JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

b1std
30
Posty: 38
Rejestracja: piątek, 15 lut 2013, 10:06
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: b1std »

Odgrzewam kotleta.
Drogi kolego zen42 podziel się swoim przepisem!
Będę bardzo wdzięczny gdyż jestem wielkim fanem tego napoju!
promocja

cyniek
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 15 wrz 2010, 12:52
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: cyniek »

zen42
podziel się przepisem - chętnie przetestuję
cyniek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: gr000by »

A widzieliście może, że zen42 logował się ostatnio w marcu? Napiszcie do niego lepiej PW lub e-maila, bo jest taka możliwość, to łatwiej uzyskacie odpowiedź.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

b1std
30
Posty: 38
Rejestracja: piątek, 15 lut 2013, 10:06
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: b1std »

Przeciez napisał:
zen42 pisze:Witam wszystkich.
Gorzka żołądkowa według mnie i innych co pili ten super specyfik.
1. Karmel z cukru -kilka łyżeczek cukru, ogień, woda itd. chyba każdy wie jak się to robi. Warunek tylko jeden, żeby nie był cukier zbyt przypalony bo będzie karmel gorzkawy.
2. Zaprawa ziołowa do wermutu z Biowinu do win czerwonych, ja kupiłem w OBI. Dwie setki spirytusu plus zioła i niech postoi kilka dni.
3. Po kilku dniach jak zioła są ok bierzemy 210 ml spirytusu, ok 80 ml karmelu (to zależy od tego jak słodki jest karmel) i trzy łyżeczki od herbaty wywaru z ziół (tutaj też nie ma żelaznej reguły, można jedną mniej lub więcej ,ja wlewam trzy) i dolewamy 210 ml wody.
W sumie daje to nam 0,5 litra pysznej czterdziestoprocentowej wódeczki pod warunkiem, że spirytus ma minimum 95 procent.
4. Do konsumpcji nadaje się po kilkunastu minutach, najlepiej schłodzona.
5. Nie róbcie zapasów, bo po kilku dniach- bynajmniej u mnie tak się dzieje staje się mało słodka.
P.S.
Sorki, że może napisałem niezbyt składnie, ale mam mały problem, bo moja klawiatura nie pisze wszystkich polskich znaków. Nie stawia mi małej kreseczki nad literą c i musiałem tak budować zdania, aby to nieszczęsne c z kreseczką do góry nie występowało, bo kolega Kucyk już raz mojego posta na temat gorzkiej żołądkowej odrzucił. Ale włosów z głowy z tego powodu rwał nie będę.
Pozdrawiam i życzę smacznego.
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: cafekot »

Od dawna zabierałem się za Cieślakowe gorzkie wódki, barierą zawsze było zebranie wszystkich przypraw.
Wystarczyło trochę determinacji i udało mi się zebrać takie surowce :
- kolendra
- kardamon zielony
-kardamon czarny
- gałka
- galangal
-pomarańcza niedojrzała
- skórki suszone pomarańczowe
-skórki suszone cytrynowe
- mięta
- goryczka
-cynamon cejloński
-cynamon chiński kasaja
-arcydzięgiel
-kozłek
- pieprz długokłosy
-pieprz kubebowy
-kurkuma
-liść limonki
-anyż gwiaździsty
-tatarak
-piołun
-dziewanna
-papryczki habanero
-gałka kwiat
-koper włoski
-tysiącznik
-anyż
-arnika
-lawenda
-drapacz lekarski
-melisa
- kwiat lipy
nie wiem czy wszystkie dodatki wykorzystam, ale przerodziło się to w zbieractwo
brakuje mi :
- bobrek trójlistny (do kupienia)
-topolowe pączki (tylko do zebrania samemu-maj)
- fiołek korzeń ( znalazłem na ebay-Francja)
Na początek zaatakowałem dwa przepisy :
- zaprawka nr 171 (wódka gorzka - aromatyczna)
- zaprawka nr 172 (wódka żołądkowa-typu krajowego).
Co wyjdzie ?? - opiszę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: wawaldek11 »

O topolowe pączki zapytaj użytkownika paracelsuspl na portalu aukcyjnym.
Pozdrawiam,
Waldek

przemek_a1
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 23:09
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: przemek_a1 »

cafekot pisze:Od dawna zabierałem się za Cieślakowe gorzkie wódki, barierą zawsze było zebranie wszystkich przypraw.
Wystarczyło trochę determinacji i udało mi się zebrać...
Co wyjdzie ?? - opiszę
No to chyba już przyszedł czas na opisywanie... ;-)
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: cafekot »

Przepraszam za tak późną odpowiedź - ale byłem odcięty od internetu .
Degustacji i ocenie (kilku osobowej) poddane zostały trzy gorzkie wódki, wykonane wg przepisów Jana Cieślaka :
1. wódka gorzka przepis nr 171
2. wódka gorzka typu krajowego - przepis nr 172
3. żołądkowa specjalna (wg Rollera) - przepis nr 178

Jedynka - wyraźny, bogaty ziołowy smak z lekką goryczką - opinie były takie, że w porównaniu do sklepowej gorzkiej żołądkowej jest bardziej złożona w smaku ale i bardziej wyrazista (mocniejsza) w aromacie i smaku - dla niektórych było to na plus dla innych na minus.

Dwójka - gorzka bez głębokich i zawiłych nut, dobra ale prosta w smaku, nie została rozlana do butelek, doprawię ją miodem i poczekam na wynik.

Trójka - rewelacja, przyjemna w smaku, łagodnie gorzka z owocową nutą.

Moim zdanie wódki te można łączyć w różnych proporcjach z miodówkami co powinno dawać dobre kompozycje miodówek ziołowych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

przemek_a1
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 23:09
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: przemek_a1 »

Świetna robota, naprawdę pogratulować!
Najbardziej podobają mi się te etykiety.
Jak by je kolega zamieścił tutaj albo wysłał na priva to byłbym bardzo wdzięczny. ;-)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: Pretender »

Cafekot
Jakiej pojemności są te buteleczki?
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: radius »

Jeśli mnie oko nie myli, to buteleczki po Smirnoffie 0,2 l. Dobrze widzę :?: ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: Pretender »

No właśnie nie wiem. Nakrętki wyglądają na nowe, wszystkie zresztą takie same. Prawy rządek to większe buteleczki. Chyba.
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: cafekot »

0,375 l : http://www.eurowin.pl/pl/p/Butelka-0%2C ... iowka-/752
0,5 l : http://www.eurowin.pl/pl/p/Butelka-0%2C ... siowka/753

Zawsze konfekcjonuje własne wyroby w 2 a czasem 3 pojemności butelek, mam produkt przygotowany na różne okazje od pojedynczego kielicha zimą przy ognisku w lesie po grillową zasiadówkę w środku lata.
Podane przykłady flaszek to jeden z lepszych obecnie wyborów w necie, szczególnie w relacji cena do jakości, gdzie w większości sklepów trzeba wybulić 12-15 pln za ładna flaszkę - w takie cudeńka też rozlewam ale to wyroby na szczególne okazje lub prezenty.
Dla przykładu fotka zrobiona bardziej w prawo :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: Pretender »

Takie też zamówiłem -375, kilka na próbę. Jak spodobają mi się, to w takim razie 500 też wezmę, bo wyglądają równie dobrze.

Ps
Niezła "póła"!:D
A wiśniówka w jakich buteleczkach?
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: cafekot »

To raczej ta : http://alkohole-domowe.pl/product-pl-29 ... zybek.html
dawno kupowałem i to ich drugi wsad, z tego typu butelkami jest zawsze problem jak je odzyskać po imprezach i innych okazjach.
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 cze 2014, 07:23 przez cafekot, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: Pretender »

Mam to samo. Muszę chyba naklejać kontretykietę z napisem "BUTELKA ZWROTNA" :D

Dzięki za info.

przemek_a1
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 23:09
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: przemek_a1 »

A co z tymi etykietami..? :?
Bo nie mogę takich ładnych znaleźć w necie a nie mam aż takich zdolności żeby samemu zaprojektować... :help:

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Aparat odpędowy 1500 l.

Post autor: michal278 »

Poszukaj na forum winnym.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

raflis2462
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 20:50
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: raflis2462 »

Witam wszystkich. Odgrzeje kotleta, gdyż chciałbym się podzielić moim przepisem. Może nie odzwierciedla on sklepowej żołądkowej, ale smak bardzo podobny.

1,5 litra psotki 55-65%
0,5 łyżki cukru
0,5 łyżki dobrej herbaty (ja używam liptona w torebkach. Jedna torebka odpowiada pół łyżki)
2 liście laurowe
3 ziarna pieprzu
2-3 goździki
Odrobina wanilia (ja na 5 litrow daje 1/3 laski)
Kilka skórek z pomarańczy cienko obrane (bez białej skórki. Na 5 litrow psotki daje skórkę z całej pomarańczy)

Odstawiamy na minimum 10 dni. Po tym czasie cieszymy się smakiem.

Pozdrawiam.

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: marcek10 »

Odgrzeję lekko :)
Zamierzam się zrobić żołądkową gorzką według przepisu J. Cieślaka nr.178
Jest tam napisane tak:
"Surowce macerować 10 dni wódką o mocy 45%,po czym gotowy nalew zlać. Na 1L wódki 45% należy dodać 90 ml. zaprawy i 100g. syropu. Wódka ta ma dobrze dobrany skład i jest łatwa do sporządzenia. "
Jednak trochę nie mam pewności o co dokładnie chodzi z tym syropem. Czy należy zrobić syrop z cukru? W jakich proporcjach?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: Pretender »

A tego Cieślak tego nie pisze przypadkiem? :-)

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: marcek10 »

No właśnie nie mogę znaleźć o co biega z tym syropem. :(
Przeczytałem na wprowadzeniu o wódkach gorzkich, że zawierają od 100 do 200g cukru na 1L.
Więc myślę, że chodzi właśnie o syrop z cukru. :)
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: gary1966 »

W wydaniu, które posiadam: Syrop cukrowy obliczanie str.241, rodzaje str.30, sporządzanie str.29 i str.231 :D .
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: marcek10 »

Dziękuję za podpowiedź :)
Domyślam się co to jest syrop i jak go zrobić ;)
Chodzi mi bardziej o uściślenie przepisu 178 str.317 a tam nie znalazłem nic o syropie.
Zrobię w takim razie ok. 100g na litr zobaczę co wyjdzie. Zawsze będzie można dosłodzić ;)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: Pretender »

Jeżeli coś zmienisz w przepisie to zanotuj, przyda się na przyszłość
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: cafekot »

Przerobiłem kilka-naście przepisów Cieślaka i mogę powiedzieć są godne polecenia ALLE - chyba przyprawy były kiedyś mniej intensywne.
Warto komponować esencje na bazie przepisów Cieślaka, ale przy dodawaniu ich do wódeczki to polecam kierować się własnymi odczuciami i robić to na raty -włączmy własne receptory a wyłączmy myślenie.

risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: risto77 »

A ja robię tak:
zagotowuję wodę z cukrem ( cukru, jak kto lubi ? bardziej lub mniej słodko, ja wolę słodką bo jak wiadomo gorzka jest słodka ;) ) a później wrzucam doń świeżą miętę i zaparzam jak zioła ( jest wiele gatunków i każdy powinien dobrać coś pod swoje podniebienie, mi najbardziej smakuje imbirowa i mexykańska ) Aby zaprawka nie robiła się brunatna dodaję wit. C np. taką:
http://allegro.pl/acerola-proszek-250g- ... 01537.html
ewentualnie taką:
http://allegro.pl/witamina-c-naturalna- ... 26890.html
Później rozlewam do butelek i pasteryzuję. Gotowa do użytku od ręki. U mnie 0,3 zaprawki na 0,5 eliksiru i wychodzi 1,2 wódki około 40%, po dolaniu wody rzecz jasna. Gotową, kobiety spożywają niczym napój chłodzący lecz są po nim mocno rozgrzane :freak:
Smacznego !! I do dzieła !!
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 lut 2016, 01:55 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Scalone.
Awatar użytkownika

SvanRobo
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 8 wrz 2019, 14:19
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Winiarz
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: SvanRobo »

Oto receptura na gorzką żołądkową.
Blisko 200 lat temu zapisano w ten sposób jako wódka pomarańczowa.
Może komuś się przyda.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 mar 2021, 15:37 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Narayaan
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 26 sie 2013, 22:54
Ulubiony Alkohol: Cachaça
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: Narayaan »

Przepis nie przypomina żołądkowej lecz właśnie pomarańczową. Wariacje na temat żołądkowej robił już jeden kolega z forum. Poszukaj "ruda szmata". Dodając do tegoż przepisu odrobinę skórki z pomarańczy otrzymuje się bardzo zbliżone klimaty.
Awatar użytkownika

SvanRobo
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 8 wrz 2019, 14:19
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Winiarz
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: SvanRobo »

Z tego co się dowiedziałem to właśnie tego przepisu szukali "agenci" z gorzkiej żołądkowej, aby dowieść słuszności swojego przepisu, ale dzięki za podpowiedź .
Ostatnio zmieniony sobota, 27 mar 2021, 00:12 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”