JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?
A widzieliście może, że zen42 logował się ostatnio w marcu? Napiszcie do niego lepiej PW lub e-maila, bo jest taka możliwość, to łatwiej uzyskacie odpowiedź.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 38
- Rejestracja: piątek, 15 lut 2013, 10:06
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?
Przeciez napisał:
zen42 pisze:Witam wszystkich.
Gorzka żołądkowa według mnie i innych co pili ten super specyfik.
1. Karmel z cukru -kilka łyżeczek cukru, ogień, woda itd. chyba każdy wie jak się to robi. Warunek tylko jeden, żeby nie był cukier zbyt przypalony bo będzie karmel gorzkawy.
2. Zaprawa ziołowa do wermutu z Biowinu do win czerwonych, ja kupiłem w OBI. Dwie setki spirytusu plus zioła i niech postoi kilka dni.
3. Po kilku dniach jak zioła są ok bierzemy 210 ml spirytusu, ok 80 ml karmelu (to zależy od tego jak słodki jest karmel) i trzy łyżeczki od herbaty wywaru z ziół (tutaj też nie ma żelaznej reguły, można jedną mniej lub więcej ,ja wlewam trzy) i dolewamy 210 ml wody.
W sumie daje to nam 0,5 litra pysznej czterdziestoprocentowej wódeczki pod warunkiem, że spirytus ma minimum 95 procent.
4. Do konsumpcji nadaje się po kilkunastu minutach, najlepiej schłodzona.
5. Nie róbcie zapasów, bo po kilku dniach- bynajmniej u mnie tak się dzieje staje się mało słodka.
P.S.
Sorki, że może napisałem niezbyt składnie, ale mam mały problem, bo moja klawiatura nie pisze wszystkich polskich znaków. Nie stawia mi małej kreseczki nad literą c i musiałem tak budować zdania, aby to nieszczęsne c z kreseczką do góry nie występowało, bo kolega Kucyk już raz mojego posta na temat gorzkiej żołądkowej odrzucił. Ale włosów z głowy z tego powodu rwał nie będę.
Pozdrawiam i życzę smacznego.
-
- Posty: 253
- Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
- Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
- Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?
Od dawna zabierałem się za Cieślakowe gorzkie wódki, barierą zawsze było zebranie wszystkich przypraw.
Wystarczyło trochę determinacji i udało mi się zebrać takie surowce :
- kolendra
- kardamon zielony
-kardamon czarny
- gałka
- galangal
-pomarańcza niedojrzała
- skórki suszone pomarańczowe
-skórki suszone cytrynowe
- mięta
- goryczka
-cynamon cejloński
-cynamon chiński kasaja
-arcydzięgiel
-kozłek
- pieprz długokłosy
-pieprz kubebowy
-kurkuma
-liść limonki
-anyż gwiaździsty
-tatarak
-piołun
-dziewanna
-papryczki habanero
-gałka kwiat
-koper włoski
-tysiącznik
-anyż
-arnika
-lawenda
-drapacz lekarski
-melisa
- kwiat lipy
nie wiem czy wszystkie dodatki wykorzystam, ale przerodziło się to w zbieractwo
brakuje mi :
- bobrek trójlistny (do kupienia)
-topolowe pączki (tylko do zebrania samemu-maj)
- fiołek korzeń ( znalazłem na ebay-Francja)
Na początek zaatakowałem dwa przepisy :
- zaprawka nr 171 (wódka gorzka - aromatyczna)
- zaprawka nr 172 (wódka żołądkowa-typu krajowego).
Co wyjdzie ?? - opiszę
Wystarczyło trochę determinacji i udało mi się zebrać takie surowce :
- kolendra
- kardamon zielony
-kardamon czarny
- gałka
- galangal
-pomarańcza niedojrzała
- skórki suszone pomarańczowe
-skórki suszone cytrynowe
- mięta
- goryczka
-cynamon cejloński
-cynamon chiński kasaja
-arcydzięgiel
-kozłek
- pieprz długokłosy
-pieprz kubebowy
-kurkuma
-liść limonki
-anyż gwiaździsty
-tatarak
-piołun
-dziewanna
-papryczki habanero
-gałka kwiat
-koper włoski
-tysiącznik
-anyż
-arnika
-lawenda
-drapacz lekarski
-melisa
- kwiat lipy
nie wiem czy wszystkie dodatki wykorzystam, ale przerodziło się to w zbieractwo
brakuje mi :
- bobrek trójlistny (do kupienia)
-topolowe pączki (tylko do zebrania samemu-maj)
- fiołek korzeń ( znalazłem na ebay-Francja)
Na początek zaatakowałem dwa przepisy :
- zaprawka nr 171 (wódka gorzka - aromatyczna)
- zaprawka nr 172 (wódka żołądkowa-typu krajowego).
Co wyjdzie ?? - opiszę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 6
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 23:09
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 253
- Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
- Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
- Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?
Przepraszam za tak późną odpowiedź - ale byłem odcięty od internetu .
Degustacji i ocenie (kilku osobowej) poddane zostały trzy gorzkie wódki, wykonane wg przepisów Jana Cieślaka :
1. wódka gorzka przepis nr 171
2. wódka gorzka typu krajowego - przepis nr 172
3. żołądkowa specjalna (wg Rollera) - przepis nr 178
Jedynka - wyraźny, bogaty ziołowy smak z lekką goryczką - opinie były takie, że w porównaniu do sklepowej gorzkiej żołądkowej jest bardziej złożona w smaku ale i bardziej wyrazista (mocniejsza) w aromacie i smaku - dla niektórych było to na plus dla innych na minus.
Dwójka - gorzka bez głębokich i zawiłych nut, dobra ale prosta w smaku, nie została rozlana do butelek, doprawię ją miodem i poczekam na wynik.
Trójka - rewelacja, przyjemna w smaku, łagodnie gorzka z owocową nutą.
Moim zdanie wódki te można łączyć w różnych proporcjach z miodówkami co powinno dawać dobre kompozycje miodówek ziołowych.
Degustacji i ocenie (kilku osobowej) poddane zostały trzy gorzkie wódki, wykonane wg przepisów Jana Cieślaka :
1. wódka gorzka przepis nr 171
2. wódka gorzka typu krajowego - przepis nr 172
3. żołądkowa specjalna (wg Rollera) - przepis nr 178
Jedynka - wyraźny, bogaty ziołowy smak z lekką goryczką - opinie były takie, że w porównaniu do sklepowej gorzkiej żołądkowej jest bardziej złożona w smaku ale i bardziej wyrazista (mocniejsza) w aromacie i smaku - dla niektórych było to na plus dla innych na minus.
Dwójka - gorzka bez głębokich i zawiłych nut, dobra ale prosta w smaku, nie została rozlana do butelek, doprawię ją miodem i poczekam na wynik.
Trójka - rewelacja, przyjemna w smaku, łagodnie gorzka z owocową nutą.
Moim zdanie wódki te można łączyć w różnych proporcjach z miodówkami co powinno dawać dobre kompozycje miodówek ziołowych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 6
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 23:09
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 253
- Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
- Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
- Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?
0,375 l : http://www.eurowin.pl/pl/p/Butelka-0%2C ... iowka-/752
0,5 l : http://www.eurowin.pl/pl/p/Butelka-0%2C ... siowka/753
Zawsze konfekcjonuje własne wyroby w 2 a czasem 3 pojemności butelek, mam produkt przygotowany na różne okazje od pojedynczego kielicha zimą przy ognisku w lesie po grillową zasiadówkę w środku lata.
Podane przykłady flaszek to jeden z lepszych obecnie wyborów w necie, szczególnie w relacji cena do jakości, gdzie w większości sklepów trzeba wybulić 12-15 pln za ładna flaszkę - w takie cudeńka też rozlewam ale to wyroby na szczególne okazje lub prezenty.
Dla przykładu fotka zrobiona bardziej w prawo :
0,5 l : http://www.eurowin.pl/pl/p/Butelka-0%2C ... siowka/753
Zawsze konfekcjonuje własne wyroby w 2 a czasem 3 pojemności butelek, mam produkt przygotowany na różne okazje od pojedynczego kielicha zimą przy ognisku w lesie po grillową zasiadówkę w środku lata.
Podane przykłady flaszek to jeden z lepszych obecnie wyborów w necie, szczególnie w relacji cena do jakości, gdzie w większości sklepów trzeba wybulić 12-15 pln za ładna flaszkę - w takie cudeńka też rozlewam ale to wyroby na szczególne okazje lub prezenty.
Dla przykładu fotka zrobiona bardziej w prawo :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 253
- Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
- Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
- Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?
To raczej ta : http://alkohole-domowe.pl/product-pl-29 ... zybek.html
dawno kupowałem i to ich drugi wsad, z tego typu butelkami jest zawsze problem jak je odzyskać po imprezach i innych okazjach.
dawno kupowałem i to ich drugi wsad, z tego typu butelkami jest zawsze problem jak je odzyskać po imprezach i innych okazjach.
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 cze 2014, 07:23 przez cafekot, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 6
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 23:09
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 1
- Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 20:50
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?
Witam wszystkich. Odgrzeje kotleta, gdyż chciałbym się podzielić moim przepisem. Może nie odzwierciedla on sklepowej żołądkowej, ale smak bardzo podobny.
1,5 litra psotki 55-65%
0,5 łyżki cukru
0,5 łyżki dobrej herbaty (ja używam liptona w torebkach. Jedna torebka odpowiada pół łyżki)
2 liście laurowe
3 ziarna pieprzu
2-3 goździki
Odrobina wanilia (ja na 5 litrow daje 1/3 laski)
Kilka skórek z pomarańczy cienko obrane (bez białej skórki. Na 5 litrow psotki daje skórkę z całej pomarańczy)
Odstawiamy na minimum 10 dni. Po tym czasie cieszymy się smakiem.
Pozdrawiam.
1,5 litra psotki 55-65%
0,5 łyżki cukru
0,5 łyżki dobrej herbaty (ja używam liptona w torebkach. Jedna torebka odpowiada pół łyżki)
2 liście laurowe
3 ziarna pieprzu
2-3 goździki
Odrobina wanilia (ja na 5 litrow daje 1/3 laski)
Kilka skórek z pomarańczy cienko obrane (bez białej skórki. Na 5 litrow psotki daje skórkę z całej pomarańczy)
Odstawiamy na minimum 10 dni. Po tym czasie cieszymy się smakiem.
Pozdrawiam.
-
- Posty: 137
- Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?
Odgrzeję lekko
Zamierzam się zrobić żołądkową gorzką według przepisu J. Cieślaka nr.178
Jest tam napisane tak:
"Surowce macerować 10 dni wódką o mocy 45%,po czym gotowy nalew zlać. Na 1L wódki 45% należy dodać 90 ml. zaprawy i 100g. syropu. Wódka ta ma dobrze dobrany skład i jest łatwa do sporządzenia. "
Jednak trochę nie mam pewności o co dokładnie chodzi z tym syropem. Czy należy zrobić syrop z cukru? W jakich proporcjach?
Zamierzam się zrobić żołądkową gorzką według przepisu J. Cieślaka nr.178
Jest tam napisane tak:
"Surowce macerować 10 dni wódką o mocy 45%,po czym gotowy nalew zlać. Na 1L wódki 45% należy dodać 90 ml. zaprawy i 100g. syropu. Wódka ta ma dobrze dobrany skład i jest łatwa do sporządzenia. "
Jednak trochę nie mam pewności o co dokładnie chodzi z tym syropem. Czy należy zrobić syrop z cukru? W jakich proporcjach?
-
- Posty: 253
- Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
- Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
- Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?
Przerobiłem kilka-naście przepisów Cieślaka i mogę powiedzieć są godne polecenia ALLE - chyba przyprawy były kiedyś mniej intensywne.
Warto komponować esencje na bazie przepisów Cieślaka, ale przy dodawaniu ich do wódeczki to polecam kierować się własnymi odczuciami i robić to na raty -włączmy własne receptory a wyłączmy myślenie.
Warto komponować esencje na bazie przepisów Cieślaka, ale przy dodawaniu ich do wódeczki to polecam kierować się własnymi odczuciami i robić to na raty -włączmy własne receptory a wyłączmy myślenie.
-
- Posty: 54
- Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?
A ja robię tak:
zagotowuję wodę z cukrem ( cukru, jak kto lubi ? bardziej lub mniej słodko, ja wolę słodką bo jak wiadomo gorzka jest słodka ) a później wrzucam doń świeżą miętę i zaparzam jak zioła ( jest wiele gatunków i każdy powinien dobrać coś pod swoje podniebienie, mi najbardziej smakuje imbirowa i mexykańska ) Aby zaprawka nie robiła się brunatna dodaję wit. C np. taką:
http://allegro.pl/acerola-proszek-250g- ... 01537.html
ewentualnie taką:
http://allegro.pl/witamina-c-naturalna- ... 26890.html
Później rozlewam do butelek i pasteryzuję. Gotowa do użytku od ręki. U mnie 0,3 zaprawki na 0,5 eliksiru i wychodzi 1,2 wódki około 40%, po dolaniu wody rzecz jasna. Gotową, kobiety spożywają niczym napój chłodzący lecz są po nim mocno rozgrzane
Smacznego !! I do dzieła !!
zagotowuję wodę z cukrem ( cukru, jak kto lubi ? bardziej lub mniej słodko, ja wolę słodką bo jak wiadomo gorzka jest słodka ) a później wrzucam doń świeżą miętę i zaparzam jak zioła ( jest wiele gatunków i każdy powinien dobrać coś pod swoje podniebienie, mi najbardziej smakuje imbirowa i mexykańska ) Aby zaprawka nie robiła się brunatna dodaję wit. C np. taką:
http://allegro.pl/acerola-proszek-250g- ... 01537.html
ewentualnie taką:
http://allegro.pl/witamina-c-naturalna- ... 26890.html
Później rozlewam do butelek i pasteryzuję. Gotowa do użytku od ręki. U mnie 0,3 zaprawki na 0,5 eliksiru i wychodzi 1,2 wódki około 40%, po dolaniu wody rzecz jasna. Gotową, kobiety spożywają niczym napój chłodzący lecz są po nim mocno rozgrzane
Smacznego !! I do dzieła !!
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 lut 2016, 01:55 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Scalone.
Powód: Scalone.
-
- Posty: 2
- Rejestracja: niedziela, 8 wrz 2019, 14:19
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Winiarz
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?
Oto receptura na gorzką żołądkową.
Blisko 200 lat temu zapisano w ten sposób jako wódka pomarańczowa.
Może komuś się przyda.
Blisko 200 lat temu zapisano w ten sposób jako wódka pomarańczowa.
Może komuś się przyda.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 mar 2021, 15:37 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2
- Rejestracja: niedziela, 8 wrz 2019, 14:19
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Winiarz
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?
Z tego co się dowiedziałem to właśnie tego przepisu szukali "agenci" z gorzkiej żołądkowej, aby dowieść słuszności swojego przepisu, ale dzięki za podpowiedź .
Ostatnio zmieniony sobota, 27 mar 2021, 00:12 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.