jak zwiększyć ilość odbioru na godzine na pot-stillu

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy

Post autor: ziemba12345 »

Witam. Posiadam pot stila, keg 50l, ( keg 100l czeka tylko na gwint i teraz to będzie podstawa), rura 60,3 pusta w środku, chłodnica 40cm z rury 60,3 a w środku 4m gładkiej rurki fi 8. Wszystko oczywiscie kwasówka. Grzeję na taborecie 7kw. Przy maksymalnym grzaniu jakiś win które przynoszą mi znajomi za pierwszym razem odbieram 4,5l/h Powiedzcie mi, co zrobić żeby ten odbiór zwiększyć? Wystarczy dać większy taboret np. 15kw czy trzeba gdzieś średnicę zwiększyć? Kolegą nie zależy na jakości, wiadomo. Ma tylko kopać w łeb :D A mi nie chcę się gotować godzinami tylko jak najszybciej. Co zrobić żeby odbiór podwoić?
promocja
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: wojs40 »

4,5 l/h to mało?
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

No mało. Ostatnio przywiezli mi prawie 200l zlewek to nie licząc czasu na zagotowanie gotowałem to ok. 8 godzin. Plus drugi dzień na gotowanie 2 raz. A jakbym podwoił odbiór to jednego dnia bym przegotował na gotowo.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ramzol »

Zwiększ średnice rury i grzanie. "Bedziesz pan zadowolony"
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

A jak myślisz, samo zwiekszenie grzania na te 15 kw dużo pomoże? Bo zwiększając grubość muszę praktycznie robić nową kolumnę. To ew. jaką dać średnicę kolumny i wężownicy w chłodnicy?
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: wojs40 »

Kiedyś przeczytałem na forum że jest to hobby dla cierpliwych. Tak myślę, że zwiększając wydajność stracisz na jakości.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Kolego wojs 40, przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy post i zobacz co tam jest napisane o jakości ;) Pozatym, przekonałem się, że jak odbierasz szybciej, to dłużej czekasz aż dojdzie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 mar 2015, 10:42 przez ziemba12345, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: olo 69 »

Jeśli masz pustą rurę, to wystarczy zwiększyć moc grzania.
Pozdrawiam,olo 69

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: aronia »

Jak ma być to tylko "odpęd" to wystarczy zwiększyć grzanie albo np. wymienić grzanie z gazowego na elektryczne(o tej samej mony nominalnej) i ocieplić zbiornik. Jeżeli jednak planujesz chociaż częściowo rektyfikować(planujesz wypełnić kolumnę) to wypadałoby zwiększyć też średnicę, bo może się okazać, że zacznie zalewać.
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: wojs40 »

Zdawałem sobie sprawę, że piszesz o pierwszym grzaniu, jednak wywnioskowałem jak się okazuje błędnie, że nie masz cierpliwości i do drugiego gonu. Sorry.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Nie nie, kolumna jest zawsze pusta bo tylko owocówki robię. Pozatym na potstilu ciężko o spirytus. W takim razie zakupuję nowy taboret bez innych przeróbek. Bardzo mnie to cieszy.

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: janik »

Jeżeli planujesz do grzania zbiornik 100 l. to przy założeniu,że chcesz zwiększyć ilość odbioru destylatu to oprócz zwiększonej mocy grzania powinieneś powiększyć przekrój rury na co najmniej fi 70 a nawet fi 76. Nie stosujesz katalizatora :?:

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

No pomyślę o tym. Ale łączenie rury z kegiem też trzeba powiększyć? Bo mam standardowy gwint który jesy dużo węższy niż 76.
Nie stosuję katalizatora bo nie widzę potrzeby. Robię tylko owocówki i chcę je jak najmniej oczyszczać.

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: silvio2007 »

4,5 litra na godzinę na potstilu?
To ci dopiero ambrozja :womit:

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: michal278 »

To nie ambrozja to paliwo rakietowe. Podnosi głębokie pogony. Ja bym tego nie tknał, nawet jeśli to tylko pierwszy odpęd.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: PETER29 »

Chciałbym zobaczyć ludzi którzy to piją :womit:
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Panowie, widzę, że nie macie zbyt dużo wiedzy co do pracy na potstilu więc po co ten spam? Mam u siebie porzeczkę, jedną flaszkę, ciągniętą drugi raz 6l/h i w smaku jest dobra. Nie wyśmienita ale nie ma jej nawet co porównywać do zwykłego bimbru. Napewno byście się zdziwili. Oczywiście na początku była nie do picia, ale po roku jak najbardziej.
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 mar 2015, 17:01 przez ziemba12345, łącznie zmieniany 1 raz.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: aronia »

To jeszcze napisz jaki maks % otrzymujesz tą metodą - ile po 1 razie, a ile po 2 i jakie stężenie do niego kierujesz?
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: BartekBartek1 »

Masz w domu przyłącze na gaz ziemny? :) Mogę sprzedać sprzęt o wydajności 12l/h i pojemności 140l z płaszczem wodnym :)
Pędzić, pić, zalegalizować.

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Aronia, nie wiem jakie stężenie wrzucam do kega. Co mi podrzucą to przegotuje. Teraz przywiezli mi różne zlewki. Teraz jak gotowałem na max. czyli 4,5lh to zaczynało się od 70% i ciągnę do ok. 20% Za drugim razem leciało 6l/h i zaczynało się od. ok. 85% i skonczyłem odbierać przy ok. 50%. Smierdzi to niemiłosiernie, ale mówie wam, że zostawiłem sobie kiedyś flaszke takiego urobku z porzeczek i po roku jak otworzyłem to był naprawde dobry trunek o bardzo intensywnym porzeczkowym zapachu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 mar 2015, 17:01 przez ziemba12345, łącznie zmieniany 1 raz.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: aronia »

A masz termometr w kegu - to można by oszacować % wsadu. Nikt nie ma prawa wątpić w to co piszesz - % się zgadzają, a że zyskuje z czasem to nic nowego.

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Teraz jak gotowałem to zaczeło lecieć od 91C
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: radius »

ziemba12345 pisze:Smierdzi to niemiłosiernie,
No, nie dziwię się :womit:
ziemba12345 pisze:zostawiłem sobie kiedyś flaszke takiego urobku z porzeczek i po roku jak otworzyłem to był naprawde dobry trunek o bardzo intensywnym porzeczkowym zapachu.
I jakoś ci nie wierzę :womit:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Sprubuj tak kiedyś zrobić to się przekonasz. Nie mówię, że towar jest pyszny, ale spokojnie do wypicia. Ja ogólnie odbieram szybko w porównaniu do innych bo 2,5-3l/h i nie narzekam na smak. Oczywiście towar musi postać min. te pół roku. Poczekam aż dojdą do mnie próbki od Wawaldka to wtedy będę miał jakieś porównanie. Jak chcesz to mogę podesłać Ci próbke towaru odbieranego 6l/h i wtedy powiesz czy to takie niepijalne jest. Jak cuś to podaj adres na pw.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: klodek4 »

Jednego nie rozumie, po co Ci tak spieszno jak i tak musisz czekać te minimum pół roku /czyt rok/, nie kminie :o.

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Kłodek4, mówiąc spieszno masz na myśli te 2,5-3l/h?
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: jurek1978 »

Spieszno to chodzi o to żeby towar był od razu nadający do picia a nie po pół roku jak odstoi swoje :).
Jakbyś wydestylował dobry towar to tego samego dnia byś go mógł wypić.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: michal278 »

U mnie z jabłek na krótkiej leciało jakieś 1. 5l na h takiego z 85% przy utrzymanym refluksie. Po rozrobieniu do 45% po dniu aromat i smak antonówki cudowny, wręcz boski. Wszyscy aż nie wierzyli. Więc uważam że warto raz, a dobrze.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

jurek1978 pisze:Spieszno to chodzi o to żeby towar był od razu nadający do picia a nie po pół roku jak odstoi swoje :).
Jakbyś wydestylował dobry towar to tego samego dnia byś go mógł wypić.
No właśnie o to chodzi, że ja go nie chcę pić odrazu :) Ja piję 3-4 razy w roku. Wszystko co zrobiłem wcześniej i to co teraz zrobię zlewam do beczek których kilka zakupiłem i nie ruszam przez rok. Potem próba i znowu rok czekania. I tak co roku aż do 18.urodzin mojego syna. Chyba, że coś się będzie działo to wcześniej zleję. Także jeżeli chodzi czekanie na trunek to widzisz, że nigdzie mi się nie spieszy ;) A jak mogę gotować 2 dni zamiast 5 to wolę 2. Pozatym jest zassda, że trunki typu śliwowica, calvados itp. nadają się do picia po 2 latach leżakowania a nie po tygodniu ;)
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: jurek1978 »

Ja na aabratku odbieram 2 litry w około 50 minut ale spirytusu.
Tyle że przy keg-u 30 L to mam 4,5-5,0 litrów spirytusu do odbioru więc nie mam się gdzie spieszyć bo ile mogę przyspieszyć ? 30 minut ?
A jak masz tempo odbioru 4,5 litra na godzinę to chyba keg masz 100 litrów ?
Bo przy takim odbiorze bym miał wszystko odebrane w godzinę :)

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: michal278 »

On nie odbiera czysty. On odbiera niższego %. Odbiera bimberek.
Jeszcze co do Calvadosu się zgodzę, to do sliwowicy nie. Mam w domu z wojaży jakieś 6 butelek palinki. Jest i czysta i złota. Starzenie alkoholu nie zawsze wpływa na +. Zamiast lekkich aromatów i nut owocowych masz ciężkie. Tylko ty ich przy takim odbiorze nigdy nie zauważysz. Spróbuj raz delikatnie odbierać, dać trochę miedzi by oczyścić destylat i poczytać chociaż wątki kol. Kucyka. CZAS I DĄB z byle czego nie zrobią eliksiru.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: aronia »

jurek1978 tylko u Ciebie te 2l w 50 minut spirytusu to w przeliczeniu na alkohol 100% to jakieś 2,3l/h, a u ziemba12345 te 4,5l/h po przeliczeniu na 100% alkohol też średnia wyjdzie podobna, bo u Ciebie leci 96+% a u niego średnio o połowę mniej przy pierwszym razie.
ziemba12345 mam 1 pytanie: czy uważasz, że alkohole robione powoli(dokładniej dzielone) nie zyskują z czasem?
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: jurek1978 »

Dzięki aronia - no ale tego tempa nie stosuje przez cały proces - później wiadomo ono spada żeby utrzymać stabilną temperaturę.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: aronia »

Mnie nie musisz tego tłumaczyć :D Jeżeli ktoś się nastawia na dłuższe "leżakowanie" to może zrobić trochę bardziej zanieczyszczone, bo z czasem nabierze to trochę ogłady - ale, że to będzie "super" smaczne i będzie tylko pachniało owocami i ewentualnie beczką to mnie nie przekona. Oczywiście jeżeli ktoś "ostro" dzieli ten urobek to będzie "dobre", bo przy tej prędkości i kegu nie wyobrażam sobie np. z pełnego kega 50-tki oddzielać 0,2 na przedgony(a i 0,5l nie wiem czy byłoby za mało), podobnie z pogonami - zbierania wszystkiego razem zamiast dzielenia na mniejsze przy tym tempie jakoś sobie nie wyobrażam.

lesu.pl
100
Posty: 126
Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 11:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: pigwóweczka, smorodinówka i dereniówka
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: lesu.pl »

Jak Ci zależy na prędkości a nie na jakości to kup parnik i kawałek rynny to i ze 20 litrów na godzinę osiągniesz. :twisted: Nie byłbym zdziwiony gdyby po takim patencie szybko zapadał zmrok i koledzy Cię zdjęli za nielegala :cry:

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Panowie, ale o co ta cała dyskusja? Na początku napisałem, że chcę zwiększyć odbiór bo chce robić jak najszybciej nie patrząc na jakość. Ma mieć procent i kopać w łeb i tyle. Potem napisałem, że robiąc dla siebie odbieram 2,5-3l/h ok.80% a Wy piszecie o jakiś 4,5l/h i że to syf i wogóle. A kolega który odbiera 2l/50min. spirytusu robi dobry towar. To jak to jest? Te pare minut prędkości odbioru robi taką różnicę? Może przeczytajcie wszystko jeszcze raz, od pierwszego postu i wtedy zweryfikujecie swoje wypowiedzi.
Aronia, a dlaczego mają nie zyskiwać?.Czas wszystko polepsza. Mam śliwowicę pędzoną tylko raz w tempie niecały litr na godzinę. Na początku była średna a po roku jest bardzo dobra.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: jurek1978 »

No zasadniczo odpowiedź na swoje pytanie już słyszałeś.
Szybszy odbiór można uzyskać poprzez zwiększenie mocy grzania.
Oraz poprzez zwiększenie średnicy rury.
Zwiększając oba parametry będziesz w stanie znacząco przyspieszyć odbiór. Ale na ile to sam się przekonasz :)

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: aronia »

2l w 50 minut i zmniejsza, tak aby temperatura była stabilna - przy rektyfikacji można wyczyścić prawie wszystko z użyciem wypełnienia, każda półka teoretyczna to kolejne oczyszczenie(i wzmocnienie) produktu. U Ciebie takich "aktów oczyszczenia" przy pot-stillu i takiej prędkości jest niewiele o czym świadczy otrzymywany procent(który z czasem spada). Jeżeli jednak ktoś potrafi odpowiednio "odciąć" - co jest zanieczyszczeniem, a co już aromatem to bez względu na aparat otrzyma dobry produkt. A w przypadku umiejętnego korzystania z trochę bardziej rozbudowanych aparatur można wyciągnąć więcej czystszego(ale też aromatycznego) z tego samego wsadu.
Ja np. nie wyobrażam sobie, że nie miałbym możliwości "rozbudowanej" kontroli nad procesem(np. mogę tylko zmieniać moc grzewczą) i działa to "samo sobie" - ja grzeję i jakie wyjdzie z kotła takie się skropli, żadnych termometrów, refluksów itp, bo dla mnie w żadnym wypadku nie ma "kopać w łeb i tyle". Dla mnie to ma "pachnieć/smakować" jak to jest "smakówka", a jak ma być "czyste"(jak spirytus) to ma być czyste. Bo jak coś "śmierdzi" to śmierdzi - i od kogo by to nie było to mu to powiem wprost, a jak sam takie zrobię to się będę za to wstydził jak kogoś poczęstuje :(.

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Aronia, możesz mi podesłać ze 3 probki po 100ml swoich destylatów? Bez żadnych dodatków. Z chęcią bym spróbował i porównał do swoich. Tak was słucham i myślę, że te moje może rzeczywiście są średnie. Jutro bedę wysyłał Radiusowi próbki moich produktów gonionych 6l/h ( nie wierzy, że to może być pijalne) to mogę i Tobie wysłać. Jak cuś to odezwij się na pw.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: wawaldek11 »

I to jest najlepsze rozwiązanie :klaszcze:
Powymieniać się próbkami i dopiero wtedy dyskutować o wyższości czegoś tam... ;)

P.S.
Ziemba - ta dyskusja przyśpieszyła nalewanie próbek dla Ciebie. Gorzej z wyjściem na pocztę :(
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”