jak zwiększyć ilość odbioru na godzine na pot-stillu

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy

Post autor: aronia »

A masz termometr w kegu - to można by oszacować % wsadu. Nikt nie ma prawa wątpić w to co piszesz - % się zgadzają, a że zyskuje z czasem to nic nowego.
koncentraty wina

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Teraz jak gotowałem to zaczeło lecieć od 91C
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: radius »

ziemba12345 pisze:Smierdzi to niemiłosiernie,
No, nie dziwię się :womit:
ziemba12345 pisze:zostawiłem sobie kiedyś flaszke takiego urobku z porzeczek i po roku jak otworzyłem to był naprawde dobry trunek o bardzo intensywnym porzeczkowym zapachu.
I jakoś ci nie wierzę :womit:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Sprubuj tak kiedyś zrobić to się przekonasz. Nie mówię, że towar jest pyszny, ale spokojnie do wypicia. Ja ogólnie odbieram szybko w porównaniu do innych bo 2,5-3l/h i nie narzekam na smak. Oczywiście towar musi postać min. te pół roku. Poczekam aż dojdą do mnie próbki od Wawaldka to wtedy będę miał jakieś porównanie. Jak chcesz to mogę podesłać Ci próbke towaru odbieranego 6l/h i wtedy powiesz czy to takie niepijalne jest. Jak cuś to podaj adres na pw.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: klodek4 »

Jednego nie rozumie, po co Ci tak spieszno jak i tak musisz czekać te minimum pół roku /czyt rok/, nie kminie :o.

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Kłodek4, mówiąc spieszno masz na myśli te 2,5-3l/h?
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: jurek1978 »

Spieszno to chodzi o to żeby towar był od razu nadający do picia a nie po pół roku jak odstoi swoje :).
Jakbyś wydestylował dobry towar to tego samego dnia byś go mógł wypić.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: michal278 »

U mnie z jabłek na krótkiej leciało jakieś 1. 5l na h takiego z 85% przy utrzymanym refluksie. Po rozrobieniu do 45% po dniu aromat i smak antonówki cudowny, wręcz boski. Wszyscy aż nie wierzyli. Więc uważam że warto raz, a dobrze.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

jurek1978 pisze:Spieszno to chodzi o to żeby towar był od razu nadający do picia a nie po pół roku jak odstoi swoje :).
Jakbyś wydestylował dobry towar to tego samego dnia byś go mógł wypić.
No właśnie o to chodzi, że ja go nie chcę pić odrazu :) Ja piję 3-4 razy w roku. Wszystko co zrobiłem wcześniej i to co teraz zrobię zlewam do beczek których kilka zakupiłem i nie ruszam przez rok. Potem próba i znowu rok czekania. I tak co roku aż do 18.urodzin mojego syna. Chyba, że coś się będzie działo to wcześniej zleję. Także jeżeli chodzi czekanie na trunek to widzisz, że nigdzie mi się nie spieszy ;) A jak mogę gotować 2 dni zamiast 5 to wolę 2. Pozatym jest zassda, że trunki typu śliwowica, calvados itp. nadają się do picia po 2 latach leżakowania a nie po tygodniu ;)
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: jurek1978 »

Ja na aabratku odbieram 2 litry w około 50 minut ale spirytusu.
Tyle że przy keg-u 30 L to mam 4,5-5,0 litrów spirytusu do odbioru więc nie mam się gdzie spieszyć bo ile mogę przyspieszyć ? 30 minut ?
A jak masz tempo odbioru 4,5 litra na godzinę to chyba keg masz 100 litrów ?
Bo przy takim odbiorze bym miał wszystko odebrane w godzinę :)

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: michal278 »

On nie odbiera czysty. On odbiera niższego %. Odbiera bimberek.
Jeszcze co do Calvadosu się zgodzę, to do sliwowicy nie. Mam w domu z wojaży jakieś 6 butelek palinki. Jest i czysta i złota. Starzenie alkoholu nie zawsze wpływa na +. Zamiast lekkich aromatów i nut owocowych masz ciężkie. Tylko ty ich przy takim odbiorze nigdy nie zauważysz. Spróbuj raz delikatnie odbierać, dać trochę miedzi by oczyścić destylat i poczytać chociaż wątki kol. Kucyka. CZAS I DĄB z byle czego nie zrobią eliksiru.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: aronia »

jurek1978 tylko u Ciebie te 2l w 50 minut spirytusu to w przeliczeniu na alkohol 100% to jakieś 2,3l/h, a u ziemba12345 te 4,5l/h po przeliczeniu na 100% alkohol też średnia wyjdzie podobna, bo u Ciebie leci 96+% a u niego średnio o połowę mniej przy pierwszym razie.
ziemba12345 mam 1 pytanie: czy uważasz, że alkohole robione powoli(dokładniej dzielone) nie zyskują z czasem?
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: jurek1978 »

Dzięki aronia - no ale tego tempa nie stosuje przez cały proces - później wiadomo ono spada żeby utrzymać stabilną temperaturę.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: aronia »

Mnie nie musisz tego tłumaczyć :D Jeżeli ktoś się nastawia na dłuższe "leżakowanie" to może zrobić trochę bardziej zanieczyszczone, bo z czasem nabierze to trochę ogłady - ale, że to będzie "super" smaczne i będzie tylko pachniało owocami i ewentualnie beczką to mnie nie przekona. Oczywiście jeżeli ktoś "ostro" dzieli ten urobek to będzie "dobre", bo przy tej prędkości i kegu nie wyobrażam sobie np. z pełnego kega 50-tki oddzielać 0,2 na przedgony(a i 0,5l nie wiem czy byłoby za mało), podobnie z pogonami - zbierania wszystkiego razem zamiast dzielenia na mniejsze przy tym tempie jakoś sobie nie wyobrażam.

lesu.pl
100
Posty: 126
Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 11:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: pigwóweczka, smorodinówka i dereniówka
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: lesu.pl »

Jak Ci zależy na prędkości a nie na jakości to kup parnik i kawałek rynny to i ze 20 litrów na godzinę osiągniesz. :twisted: Nie byłbym zdziwiony gdyby po takim patencie szybko zapadał zmrok i koledzy Cię zdjęli za nielegala :cry:

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Panowie, ale o co ta cała dyskusja? Na początku napisałem, że chcę zwiększyć odbiór bo chce robić jak najszybciej nie patrząc na jakość. Ma mieć procent i kopać w łeb i tyle. Potem napisałem, że robiąc dla siebie odbieram 2,5-3l/h ok.80% a Wy piszecie o jakiś 4,5l/h i że to syf i wogóle. A kolega który odbiera 2l/50min. spirytusu robi dobry towar. To jak to jest? Te pare minut prędkości odbioru robi taką różnicę? Może przeczytajcie wszystko jeszcze raz, od pierwszego postu i wtedy zweryfikujecie swoje wypowiedzi.
Aronia, a dlaczego mają nie zyskiwać?.Czas wszystko polepsza. Mam śliwowicę pędzoną tylko raz w tempie niecały litr na godzinę. Na początku była średna a po roku jest bardzo dobra.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: jurek1978 »

No zasadniczo odpowiedź na swoje pytanie już słyszałeś.
Szybszy odbiór można uzyskać poprzez zwiększenie mocy grzania.
Oraz poprzez zwiększenie średnicy rury.
Zwiększając oba parametry będziesz w stanie znacząco przyspieszyć odbiór. Ale na ile to sam się przekonasz :)

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: aronia »

2l w 50 minut i zmniejsza, tak aby temperatura była stabilna - przy rektyfikacji można wyczyścić prawie wszystko z użyciem wypełnienia, każda półka teoretyczna to kolejne oczyszczenie(i wzmocnienie) produktu. U Ciebie takich "aktów oczyszczenia" przy pot-stillu i takiej prędkości jest niewiele o czym świadczy otrzymywany procent(który z czasem spada). Jeżeli jednak ktoś potrafi odpowiednio "odciąć" - co jest zanieczyszczeniem, a co już aromatem to bez względu na aparat otrzyma dobry produkt. A w przypadku umiejętnego korzystania z trochę bardziej rozbudowanych aparatur można wyciągnąć więcej czystszego(ale też aromatycznego) z tego samego wsadu.
Ja np. nie wyobrażam sobie, że nie miałbym możliwości "rozbudowanej" kontroli nad procesem(np. mogę tylko zmieniać moc grzewczą) i działa to "samo sobie" - ja grzeję i jakie wyjdzie z kotła takie się skropli, żadnych termometrów, refluksów itp, bo dla mnie w żadnym wypadku nie ma "kopać w łeb i tyle". Dla mnie to ma "pachnieć/smakować" jak to jest "smakówka", a jak ma być "czyste"(jak spirytus) to ma być czyste. Bo jak coś "śmierdzi" to śmierdzi - i od kogo by to nie było to mu to powiem wprost, a jak sam takie zrobię to się będę za to wstydził jak kogoś poczęstuje :(.

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Aronia, możesz mi podesłać ze 3 probki po 100ml swoich destylatów? Bez żadnych dodatków. Z chęcią bym spróbował i porównał do swoich. Tak was słucham i myślę, że te moje może rzeczywiście są średnie. Jutro bedę wysyłał Radiusowi próbki moich produktów gonionych 6l/h ( nie wierzy, że to może być pijalne) to mogę i Tobie wysłać. Jak cuś to odezwij się na pw.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: wawaldek11 »

I to jest najlepsze rozwiązanie :klaszcze:
Powymieniać się próbkami i dopiero wtedy dyskutować o wyższości czegoś tam... ;)

P.S.
Ziemba - ta dyskusja przyśpieszyła nalewanie próbek dla Ciebie. Gorzej z wyjściem na pocztę :(
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: rozrywek »

Pijalne? pijalne to bywa nawet borygo. Radzę przemyśleć temat. Pozdrawiam
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: jurek1978 »

Tylko żeby z tymi próbkami z odbioru 6 l/h na nie wyszło jak z kolegą Ustianowskim i jego Monią :)

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Czyli jak?
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: jurek1978 »

Wymyślił sobie konto drugie że niby dziewczyna 28 lat z jego okolicy i w końcu szybko go zaprosiła na degustacje do siebie.
A tak naprawdę pisał wszystko sam miał 2 konta z jednego kompa.
Czyli wyrokowanie na podstawie próbek który odbiór lepszy to wiesz sam jak to jest.
Subiektywna sprawa.
Ja Ci mogę wysłać próbkę z odbioru 1 L/h i gonionego na 2 razy.
A napisze że na szybkiego na potstillu z odbiorem 6l/h.
Najważniejsze kolego jest jeśli Ty jesteś zadowolony.
Pozdro

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: aronia »

jurek1978 trzeba sobie chociaż trochę zaufać :D Dopiero jak coś wyda się "bardzo podejrzane" albo pojawią się niepokojące poszlaki to można zacząć szukać.

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

No nie no, Panowie. Ja to robię dla siebie, nie dla was :D To ja się chcę przekonać jak to jest z tymi moimi owocami od osób postronnych. Aronia, jutro z rana wysyłam próbki. Ciekawy jestem co powiesz :D
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ramzol »

No to jak już żeście se pogodali to tero podsumujcie i oboczcie ile na temat napisali żeście :hahaha:
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: lesgo58 »

A ja tam sobie myślę, ze nie była to stracona dyskusja. Zależy kto i co z niej wyciągnął.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: silvio2007 »

Kolego ziemba, dawno juź temu chyba kolega kula jeśli mnie pamięć nie myli, wrzucił foty parowozu.
To było by dopiero ustrojstwo dla ciebie! 20 tysięcy litrów wsadu, w piecu napalić i leci rurą fi 100
Warto może przemyśleć skoro twoi koledzy tyle win i nalewek tobie znoszą do destylacji

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Silvio, sam sobie kup/ zrób taki parowóz i opisz jak sie na nim pracuje.
Naucz się czytać i wtedy udzielaj swoich mądrych rad. Ja pracuję i nie mam czasu stać tydzień przy kociołku z którego nakapie mi 20l w zamian za damski ch..... Zachowaj swoje mądre rady dla swoich kolegów.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: jurek1978 »

20 litrów w cały tydzień ? To jaki to byłby odbiór ? 2 litry na DZIEŃ ?
Trochę kultury kolego.

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

jurek1978 pisze:20 litrów w cały tydzień ? To jaki to byłby odbiór ? 2 litry na DZIEŃ ?
Trochę kultury kolego.
Jurek, jak ktoś na mnie leje to nie będę udawał, że to deszcz pada.
To ile godzin zajmie Ci przedestylowanie 200l nastawu na kegu 50l? Z moich wyliczeń wyszło 6 dni po 6 godzin dziennie przy odbiorze ok. 2l/h. Wliczam w to czas na zagotowanie i umycie.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: lesgo58 »

O co to kruszenie kopii. 200l to są 4 kegi. I można to załatwić w dwa dni otrzymując 20 litrów spirytusu, albo 40 litrów destylatu.
Fakt trochę popieprzyły Wam się wyliczenia, ale w końcu to sprawa kolegi jak długo i ile pędzi.
Dajcie już spokój.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

No dobra, to teraz na spokojnie ;) Lesgo, jak na potstilu przerobisz te 200l nastawu przy kegu 50 i puszczczając dwa razy? Licząc, że odbierasz 2l/h? :)
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: jurek1978 »

Powiem Ci kolego że jak gonisz 200 litrów wsadu co jakiś czas dla "kumpli" to albo musisz mieć dobrą kasę z tego albo działasz jak "Matka Teresa z Kalkuty".
Najlepsze to chyba zmienić keg-a na 100 L i rurę na 70 mm chociaż. Zwiększyć moc grzania.
Będziesz gotować 2 razy te 2 litrów i o wiele szybciej.
Ja właśnie jestem na etapie zmiany keg-a z 30 L na 50 L. Więc czasami życie nas przymusza do pewnych zmian. Za 2 gotowaniami będę miał tyle co do tej pory za 3 gotowaniami. A to dla mnie jest najbardziej czasochłonne. Rozstawianie nalewanie, skręcanie kolumny.
Mógłbyś wtedy pomyśleć o spuście i bocznym wlewie jeśli masz warunki żeby nie rozkręcać aparatury po każdym gotowaniu.
W tym kierunki idź.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: Emiel Regis »

Tytuł tematu jest chyba jasny, kolega przedstawił swój problem. Komuś się nie podoba takie podejście? Tematów na forum mamy mnóstwo, nie ma obowiązku pisania w tym wątku.
Sam mam mieszane uczucia czytając dylematy autora tematu, ale nie bardzo rozumiem czym mógłbym wzbogacić ten temat dzieląc się tutaj tutaj nimi.

Próbki zostały wysłane, za jakiś czas przeczytamy o efektach, jakie daje takie 'pędzenie'.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: lesgo58 »

ziemba12345 pisze:No dobra, to teraz na spokojnie ;) Lesgo, jak na potstilu przerobisz te 200l nastawu przy kegu 50 i puszczczając dwa razy? Licząc, że odbierasz 2l/h? :)
No dobra. To ja staję w Twojej obronie, a Ty teraz rozkminiasz moją wypowiedź? Mam nadzieję że w dobrej wierze... :D
Powiem Ci tak . 2l/godz to ja pędzę spirytus na rurze 60mm wypełnionej. Jakbym chciał pędzić bimber o walorach jakie opisujesz to mnie wystarczyłoby pędzić na raz i nie prędkością 2l/godz. Tylko większą. Baniak rozgrzewam w 1,5 godziny. Ja bym dodatkowo stabilizował i odbierał przedgon kropelkowo - czyli następna godzina - no niech będzie 1,5. Plus odbiór serca 3 godziny. Razem daje nam 6 godzin. Czyli w ciągu dnia jestem w stanie przepędzić 2 baniaki. Jak będę się lenił no to 1 baniak dziennie i daje 4 dni - ale nie tydzień.
Kwestia techniki techniki i organizacji pracy i wyboru co chcę otrzymać.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Dokładnie tak zrobiłem jak piszesz Jurek bo tak doradzili koledzy na początku tematu. Keg 100l już stoi, gwint idzie od kolegi z forum a rura 76mm już zamówiona ale dojdzie po świętach razem z nowym palnikiem 15kw.
Bez przesady, koszt przegotowania 200l to butla gazu. A od kolegów nigdy za nic nie biorę pieniędzy. Raz ja im pomogę raz oni mi ;)
Emiel, tak jak pisałem na początku. To nie idzie do beczek do leżakowania tylko dla znajomych z czerwonymi nisami którym smak nie przeszkadza. Próbki poszły do Aronii i Radiusa to jutro powinni dostać i napisać czy to takiej niepijalne jest :lol:

Lesgo, oczywiście że w dobrej wierze :D Tylko nie wiem jak to robisz. 1,2 godziny rozgrzewam. Z kega mam 8l. Odbierając 2l/h wychodzi 4godziny. Plus 1,2h na rozgrzanie, plus mycie to jesy 6 godzin. Więcej nie mogę dziennie przy tym siedzieć. A piszę 2l/h bo tak większość odbiera twierdząc, że szybciej to już będzie śmierdziało.

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: Szlumf »

@ziemba12345.
Koledzy chyba nie zwrócili uwagi, że destylujesz głównie dostarczone wina czyli nastawy owocowe. Jak dobrze oddzielasz serce to może być całkiem niezłe nawet po jednej destylacji. Ja w każdym razie po zeszłorocznych doświadczeniach z owocówkami będę gonił tylko raz.
Przy przebudowie sprzętu pomyśl jednak o jakiejś głowicy dającej refluks i o buforze (znacząco poprawia tempo). Wina kolegom prędzej czy później się skończą i zaczną Ci donosić cukrówki przy których jeden raz na pot-stilu może być jednak za mało.

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Kiedyś dla siebie pędziłem tylko raz jakąś owocówkę ale średnio mi to smakowało i dlatego zawsze gotuje dwa razy. Jakbym zaczął im jeszcze cukrówki pędzić to bym się od nich nie opędził :) A tak to przyniosą mi ze 3 razy w roku beczke wina i tyle. Nad przeróbkami warto się zastanowić przy okazji aczkolwiek czysta czy to własna czy sklepowa wogóle mi nie podchodzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”