Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Tytuł: Re: Jak zrobić spreżynki do wypełnienia kolumny
Napisane: czwartek, 5 sty 2012, 23:42
Mam kolumnę średnicy 60mm w środku, kolega plipek1 sprzedał mi wypełnienie najnowsze, które ma na aukcjach. Bodajże 4mm średnicy, drut 0,24. Hetp niby na aukcjach wypisane 20mm. Z kolei w testach hetp wyszło 36mm. Do mojej kolumny zgodnie z tym co pisze Brzydal musiałbym mieć sprężynki o średnicy 3mm tak?
Napisane: piątek, 6 sty 2012, 08:27
Tak, tylko że cena takich sprężynek dla jednostkowego wykonania wyniosła by ponad 120 zł za litr. Rozmawiałem z kol. plipek1 i może robić takie sprężynki. Gdyby skrzyknęło się z 10 ludzi to większa ilość wyszła by pewnie nieco taniej.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Napisane: piątek, 6 sty 2012, 09:51
Witam.
Czy ktoś ma jakiś fajny patent na cieńcie tych sprężynek. Obecnie robię sprężynki z SS ale jest dużo trwardsza od miedzi i cięcie tego żyletką Heavy Duty to masakra. Dobre wyniki daje ostrze do cięcia tapet ale może ktoś ma jakiś fajny wynalazek na zbycie?
______________________________________________________________________ Kto pije - nie błądzi
Napisane: czwartek, 12 sty 2012, 13:01
Witam myślę że mógłbym do tego tematu dorzucić swoje trzy grosze, czyli coś co może okazać się pomocne w kręceniu miedzianych sprężynek pryzmatycznych.
Jestem w trakcje składania własnej kolumny i postanowiłem wyposażyć ją w katalizator miedziany. Ponieważ kolumna jest budowana jak najniższym kosztem, użyłem miedzi z odzysku (różnego typu stare przewody). Jak wiadomo w katalizatorze liczy się głównie powierzchnia kontaktu miedź-pary, więc po wyżarzeniu i wytrawieniu miedzi w kwasie siarkowym z dodatkiem wody utlenionej, zwiększyłem powierzchnie drutu, rozklepując go młotkiem. Poza rozpłaszczeniem miedź zmienił właściwości z plastycznej stał się elastyczna. Jakie było moje zaskoczenie, kiedy po nawinięciu miedzi na trójkątny cienkopis, (akurat był pod ręką) wstążka samoczynnie nabrał kształtu sprężynki pryzmatycznej.
Co więcej mimo że matryca się nie zwężała, wystarczyło tylko lekko cofnąć zwoje aby bez większych oporów zsunąć ją z matrycy. Wydaje mi się że to właśnie sprężynujące właściwości materiału, decydują o cofaniu się poszczególnych zdwoi o dany kąt.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Napisane: czwartek, 12 sty 2012, 16:59
Witam, Wydaję mi się że możesz mieć rację że sprężystość może mieć mocny wpływ na przesunięcie wobec poprzedniego nawinięcia. Jeszcze Nie zrobiłem prób na drucie z stali nierdzewnej, ponieważ bardzo trudno zakupić takowy w Polsce zakupić, a jak jest to cena powala na kolana. No ale nie można mieć wszystkiego na tacy, rozmawiałem z Mikrohutą ale nie mają na magazynie drutu o średnicy 0,20 mm z zwykłej stali nierdzewnej o oznaczeniu 1.4301 lub po prostu 304-ka. Produkcji nie będą uruchamianiać dla takiego detalisty jak ja potrzebuję około 5 kg (2 kg na próby i testy a 3 dla mojej orkiestry) a oni mogli by rozpocząć produkcję przy minimum 200 kg. Mają 1.4310 jest to stal nierdzewna ale na sprężynki czyli twardsza ma wytrzymałość 200 niutonów czyli około 20 kg i taki drut zamówiłem. Trzeba będzie większy naciąg zrobić no i gilotynkę do cięcia porządniejszą. Na razie przebijam się przez rosyjskie forum które zostało mi polecone w tym wątku jestem dopiero na 80 stronie tego tematu i powiem szczerze że coraz więcej pytań się rodzi. Wynikają one z braku zrozumienia. Jak będę miał drucik i zrobię jakieś próby to powiadomię kolegów na forum o wynikach. Pozdrawiam Irek
Napisane: czwartek, 12 sty 2012, 22:26
Ja robię uzywając drutu 0.315 i zmieniając naprężenie drutu aż do momentu ciagłego zrywanie nie uzyskałem pożądanego efektu. Owszem, skręt był inny, ale ideał to 7 kolanek w przekroju
ja skręcam na 9 używając lekkiego docisku z rurki silikonowej.
______________________________________________________________________ Kto pije - nie błądzi
Napisane: piątek, 13 sty 2012, 13:36
Witam, Kolego Szwistaq dzięki za podpowiedź na PW, chyba będę jednak musiał zatrudnić żonkę do tłumaczenia bo ona zna angielski. Niestety choć wstyd się przyznać niestety nie pamiętam ze szkoły (jest to już bardzo zamierzchła przeszłość) języka rosyjskiego, ani jakoś nie nauczyłem się angielskiego, no ale może to będzie właśnie powód aby się dokształcić. Wracając do tematu sprężynek to wydaje mi się i są to rozważania czysto teoretyczne że sprężystość drutu może mieć znaczenie i to niemałe bo zmniejszając naciąg w czasie nawijania powstanie mniejsze odkształcenie kolanka. Na tym kolanku po zsunięciu się z matrycy, nastąpi rozprężenie tego drutu i przesunięcie kolanka. W tych swoich matrycach mam wychodzący pręt na końcu i tak sobie wymyśliłem że będę mógł zrobić dodatkowy docisk sprężynki do tego pręta powodując dodatkowe rozkręcanie lub skręcanie na tym pręcie i uzyskanie oczekiwanego kształtu. To tylko taka moja teoria, na praktyczne doświadczenia przyjdzie czas jak będę miał drut w domu. Jeszcze raz dzięki za pomoc i pozdrawiam Irek
Napisane: sobota, 14 sty 2012, 16:05
Jak najbardziej jest różnica, jednak bynajmniej na moim sprzęcie nie jestem w stanie zrobić 7 kolanek jak na allegro. Z moich doświadczeń, na jednak bardzo prymitywnym własnym sprzęcie następuje częste zrywanie drutu, a 7 kolanek jest ajk se allegro otworze. Ruski mają racje, sprężystość rozgina kolanka ale ich kiełbaski różnią się od tych idealnych z allegro. Ale...
... jak najbardziej próbuj, bo to może wina mojego sprzętu. Znacznie ułatwi to skręcanie, bo mi się czasami blokuje w wężyku silikonowym kiełbaska.
Jak chcesz to wrzucę zdjęcie mojego wynalazku dokręcającego.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości