Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Tytuł: Re: Jak zrobić spreżynki do wypełnienia kolumny
Napisane: niedziela, 15 sty 2012, 00:25
Witam Kolego Szwistaq muszę się przyznać że właśnie twoje zmagania były bardzo dużym bodźcem dla mnie do próbowania aby wykonać takie sprężynki samodzielnie. Bardzo chętnie zobaczyłbym twój sposób dokręcania, bo każda wymiana poglądów pomoże nam w dążeniu do osiągnięcia ideału. Ja te pierwsze sprężynki wykonałem przytrzymując drut czasie nawijania ręcznie więc o jakimś naciągu nie może być mowy ale docisk do pręta załatwiał sprawę jeśli docisk pozwalał rozkręcać się sprężynce, te mniejsze były skręcone ręcznie na drucie mniejszej średnicy i dlatego następną matrycę zrobiłem z możliwością wymiany pręta na cieńszy lub grubszy. Dodaję zdjęcie z rysunkiem pomoże zrozumieć.
Załącznik:
Spreżynki i matryca.JPG
Mi osobiście bardzo spodobały się o takim kształcie:
Załącznik:
serga.jpg
Dlatego zamówiłem 5 kg drutu spróbuję zrobić o takim kształcie (choć boję się jak będzie z „przewiewnością”) i z trójkątnej matrycy po 1 litrze i poproszę któregoś z kolegów z forum o przetestowanie i wtedy wybiorę lepszy kształt i z reszty drutu zrobię sobie sprężynki do swojej kolumienki. A może spróbuj dołożyć przed samą matrycą kółeczko które by odkształcało drut przed nawinięciem. Chodzi mi o coś takiego:
Załącznik:
Odkształcenie drutu przed nawinięciem.JPG
Pozdrawiam Irek
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Napisane: niedziela, 15 sty 2012, 17:40
Na zrywanie drutu, który przy głowicy jest poddawany pulsacyjnej sile rozciągającej, może pomóc naprężacz/tłumik stosowany w fabrykach produkujących przewody elektryczne. Pozwólcie, że pokażę:
Uploaded with ImageShack.us Drut nawijany jest na kolejne rolki, przy czym dolny zespół jest ruchomy i naprężany przez naprężacz (siłownik pneumatyczny, sprężyna). Układ taki tłumi drgania i umożliwia dostosowanie siły naprężającej w szerokim zakresie. W uproszczonej wersji dolny naprężacz działa na zasadzie dźwigni jedno- lub dwustronnej. Zainteresowanym mogę wykonać prosty rysunek.
Napisane: wtorek, 17 sty 2012, 13:18
Witam, Dzięki kol. Szabix każdy pomysł może być przydatny i pomocny idę spróbować wykonać coś takiego do mojego zastosowania. Jeszcze raz dzięki za wsparcie pozdrawiam Irek
Napisane: środa, 18 sty 2012, 10:10
No warte jest spróbowanie jakiegoś regulatora naciągu. Faktycznie te siły na drut nie naciskają z jedostajną siłą tylko zwiększają się na krawędziach i to widaś i słychać. W pracy pójdę na polowanie na sprężynę
Pozdrawiam
______________________________________________________________________ Kto pije - nie błądzi
Napisane: czwartek, 9 lut 2012, 14:54
Witam, Mam pytanie do kolegów z forum odnośnie robienia własnych sprężynek. Przebiłem się przez wątki proponowane mi przez kolegów wcześniej (z tym rosyjskim forum to była dla mnie masakra ), maszynka się robi a pytanie pozostaje jeszcze jedno sprężynki powinny być prawo skrętne czy lewo skrętne, czy może niema to znaczenia? Poniżej zdjęcia z podejścia prowizorycznego nr 2. Pozdrawiam Irek
Załącznik:
Dredzik.JPG
Załącznik:
A tak wyszła moja wer.2.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Napisane: czwartek, 9 lut 2012, 22:08
Dla samej kolumny nie ma to znaczenia. Jedynie chyba proces wytwarzania narzuca stronę w którą skręcamy. W moim przypadku, przy lekkim przytrzymaniu sprężynki i złym kierunku nawijania, sprężynki się odkręcają, zamiast dokręcać.
A jak Tobie udało się uzyskać taki kształt? Czy w końcu uzyskałeś jako pierwszy na forum taki kształt bez żadnych wspomagaczy?
No i sama forma ładna, możesz dać zdjęcia ścianek itp?
______________________________________________________________________ Kto pije - nie błądzi
______________________________________________________________________ "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." Albert Einstein
Napisane: piątek, 10 lut 2012, 08:27
Cześć, Kolego Szwistaq Ja po prostu mam chyba słabą wole, chociaż papierosy udało mi się rzucić ładnych parę lat temu i nie wróciłem do palenia. Maszynka jeszcze w proszku
Załącznik:
Powoli skladam czesci do montazu ale silnik trzeba zmienić.jpeg
i od razu muszę zaznaczyć że większość rozwiązań i pomysłów mogła być zrealizowana tylko i wyłącznie dzięki pomocy kolegi Szabixa (te jego rysunki w CAD-zie to po postu poezja). Pierwsze próby z silnikiem od odkurzacza i regulatorem obrotów spaliły na panewce muszę jednak zrobić na jakimś silniczku na 12 V tak jak cewka elektromagnesu od gilotynki. Zamówiłem drucik i jak przyszedł to nie mogłem się powstrzymać i nie spróbować więc zrobiłem na poczekaniu prowizorkę matrycy no i … teraz się muszę wstydzić przedstawiając to zdjęcie na forum, a wcześniej kol. Szabixowi.
Załącznik:
Normalnie matryca wstyd, ale dredzik wyszedł przedni.jpeg
Wzorowałem się na sprężynce jakiej zdjęcie przedstawiłem parę postów wcześniej i dlatego matryca była o takim kształcie. Drut przytrzymywałem w ręce bo jeszcze hamulec do szpuli i tłumik drgań były nie dokończone, ale próbę mogę chyba uważać za udaną. Już wykonałem dwie nowe matryce
Załącznik:
Nowe obydwie matryce.jpeg
więc jak zmienię silnik i zmontuję wszystko do k….y, w całość oczywiście, w całość miałem na myśli. To wtedy zaczną się próby na całego, na razie uczę się spawać tigiem, uczę się toczyć, po prostu się bawię w garażu jeżeli tylko czas pozwala i czerpie z tego ogromną radochę. A że cel przyświeca światły to tym bardziej motywuje. Co do rozwijania się sprężynek to wydaje mi się że obojętnie w którą stronę będziesz nawijał i przytrzymasz dredzik to będzie się luzować niestety. Pozdrawiam Irek
Napisane: piątek, 10 lut 2012, 09:50
Czyli jeszcze nie ma maszyny samobieżnej . Pochwal się jak Ci się uda. Ja będę robił maszynkę w weekend. W zasadzie to muszę wymienić silnik na mocniejszy i dodam regulator napięcia.
Kolego @eeic39, te sprężynki z tej maszynki są beznadziejne. Ten filmik robił karierę, ale na samym początku, te sprężynki nie maja tak rozgiętych kolanek jak sprężynki pokazywane gdzieś tu wyżej. Maszynka chodzi fajnie, ale klikając linka miałem nadzieje na coś Twojego.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości