru więc nie mam się gdzie spieszyć bo ile mogę przyspieszyć ? 30 minut ?
A jak masz tempo odbioru 4,5 litra na godzinę to chyba keg masz 100 litrów ?
Bo przy takim odbiorze bym miał wszystko odebrane w godzinę
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine
On nie odbiera czysty. On odbiera niższego %. Odbiera bimberek.
Jeszcze co do Calvadosu się zgodzę, to do sliwowicy nie. Mam w domu z wojaży jakieś 6 butelek palinki. Jest i czysta i złota. Starzenie alkoholu nie zawsze wpływa na +. Zamiast lekkich aromatów i nut owocowych masz ciężkie. Tylko ty ich przy takim odbiorze nigdy nie zauważysz. Spróbuj raz delikatnie odbierać, dać trochę miedzi by oczyścić destylat i poczytać chociaż wątki kol. Kucyka. CZAS I DĄB z byle czego nie zrobią eliksiru.
Jeszcze co do Calvadosu się zgodzę, to do sliwowicy nie. Mam w domu z wojaży jakieś 6 butelek palinki. Jest i czysta i złota. Starzenie alkoholu nie zawsze wpływa na +. Zamiast lekkich aromatów i nut owocowych masz ciężkie. Tylko ty ich przy takim odbiorze nigdy nie zauważysz. Spróbuj raz delikatnie odbierać, dać trochę miedzi by oczyścić destylat i poczytać chociaż wątki kol. Kucyka. CZAS I DĄB z byle czego nie zrobią eliksiru.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine
jurek1978 tylko u Ciebie te 2l w 50 minut spirytusu to w przeliczeniu na alkohol 100% to jakieś 2,3l/h, a u ziemba12345 te 4,5l/h po przeliczeniu na 100% alkohol też średnia wyjdzie podobna, bo u Ciebie leci 96+% a u niego średnio o połowę mniej przy pierwszym razie.
ziemba12345 mam 1 pytanie: czy uważasz, że alkohole robione powoli(dokładniej dzielone) nie zyskują z czasem?
ziemba12345 mam 1 pytanie: czy uważasz, że alkohole robione powoli(dokładniej dzielone) nie zyskują z czasem?
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine
Mnie nie musisz tego tłumaczyć Jeżeli ktoś się nastawia na dłuższe "leżakowanie" to może zrobić trochę bardziej zanieczyszczone, bo z czasem nabierze to trochę ogłady - ale, że to będzie "super" smaczne i będzie tylko pachniało owocami i ewentualnie beczką to mnie nie przekona. Oczywiście jeżeli ktoś "ostro" dzieli ten urobek to będzie "dobre", bo przy tej prędkości i kegu nie wyobrażam sobie np. z pełnego kega 50-tki oddzielać 0,2 na przedgony(a i 0,5l nie wiem czy byłoby za mało), podobnie z pogonami - zbierania wszystkiego razem zamiast dzielenia na mniejsze przy tym tempie jakoś sobie nie wyobrażam.
-
Autor tematu - Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine
Panowie, ale o co ta cała dyskusja? Na początku napisałem, że chcę zwiększyć odbiór bo chce robić jak najszybciej nie patrząc na jakość. Ma mieć procent i kopać w łeb i tyle. Potem napisałem, że robiąc dla siebie odbieram 2,5-3l/h ok.80% a Wy piszecie o jakiś 4,5l/h i że to syf i wogóle. A kolega który odbiera 2l/50min. spirytusu robi dobry towar. To jak to jest? Te pare minut prędkości odbioru robi taką różnicę? Może przeczytajcie wszystko jeszcze raz, od pierwszego postu i wtedy zweryfikujecie swoje wypowiedzi.
Aronia, a dlaczego mają nie zyskiwać?.Czas wszystko polepsza. Mam śliwowicę pędzoną tylko raz w tempie niecały litr na godzinę. Na początku była średna a po roku jest bardzo dobra.
Aronia, a dlaczego mają nie zyskiwać?.Czas wszystko polepsza. Mam śliwowicę pędzoną tylko raz w tempie niecały litr na godzinę. Na początku była średna a po roku jest bardzo dobra.
-
- Posty: 713
- Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 232 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine
No zasadniczo odpowiedź na swoje pytanie już słyszałeś.
Szybszy odbiór można uzyskać poprzez zwiększenie mocy grzania.
Oraz poprzez zwiększenie średnicy rury.
Zwiększając oba parametry będziesz w stanie znacząco przyspieszyć odbiór. Ale na ile to sam się przekonasz
Szybszy odbiór można uzyskać poprzez zwiększenie mocy grzania.
Oraz poprzez zwiększenie średnicy rury.
Zwiększając oba parametry będziesz w stanie znacząco przyspieszyć odbiór. Ale na ile to sam się przekonasz
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine
2l w 50 minut i zmniejsza, tak aby temperatura była stabilna - przy rektyfikacji można wyczyścić prawie wszystko z użyciem wypełnienia, każda półka teoretyczna to kolejne oczyszczenie(i wzmocnienie) produktu. U Ciebie takich "aktów oczyszczenia" przy pot-stillu i takiej prędkości jest niewiele o czym świadczy otrzymywany procent(który z czasem spada). Jeżeli jednak ktoś potrafi odpowiednio "odciąć" - co jest zanieczyszczeniem, a co już aromatem to bez względu na aparat otrzyma dobry produkt. A w przypadku umiejętnego korzystania z trochę bardziej rozbudowanych aparatur można wyciągnąć więcej czystszego(ale też aromatycznego) z tego samego wsadu.
Ja np. nie wyobrażam sobie, że nie miałbym możliwości "rozbudowanej" kontroli nad procesem(np. mogę tylko zmieniać moc grzewczą) i działa to "samo sobie" - ja grzeję i jakie wyjdzie z kotła takie się skropli, żadnych termometrów, refluksów itp, bo dla mnie w żadnym wypadku nie ma "kopać w łeb i tyle". Dla mnie to ma "pachnieć/smakować" jak to jest "smakówka", a jak ma być "czyste"(jak spirytus) to ma być czyste. Bo jak coś "śmierdzi" to śmierdzi - i od kogo by to nie było to mu to powiem wprost, a jak sam takie zrobię to się będę za to wstydził jak kogoś poczęstuje .
Ja np. nie wyobrażam sobie, że nie miałbym możliwości "rozbudowanej" kontroli nad procesem(np. mogę tylko zmieniać moc grzewczą) i działa to "samo sobie" - ja grzeję i jakie wyjdzie z kotła takie się skropli, żadnych termometrów, refluksów itp, bo dla mnie w żadnym wypadku nie ma "kopać w łeb i tyle". Dla mnie to ma "pachnieć/smakować" jak to jest "smakówka", a jak ma być "czyste"(jak spirytus) to ma być czyste. Bo jak coś "śmierdzi" to śmierdzi - i od kogo by to nie było to mu to powiem wprost, a jak sam takie zrobię to się będę za to wstydził jak kogoś poczęstuje .
-
Autor tematu - Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine
Aronia, możesz mi podesłać ze 3 probki po 100ml swoich destylatów? Bez żadnych dodatków. Z chęcią bym spróbował i porównał do swoich. Tak was słucham i myślę, że te moje może rzeczywiście są średnie. Jutro bedę wysyłał Radiusowi próbki moich produktów gonionych 6l/h ( nie wierzy, że to może być pijalne) to mogę i Tobie wysłać. Jak cuś to odezwij się na pw.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy